Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 81 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 807
    Автор
    Регистриран
    04.10.2010
    Пчеларски район
    Варна
    Да неможе хем вълка сит хем агнето цяло, все пак тук говорим за един кошер и една отводка,а и добра маика и ранна одвиодка за 1 месец. Въпроса с маиката сме го коментирали доста. Аз предпочитам зазимена маика от предната година, немога да разчитам на 2 рамки пило да ми искарат качествена маика.
    Идеята на Скутелатор за маика от гърция също е вариант.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    Аз ще пробвам и каквото сабия покаже

Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    При купуване на майки също можеш да попаднеш на какви да е,купувал съм майки,приемат ги и след месец тръгват да правят самосмяна.Майките си ги правя сам и излизат по добри от повечето купени,само че аз ги правя чрез обезмайчаване,тъй като силния кошер остава да си прави маточници и да ги отглежда.Само трябва да се следи маточниците да са върху прясно пило и да се подхранва,ако няма силна паша в момента.Ако направят на 4 или 5 рамки маточници,после ги разделям слагам пчели от другите кошери и ето ти ги 5,6 отводки от един кошер.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Lazrov
    Колеги вие от къде знаете какви са майките на майкопроизводителите, дали са роеви , свищеви или от самосмяна и дали майчиния кошер е имал достатъчно пчели ,мед и прашец за производство на качествени майки и те ги правят на комвер и много ги интерсува каква майка ще ти продадът, за тях е важно да си вземат парите.
    Мога да кажа че някой от майкопроизводителите наистина си вършат съвестно работата, е с някои малки забележки. Една част от които съвсем не зависят от самия майкопроизводител, а другата се дължат на факта, че повечето от вас искат евтини майки.

Не мога да ви разбера - ако майкопроизводителите си правят майките по такъв лош начин, какъвто казвате, защо тогава трябва да им подражавате и да ги правите като тях? НАПРАВЕТЕ ГИ КАКТО ТРЯБВА!
    Правим компромис с качеството на кошера, компромис със рамките, компромис със основите, със питите, компромис със препаратите за вароатоза (съвсем нямам впредвид че не се третира достатъчно), компромис със здравето на пчелите, компромис със качеството на меда... Епа, като направим и компромис със качеството на майката и вече всичко тотално отива по дяволите.
    ТАКА БИЗНЕС НЕ СЕ ПРАВИ - СЪС КОМПРОМИСИ.

Представете си ресторант, в който правят компромис със хигиената, компромис със качеството на хранителните продукти, а за по-евтино са решили и да заменят квалифицирания си персонал (готвача), с такъв отговарящ за чистотата на улиците по програмата за заетост... БОН АПЕТИ.
    Или си представете, че сте решили да скачате с бънджи, ... и някой е решил да направи компромис със мерките за безопасност.......... за по евтино.

Когато направите компромис със качеството на майката и макар когато цифрово това да се изразява със само един килограм по-малко недобит мед от кошер, избирайки два пъти по-евтина майка, вече сте на загуба.

Наистина, понякога въпреки лошите условия, се излюпват и добри майки (обратното също е вярно), но никога чак толкова добри, колкото биха могли да бъдат. И когато бъдат тласнати да работят на лимита на възможностите си или им се предоставят условия да разкрият пълния си потенциал (обемист кошер), един по един недостатъците започват да се проявяват. Това няма как да се види ако ползвате кошер с малък обем (7 ДБ например). Дори при по-необемисти кошери, понякога е препоръчително да се използват майки от по-ниско качество - предполага се че ще се роят по-малко.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Колега Скутелатор, ще те замоля когато казваш А, бъди така любезен да казваш и Б. Приказките за компромиси с качество и цени , евтиното-скъпо и прочие ги остави за търговците. Ако не знаеш, много преди края на ХХ век цената вече не означава качество, просто си е маркетингов похват, а и живеем в свят на двойни стандарти, нали така? Хайде давай конкретика, ама като за прости хора /прости в смисъл без завършен семестър по биология/, прави едно, прави две, прави еди кво си и имаш X или Y % прилични майки, цвета не ме интересува. Варианти с много пари, апарати , гръчки търговци и други такива не ме устройват хич. Не ми казвай, че трябва да си набучвам чифте пищови на тумбака. Няма да правя пчелина на брат Адам, не живея в неговия свят. Благодаря !
    П.п. Само за протокола - не изповядвам сиромахомилството , но добре знам цената на парите.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Как се отглеждат качествени майки го пише във почти всяка една книга - методът на Дулитъл е над 100 годишен. Все пак който не може да пренася и няма апарат от типа на Йентеровия, винаги може да подбере няколко високопродуктивни, НЕРОЙЛИВИ и за каквито там още качества се сетите и да ги принудите да изпаднат в роево състояние и да заложат маточници. Никакви свищеви, никакви самосменни. Майката която снася яйцата трябва да е в ПЕРФЕКТНО ЗДРАВЕ (дано не се налага за пореден път да обяснявам защо).

Това което все повече се налага във световната практика е майките да снасят в нуклеуса ПОНЕ ЕДИН МЕСЕЦ докато узреят. От където им се вдига и цената, но така вероятността майките да се разболеят, да бъдат повредени от пчелите при придаването (често повредата е невидима за пчеларя) и/или да бъдат сменени след приемане е по-малка.

От една партида никога няма да изкарате 100% първо качество майки. Всички много добре знаете че при пчелите винаги има вариации, но някак си го забравяте когато това започне да се отнася до производтвото на майки. Процентът на качествени майки от едно люпило варира в зависимост от използваната майка за разплод ( между до 90% от селектираните разплодни майки и до около 50% от майките-рекордистки от неизвестен произход - мелези). Грешката която често се прави от начинаещите е да смяташ всяка майка за ДОСТЪЧНО добра за да свърши работа.
    (всяко семейство се нуждае само от една майка, въпреки това, то залага много маточници. Защо? За всеки случай, ако нещо стане с първата? И за това са нужни до 300 маточника при роене? Да бе, сигурно.)

Съветът ми е, когато използвате мелези, ВИНАГИ изхвърляйте поне 50 % от майките при първичния подбор ( той може да се състои в 2 етапа - веднъж при излюпването - лично аз изхвърлям маточниците, които се излюпват със закъснение като давам предимство на майките които се излюпват по-рано от очакваното, изхвърлям дребните, дефектните и тези които ми се сторят за "неприемливи" по външни белези; - вторият етап е преценка на поведението в нуклеуса).

За да намалите "мършите" в пчелина си е препоръчително да иззимувате майките в нуклеусите и рано на пролет (около Март-Април) да подберете най-добрите от тях и да направите смяната на майките в пчелина ( след като веднъж първичното отсяване предходната година, като презимуват следва окончателното ). По този начин винаги ще имате целогодишно заселени нуклеуси които се самоподдържат и няма да се налага да скубете от редовните семейства за да ги пълните напролет, а на есен да ги празните.
    И само най-добрите майки ще оглавяват кошерите за производство на мед. Ако на есен сложиш калпава майка в кошера, когато го разбереш на пролет, докато да поправиш грешката, сезона си минава и този кошер ти стои само като бройка.

Все пак не си мислете че една неройлива, високопродуктивна, кротка и лесна за работа пчела пада от небето ей така. Ако можете да прежалите някое/и от тези качества - ползвайте пчелите с които разполагате. Пък ако сте тръгнали на лов за маймуни, "триците" си ги оставете за някой друг път, ще трябва да се "бръкнете" и да си купите такива майки, поне в началото - за "дамазлък".
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Това вече е конкретика . Такива хора като тебе така трябва да говорят във форума .

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Колега scutellator, аз моите майки мелезняци за нищо ги не заменям, защото на 05.05.2010г. направих 20 отвотки на 4 пити с пило и 2 пити с мед, които си призведоха свещеви майки, на 03.06.2010г. купих 70 отвотки на 4 рамки от лицензиран отвотко производител, който нямаше за момента майки и беше закупил майките за отводките ми от трима от най- големите майкопроизводители в Б-я. На тези отвотки им придадох по 2 пити със запечатано пило и до есента се развиха до 8 рамки, а мойте без да им придавам повече пило се развиха на 10 рамки. Купешките и мойте отвотки съм ги гледал по един и същ начин и съм ги хранил еднакво, като общо до есента всички са изяли 1т захар и по 2 питки зимата. Пролетта мойте отвотки бяха иззимели всички, а от купешните 20 бяха умрели от глад,а останалите 50 ако не бях ги подсилвал с по 3 рамки пило и пчели нямаше да мога да ги изравня по сила с останалите кошери.
    Ето за това вече ще работя само със собствени майки(берковска подобрена или мелезняци) незавесимо дали са роеви, свещеви или от самодмяна.
    За протокола да отбележа, че кошера който 2011г. година ми даде най- много мед и 6 рамки със запечатано пило и пчели за отвотки е един от тези 20 мой отвотки, които бяха със свещевите майки.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Колега Лараров, реших да ти спестя подробния отговор, защото със сигурност би се засегнал, а това не е нещо което искам.

Аз никъде не съм казал че нямаш добри майки. ВСИЧКИ имаме такива. Нито пък че купешките майки са невероятни, нито пък някога съм казвал каквито и да било суперлативи по техен адрес и че са по-добри от тези които имаш. Ако срещнеш такъв случай, моля да ми го припомниш. Ако се разровиш в моите постове ( във другия форум може можеш да погледнеш дори още по назад във времето - до 2008г) ще откриеш по-скоро обратното.
    Това което казах е че някои от майкопроизводителите си вършат съвестно работата, а не че материала който използват е качествен (не че въобще им се предоставя някакво право на избор).

Това което съм виждал да се прави, до голяма степен отговаря на това което трябва да бъде. Ако си мислиш че можеш да използваш "шепа" пчели при производството на маточници, кошери в които няма достатъчно мед и прашец, ЖЕСТОКО се лъжеш. Е, това сигурно би проработило веднъж, да си отгледаш няколко маточника. Но когато ти трябват около 200 маточника всеки ден, 1000 маточника на седмица (в неделя Еконт не работи), в продължение на 16 седмици, това просто НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
    Да получиш свищева майка, би било по-скоро инцидентен случай, отколкото практика.
    Да ти бъде продадена неоплодена майка, вместо снасяща... шанса е толкова малък, че едва ли е възможно някога това да се случи на практика. Ако някой твърди нещо различно от това, значи си няма ни най-малка ПРЕДСТАВА за какво говори.
    Преди да се маркират и затворят в клетката, всички малокалибрени, недоразвити, кривогъзи, куци, еднокрили, повредени или по някакъв друг начин установено дефектни майки, автоматично се премахват и никога няма да достигнат до теб ( въпреки че ми се е случвало напълно редовна майка, понякога да окуцее клетката в последствие. Когато такава бъде забелязана, също подлежи на отстраняване).

Аз винаги преценявам майките според пролетното развитие (Януари-Май), не по есенното (образно казано). Защото можеш да останеш учуден колко недвусмислено противоположни могат да бъдат те понякога.

Само за протокола, на фона на снимката на аватара който си сложил, по-скоро бих се обзаложил че ТОЧНО МАЙКАТА, която визираш, не е най-добрата която имаш, тази която би ти дала най-много мед.

Ако свищевите майки, които имаш ти харесват, представи си че биха могли да бъдат и още по-добри, ако беше положил най-добрите грижи при тяхното отглеждане.

Ако мелезите могат да ти дадат рекордно високи добиви от отделни семейства, то "чистата" раса може да ти даде по-високи средни добиви.

Майкопроизводителите донякъде са също жертви на същия монопол над селекционната дейност в България, както повечето от нас. Освен броя на яйчните тръбички (и големината на други физически белези) и отчасти жизнеността на пчелите, никакви други качества като ройливост, нрав на пчелите и др. няма как да бъдат повлияни от начина на отглеждане на майките. Или поне не във възходяща посока. Ако пчелите жилят, не винете майката че не е била отгледана както трябва. Някои ще кажат, че това е по вина на търтея. Аз тогава бих попитал - А търтеите чии са?

Здравейте колеги незнам дали в този раздел е правилно да попитам но може ли да споделите впечетленията си от Пчеларска ферма “Родопска пчела” Българска медоносна пчела. Мисля на пролет да поръчам майки от там но преди това бих искал да чуя вашите отзиви.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Страница 27 от 81 ПърваПърва ... 1725262728293777 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •