Като гледам, не ти е необходим апарат за майки. wink;
Ами така се получи, аз неслучайно в предния си пост писах,че това е последен опит,виждах накъде отиват нещата с отглеждача и го бях предвидил,че от него в краен случай ще получа маточници и без да му давам ларви :D . Но все пак успя да ме изненада,въпреки че на входа му бях сложил парче от ханеманова решетка майката е минала/явно яко се е вталила/и отнесла половината пчели от кошера. За съжаление тоя ден не бях там. Но всяко зло за добро,направих си бая отводки.
Видях, че обсъждате темата за работа с апарата и реших да споделя и моя опит. Правя уговорката, че не спазвах точно технологията. Овосъчих чашките, сложих апарата с рамка и пита и я оставих три дена в кошера. След това затворих майката в апарата и след 24 часа в половината чашки имаше личинки. Оставих я още около 30 часа. Вече имаше във всички чашки. Видях, че няма пчелно млечице и въпреки това сложих чашките на рамката с държачите. Един ден преди това бях разделил едно семейство и сложих рамката при тази част от пчелите, където нямаше майка т.е. не беше силно и имаше четири рамки. Нямах възможност да ходя всеки ден и да го подхранвам и след петия ден на поставянето на рамката с личинките имах няколко маточници. Направих снимки с телефона и качвам, въпреки, че не станаха много добри.
![]()
Миналата година като за първи път и аз направих грешката да използвам слабо семейство за отглеждач,с тази разлика от теб,че аз подхранвах.Резултата беше малки маточници,от които половината майки които получих за нищо не ставаха.Първоначално публикувано от nasko_28
Тази година гледам да изпълнявам всичко стриктно.Подготвих силно семейство отглеждач,стръсках няколко размки с млади пчели от други семейства в отглеждача.През цялото време подхранвах,макар да имам рапица в изобилие,и малко акация.Днес отворих да видя в какво състояние са маточниците и да махна свищевите такива . Слава на Бога всички маточници с исключение на два бяха запечатани и добре оформени.Нямат нищо общо с тези които произведох миналата година,дано всичко през останалото време да мине безпроблемно и да се получат добри майки.
Мисълта ми е ,че когато човек не прави каквото трябва и както трябва,нещата не се получават.
Имам два въпроса относно работата с апаратите за майки.
Правилно ли ми е броенето на дните:
Сряда надвечер- затварям майката в апарата
Четвъртък надвечер пускам майката.
Събота подготвям отглеждача.
Неделя подготвям и придавам рамката с ларвите.
Сряда премахвам случайните маточници.
Следващите сряда, четвъртък и петък придавам маточниците на отводки или в оплодни сандъчета.
Прав ли съм или греша?
А ако майката се държи повече от 24ч. в апарата, кой ден се брои за "първи"?
И второ, ако оставя рамката с чашките в кошера "донор", а извадя майката и направя сборна отводка с нея, това добра идея ли е или не?
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Йентеров апарат- инструкция
ден 0 поставяме апарата за придобиване на миризмата от семеиството донор.
ден 1-10.00 часа-сваляме капака запълваме с кристализирал мед и поставяме за почистване.
ден 2-16.00-поставяме капака и затваряме майката.
ден 3-10.00- изваждаме питата проверяваме за наличие на яйца и ако има достатъчно освобождаваме майката а питата връщаме веднага на същото място.Подхранваме всеки ден със сироп 1:1 и прашец.
ден 6-10.00-проверяваме питата за наличие на личинки и ако плуват в млечице с големината на лещено зърно са готови за придаване в семейството отглеждач.
ден 15-маточниците са зрели и готови за използване.
Часовете който съм посочил са примерни.
Да питам , ако маточник който е между 9 и 14 ден, се пренесе в отводка дали ще се излюпи майка ?
По принцип - да.
Но има голяма вероятност и да не се излюпи, защото точно в това време настъпва метаморфоза и всяко сътресение и нарушаване на условията - температура , влажност и т.н. могат да окажат негативно влияние .
А какво става,когато сме запланували да правим отводки на 14 и 15 ден,а изведнъж времето се окаже студено и ветровито,или вали дъжд ?Какво ги правим тия 30-40 маточника които сме ги чакали толкова време.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))