Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Здравейте, аз от тази година имам 4 кошера пчели. Казвам 4-ри за да видя как ще се справям и дали ще мога. Мисля догодина да ги увелича до 20 кошера. Поне такъв ми е плана. Та събота 26.07.14г. им сложих ленти "Варотом" на 10 рамковите по 2 ленти, и по 3 ленти на 12 рамковите, който ленти ще отстраня на 17.08.14г. Не съм забелязал пчелите да ми са болни дори ме съветваха да не слагам. Но аз си сложих за всеки случай надявам се да не съм сгрешил с това мое своеволно решение. При разговори с познати който са пчелари споделят различни мнения за зазимяването на техните пчели. Едни казват че зимата от вън на кошера слагат фибрани макар че кондензирал кошерите. Други казват да не мисля щуротии и да си ги оставя така както са. Мислех си да заменя фибрана както правят колегите с каменна вата, но ми казаха че и от това нямало смисъл. Кошерите са ми новички от 33мм дърво. Региона в който са пчелите е : "Централна Южна България". Обръщам се за съвет какво да правя за зимата, да мисля външна изолация или да не мисля? Това ми е дилемата. Преградните дъски /да ги нарека/ след като стесня семействата с по 2 рамки ще е направена от фибран /те всъщност за готови и чакат да бъдат поставени/. Поздрави и лек ден на всички Ви.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Остави си кошерите, без всякави външни изолации! Стеснява се напролет, зимата може и да им по широко между две пити. Събират се повече пчели и по лено подържат температурата.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Какъв е проблемът да се поставят някакви "дишащи" изолации, които да държат по-висока температура вътре? Не става дума за фибран, ако трябва ще е още дърво? Аз съм с 2.5 см стена, първа зима ще им/ни е и също възнамерявам да удебеля стените, включително ще сложа и пластмасова мрежа по оградата, за да ги предпазва поне малко от снежни навявания.
    Христо Йорданов

Потребител
    Регистриран
    03.08.2012
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Говори се за зимуване на мрежесто дъно ..... Защо не вземете да им иззидате около кошера с тухли и вар???

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    ^ Къде се говори за зимуване на мрежесто дъно? Ако толкова те дразни въпросът ми, подмини го, няма нужда да се правиш на интересен.
    Христо Йорданов

Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    Здравейте и аз се запалих тази година по пчеличките ама нищо не отбирам.)Пролетта си хванах рой и август месец купих още 5 кошера.Роя изгради 12 плодникови рамки и мед е събрал мисля достатъчно, по мое изчисление има над 15кг.Другите кошери също са добре освен един който ме съмнява че е със стара майка, но ще го "зазимя" ако е писано да оцелее ще го бъде.И понеже ми е тъмна Индия четох много гледах филми и какво ли не в момента в главата ми е каша и то голяма.Въпроса ми е свързан по темата намислил съм да извадя по една рамка от кошер(ДБ) и да увелича междурамковото растояние, да не стеснявам но се чудя да поставя ли магазините над кошерите или не моля знаещите да ми дадат съвет.

Наблюдател
    Регистриран
    24.01.2014
    Пчеларски район
    ХАСКОВО
    Здравей колега, и аз като теб от таз година имам 5 кошерчета ЛР, и чета, и гледам филми, абе същата ситуация. Но да ти кажа какво знам от стар пчелар с над 80 кошера ДБ, зазимява като поставя празния магазин под корпуса, а на пролет го връща над него. Защо увеличаваш разстоянието между рамките ? С каква цел ?

Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от m2m2m Виж публикацията
    Здравей колега, и аз като теб от таз година имам 5 кошерчета ЛР, и чета, и гледам филми, абе същата ситуация. Но да ти кажа какво знам от стар пчелар с над 80 кошера ДБ, зазимява като поставя празния магазин под корпуса, а на пролет го връща над него. Защо увеличаваш разстоянието между рамките ? С каква цел ?
    И аз смятам като теб че магазина от долу е удачния начин за да не се раздели кълботои да му се даде достатъчнопространство за да има добра циркулация на въздуха а оттам и изхвърляне на влагата.При мен проблема е че ДБ са с крачета и нямам подвижни дъна, а не ми се прави тъй като догодина мисля да мина на ЛР и всичко еднотипно. Разтоянието ще го увелича с цел да има повече пчелички в междурамие за да си подържат микроклимата по лесно, поне така мисля.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Пчеларски район
    Ябълково, обл. Хасково
    Увеличаването на междурамието за зимата ми с струва грешка. Стесняването сега- също с нищо няма да помогне, каквото и да казват.
    Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И аз мисля че увеличаването на междурамието ще е грешка и ще направи кълбото по-рехаво. Колкото до стесняването - мисля че е полезно, но не заради топлоизолацията, а заради това кълбото да бъде направлявано по посока на питите с меда, ако са по-малко от 10. Ако например се зазимява на 6 рамки, 7-мата може да е преградна дъска, а зад нея се оставят празните пити. Преградната дъска не е необходимо да е плътна. Може и най-обикновена неизградена рамка с пластмасова основа. Нека едичнични пчели да минават зад нея, ако си поискат. Важното е цялото кълбо да не минава и да си стои в зоната с меда.

Миналата година имах успешно презимували семейства само на 3 рамки. Тази година вероятно също ще се наложи масово да зазимявам на 4-5 или 6 рамки, и за да е по-сигурно съм решил да си направя специални преградни дъски. Дори вече ги правя. Представляват рамка с малко по-отдалечени странични стени така, щото да са по-близо до стените на кошера, но не плътно. Рамката е с летвички със ширина 20 mm и е запълнена с 20mm фибран, а от двете му страни съм сложил тънък лист ЛАЙТЕКС или ТУПЛЕКС. Това е едно и също, но произведено от различни фирми - представлява тънък лист олекотена разпенена пластмаса с гладка повърхност.

Всеки един мой плодник ще получи в комплектацията си по една такава рамка (дъска) и тя никога няма да се маха от него. Когато е необходимо стесняване (напр. при нови отводки или през зимата) - ще се прави. Когато не е - дъската ще си стои плътно от едната страна на корпуса. С такава дъска са оборудвани и всички нуклеуси от фибран, които в момента си произвеждам в големи количества.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •