В навечерието на откриването на ловния сезон,едно предложение и от мен.Съответно не синхронизирано с автора на темата11794427_1632819577000323_2989110438372033066_o.jpg
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Ще покажеш ли още Слънчо?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Наистина уникални ножове. Браво на майстора.
Ножовете наистина са хубави!
Но освен марката стомана, която разбрах е 4Х13, то ме интересува, как и колко са термообработени?
Бих казал евалла, ако ми се направи демонстрация, като тези прекрасни ножове се ударят яко в един винкел, и след удара не са нащърбени!
Тогава ги признавам за майсторски.Иначе са едни хубави парчета ламарина, направени като ножове!
След такава демонстрация и аз бих си купил поне един!
Ха, ха... ти би ли си ударил колата за да разбереш дали са и качествени ламарините или аербеците? Та на въпроса. Ножовете се закаляват в зависимост от стоманата и се има предвид каква работа ще вършат. Ако искаш да режеш винкел то тогава ще ти трябва друг вид нож, поставен на някакъв вид машина. Мога да ти направя нож който да ти устои на експеримента, но .....а бе що се правиш на шантав? До скоро се правеше на голям умник, а сега ми се държиш като...както и да е. Както казах в зависимост от марката стмана ще търсиш диапазон някъде 52 - 62 точки. Режещата част зависи още от първичния и от вторичния скос на заточване и ред други подробност.
Не се правя на умник!
Просто разбирам доста от метали! Това 52-62 точки?? Е твърдост по Роквел. При тази стомана трябва да е между 58-62 единици!
Мога да ти дам и целия технологичен процес, при изработката на тази стомана, който би трябвало да се спазва, за да е добър ножа!
Не си мисли, че само ти си правил ножове. И ние простосмъртните някога, някъде също сме правили! Ако термообработката не е хубава, то един нож е просто парче лъскава ламарина и язък ти за труда да го шлайфаш и полираш!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))