Лично при мен най - големия проблем при фибрановите кошери е рязането на отделните плоскости. И по конкретно, тъй като ги рязох с макетно ножче се получаваше винаги разминаване от няколко мм. Как ряза твоите плоскости? Ако може публикувай снимки на хранилките, които възнамеряваш да използваш.
Фибрана се реже и разкроява с дърводелски машини, за да се постигне точност от 1mm и перфектни прави ъгли. Няма как да стане с макетно ножче, защото винаги ще има някакви кривини.
Колкото до хранилките - планирал съм да използвам стандартни хранилки от по 0.8 литра. В България във всеки един пчеларски магазин сигурно има по няколко вида от различни производители. Цената им е около 2 лева. Ето виж тука хранилките от по 0.8 литра:
http://pchelar.com/catalog/26
Важното е да се знае, че във височина съм предвидил максимум 60mm за хранилка, и когато се купува такава, да се проверява дали се вмества в този размер. Тези, които съм ги виждал, имат височина около 55mm, но знам ли колко са високи тези, които не съм ги виждал. Така че внимавайте с височината ....
Предполагам , ако заклеят капака възможността да се стигне до счупването му е голяма. Г-н Матеев предвиждате ли покрив от метал или друг материал върху капака?
Относно прелката на този нуклеус - няма ли да е по - добре, ако е на нивото на дъното? Според мен това ще улесни изхвърлянето на умрели пчели.
Мислих си и аз по този въпрос, когато определях позицията на отвора на прелката във височина. По принцип в природата отвора на хралупата не е в най-ниската точка на дънера. Това си го е измислил човек, за собствено удобство при направата на кошера, а не за удобство на пчелите. От друга страна наистина има логика прелката да е на нивото на дъното не само заради мъртвите пчели, а и заради водата, попаднала вътре по една или друга причина.
Знаеш ли - ще взема да се разпоредя да смъкнат прелката надолу с още 5 мм за следващите партиди. Мисля си, че ако не помогне, поне няма да навреди.
Някой друг колега да има доводи къде да се сложи прелката във височина? Казвайте, докато не съм сбъркал.
Матеевич, отворът може да се сложи отдолу на дъното на самия "праг" . Файдата е добра охрана и никакви шансове за дъждовната вода. Гледам имаш берд от сантиметър , което си е достатъчно, да минават пчелите.Ако ще затваряш прелката просто повдигаш леко и си готов.Пробвай няколко такива и докладвай.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
На новосъздаден нуклеус маточника може да се придаде и веднага. На следващия ден също е удачно. След два дни обаче, трябва да се рови и да се разрушават първо свищевите.
Лично аз първо придвижвам нуклеусите и после слагам маточниците.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Пити със старо пило, аз го разбирам това като само запечатано, тъй че невиждам къде и от какво пчелите ще изградят свищеви маточници...?!? А колкото до местенето, да най-добре е първо да стигнат до пчелина където ще се оплождат, и тогава да се сложат маточниците.
Точно така - идеята е в питите да няма килийки с яйца или с личинки, защото ако има, могат да се появят маточници. Дори и това обаче не е сериозен проблем, защото така или иначе новосъздадената отводка трябва да бъде проверена след няколко дена за приемане на нашия маточник, и при тази проверка другите маточници се премахват (ако ги има).
Между другото да ви разкажа за един интересен случай. Миналата седмица по принуда експериментирхме с направата на 150 отводки с млади неоплодени майки - просто искахме да спасим майките. От всичките 150 пчелите приеха само 3 майки. Тази седмица пък в опити да спасим отводките им дадохме още веднъж нови неоплодени майки. Просто нямахме друг избор. За наше най-голямо учудване този път майките бяха приети почти на 100%. От това можем да си направим извода, че ако едно семейство е осиротено и дълго стои така, в края на краищата то вече е съгласно да приеме каквато и да е майка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))