Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 19 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 185
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Къде слагаш питата с апарата на Никот?

Има едно единствено място в целия кошер, където пчелите с удоволствие се занимават с отглеждане на яйца и пило, и това е централната част на най-долния корпус. Ако касетата ти е някъде там и от двете страни също е обградена с пило, то тогава пчелите няма да изчистват яйцата, а ще започнат да се грижат за тях. Тази пролет вече имам 7 залагания на апарати на Никот и въпреки силната акациева паша, досега пчелите не са почиствали яйцата след майката при нито едно от залаганията.

Другия тънък момент е първоначалната подготовка на апарата на Никот и на питата около него. За да го хареса майката и да снася с удоволствие, преди това апарата трябва да престои в кошера поне една седмица и след това 1 ден преди слагането на майката всички килийки се намазват с мед. Аз слагам тънък слой, но някои колеги дори препоръчват целия апарат отпред да се запълни с мед чак до капачето. Тъй като пчелите не търпят мед под пилото и вътре в пилото, то те веднага ще се заемат с почистването на килийките на апарата и с подготовката му за снасяне (полиране на килийките с восък).

Самите ми пити, на които са моите апарати на Никот, отдавна вече са изградени и по тях непрекъснато има разновъзрастово пило. Та аз си мисля, че именно в това е твоя проблем - не си осигурил обграждането на апарата отвсякъде само с пило и с нищо друго. Независимо колко е силна пашата, на пчелите никога няма да им хрумне да слагат мед или прашец или каквото и да е друго в центъра на кълбото от пило, ако в останалата част на кошера има достатъчно празни килийки за мед или нектар..

Наблюдател
    Регистриран
    19.05.2013
    Кошерите ми са дадан блат касетата е сложена на двугодишна рамка на която има пило. Поставена е в средата на плодника. Заради обилната паша обаче съседните пити са с ограничено пило и преобладава мед. Може би трябва да извадя питите с мед и от друг кошер да предам пити с пило. Касетата е поставяна вече в два различни кошера и общия и престой е вече около 10 дни. Аз също мажа и питата и чашките с мед преди да я сложа в кошера.
    Искам да разбера дали е необходимо да потопя чашките в разтопен восък преди да ги закрепя към касетата?
    И дали би помогнало ако задържа майката за повече от 24 часа затворена в касетата.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от bourbon
    ...Искам да разбера дали е необходимо да потопя чашките в разтопен восък преди да ги закрепя към касетата?...
    Опитай и ще видиш как така ще се омацат, че после няма да можеш да ги нахлузиш на апарата на Никот нито пък ще можеш след снасянето да ги извадиш, без да ги докосваш с ръка или с клещи.

Чашките и апарата са направени с перфектни размери и всеки един слой восък върху тях ще обърка всичко. Ако имаш някаква технология да сложиш фин слой восък само върху дъното - пробвай. Но омацването на цялата чашка само ще ти създаде проблеми. Аз така изхвърлих цяла една кесийка с чашки.

Самите пчели полират чашката с восък и я запечатват с фин слой към апарата на Никот. Когато после трябва да се вади чашката, се прилага един малък трик. Нахлузва се отзад държача и леко се разклаща настрани докато се чуе едно леко изпукване. След това се натиска и леко се завърта, за да се заклини чашката, и чак тогава се вади държача. Това е единственият възможен начин чашката да не се докосва с ръка или с друг инструмент, и изваждането да е с колкото се може по-малки сътресения.

Ако се омацонят чашките с восък - после няма вадене. Има да ги чегърташ с отверки и да ги опипваш с ръце, вкарвайки по този начин миризма, която после може да спомогне за отхвърляне на личинките.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev

Това с придаването на нови майки в пчелни семейства май ще се окаже най-големия проблем. С готови купешки майки успеваемостта ни до момента е само 50%. Това нормално ли е или не?
    Как ги придаваш тези майки, 50% е ненормално малко за този период от годината?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Има и друг вариант вместо да "мацаш" чашките направи си восъчни, не е трудно трябва ти само един шаблон. Използвай восък от даласи, който не е контаминиран с препарати при борба са акара.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И на мене ми е голям мерак да си отливам восъчни чашки и два пъти подред вече си заявявам матрица от тука

http://pchelar.com/node/122

но и двата пъти ми казват, че няма в наличност.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Направи си същия калъп и ще отливаш с още по голям мерак.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако можех и знаех как - може би щях да пробвам. Но не си струва, след като вече го има някъде това изделие. Аз съм на принципа - нека обущарите да правят обувки, шивачите да шият дрехи, а аз да правя това, което го мога най-добре. Това със специалиста по всичко нещо не ми е по душа.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев
    Има и друг вариант вместо да "мацаш" чашките направи си восъчни, не е трудно трябва ти само един шаблон. Използвай восък от даласи, който не е контаминиран с препарати при борба са акара.
    Восъчни чашки в пласмасовия апарат? Не съм сигурен дали е добра идея. Въпросът е дали няма да се деформират при поставянето и изваждането им.

Проблемът с количеството восък за чашки също донякъде е проблем, особено когато ти трябват много чашки. Аз лично предпочитам пластмасата - няма следи от болести и акарициди/пестициди ( дори и при восъка от далаци тия неща ги има, под или над нивата на детекция, взависимост от пчеларя, но ги има) и при мен не виждам разлика в приемането между восък и пластмаса ( пренасям върху новите чашки така както си идват от завода - без мацане, свикване, полиране и т.н.) Виж, за местните пчели свикването( една вечер престой в кошера), понякога е наложително.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    19.05.2013
    Аз се подведох по един стар пчелар и минах няколко чашки през восъчна баня. Убедих се, че майката снася и в едните и в другите.
    Проблема при мен е, че след освобождаване на майката прелите продължават да изчистват яйцата от чашките. Не разбирам къде греша и какво не правя правилно.

Страница 8 от 19 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •