Добре айде вмъквам и ново условие - да приемем,че и двете майки (от спасителния и от роевия маточник) са оплодени със изключително качествени,селектирани търтеи .......
п.п.питам нещо толкова конкретно - или може би не се изказвам ясно разбираемо.
Добре айде вмъквам и ново условие - да приемем,че и двете майки (от спасителния и от роевия маточник) са оплодени със изключително качествени,селектирани търтеи .......
п.п.питам нещо толкова конкретно - или може би не се изказвам ясно разбираемо.
Ако не се оплоди както трябва-тоест ако не и се запълнят достатъчно резервоарчетата(тръбиците) с достатъчно оплодителна течност. Оплодена от един търтей. Некачествено съешаване. Какво като е от шампиона на пчелина. Като прибавим и ген от предишни кръстоски-къде отиваме? Другата я оплодят 2-3 търтея и я нали-явно ще се получи качествено осеменяване и ще е по добрата и обратно разбира се .Първоначално публикувано от kando
Виж сега - ти искаш от мен да приема,че едва ли не гените на майката и начина на производството им нямат никаква роля т.е.всичко зависи от търтея.
п.п.малко наивно звучи не мислиш ли?
Точно така-залагат на по стара ларва.Но такава майка излиза когато пчелите нямат друг избор.Когато пчелите имат избор също залагат на стари ларви,но такава майка не се допуска да излезе,а излиза майката от младата личинка.Първоначално публикувано от Angel_A
Ако се прочете начина на кръстосване от изследванията на Грегор Мендел ще се добие представа. Там точно е описано. Свързването на доминантен с рецесивен алел, на доминантен с доминантен и на рецесивен с рецесивен. Комбинациите са много. И всичко това става без наличието на пчеларя. Колкото и да е голяма майката ако гените и са не в ред и няма добро оплождане- пиши я брак. Ако е генетично добра и има и добро оплождане ще пее. Мислете си, че като е от такъв маточник или такъв е добра. Тези неща могат само в лаборатория да се следят и аджеба от там да се вземат що годе добри майки с проследени качества. Това дето ние го правим на къра си е чиста проба случайност. Добре, че пчелите си имат малко на ум как да се оправят, че ако остане до нас-пиши ги бегали. А за мисленето дали ми е наивно-мисля както ми дойде на ум. :DПървоначално публикувано от kando
Кандо,ще ти дам точен отговор.Приеми ,че свищевата майка от шампионското семейство ще е елитна пак и тя ще е по-добра.Не ми се слушат теории за некачествено оплождане и т.н.Нито пък за изолирани участъци от ландшафта.Още повече за залагане на маточници на стари личинки.Никой ,ама никой не може да докаже,че маточниците са заложени на възрастни личинки.Примерите за това са много.Самите пчели притежават своите сензори за установяване на различни качества.Те никога ,ама никога няма да сложат за себе си нещо ,което няма да задоволи нуждите им.Приемете за пример самосмяната.Те се ръководят по едни и същи признаци.Също и примера за тяхното познаване на оплодена и неоплодена майка.Не можеш да ги излъжеш тях.Те отдалече познават ниското качество на майката и нейното физиологично състояние.По идентични признаци и инструменти ,те познават отлично от коя личинка ще излезе добра майка.
Отделен е периода ,през който личинките съзряват и се превръщат в млади майки.Тогава може да се случат много неща.Вароа нанася големи щети на майкопроизводителите.Различни гъбички и вируси,бактерии.Външни фактори като простиване,може да промени завинаги качеството на всеки индивид в гнездото.
Направете си изводите вие.
Колега Желев колкото ти се струва невероятно това за некачественото оплождане и ланшафта, толкова е невероятна и тезата ти за сензорите на пчелите, макар че се спомена по горе, че те си знаят работата, а не ние. Доходите от мед на активно отглеждане и по посредствено са почти еднакви. Ако не се взема под внимание наливането на свръх дози сироп от някои наши колеги.Първоначално публикувано от kosta zhelev
Говори по същество ,колега Ахилис!
Когато не познаваш личността,не е добре да охарактеризираш профила му на мислене.Тук става въпрос за качеството и условията на пчелните майки.Ако нямаш лични наблюдения ,моля да ограничиш НЕВЕРОЯТНОСТТА за себе си.
Колега Ахилис ,Природата не е теза,а строго подчертана материя.Тя съществува.
Колега Желев нямам никакви лоши чуства към теб и мисля, че не е необходимо да се палиш толкова. Както ти отричаш дадени мои неща така и аз отрекох твоите като нелогични и после го подвърдих, че пчелите си знаят работата както е в горния пост и както ти сам каза-няма защо да се сърдиш. Не може моето като е мое да не е вярно, а твоето защото е твое да е вярно. Спокойно- ще се разберем.Първоначално публикувано от kosta zhelev
![]()
Големината на майките не винаги е критерий за качество, зависи от линията. От практиката знам че всички дребни майки не стават за разплод (при условие че са отгледани при оптимални условия и са от една и съща линия) и всяка дребна веднагически се изхвърля от употреба. Поне при мен е така. Дребните майки ( дребни -т.е.под средното ниво за линията. Едрите майки при една линия може да са с размера на дребните при друга) нямат и сносна производителност. Търтеите които произвежда дадена майка също говорят много за нея.(тука няма как - критерия е цвят. Виждаш от практиката какви търтеи произвеждат най-добрите майки и след това шаблона се повтаря в 90% от случаите)
И още нещо... търтея е никой, важна е майката която дава търтеите, пък с кой търтей ще се оплоди майката е Божа работа.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))