Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 41 ПърваПърва 1234513 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 807

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Ако се ползват роеви майки , то те трябва да се сменят всяка година в противен случай има голяма вероятност да докажат , че са роеви ! Колежката Suzi ни е представила един наистина достъпен начин за производство на майки , който е описан подробно , за което и благодаря ! Така произведените и вече зрели маточници могат да се поставят в рамка разделена на отделни килийки оградени с Ханеманова решетка от двете страни , в които да се излюпят майките (така може да се направи подбор - поне визуално)и да се придадат където е необходимо .

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Благодаря за коментара колеги. Аз смятам, че неговата цел е от тези неройливи семейства, принудени от него нарочно да изпаднат в роево настроение, е да произведе маточници по-естествен път, с които да подмени 50% от майките в семействата и да зазими минимум 10% запасни в кошери тип лежак. Другата година може спокойно с част от тези 10% запасни да увеличи семействата. Просто е намерил най-удобния за него начин за производство на майки в едно ТКЗС 60-те години на миналия век. Не случайно е национален първенец по добив през 1964г. явно добре се е справял с тези роеви майки.Може би след това се е справял добре и с контролирането на роевото настроение в семействата. Не зная, просто самия Л.Радоев го дава като пример.Желая ви успех.

Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Не случайно е национален първенец по добив през 1964г.
    До колкото знам този човек, наистина е бил много буден и прогресиращ пчелар. За постиженията му обаче от огромно значение е и факта, че село Долни Цибър се намира на брега на река Дунав при устието на река Цибър (Цибрица). Точно в местноста Златия. Всички знаем защо е наречена така. С риск да засегна някой колега от североизтока, мога да кажа, че това село попада в най-медоносния район на България. Така, че постиженията на Тодор Янакиев не са случайни.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Полезно пособие за всеки пчелин.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Майкопроизводителите най-често ползват метода с пренасяне на личинка . Това добре , но като я пренесат и я слагат на мед , какви качествени майки стават.....! Затова е най-добре човек да си произвежда сам !

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Това, което К.Желев се опитва да превърне в дискусия - въпросът за свищевите майки - качества, употреба, кога и как да се използват е много актуален и никак не маловажен. Тава е така, защото как ще си обясните факта, че един майкопроизводител, който обявява, че има 1000 семейства( в никой случай не произважда с всичките майки) пуска на пазара 10 000 майки, 8 000 отводки и 8-10 000 пакети - това са около 30 000 майки. Винаги ми е било интересно как ги кръщава "племенни", "елитни" и т.н. Убеден съм, че най-малко 50% от тях са свищеви. А ние ги купуваме като племенни и елитни и нямаме съмнения в техните качества.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Това, което К.Желев се опитва да превърне в дискусия - въпросът за свищевите майки - качества, употреба, кога и как да се използват е много актуален и никак не маловажен. Тава е така, защото как ще си обясните факта, че един майкопроизводител, който обявява, че има 1000 семейства( в никой случай не произважда с всичките майки) пуска на пазара 10 000 майки, 8 000 отводки и 8-10 000 пакети - това са около 30 000 майки. Винаги ми е било интересно как ги кръщава "племенни", "елитни" и т.н. Убеден съм, че най-малко 50% от тях са свищеви. А ние ги купуваме като племенни и елитни и нямаме съмнения в техните качества.
    Колега тези цифри дето ги пишеш 1000 с-ва 10000 майки и т.н. , цитираш ли ги или са измислени? Щото не съм чул за майкопроизводител с 1000 кошера!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Може да не са съвсем точни, но приблизително точни - някъде попаднах на сайта на пчеларска ферма Павлови от Плевенско. Потърси и виж, но мисля, че не греша.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Имат 1000 кошера, но не всички са за майкопроизводство. 7-8 са пчелините им, но 1-2 са за майкопроизводство.

Страница 3 от 41 ПърваПърва 1234513 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •