на теория добре![]()
на теория добре![]()
Джуди,около София вали често,което ще рече,че има подържаща паша.....Във Видин и около почти всичко изгоря....Понеделник-вторник ще правя още отводки,но с оплодени майки.Ще има и такива на които ще изкарам само майката и ще ги оставя да си направят нова....
От 4г. правя Агустови отводки, в момента имам две излюпени майки на 1 август и чакам да се оплодят. Миналата година има оплодени средата на септември и приживяха и развиха прекрасни семейства. Големия проблем е храната! Но аз го реших по следния начин: Отводката е на 4р. Слагам и две основи от двете страни, ханеманова решетка от горе и 15г с найлона, и кашона Апифонда!
В Гърция не бих посмял да сложа чисти италианки. При моето стационарно пчеларство ще се налага да влагам солиден ресурс в тях, ако искам да оцелеят до началото на есента.
На италианките най-големия им проблем е манджата, а не презимуването - в онази година си спомням че температурите през Януари паднаха до -16 градуса в продължение на седмица. Все пак те са планински пчели и към момента все още са най-разпространените пчели в Канада, както и в някои Скандинавски страни. Същото, обаче, не може да се каже за Карниковите пчели. Мнението че италианките не издържат на студени зими е изградено на база приказки на пчелари, които не са свикнали да оставят необходимото им количество запаси за през зимата ( е, накои от италианките произхождащи от райони със мек климат, наистина имат по-слаба способност да презимуват. Понякога това се дължи на още по-слаба способност да формират плътно зимно кълбо и/или още по-ниска жизненост на пчелите. Тези си дефекти италианките са принудени да ги компенсират посредством поддържане на по-голяма численост на пчелите през зимата, но когато се премине определена граница, тези неща вече трудно могат да бъдат компенсирани)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Нещо му става на този форум, хора с по над 1000 поста не третират за акар, правят отводки на по една рамка с бракувани майки в края на август и за капак всички са луднали да минават от многокорпусни на дадан-блат. Пазете се от жегата хора![]()
Винаги може по-добре.
Маточниците във отводките вече са се излюпили.Очаквам до две седмици майките да започнат осеменяване.Все още не съм забелязал пчелояди в раиьона,но лястовичките са си тук.Освен пернатите проблем може да създаде и липсата на паша-кражбите.Трябва много да се внимава при подхранванията...
Май на такива италианки съм попадал, защото съм ги намирал; пълни с мед рамки(2/3), а пчелите паднали между рамките на дъното, мъртви! Днес гледах отводките, на 3-4р покриват пчелите, на които майки бяха започнали да снасят, от около 1 август. Бях им сложил преди седмица-неделя 2кг. храна и два литра сироп! Всичко изяли; сложих им рамки за градеж и пак същото количество храна. Другите с 15кг. храна си имат още!
Да имат си, поне като слагах рамкуте бе ги тръскях а направо с пчелите ги сложих в новите кошери..., вчера даже по някоя влизаше с прашец в отводките. Претисняваше ме грабежа при донорите(на 2 от кошерите от които вземах пити) и да-неби да сам повредил майката при разбутването на питите...?!? Утре ще ги погледна пообстоино и ще погледна дали имма снасяно ...
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))