Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 19 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 185
    Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    На моя отглеждач му писна да чака личинките и реши да хване гората.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Като гледам, не ти е необходим апарат за майки. wink;

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Ами така се получи, аз неслучайно в предния си пост писах,че това е последен опит,виждах накъде отиват нещата с отглеждача и го бях предвидил,че от него в краен случай ще получа маточници и без да му давам ларви :D . Но все пак успя да ме изненада,въпреки че на входа му бях сложил парче от ханеманова решетка майката е минала/явно яко се е вталила/и отнесла половината пчели от кошера. За съжаление тоя ден не бях там. Но всяко зло за добро,направих си бая отводки.

Наблюдател
    Регистриран
    11.05.2013

За апарата за майки с 32 гнезда

Видях, че обсъждате темата за работа с апарата и реших да споделя и моя опит. Правя уговорката, че не спазвах точно технологията. Овосъчих чашките, сложих апарата с рамка и пита и я оставих три дена в кошера. След това затворих майката в апарата и след 24 часа в половината чашки имаше личинки. Оставих я още около 30 часа. Вече имаше във всички чашки. Видях, че няма пчелно млечице и въпреки това сложих чашките на рамката с държачите. Един ден преди това бях разделил едно семейство и сложих рамката при тази част от пчелите, където нямаше майка т.е. не беше силно и имаше четири рамки. Нямах възможност да ходя всеки ден и да го подхранвам и след петия ден на поставянето на рамката с личинките имах няколко маточници. Направих снимки с телефона и качвам, въпреки, че не станаха много добри.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен

Re: За апарата за майки с 32 гнезда

Цитат Първоначално публикувано от nasko_28
    Видях, че обсъждате темата за работа с апарата и реших да споделя и моя опит. Правя уговорката, че не спазвах точно технологията. Овосъчих чашките, сложих апарата с рамка и пита и я оставих три дена в кошера. След това затворих майката в апарата и след 24 часа в половината чашки имаше личинки. Оставих я още около 30 часа. Вече имаше във всички чашки. Видях, че няма пчелно млечице и въпреки това сложих чашките на рамката с държачите. Един ден преди това бях разделил едно семейство и сложих рамката при тази част от пчелите, където нямаше майка т.е. не беше силно и имаше четири рамки. Нямах възможност да ходя всеки ден и да го подхранвам и след петия ден на поставянето на рамката с личинките имах няколко маточници. Направих снимки с телефона и качвам, въпреки, че не станаха много добри.
    Миналата година като за първи път и аз направих грешката да използвам слабо семейство за отглеждач,с тази разлика от теб,че аз подхранвах.Резултата беше малки маточници,от които половината майки които получих за нищо не ставаха.
    Тази година гледам да изпълнявам всичко стриктно.Подготвих силно семейство отглеждач,стръсках няколко размки с млади пчели от други семейства в отглеждача.През цялото време подхранвах,макар да имам рапица в изобилие,и малко акация.Днес отворих да видя в какво състояние са маточниците и да махна свищевите такива . Слава на Бога всички маточници с исключение на два бяха запечатани и добре оформени.Нямат нищо общо с тези които произведох миналата година,дано всичко през останалото време да мине безпроблемно и да се получат добри майки.
    Мисълта ми е ,че когато човек не прави каквото трябва и както трябва,нещата не се получават.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Имам два въпроса относно работата с апаратите за майки.
    Правилно ли ми е броенето на дните:
    Сряда надвечер- затварям майката в апарата
    Четвъртък надвечер пускам майката.
    Събота подготвям отглеждача.
    Неделя подготвям и придавам рамката с ларвите.
    Сряда премахвам случайните маточници.
    Следващите сряда, четвъртък и петък придавам маточниците на отводки или в оплодни сандъчета.

Прав ли съм или греша?
    А ако майката се държи повече от 24ч. в апарата, кой ден се брои за "първи"?

И второ, ако оставя рамката с чашките в кошера "донор", а извадя майката и направя сборна отводка с нея, това добра идея ли е или не?
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Йентеров апарат- инструкция

ден 0 поставяме апарата за придобиване на миризмата от семеиството донор.
    ден 1-10.00 часа-сваляме капака запълваме с кристализирал мед и поставяме за почистване.
    ден 2-16.00-поставяме капака и затваряме майката.
    ден 3-10.00- изваждаме питата проверяваме за наличие на яйца и ако има достатъчно освобождаваме майката а питата връщаме веднага на същото място.Подхранваме всеки ден със сироп 1:1 и прашец.
    ден 6-10.00-проверяваме питата за наличие на личинки и ако плуват в млечице с големината на лещено зърно са готови за придаване в семейството отглеждач.
    ден 15-маточниците са зрели и готови за използване.

Часовете който съм посочил са примерни.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Да питам , ако маточник който е между 9 и 14 ден, се пренесе в отводка дали ще се излюпи майка ?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    По принцип - да.
    Но има голяма вероятност и да не се излюпи, защото точно в това време настъпва метаморфоза и всяко сътресение и нарушаване на условията - температура , влажност и т.н. могат да окажат негативно влияние .

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    А какво става,когато сме запланували да правим отводки на 14 и 15 ден,а изведнъж времето се окаже студено и ветровито,или вали дъжд ?Какво ги правим тия 30-40 маточника които сме ги чакали толкова време.

Страница 6 от 19 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •