Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 12 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам един въпрос, и според мене тази тема е мястото, където трябва да го задам:

Трябва ли въобще да храним с инвертирана храна, и кога?

Доколкото аз знам, храненето с неинвертиран сироп или питки означава, че ние принуждаваме пчелите да ги инвертират, за да ги усвоят. При това инвертиране им се активират и млечните жлези, както и восъчните жлези и въобще пчелата се вкарва в режим РАБОТА НА ПЪЛНА МОЩНОСТ. Тя започва да гради, тя започва да произвежда пчелно млечице и да храни майката и пилото и въобще започва интензивно да работи. Тоест храненето с неинвертиран сироп е евивалентно на ПОДБУДИТЕЛНО и АКТИВИРАЩО ХРАНЕНЕ и трябва да го прилагаме тогава, когато искаме да ПОДСИЛИМ семейството. Ако обаче прекалим, можем преждевременно да докараме семейството до роево състояние.

Храненето с инвертиран сироп или питки е еквивалентно на хранене с мед. Пчелите се наядат бързо бързо и след това започват да го пренасят сиропа и да го разпределят по килийки, за да си намали влажността. Тоест пчелите започват да ПРАВЯТ МЕД ОТ СИРОПА. За едно денонощие могат да дръпнат 5 или 10 литра и да го подготвят за направата на мед. При това положение кога трябва да храним с инвертиран сироп? Може би само есен, когато меда в семейството е малко, и искаме пчелите да натрупат повече запаси.

С две думи ако разсъждавам правилно, в 90% от случаите пчеларите трябва да хранят само с неинвертиран сироп - тоест с най-обикновен захарен сироп. Тогава и само тогава те правят истинско хранене и истинско подсилване на семейството. А даването на инвертиран сироп е еквивалентно на това да им кажем на пчелите "Правете фалшив мед от този сироп".

Правилно ли разсъждавам, или някъде греша?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще си обясня разсъжденията и по друг начин. В главите на пчелите има много малко неврони, и поради тази причина те оперират с много малко понятия. За тях има понятие ПАША, като под това понятие те разбират НЕИНВЕРТИРАН разреден сироп или нектар, намиращ се еди къде си. Ако ние налеем в хранилката най-обикновен захарен сироп, който е НЕИНВЕРТИРАН, за пчелите това означава ПАША, която се намира някъде над главите им. Дори и разузнавачите вероятно изиграват верния танц, с който да кажат на останалите, че там някъде отгоре над нас се е появила ОБИЛНА ПАША. Пчелите отиват на тази паша и правят с нея това, което биха правили и с всяка една друга обилна паша. Започват да инвертират сиропа, започват да градят килийки, засилват храненето на майката с пчелно млечице и т.н.

Тука има два аспекта - дали ще им даваме само по 200-300 грама сироп на ден и ще имитираме ПОДДЪРЖАЩА ПАША, или ще им изпраскаме 5 литра и така ще имитираме СИЛНА ПАША. За поведението на пчелите в двата случая можете сами да се досетите. Ако например търсим подсилване, най-добре е да имитираме ПОДДЪРЖАЩА паша с по 200-300 грама сироп на ден.

Ако на пчелите им дадем готов ИНВЕРТИРАН СИРОП, то тогава ние активираме в главите им второто понятие - МЕД или ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ. Какво прави пчелата с меда или с готовата продукция - ами сгъстява го, пълни го в килийки и ги запечатва, за да направи третото понятие - ЗИМНИ ЗАПАСИ (това са вече запечатаните килийки). С две думи ако се опитваме да храним пчелите с инвертиран сироп, те не се чувствуват задължени да го изядат. Напротив - те се чувствуват задължени да го сгъстят, да го подредят и да го запечатат. И да изядат нещо, то ще е много малко, а основното количество ще отиде по запечатаните килийки.

Та знанието на тези аспекти помага на пчеларя правилно да подбере вярната храна във верния момент от време, за постигане на целта, която си е поставил. Незнанието на тези аспекти води до груби грешки.

Вярно ли е всичко това, или и аз самия не съм го разбрал напълно? Иска ми се да чуя мнението на старите пчелари.

Наблюдател
    Регистриран
    01.02.2012
    За мен описаният начин е неприложим на практика и особено, ако искаш да направиш по-големи количества. Преди около месец се свързах с тази българска фирма http://www.analytica-bg.com/bg/enzym...ful/invertase/ и закупих от тях 50 грама инвертаза за 60 лв с доставка по "Еконт". Хората от фирмата ми обясниха, че това количество е достатъчно за инвертирането на 500 кг захар. Най- лесно е инвертиран сироп да бъде получен през лятото, при по-високи външни температури. По време на разграждането на захарозата температурата на сиропа е желателно да бъде между 20 и 45-50 градуса. Направил съм няколко опита с въпросната инвертаза и мисля, че всичко е наред.

Наблюдател
    Регистриран
    06.03.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Kavezu Виж публикацията
    За мен описаният начин е неприложим на практика и особено, ако искаш да направиш по-големи количества. Преди около месец се свързах с тази българска фирма http://www.analytica-bg.com/bg/enzym...ful/invertase/ и закупих от тях 50 грама инвертаза за 60 лв с доставка по "Еконт". Хората от фирмата ми обясниха, че това количество е достатъчно за инвертирането на 500 кг захар. Най- лесно е инвертиран сироп да бъде получен през лятото, при по-високи външни температури. По време на разграждането на захарозата температурата на сиропа е желателно да бъде между 20 и 45-50 градуса. Направил съм няколко опита с въпросната инвертаза и мисля, че всичко е наред.
    Колега би ли споделил как е протекъл процеса при теб? Говоря за параметри като време например,добавял ли си някаква киселина (лимонена или оцетна ,за вдигане на киселинност). ако може сподели малко подробности,мисля че ще бъде полезно не само на мен?
    Този пост е редактиран от NHH; 04.08.2014 в 10:50.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз съми си направил кутия от фибран, в която да се побира една голяма тенекия.
    На дъното слагам 4 малки бурканчета от детско пюре, на които стъпва тенекията. На дъното се поставя твърда плоскост, за да не се стопи от крушката.От долу слагам една крушка 25 вата и така подгрявам сиропа. Като на капака на тенекията съм сложил един термометър и в зависимост от температурата, притварям или отварям капака на кутията. Гледам да поддържам около 35-38 гр С. Разбърквам сутрин и вечер и за около 7-8 дни става сиропа.
    Приготвам сиропа по следната рецепта - 1 кг мед, 2.5 л вода, 9 кг захар и една чаена лъжичка лимонтузу, или 2 супени лъжици ябълков оцет.Първо се разтваря захарта във водата, до колкото може, после се добавя меда и оцета и се разбърква хубаво. Ако се сложи повече мед, по-бързо стават процесите. Правил съм малки дози експериментално. Става си като истински мед и много добре го вземат пчелите. Само, че смисъла е да се налива в питите, а не да се дава през хранилката, не е нужно пчелите отново да го преработват.
    Говори се че вече може да се намери и готова инвертаза, която се разтваря само в захарен сироп, без да се добавя мед и пак се получава инвертиран сироп.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Инвертиран захарен сироп (от монографията на Милан Стоянов "Необичайни и ефикасни пчеларски практики")

Много по-добре е да се подхранва с инвертиран захарен сироп вместо със захар и захарен сироп.
    За получаване на инвертирана захар се смесват 8% течен нектарен мед с 20% мека(дъждовна, дестилирана, снежна) вода и се прибавя на два пъти през ден 72% захар.
    В съд на водна баня се сипват 5 л. кипяща вода. При постоянно бъркане се добавят 8 кг. захар. Когато Т спадне до 35 гр., се добавят 2 кг. течен мед. През ден се добавят още 8 кг. захар(Т на водата се поддържа 35-36 гр., разбърква се най-малко сутрин и вечер). Инвертазата продължава 7-10 дни и завършва, когато на дъното няма утаена захар. Ако след 10 дни на дъното има захар, се прибавя още мед. Ако се сложи повече много мед, инвертазата става по-бързо. Не се използва речна вода, защото тя съдържа калциеви соли и магнезии, които са вредни за пчелите.
    Предлагат се още следните разновидностимна съставки за приготвяне на инвертиран захарен сироп:
    По Любен Радоев:
    мед (кг.) 2 4 8
    Кипяща вода(л.) 5 10 2
    Захар(кг.) 18 36 72

По Петър Бонев
    мед(кг.) 2 4 8
    кипяща вода(л.) 5 10 20
    Захар(кг.) 16 32 64

По руски източници:
    мед(кг.) 1 2 3
    кипяща вода(л.) 2 4 6
    захар(кг.) 7.2 14.4 21.6

По Младен Котларски:
    мед(кг.) 2 3
    кипяща вода(л.) 5 7.5
    захар(кг.) 16 24

Ст.н.с.д-р Боян Първулов,двм, препоръчва следното процентно съотношение на съставките при инвертиране на захарта: 74% захар, 18.5% гореща вода и 7.5% мед и доуточнява: "След 15-20 дни в зависимост от Т на въздуха, сиропът е инвертиран и готов за използване".
    Години правя(Милан Стоянов) инвертиран захарен сироп. Използвам пригодена за целта обикновена пералня. В р-т на многократни опити достигнах до над десетократно намаление на времето за разграждане на захарта в сравнение с посоченото.Инвертазата се извършва на водна баня при Т=37 гр.
    При използване на витошка вода(от с.Попово, Пернишко - над язовир "Студена) и съответно: мед 2 кг., кипяща вода 6.5 л. и 15 кг. захар при многократно разбъркване инвертирането се извършва само за един ден и половина.
    Working....

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Говори се че вече може да се намери и готова инвертаза, която се разтваря само в захарен сироп, без да се добавя мед и пак се получава инвертиран сироп
    Обърнах всичките познати доставчици с които имам служебни взаимоотношения, но не намерих подходяща инвертаза. Примесена е с други ензими, които ще доведат до вкисване. Единствената, която беше чиста струва около 600 лв/кг, а на мен ми трябваха няколко милиграма и затова нямаше как да си купя. Така че по-скоро забравете варианта със сухата инвертаза.
    А темата с инвертирания сироп е неделима от темата за хидроксиметилфурфурaла.
    Някой дали е попаднал някъде на дозата, която вреди на пчелите?
    Попаднах на едно твърдение, че пределно допустимата норма за ХМФ в меда за пчелите е 3 mg/kg. Според мен не може да е толкова ниска поради долните експериментални данни:
    Време за образуване на ХМФ в концентрация 30 mg/kg в мед за различни температури:
    30°C 100-300 дни
    40°C 20-50 days
    50°C 4-10 days
    60°C 1-2.5 days
    70°C 3-5 hours
    80°C < 2 hours

Може да се види, че мед държан при стайна температура над 30 градуса за 6 месеца ще съдържа няколко пъти повече ХМФ отколкото същия мед нагрян до 70 градуса за 5 минути и бързо охладен

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Говори се че вече може да се намери и готова инвертаза, която се разтваря само в захарен сироп, без да се добавя мед и пак се получава инвертиран сироп
    Обърнах всичките познати доставчици с които имам служебни взаимоотношения, но не намерих подходяща инвертаза. Примесена е с други ензими, които ще доведат до вкисване. Единствената, която беше чиста струва около 600 лв/кг, а на мен ми трябваха няколко милиграма и затова нямаше как да си купя. Така че по-скоро забравете варианта със сухата инвертаза.
    А темата с инвертирания сироп е неделима от темата за хидроксиметилфурфурола. Някой дали е попаднал някъде на дозата, която вреди на пчелите?
    Коя "доза" - на ХМФ или на инвентирания захарен сироп?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от ттитто
    Попаднах на едно твърдение, че пределно допустимата норма за ХМФ в меда за пчелите е 3 mg/kg.
    3 mg на 100 г трябва да е, т. е. 30 mg/kg, макар че на практика, в гнездата може да има залежал мед на няколко години, който сигурно съдържа ХМФ много над тази норма.

Колкото до начина, по който я приготвих тази гадост, в началото на юли налях в едно корито сварен гъст захарен сироп - ок. 3:1, без никакви захарни утайки, след като изстина до ок. 40°С, добавих пресен мед ок. 20% и малко ябълков оцет, според споменатите по-горе норми, оставих го да отлежава при стайна температура (ок. 28-33°С), за да се изпари излишната вода и с надеждата да се инвертира захарта, като от време на време го разбърквах. Нямам идея какво се е получило в крайна сметка като състав, но в момента сместа има гъстота почти като на узрял мед и е доста по-гъста от APIinvert, няма утаена захар, само някоя и друга мъртва пеперуда плува отгоре, а пчелите го пренасят бързо и охотно.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    19.07.2012
    А тази сладкарска инвертаза дали е подходяща?

http://www.thecakedecoratingcompany....oducts_id=4998

8,5 евро е цената с доставка до България.

Страница 3 от 12 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •