Здравейте, аз от тази година имам 4 кошера пчели. Казвам 4-ри за да видя как ще се справям и дали ще мога. Мисля догодина да ги увелича до 20 кошера. Поне такъв ми е плана. Та събота 26.07.14г. им сложих ленти "Варотом" на 10 рамковите по 2 ленти, и по 3 ленти на 12 рамковите, който ленти ще отстраня на 17.08.14г. Не съм забелязал пчелите да ми са болни дори ме съветваха да не слагам. Но аз си сложих за всеки случай надявам се да не съм сгрешил с това мое своеволно решение. При разговори с познати който са пчелари споделят различни мнения за зазимяването на техните пчели. Едни казват че зимата от вън на кошера слагат фибрани макар че кондензирал кошерите. Други казват да не мисля щуротии и да си ги оставя така както са. Мислех си да заменя фибрана както правят колегите с каменна вата, но ми казаха че и от това нямало смисъл. Кошерите са ми новички от 33мм дърво. Региона в който са пчелите е : "Централна Южна България". Обръщам се за съвет какво да правя за зимата, да мисля външна изолация или да не мисля? Това ми е дилемата. Преградните дъски /да ги нарека/ след като стесня семействата с по 2 рамки ще е направена от фибран /те всъщност за готови и чакат да бъдат поставени/. Поздрави и лек ден на всички Ви.

Цитат