Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 14 ПърваПърва ... 311121314 ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 185

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Как се произвеждат маточници?Като се отнеме майката от кошер,и пчелите заложат маточници,или има и други начини.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Как се произвеждат маточници?Като се отнеме майката от кошер,и пчелите заложат маточници,или има и други начини.
    За мен това е най добрия начин, наравно с роеви и самосмяна! Времето за смяна най добре да е май-средата до края на Юни! Избираш си някоя пита с ЯЙЦА, отнемаш майката, правиш проверка след 5 дни. На тази пита ще забележиш, че независимо от големия брой яйца, пчелите са заложели доста малко маточници, на тази пита! Може и да има маточници по другите пити, с тях решаваш каво да правиш. Унищожаваш или ползваш за други кошери, на които не им харесваш майката! За отлеждач, ще избереш разбира се кошер с показатели които най харесваш!
    Чакам да се изпишат доста неща, като виждашли това не е вярно! Защото дебелите книги пише, на обратното. Да, но практиката доказва, че те изпускат нарочно много малки но съществени подробности. Когато се говори за производство-отглеждане на майки! От моята практика, повече от 20г с пчели и прочетени материали. Това е потвърдено, на практика!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Има доста начини, и всеки пчелар си има метод на работа.
    За мен отглеждането на майка е най големия майсторлък в пчеларството и тази година ще направя първи опити.
    Като за начало съм решил да огранича майката в първия корпус и да кача няколко пити в яйца в 2рия, като пчелите ги отворя да излизат през горната прелка за да не усещат присъствието на майката и да заложат маточници.
    Един колега го практикува от години и има много добър резултат, аз най много като огранича майката да ги накарам да рой, но без да се пробва няма как да се научи човек

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Например правя отводка на 4-ри рамки дадан -блат,като една от рамките е със прясно снесени яйца.Такава отводка дали е във състояние да си произведе качествена майка??Друго което мисля да направя май-юни да отнема майката от редовен кошер,и да чакам залагането на маточници,но има нещо което все още не ми е ясно.Какво ще правя майката която съм отнел,ще я унищожа или ще я сложа във клетка и върна после пак във семейството??

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Привет, ами напролет напролет около началото на май, най-късно средата. Истината е, че при мен е доста студено тогава - около 5 градуса през ноща...ако се падне и студена пролет може и през деня да си е така...
    Идеята е добра единствено и само ако пчелите приемат придадените им от мен ларви и продължат да ги захранват. Ако си заложат свои няма да има смисъл.
    Истината е, че разчитам, че като направя отводките и веднага с направата им дам и тези ларви, които са закрепени като маточници, пчелите да ги приемат като такива и да не създават свои, единствено и само поради факта, че са на точната възраст и са вертикално разположени....Ще пробвам и ще кажа какъв е бил резултата.
    Правя го, за да успея да направя отводките възможно най-рано и да предотвратя роене в другите кошери. Просто ходя на вилата само уикендите и нямам много възможност за манипуации по кошерите през другото време. А така за 1 уикенд ще мога да създам ларви и направя отводки, после няма да се грижа за това да ги следя по дни кога да ги вадя и придавам маточниците.

Наблюдател
    Регистриран
    25.05.2020
    Здравейте! Пробвах с никот оставен в кошера 4 дена трябва ли да изградят восък преди да затворя майката

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от Djaniko0o Виж публикацията
    Здравейте! Пробвах с никот оставен в кошера 4 дена трябва ли да изградят восък преди да затворя майката
    Не! И вместо четири дни е достатъчно едно денонощие.
    Следвай стъпките от филмчето и вероятността да сбъркаш ще е нищожна...
    Успех!
    https://youtu.be/SlPhpk_7YnY?list=PL...pawL4yn6I4fpdo

Наблюдател
    Регистриран
    25.05.2020
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Не! И вместо четири дни е достатъчно едно денонощие.
    Следвай стъпките от филмчето и вероятността да сбъркаш ще е нищожна...
    Успех!
    https://youtu.be/SlPhpk_7YnY?list=PL...pawL4yn6I4fpdo
    Колега, благодаря ти много! Дано да стане че имам голямо желание да го науча Как става. Ако майката случайно не снесе за 24 часа да в оставя ли докато снесе или да я освободя и след няколко дена пак дс пробвам?

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Djaniko0o Виж публикацията
    Колега, благодаря ти много! Дано да стане че имам голямо желание да го науча Как става. Ако майката случайно не снесе за 24 часа да в оставя ли докато снесе или да я освободя и след няколко дена пак дс пробвам?
    Според моето скромно мнение, щом не осеменява апарата за 24 часа, значи нещо не е наред и е по добре да смениш майката донор, няма смисъл да я измъчваш (стига обаче апарата да ти е ОК ).

Наблюдател
    Регистриран
    25.05.2020
    Какво означава ОК? Нов апарат монтирах го на изградена рамка между другото вече за едно денонощие има мед по нея. Ще я оставя майката 24 часа ако не стане ще пробвам в друго семейство.

Страница 13 от 14 ПърваПърва ... 311121314 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •