Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 14 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 185

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00
    Здравей колега.Можеш да пробваш следното.Когато видиш че майката е осеменила килииките в апарата,не я вади веднага.Остави я още едно денонощие,и тогава я освободи.Даже съм чел че ако пчелите чистят яйцата,майката може да се държи в апарата чак до 4 тия ден,когато става пренасянето.
    След 72 часов "арест" на майката установих, че пак чистят личинките, защото касетата беше пронесена с прясно снесени личинки. Сега мисля утре да извадя касетата с майката и да създам отводка с нея. След 5 дена ще е ограничено не запечатаното пило в кошера донор и като върна касетата с личинките след около 6-7 часа надявам се тях да захранят с пчелно млечице. И така кошера донор да стане и отглеждач.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Днес за втори път се наложи да арестувам майката в апарата на Никот.Първия път я освободих след 24 часа.Имаше яйца но пчелите са ги почистили.Тоя път ще я държа затворена три дни. Ако не стане се отказвам за тоя сезон.Днес брадясах докато я намеря,два пъти преравях втори и трети корпус, а тя накрая се оказа в първи. Няма ли някой дето чете форума и е постигнал успех с тоя апарат да напише нещо.Чета литература,гледам клипове-всичко елементарно, а в тая тема на форума всички пишат как не става.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Майките от които ще вземаш материал се държат максимум на един корпус!?
    Не само за да ти е по-лесно после. Аз моите разплодни майки ги оставям да осеменяват на 4-5 ЛР пити и чак към края на сезона ги оставям да се развият до 9 (+ преградна дъска- хранилка). Когато трябва се отнема пило за да не стават много силни, но не прекалено че да останат шепа пчелички. Нормално покритие от пчели- когато вдигнеш пита с пило то да не се вижда от пчели, без да се притесняваш че майката ще избяга.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    След пренасянето на ларвите от Йентеровия апарат вчера сутринта,днес установих че от 34 заредени маточни чашки са започнали градеж на матоници върху 31 чашки.Пчелите не бяха започнали да градят далаци върху маточната рамка което е добре засега.Въпреки че рапицата и акацията цъфтят,налях в хранилката на отглеждача около 700 мл захаро-меден сироп в съотношение 2:1 вода-захар плюс около 150 грама разтворен мед.Чудя се дали да повтарям тази процедура всеки ден ,или през ден,до запечатване на маточниците.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    необходимо е хранлката да е постоянно със сироп, ти сам си правиш схемата през колко дни или всеки ден.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    На моя отглеждач му писна да чака личинките и реши да хване гората.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Като гледам, не ти е необходим апарат за майки. wink;

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Ами така се получи, аз неслучайно в предния си пост писах,че това е последен опит,виждах накъде отиват нещата с отглеждача и го бях предвидил,че от него в краен случай ще получа маточници и без да му давам ларви :D . Но все пак успя да ме изненада,въпреки че на входа му бях сложил парче от ханеманова решетка майката е минала/явно яко се е вталила/и отнесла половината пчели от кошера. За съжаление тоя ден не бях там. Но всяко зло за добро,направих си бая отводки.

Наблюдател
    Регистриран
    11.05.2013

За апарата за майки с 32 гнезда

Видях, че обсъждате темата за работа с апарата и реших да споделя и моя опит. Правя уговорката, че не спазвах точно технологията. Овосъчих чашките, сложих апарата с рамка и пита и я оставих три дена в кошера. След това затворих майката в апарата и след 24 часа в половината чашки имаше личинки. Оставих я още около 30 часа. Вече имаше във всички чашки. Видях, че няма пчелно млечице и въпреки това сложих чашките на рамката с държачите. Един ден преди това бях разделил едно семейство и сложих рамката при тази част от пчелите, където нямаше майка т.е. не беше силно и имаше четири рамки. Нямах възможност да ходя всеки ден и да го подхранвам и след петия ден на поставянето на рамката с личинките имах няколко маточници. Направих снимки с телефона и качвам, въпреки, че не станаха много добри.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен

Re: За апарата за майки с 32 гнезда

Цитат Първоначално публикувано от nasko_28
    Видях, че обсъждате темата за работа с апарата и реших да споделя и моя опит. Правя уговорката, че не спазвах точно технологията. Овосъчих чашките, сложих апарата с рамка и пита и я оставих три дена в кошера. След това затворих майката в апарата и след 24 часа в половината чашки имаше личинки. Оставих я още около 30 часа. Вече имаше във всички чашки. Видях, че няма пчелно млечице и въпреки това сложих чашките на рамката с държачите. Един ден преди това бях разделил едно семейство и сложих рамката при тази част от пчелите, където нямаше майка т.е. не беше силно и имаше четири рамки. Нямах възможност да ходя всеки ден и да го подхранвам и след петия ден на поставянето на рамката с личинките имах няколко маточници. Направих снимки с телефона и качвам, въпреки, че не станаха много добри.
    Миналата година като за първи път и аз направих грешката да използвам слабо семейство за отглеждач,с тази разлика от теб,че аз подхранвах.Резултата беше малки маточници,от които половината майки които получих за нищо не ставаха.
    Тази година гледам да изпълнявам всичко стриктно.Подготвих силно семейство отглеждач,стръсках няколко размки с млади пчели от други семейства в отглеждача.През цялото време подхранвах,макар да имам рапица в изобилие,и малко акация.Днес отворих да видя в какво състояние са маточниците и да махна свищевите такива . Слава на Бога всички маточници с исключение на два бяха запечатани и добре оформени.Нямат нищо общо с тези които произведох миналата година,дано всичко през останалото време да мине безпроблемно и да се получат добри майки.
    Мисълта ми е ,че когато човек не прави каквото трябва и както трябва,нещата не се получават.

Страница 6 от 14 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •