Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 32 от 79 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 311 до 320 от общо 781
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    А какъв е проблемът да се зазими 10 рамков ДБл с 20кг мед на 10 плодникови пити, запълнени на около 60% с мед, и напролет да няма място за майката да снася....ако обичате ми разяснете, че нещо не мога стопля/вдяна.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не е точно така, защото когато имаш основни и продължителни паши, да речем 4 на брой, и то две по две преливащи от една в друга, то тогава я няма възможността да се множат пчелите, тъй че да запълнят два плодника.
    Когато имаш толкова паши, слагай още корпуси нагоре да имат къде да събират :-):-):-)

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Когато имаш толкова паши, слагай още корпуси нагоре да имат къде да събират :-):-):-)
    Слагам максимум до два магазина и вадя - не е необходимо да си късам червата с това въртене на пълни магазини. Както съм споменавал, работя с 12 р ДБ, в които има ДОСТАТЪЧНО място и за пило и за МЕД за зимния пчелен глад, въпреки това, на пчелите им осигурявам и допълнително питки, защото очаквам следващия сезон да ми се отблагодарят. Резултатите от спеделени, недотам читави пчеларски практики ги забелязвате. После пчелите мрели от студ. От студ, ама друг път!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Ами,не съм съгласен! Ако плодника ти е запълнен с мед, при обилна паша, не вадиш ли рамки и да центрофужиш, та да има къде да осеменява майката? Ако венците с мед са много големи и дебели, за да увеличиш пилото, не разпечатваш ли покрай него, за сметка на венците и да увеличаваш по този начин площта на пилото??
    Ами хубаво. Не си съгласен - не си. Ако плодника ми е запълнен с мед? Първо не го допускам да се запълни. За да се запълни плодника с мед, то това значи, че няма пило, а след като няма пило това не е добре. Ако има обилна паша / ооо / слагам магазин, два магазина. Това с разпечатването около пилото мисля, че няма кой знае колко да увеличи пилото, за тази дейност има други начини - прости и елементарни. Разпечатването на меда да ти кажа, но само на теб - другите да не знаят, води до агресивност на пчелите. Но това само на теб го казвам. Та когато има пило, ама много пило, пчелите не чакат да им разпечатваш и да им освобождаваш, а сами си вършат тази процедура, но тук има един друг фактор който ги кара да правят това, а не разпечатването. Ако липсва този фактор, може да си разпечатваш колкото искаш. Ей, тези книги като ги четете не им вярвайте чак толкова.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Слагам максимум до два магазина и вадя - не е необходимо да си късам червата с това въртене на пълни магазини. Както съм споменавал, работя с 12 р ДБ, в които има ДОСТАТЪЧНО място и за пило и за МЕД за зимния пчелен глад, въпреки това, на пчелите им осигурявам и допълнително питки, защото очаквам следващия сезон да ми се отблагодарят. Резултатите от спеделени, недотам читави пчеларски практики ги забелязвате. После пчелите мрели от студ. От студ, ама друг път!
    Кой те кара да въртиш магазини? Аз слагам по четири магазина един върху друг и нищо не въртя. Свалям само като започна да вадя меда.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    [Ей, тези книги като ги четете не им вярвайте чак толкова.
    Ей Слънчо ако кажеш че не четеш пчеларска литература или не си чел няма да се обиждаш ама няма да ти повярвам.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Двайсет кг мед си ги изяват до средата на май, като не спирам да подхранвам през същото време. Якифов казва, че пчелите усещат месеци на пред какво ще е времето и какво ще цъфти. Ако е вярно това, мислиш ли че не си правят преценка на запасите и дали при по малко запаси не си изяват част от прясното пило?
    Този Якофов, донякъде и хубави неща казва, но и много празни приказки. Много светила като него изкарват пчелите за много умни, но уви - не са чак толкова. И второ - не си правят преценка. Защо? Защото знаеш ли колко пчели са измрели от глад поради голямото си пило, а липсва паша. Преди колко години валя три месеца и пчелите си изядоха восъка по питите, да не говорим за пилото? Е, тогава къде бляха, че не слушаха Емо Чолаков по БТВ-то?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Кой те кара да въртиш магазини? Аз слагам по четири магазина един върху друг и нищо не въртя. Свалям само като започна да вадя меда.
    И като се събудиш- опс, паднал от леглото.

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ами хубаво. Не си съгласен - не си. Ако плодника ми е запълнен с мед? Първо не го допускам да се запълни. За да се запълни плодника с мед, то това значи, че няма пило, а след като няма пило това не е добре. Ако има обилна паша / ооо / слагам магазин, два магазина. Това с разпечатването около пилото мисля, че няма кой знае колко да увеличи пилото, за тази дейност има други начини - прости и елементарни. Разпечатването на меда да ти кажа, но само на теб - другите да не знаят, води до агресивност на пчелите. Но това само на теб го казвам. Та когато има пило, ама много пило, пчелите не чакат да им разпечатваш и да им освобождаваш, а сами си вършат тази процедура, но тук има един друг фактор който ги кара да правят това, а не разпечатването. Ако липсва този фактор, може да си разпечатваш колкото искаш. Ей, тези книги като ги четете не им вярвайте чак толкова.

Ми не знам какви книги четеш, ама не са правилните!
    Колко ти беше смъртността тази зима?? 75%??
    Ми смени книгите и слушай по-старите и опитните!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Те и магазините се слагат по някакъв план - не се пляскат четири магазина ей така и чакаш. Абе ей.

Страница 32 от 79 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •