Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 41 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 807

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Днес при преглед на една отводка наблюдавах излюпването на майката от маточника и така нареченото квакане описано в пчеларската литература.Доста интересни звуци бях доста впечатлен.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от stanko1972
    Днес при преглед на една отводка наблюдавах излюпването на майката от маточника и така нареченото квакане описано в пчеларската литература.Доста интересни звуци бях доста впечатлен.
    А когато се излюпват 5-6 майки, че и повече знаеш ли какъв хор е. :D Ще останеш още по впечатлен.

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колеги, тази година се мъча да произведа майки с касетата за майкопроизводство от пчеларски център в стара загора. Нещо обаче не ми се получава и досега имам само един захранен маточник от 40 яйца. Някой има ли практика с такава касета? След като бяха снесени яйцата в маточните чашки ги разпределих по семействата стартери. Резултатът беше плачевен. Да не би да трябваше да чакам да се излюпят яйцата и тогава да ги придавам на стартерите?!
    Тодор Тодоров

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от ттитто
    Колеги, тази година се мъча да произведа майки с касетата за майкопроизводство от пчеларски център в стара загора. Нещо обаче не ми се получава и досега имам само един захранен маточник от 40 яйца. Някой има ли практика с такава касета? След като бяха снесени яйцата в маточните чашки ги разпределих по семействата стартери. Резултатът беше плачевен. Да не би да трябваше да чакам да се излюпят яйцата и тогава да ги придавам на стартерите?!
    Има филм за подобна касета гледай го в него е описано всичко.Успех и пиши за резолтатите защото и аз мисля да си зема подобна касета.Ето ти и линка

http://zamunda.net/details.php?id=188137&hit=1

Наблюдател
    Регистриран
    09.12.2010
    избързал си колега,яйцата се пренасят в отглеждач на 4-ия ден когато яйцето се е пукнало и е захранено с млечице.Тази година си купих ЙЙентеров апарат и досега всичко върви добре.Днес ми предстои да разнеса маточниците.
    Потърси книгата Работа с Йентеров апарат,там е описано подробно по дни какви манипулации се извършват. За всеки случай се допитах до пчелар ползвал апарата и се оказа че той е направил малки поправки в упътването

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    А когато се излюпват 5-6 майки, че и повече знаеш ли какъв хор е. :D Ще останеш още по впечатлен.
    Днес чух този хор при опита да изземем с моя учител на когото му трябваха майки, останалите маточници от питата.Майките се излюпиха в шишето с памука минути след изрязването на маточниците.На питата имаше още две който открихме по звуците.Едната излетя и след секунди кацна върху мен.Хванах я с ръката.Влязохме във фургона и опитах да я пъхна в клетка но тя пак излетя този път навън от фургона.Останалите които се излюпиха в шишето пъхнахме в клетки.Като отидохме до кошера от който иззехме маточниците да наблюдаваме дали ще кацне върху него тя се появи и кацна пак върху мен.Този път успях да я пъхна в клетката.Тези неплодни майки придадохме в отводки с разновъзрастни пчели дано ги приемат макар че риска е голям, ще пиша за това.

Това сем. го принудих да изпадне в роево настроение и от него направих 3 отводки.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Йентеровия апарат, Copularvae на Nicot и американската EZ queen касета са за 70- годишни дядовци с по 10 кошера.
    Недостатъците са - сума ти пъти бараш майката докато да изкараш една кирлива партида маточници.
    Ако искаш да вземеш материал от няколко майки едновременно(което е необходимост, понеже няма как да знаеш предварително коя майка ще даде най-добрите дъщери; използвайки само една майка, шанса да случиш на калпаво поколение е много голям) трябва да имаш няколко апарата ( което пък е добре за търговците, не се учудвайте защо ги рекламират толкова), а те не са никак евтини.
    Използвайки и прехвърляйки един апарат от семейство на семейство може да пренесеш болест и по този начин да разболееш най-ценните си майки.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Днес чух този хор при опита да изземем с моя учител на когото му трябваха майки, останалите маточници от питата.Майките се излюпиха в шишето с памука минути след изрязването на маточниците.На питата имаше още две който открихме по звуците.Едната излетя и след секунди кацна върху мен.Хванах я с ръката.Влязохме във фургона и опитах да я пъхна в клетка но тя пак излетя този път навън от фургона.Останалите които се излюпиха в шишето пъхнахме в клетки.Като отидохме до кошера от който иззехме маточниците да наблюдаваме дали ще кацне върху него тя се появи и кацна пак върху мен.Този път успях да я пъхна в клетката.Тези неплодни майки придадохме в отводки с разновъзрастни пчели дано ги приемат макар че риска е голям, ще пиша за това.

Това сем. го принудих да изпадне в роево настроение и от него направих 3 отводки.
    Така се получава когато се позабавиш да извадиш маточниците, но явно си дошъл до този извод.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis

Така се получава когато се позабавиш да извадиш маточниците, но явно си дошъл до този извод.

Когато се забави много. Майки излюпващи се по едно и също време от яйца снесени по различно време!!!? Един пример как пчелите предпазват майките да не се избият помежду си и ги държат "под стража" в маточниците докато е нужно (или докато отварянето на кошера не разстрои тази функция на семейството).
    Кой казваше че роевите майки се излюпвали по старшинство и нямало подбор от страна на пчелите....
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Един пример как пчелите предпазват майките да не се избият помежду си и ги държат "под стража" в маточниците докато е нужно
    До кога е това нужно и ще се избият ли майките?

Страница 18 от 41 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •