Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 81 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 807
    Колега не си много прав но неща да влизам в излишни спорове. За чистотата на породата също може да се поспори. Защо си мислиш че не се е запазила в Англия да речем. Нима смяташ че правят като нас, да вкарват майки кой от където свари. Там от години се работи това да не се случи и да се запази породата. Знам в България двама човека който отглеждат Бъкфаст не само майки но и поддържат бащини семейства от тази порода.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Не мога да качвам снимки защото нещо не е в ред компа. Купих си тия майки защото искам пчелите ми да са кротки,да не са ройливи и да събират мед.Изобщо не ме интересува колко процента са бъкфаст или каквато и да е порода.Не съм прецакан защото майките са много едри и жизнени,пчелите ги приеха като топъл хляб. Когато имаш хубави майки е много лесно да ги придаваш. Пролетта правих 6 отводки,приеха ми 4 майки една от които така и не пронесе та в крайна сметка 3 от 6 и майките ми легнаха по 40 лв. За пръв път с майките на scutellator имам 100% успеваемост и причината не е в мен,. След месец ще пиша как осеменяват когато се засилят отводките. Догодина ще видя какви семейства ще развият,ще имат ли мераци за роене,ще ме гонят ли по двора и тогава ще мога да кажа за какво става въпрос-засега съм доволен.

Както е казал колегата купил е от линия на бъкфаст,пчелите бъкфаст са хибрид не са порода.Гледайте филма,, монахът и медоносната пчела,,

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ...След смърта на брат Адам всичко се разпада.Лично човек мога да ти кажа който ходи до манастира на брат Адам.Има 27кошера останали.Мога да ти кажа доста неща за тая порода,защото и аз бях надъхан за нея преди 12 години,но се оказа че е фалш.Гърците и мн.малка час от словаците,Германците,това са държавите където се е съхранила около 60%от наследствените качества на Бъкфаса,но не и на 100%!!!Тази порода е МИТ!!!

Всъщност дори още преди неговата смърт. Всичко започва със смяната на ръководството в манастира. Последното му пътуване (онова до Кения, от филмчето, колко щедро от страна на продуцента на българската версия че поне него не го е отрязал) дори не е спонсорирано от манастира. Причината - "манастира се занимавал с призводство на мед, а не на пчели и обикаляне по земното кълбо" ( цитата е по памет). След пенсионирането на Питър Донован ( помощника/асистента на брат Адам) е отказано да му бъде назначен друг. ( онова момче със шапката тип "идиотка" от филмчето за брат Адам е трябвало да му бъде следващия асистент и по-късно негов наследник). Година по-късно брат Адам напуска отдела грижещ се за кошерите ( вече е на 90- и няколко години, операция на ретината и т.н....) и до края на живота си живее в своеобразен "старчески дом" на заслужена почивка. Пчелите (както и селекцията) пък са оставени на друг старец на преклонна възраст (бившият игумен), който до преди това си няма никаква представа от пчели! Срам. След известно време, макар и пенсиониран, Питър Донован вижда накъде отиват нещата и се връща и поема отговорността за пчелите (доколкото му позволяват силите). И така до около 2000-ната година. После от 2003, ако не ме лъже паметта, до може би 2009, това което е останало от пчелите го поема един ирански доктор ( хуманен). Бъкфасткия манастир вече (почти) не съществува ( и католиците са във духовна криза, какво си мислите), няма монаси, има само сграда.
    Кошерите - жалко е че от над 300-те кошера които оставя брат Адам, които са в употреба от 1925г насам, са оставени за няколко години повечето да изгният и да се разпаднат напълно.

За чистотата на породата също може да се поспори. Защо си мислиш че не се е запазила в Англия да речем. Нима смяташ че правят като нас, да вкарват майки кой от където свари.

ДА, в Англия точно това правят - кой от където му падне - от Австралия, Нова Зеландия, а доскоро и от Хавай. След брат Адам, в манастира накрая оставят пчелите да се размножават по тяхно си усмотрение, и постепенно започват да си губят качествата. Накрая се отказват от пчелите си и започват да внасят всякакви разнопородни майки от Гърция ( Батсис). До скоро "произведена в Англия бъкфаст" означаваше че "елитните" майки са внос . От миналата година обаче, оплодия пунт по чисто сантиментални причини, след повече от 10 г прекъсване беше пуснат отново към първоначалното си предназначение( дори имаше и статия за това в Пчеларски всетник).

Понастоящем наследството на брат Адам е в добри ръце ( в Европа има над 4 000 бъкфастски пчеловъда). "Старите" бъкфастки линии също са запазени, нищо че манастира отдавнане същетвъва. Генетичния материал и селекционната дейност е разпространена ивън бъкфаст много преди брат Адам да се оттегли. Понастоящем най-много от "старите" линии (тези създадени от брат Адам) имат Фийренбах, след тях е Карстен ( Дания) http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/h...d_CD_2012.html
    Във тази връка Карстен излезе със изявление че му се паднало да оценява някои от новите линии и твърди че 62 и кошера на Маргарет ( :D :D :D какви имена) не притежавали абсолютно никаква защита срещу вароатозата.

Макар че отделните линии на Бъкфаст външно както и по поведение могат да се различават значително, то генетичните разлики са само козметични. Пчелите от две отдалечени роднински линии на бъкфаст, генетично имат много повече общи гени ( дори и да имат дабавяна кръв от две различни раси) отколкото пчелите от две линии на Карника, например. Всички те по един или друг начин са роднински свързани със един единствен общ прародител, имат едни и същи гени служещи като основа/фундамент.
    Дори при кръстосване на две от най-отдалечените линии са нужни две поколения и отглеждане на не повече от 10-на майки във всяко от тях за да се направи новата линия стабилна (или да се запази старата) и да се фиксира ново качество/ да се направи подходяща за месните условия. При кръстосване на две раси за същата цел са нужни поне 6 поколения и понякога трябватда се отсеят няколко стотици майки от поколение.

Мога да ти кажа доста неща за тая порода,защото и аз бях надъхан за нея преди 12 години,но се оказа че е фалш.

Интересно ми е дали някога си я пробвал и дали си пробвал наистина Buckfast или е било Fastbuck ( в смисъл "бързи пари"). Бъкфастските пчели винаги са били дефицитна стока (преди много повече отколкото сега) и търсенето винаги е превъзхождало предлагането и винаги ще е така ( въпреки страховете на определен кръг бъкфастски пчеловъди). Винаги е имало хора които просто се възползват от репутацията и устната "реклама" на тези пчели и предлагат нещо което макар и да има някакви гени ( 25%, 12,5%, 6,7%) в кръвта си от Бъкфаст, трудно може да бъде наречено така. Просто "яхват вълната" , някой остава разочарован от очакванията си, а друг трупа пари без да е вложил никакви средства за селекция или каквото и да било. Та в "онези" дни, Бъкфастките пчели придобиват своята популярност от Америка (т.е. внос от там), не от Англия или Европа.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Колеги да докладвам за майките на scutellator. Съжалявам че трябва да го приемете на доверие/ без снимки/ но майките снасят супер. Двете сложих в нормални семейства ДБ10 в едното вече почти не виждам от старите пчели /черните/ новите са по-масивни, по-едри и определено не са агресивни. Другото семейство няколко дни след като приеха майката видях че са заложили 2 маточника за самосмяна, които естествено взех и направих с тях отводка и така четири пъти по два маточника. От страх да прецакам нещо им вземах целите рамки с маточниците и отслабих кошера, но в неделя видях че са се отказали да сменят майката и имат много пило. В резултат имам четири късни отводки с млади майки, две от които на външен вид много приличат на майка си и две които приличат на моите майки ?? Засега знам че майките снасят много добре и пчелите им са кротки-наистина кротки, изобщо не ме отразяват като ги ровичкам. Определям покупката си като отлична, защото майките са много,много по-добри от тези които наследих и други на колеги върху които имам наблюдения. Да не говорим за радостта и положителните емоции които преживях и което вероятно е най-важното!

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Когато стане въпрос за елитни майки и роеве се сещам за номенклатурчиците от пчеларската асоциация, които наричат собственото си производство така. А дали е така - кой ще ми каже? (от Васил Найденов). Производството на качествени майки е тънка работа. Говори се за изкуствено осеменяване, но аз не я вярвам тая работа. Друго е бикът да натегли кравата. Произвоството на майки можете да правите сами и лесно, ако работите с ЛР-ов кошер. След като описах начините за работа с една и две майки, когато дойде пашата (по това време е най-добре), над семейството се поставя чувал (плътна преграда), подгъва се единия ъгъл и се поставя парче от ханеманова решетка. Отгоре се поставя корпус с пити като следва от дясно наляво гледано отзад: мед, прашец, прясно пило, мед, преградна дъска и се отваря прелката на корпуса. След 4 дни се проверява колко маточника са заложени и се премахват свищевите, но такива има много малко, ако основното семейство е през корпус. Ако е през два - са повече. Изчистват се свищевите и се оставят само отворените независимо къде по питата са. Ще ви направи впечатление, че пчеличките сами са разширили килийките и вие нямате работа по правенето на шаблончета и пр. На 10-тия ден (от началото) се отваря и се изрязват всички маточници и се поставят в инкубаторна рамка по 20 при мен. Един корпус никога не може да даде толкова маточници, а се обират от всички семейства и се поставят в тази рамка. Купете си клетки, а рамката се прави лесно. Премахва се ХР и се затваря корпуса. Когато се излюпят на 16-тия ден се гледа които ви харесат тях ще придавате. Придаването става лесно и приемането е 100 %, ако се работи по Венер с осиротяване и налитане на пчели. Поставя се след ваденето на меда празния корпус и в него се слагат 10 рамки изцапани с мед от центрофугирането. В средата се поставя клетката с майката и в клетката предварително е запушен изхода с кърмова маса така че пчелите за се потрудят при освобождаването и. Капачето се отваря за да излезе майката след изяждането на кърмовата маса. Приемането е 100 процента, но дали ще се върне от оплождане е божа работа. Може долу да поставите нуклеус (корпус разделен на 4 отделения. Нуклеусът отдолу е с ХР и когато пчелите се налитат ще се разпределят по равно във всички отделения. Отгоре също има ХР. или плътна преграда (чувал). Отгоре работата кипи - основен плодник с майка и корпуси за мед. Като се оплодят майките се придават по същия начин на другите семейства чрез налитане. Просто и надеждно. Нуклеусът умишлено не ви казах, че може отначалото да се постави отдолу като във всяко отленеие има по две пити (мед и прясно пило) така че да имате много маточници. Ваш е избора, но при този вариант работата е много. Вдига се всичко при проверките.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Може долу да поставите нуклеус (корпус разделен на 4 отделения.

A,може ли да използваме рошфусов корпус?

Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    . След 4 дни се проверява колко маточника са заложени и се премахват свищевите, но такива има много малко, ако основното семейство е през корпус. Ако е през два - са повече. Изчистват се свищевите и се оставят само отворените независимо къде по питата са. Ще ви направи впечатление, че пчеличките сами са разширили килийките и вие нямате работа по правенето на шаблончета и пр. На 10-тия ден (от началото) се отваря и се изрязват всички маточници и се поставят в инкубаторна рамка по 20 при мен.
    Казваш, че се премахват свещевите маточници, а кои остават?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Производството на качествени майки е тънка работа. Говори се за изкуствено осеменяване, но аз не я вярвам тая работа. Друго е бикът да натегли кравата.

Едно е когато говорим за качество, майката да е физически добре развита и друго когато тя е генетично модулирана за нуждите на пчеларя.

Има разлика между това да имаш махленска порода улично куче и такова което отговаря на команди и примерно открива наркотици. И двете са кучета! Първото е резултат на поколения свободно (безконтролно) съешаване, другото е резултат на години грижлива селекция. Последното би могло да ти спести част от дейностите, които иначе трябва да ги извършваш ти.

Относно наименованието "елитни" - в западната литература съм го срещал единствено когато става въпрос за майки произхождащи от елитна линия (употрябявано просто като прилагателно, а не термин).

Поздрави
    Дони
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Колеги, имам питане във връзка с производството на майки. Тази година се каня да си отгледам майчици по метода на изрязване на питата. Направил съм си плана, знам какво и кога да направя. Обаче от вчера ми изникна едно чудене.
    Ще ги правя след акацията. Имам един промеждутък от 15-тина дена, в който няма да има паша и тогава в зависимост от това колко маточника имам ще си направя отводки в нуклеуси (плодникови ДБ рамки). Придавам им майките, излюпват се, оплождат се и ги предавам на семействата. Мисля да направя две партиди и като извадя първите майки след това да придам нови маточници. И тук сега ми идва неяснотата. Като придам вторите маточници ще има още едно време, в което няма да има снесени яйца (като се изключи времето, когато майките са там след оплождането). Така тия отводки ще заслабнат много и се чудя дали ще е добре при придаване на вторите маточници да им сложа по една рамка запечатано пило, на следващия ден след маточника. Или нещо друго да направя, не знам?

Страница 33 от 81 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •