Поздравления за Матеев и работата му , от скоро чета из форума и чувам това Матеев онова Матеев .. Голяма работа бил този Матеев . Успех за напред !
Поздравления за Матеев и работата му , от скоро чета из форума и чувам това Матеев онова Матеев .. Голяма работа бил този Матеев . Успех за напред !
IMG_8388.JPG
IMG_8391.JPG
IMG_8390.JPG
IMG_8384.JPG
Първите ги направих още лятото а това са вторите с леки преработки .
Първо за материала - фибрана ми се стори много слаб , лесно влизат видиите и лесно се измъкват . Това ми го продадоха като "стиродур" , като цената е по-висока но стои много по-стабилен .
Другото което не ми хареса при работата с първите нуклеуси е това , че рамките влизат много надолу и е неудобно за работа(трудно се вкарва рамкоповдигач и не можеш да си вкараш ръката да вадиш крайна рамка .
Тук са направени два модела като по-ниските са за многокорпусни рамки и капака е съобразен да влиза хранилка а другите съм ги направил с размери за дадан блат като вътре мястото за рамки е за многокорпусни и в последствие ще реша дали да добавя 7см.надставка за ДБ рамка или ще отрежа корпуса за да стане капак. За сега единствено покривна дъска не съм измислил (старите са с брезент) но и това ще стане.
Материала са остатъчни количества в този склад и трябва да търся от дугаде (назад в темата имаше още някакъв който трябва да проверя) Листите на този са 125/60 от което перфектно се изрязва един брой ДБ без капак , давам и чертежа . За корпусния или начина на Матеев или се реже 7см. по височина и се ползва за страните на капак .
шест рамков нуклеус без място за хранилка.jpg
Този пост е редактиран от Cvetomir; 25.10.2015 в 04:38.
Матеев казваш че еднорамкова отводка се развива за 40-45 дена ,през този период храниш ли я ?
И ако отвадката се направи с стара майка как би се развила според теб с 1 рамка пило и 1 медова?
Храненето на отводките е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, особенно в първите дни от тяхното развитие, когато има ДЕФИЦИТ ОТ СТАРИ ПЧЕЛИ. Тази година практикувах следните видове хранене на отводките:
1. Слагане върху рамките на 1/3 сръбска прашецомедова пита. Това са 330 грама, но се оказаха недостатъчни, така че в по-късните отводки слагах по 1/2 такава питка.
2. Ежедневно хранене на целия пчелин с отводки посредством ВЪНШНИ ХРАНИЛКИ, общи за целия пчелин, в които всяка сутрин наливах строго определено количество сироп 1:1 с разчет по около 150ml на отводка.
Този втория метод е подходящ само ако на пчелина има САМО ОТВОДКИ и нищо друго. Ако има цели семейства, те бързо вземат сиропа и за отводките остава много малко. Метода не работеше през месец Май, защото имаше паша в изобилие и пчелите не обръщаха внимание на хранилките. Метода спря да работи и във втората половина на Август, защото започнаха нападения и кражби. През Юни и Юли обаче метода работеше безпогрешно и именно той ми помогна с малко разходи на труд и транспорт да реализирам технологията за гледане на много пило, а именно С МАЛКИ ДОЗИ, НО РЕДОВНО.
Ако вашия пчелин е там, където живеете, можете да си позволите лукса всяка сутрин да обикаляте всички отводки и да им сипвате по 150-200ml сироп, но при мене обиколката на всички пчелини е повече от 200 километра, и ако искам да ги храня всеки ден сутринта, единствения начин е в 6 сутринта да тръгва един пикап и на пчелин да губи за наливане на сироп не повече от 2-3 минути. И го правехме точно така.
Изкам да попитам за нуклеусите на Матеев,след като вече ги използва,това разстояние отгоре което е оставено за хранилка не затруднява ли ваденето на рамките при преглед?
На пръв поглед това разстояние е недостатък и наистина затруднява ваденето на рамките. Това разстояние обаче има 2 важни функции:
1. За слагане на 800 ml хранилка директно върху рамките.
2. При транспортиране на нуклеуса пилото загрява междурамията и пчелите бягат нагоре. Това разстояние е предназначено да побере пчелите от целия нуклеус по време на транспорт.
Матеев, ти мислиш като бизнесмен, а аз съм дребна риба и засега все още гледам пчели за удоволствие.
Благодаря за бързия отговор,а някакви идеи да се премахне това разстояние,но пак да има място за хранилка?Аз не ги искам за транспорт .
Матеев да използвам момента да ти се извиня официално (предполагам се сещаш за кое) , беше малко грубо от моя страна .
@Матеев
Колега, мислил ли си да продаваш тези сандъчета по куриер, по маниера на Икеа? В смисъл материала нарязан, пакет с винтчета и всичко компактно опаковано. Тази година се канех да си направя такива сандъчета, но така и не ми остава време, но ако можеш да ми продадеш като сглоби си сам, бих си купил. Иначе готови биха се чупили при транспорт от куриерите, освен това заради обема им ще се качи цената на доставка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))