Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 11 от 41 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 807

Преглед на хибрид режима

ANIBAL
    Guest
    Значи ,само така !
    Ще споделя моите наблюдения.Наистина, което пишете е точно така,но има един период когато пчелите просто избират личинките.Колкото и да се мъча да им посоча личинки,те просто залагат на други.И да ,наистина залагат на стари личинки.Но това се случва след април.Този ранния период е някак си особен за тях.Тогава те са в критична фаза.Всяка личинка им е необходима и всяка пчела е ценна.Като казвам критичен ,не значи ,че нямат храна или са болни нещо.Те инстиктивно имат това поведение.Така е, по инстинкт залагат на какви ли не личинки.А през периода за който ви говоря,те приемат отнемането на майката като загуба от болест или е загинала от друго нещо.Това обстоятелство налага да заложат на избрани личинки.И те го правят успешно.Все едно се извършва самосмяна.Наистина маточниците са почти винаги малко.Но я вземете направете това през май например.Или след 15 април.Тогава свищевите маточници са наистина повече.И наистина тогава са според силата на семейството и питата с която разполагат.Да наистина пилото през периода е малко.И е логично да бъде както го казва Токо.Но и аз се съмтнявах преди години за това.Опитите показаха противното.Те залагат маточници като за самосмяна.Малко на брой и едри.Скутелатор тия размери на маточниците за диаметър ли са?Това диаметър на килийките ли е?Ставаше въпрос за дължината на маточника
    И при роевите има доста тесни.И при самосменните.Но дължината показва Каква ше е едра майката.Аз мисля,че свищевите само изглеждат по-малки.В действителност са колкото другите.Това че са закривени е така.Смятам,че знаете причината.Няма да е честно ,ако не кажа и че има и по-къси.Но това е може би само на старите личинки.Може би по това трябва да познаваме и избираме тези маточници ,ако се наложи да ползваме от тях.След април свищеви не ползвам,освен ,ако оправям търтовка.Тогава е съвсем друго нещо.И така,пчелите избират личинките.Мисля,че затова и маточниците са на различни места.Ако сте забелязали има по два-три на грозд.Това защо е според вас?Според мен така се топлят по-лесно повече маточници от слабо семейство.Така изглеждат нещата.Наистина с топленето се обясняват много от положенията при пчелите.Мисля,че има и още причини и фактори с които аз обяснявам техни решения.Не може ли да обясним по същия начин и самосменните маточници?С топленето.Защо те да не са от слабо семейство.Именно слабото в ранния период сменя майка.Силното за да е такова значи има перфектна.Виждам майката болна или много стара,едва доживяла до пролетта.Непременно тук ще има смяна.
    Каква е разликата ,ако аз я отнема тази лошата.От загиването и.Защо тогава пчелите да не заложат добри маточници?Как мислите?.Моето мнение е положително.И резултатите са такива.Друго нещо е после.След този период.Тогава работите се наместват точно както вие го казвате.Токо,когато няма пило семейството без майка не понякога ,а винаги залага основи за маточници по средата на питата.Не мисля,че топленето има връзка с това явление.И огромно по сила семейство прави същото.Мисля,че това е поведение на скръб и отчаяна надежда отнякъде да се появи яйце.Реакция на силна тревога.И загриженост.Само тогава те отглеждат самото съвършенство-Майката.Затова недейте да анатемосвате маточниците по средата.Това ,че ние не можем да определим качеството на тези маточници,не значи ,че те вече не са били окачествени.Иначе защо да са там?И като премахвате запечатани маточници дали не премахвате най-доброто.Именно защото не мога да определя всичките, които залагат пчелите избягвам По-късното им залагане.Ориентирал съм се към ранното.Това ,че то има своите предимства идва в плюс.Съвсем не означава,че няма отклонения.Има.

Незная дали ви е направило впечатление н ако направим да речем няколко отводки и да вземем майките /в смисъл да подменим/ на няколко силни семейства с неоплодени - в отводките майките ще пронесът много по рано от основните семейства!!!
    А за колегата stanko1972 - мога да кажа че този стар пчелар при така описан метод за подмяна на майка - губи повече от месец !
    И има голяма вероятност да стане и търтовка. И може би при него майката ще пронесе след месец и половина най вероятно!
    Това са лично мои наблюдения при мен е така!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    kosta zhelev говорим за едно и също т.е за инстинктите им. Майката къде започва да снася най-напред? в средата и спираловидно. В първия си пост относно питането ти съм го казал. Много ясно че по инстинкт ще чакат там да се появи яйце и съответно залагат чашки. Другите фактори които съм ги изброил защо и те са от значение.
    Като отговориш на въпроса са защо започва майката да снася именно там ще видиш, че е аналогично.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ba4o_ivan1976
    Незная дали ви е направило впечатление н ако направим да речем няколко отводки и да вземем майките /в смисъл да подменим/ на няколко силни семейства с неоплодени - в отводките майките ще пронесът много по рано от основните семейства!!!

Вероятно отводките усещат, че им трябва по бързо майка за да имат нужното количество пчели.
    Нещо подобно, като през есента на слабите семейства майките им снасят по до късно т.е да имат ресурс, докато силните са вече в покои т.е спокойни са да посрещнат зимата.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ba4o_ivan1976
    А за колегата stanko1972 - мога да кажа че този стар пчелар при така описан метод за подмяна на майка - губи повече от месец !
    И има голяма вероятност да стане и търтовка. И може би при него майката ще пронесе след месец и половина най вероятно!
    Това са лично мои наблюдения при мен е така!!!
    Това и според мен е беспорната истина приятелю.Губи се повече от месец и не е гаранция, че майката ще се оплоди.Тази година отводките, които купих се развиха много по-бързо, защото имаха оплодени майки, а тези който направих сам от маточници заложени от самосмяна изостанаха от тях.Докато майките се излюпиха, оплодиха и пронесоха се изгуби време.Но пък и хубав маточник от самосмяна не ми се изпускаше.Успех приятелю.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Според мен разликата в броя на заложените свищеви маточници през март и май се дължи на кърмаческите възможности на пчелите през двата периода.Известно е че кърмачките в ранния период са дефакто старите пчели.Една стара кърмачка може да отгледа средно 1,5 личинки а пролетната кърмачка около 4-5 личинки.Дори през май вече има излишък от млади пчели.През ранния период се извършва подмяна на старите пчели а е извесно че кърменето на майчини личинки изисква много повече млечице.Ако приемем че и през март заложат толкова маточници като през май то тогава ще има ли семейството ресурс да извърше подмладяване?дали ще се развие?

ANIBAL
    Guest
    Много правилно Алексей.Това е точно така.Не ще и дума да е другояче.То тогава каквато и майка да им се падне ще могат да я обслужат ,защото са много повече пчелите.И пилото, което покриват е повече.Ето така бързо се възстановява семейството.А когато са произвеждат много рано ,то и резултатите са други.Колкото до кърмаческите способности на иззимилите пчели,то те са предназначени за старта на семейството.Само за това.И техните възможности са толкова.Но пък могат да изпълняват тези функции перфектно.Която и да е.В това число и кърменето.Не допускам ,че може да има отклонения в количеството и качеството на млечицето.Аз така сравних тези пчели и един рой през май ,като еднакви единици.Замислете се малко.Значи когато правя смените,нали има и пило.Поне 3-4 пити.Тогава и в тези семейства има достатъчно млади пчели.Само,че това е само един период от 30 дена.След това ,ако това семейство не може да се снабди с майка ,то рухва сериозно.Заради постоянно измиране на старите иззимили пчели.Това е и риска на този процес.Затова от опит аз не го права никога с всички семейства,а само с половината.Интересно е да се отбележи,че старите майки сравнително бързо възстановяват пилото ,но в друг кошер и на друго място.Всеки може да си ги слага където си иска.Аз когато възстановявах бройка не можех да усетя приноса на това начинание.Но сега съм успокоил топката и ползвам тези стари майки като помощни.Отначало те дават пило на новите.Първо за стимул ,а после за подсилване.Много бързо наваксват загубата от пчели заради операцията.Така написано звучи лесно,но не е така.Има и процент на издънки.Някои от самия мен.Нали не мога да съм все край тях.Така,че площите от пило се увеличават с настъпването на главната паша.Да, има едно разминаване.Това е разминаване с периода на роене.Те и не се роят.Най-вече в това се състои ефективността на процеса.Това е и желанието на всеки от нас.
    Комплекс от фактори действат през сезона.Не можем само от един опит да говорим категорично за каквото и да било.Защото грешките може да са в нас.В нашата практика.Например можем спокойно да ползваме и роеви майки.Но се иска сериозен противороев подход.Дали ,обаче всеки от нас ги знае.Тогава нещата са твърде крехки.И тъкмо сме си отишли от пчелина и след някой ден роят излиза.Не рискувам изобщо така.Например има колеги ползващи нещо перфектно и издържано.Разчитат на породата ,на генните заложби на семейството.Добър подход.Но ,какво ще се случи, ако пчелите решат да сменят някоя.И тя за жалост не може да се върне от брачния полет.Ако е белязана те ще разберат от преглед.Но кога ще бъде този преглед?След, когато са си направили някоя свищева.На края на сезона.Или въобще може и да не разберат.
    За да има успех каквото и да било,то трябва да се познава от детайли.Да се направи план-проект.Съобразен с естеството на пчелите и на района.Затова ви се струват роевите по-добри.Защото имат изобилие от възможности.Един приятел от форума с който имам прекрасна приказка каза веднъж,че там в гората ,ако нямат необходимите условия семействата просто загиват.Вярно е.Така е и с майките.Ако не им дадем възможност, те са жалки.Или може би жалките сме ние.А онези в гората са с роеви майки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Такава смяна и производство на майки според мен е доста рискова. Правилно отбелязваш, че е препоръчително да се прави само за една част от семействата.Да решение е да се оставя старата майка,като резерв и за подсилване.
    Както спомена ba4o_ivan1976 вероятноста да се случи нещо със свищевата майката е голям.Аз затова предпочитам да си сменям майките и правя отводките по-късно когато има ресурс от пчели и маточниците са повечеот 2-3.Имам повече възможности за реагиране и минавам с минимално подхранване.

ANIBAL
    Guest
    Подкрепям мнението!
    Значи има и други причини ,които и вие знаете,подтикващи за тази ранна практика.Наистина ресурса е много голям после.Аз съм скептичен към всичко рисково.Това с ранните майки е такова,но ми дава предимство пред неприятелите на майките.И ако се внимава и се подготвиш ,резултатите са изключителни.Има и малко селективен елемент в начинанието.Оставям си семейства за търтеи.Те още през февруари имат такова пило.Майките са неплодни.Имат и друго, което им давам аз.Естествено и семействата са от най-добрите в пчелина.Не гледам признаци породни.Но практичните са на почит.Признаци.Общо взето няма проблеми за оплождането.Само има много плахи майки тогава.И закъсняват с излизането.Но никога не е било недопустимо закъснението.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Разглеждайки един сайт , видях да се предлага инкубатор за майки ! Някой може ли да осветли въпроса ?

Страница 11 от 41 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •