Там, където живея, съм си оставил само 50 кошера, и тях съм ги жертвал само за майкопроизводство. Останалите 500 кошера са разпръснати по външни пчелини и не мога да си позволя ежедневен транспорт до всеки един от тях.
Та задачата ми е как с 50 кошера да направя 500 майки и единственото разумно решение на този етап е да ползвам оплодни сандъчета, разположени в основния пчелин, до който имам ежедневен достъп. Всъщност това са си нуклеуси за 3 или за 6 стандартни рамки, така че не очаквам някакви сериозни проблеми със заселването им.
Така или иначе ще пробвам и двата варианта, но този с оплождането в нуклеуси в основния пчелин ми изглежда по-ефективен от икономическа гледна точка. А когато майката се оплоди и я маркирам, грабвам 3-те пити и ги нося в някой отдалечен пчелин, където добавям още 2 или 3 пити и ето ти готова и силна отводка. Това е един единствен транспортен разход, с който ще транспортирам поне 10-15 отводки.
Това е засега план А, пък да видим какво ще стане. Избрах този вариант заради възможността за ежедневен контрол на майкопроизводството и оплождането, без да правя големи транспортни разходи.
А ако се наложи, ще има и план Б .......:D :D :D

Цитат