Ако проблемът е в тока, то това ще си проличи още преди окончателното изграждане на питата. А темата е, както аз разбирам, за новоизградени пити /да речем - стандартни/ и какво става с тях при първите месеци експлоатация. Ами отговорите са ясни /т.е. знае ги всеки с поне 2-3-4 години опит в дейността/ и са дадени в първите постове. И неудачи с восъчните основи като състав, и разликите в температурите, и подлагането на новоизградената пита още в самото начало на тежка експлоатация - всичко може да доведе до брак и съответно ползвателят трябва и е длъжен да ги съобрази тез неща. Аз понеже рядко местя кошери, па кога се наложи го правя внимателно, рядко центрофугирам по големи рамки от 1/2 ДБ размер и рядко/даже никога/ лепя основите преди непосредственото им вкарване в кошера и затова не мога да съм полезен със снимки на свлечени или деформирани пити. Иначе от години ползвам ВО от единия известен БГ производител, преди това пък от другия... И си зателвам с най-елементарно VVV.
П.п. Много хубава тема наистина и чест прави на г-н Матеев, че я създаде. Макар и с такова закъснение. А само като си спомним преди няколко години с какъв патос громеше някои наши остарели схващания по въпросите около рамката...

Цитат