Къде слагаш питата с апарата на Никот?
Има едно единствено място в целия кошер, където пчелите с удоволствие се занимават с отглеждане на яйца и пило, и това е централната част на най-долния корпус. Ако касетата ти е някъде там и от двете страни също е обградена с пило, то тогава пчелите няма да изчистват яйцата, а ще започнат да се грижат за тях. Тази пролет вече имам 7 залагания на апарати на Никот и въпреки силната акациева паша, досега пчелите не са почиствали яйцата след майката при нито едно от залаганията.
Другия тънък момент е първоначалната подготовка на апарата на Никот и на питата около него. За да го хареса майката и да снася с удоволствие, преди това апарата трябва да престои в кошера поне една седмица и след това 1 ден преди слагането на майката всички килийки се намазват с мед. Аз слагам тънък слой, но някои колеги дори препоръчват целия апарат отпред да се запълни с мед чак до капачето. Тъй като пчелите не търпят мед под пилото и вътре в пилото, то те веднага ще се заемат с почистването на килийките на апарата и с подготовката му за снасяне (полиране на килийките с восък).
Самите ми пити, на които са моите апарати на Никот, отдавна вече са изградени и по тях непрекъснато има разновъзрастово пило. Та аз си мисля, че именно в това е твоя проблем - не си осигурил обграждането на апарата отвсякъде само с пило и с нищо друго. Независимо колко е силна пашата, на пчелите никога няма да им хрумне да слагат мед или прашец или каквото и да е друго в центъра на кълбото от пило, ако в останалата част на кошера има достатъчно празни килийки за мед или нектар..