Как се произвеждат маточници?Като се отнеме майката от кошер,и пчелите заложат маточници,или има и други начини.
Как се произвеждат маточници?Като се отнеме майката от кошер,и пчелите заложат маточници,или има и други начини.
За мен това е най добрия начин, наравно с роеви и самосмяна! Времето за смяна най добре да е май-средата до края на Юни! Избираш си някоя пита с ЯЙЦА, отнемаш майката, правиш проверка след 5 дни. На тази пита ще забележиш, че независимо от големия брой яйца, пчелите са заложели доста малко маточници, на тази пита! Може и да има маточници по другите пити, с тях решаваш каво да правиш. Унищожаваш или ползваш за други кошери, на които не им харесваш майката! За отлеждач, ще избереш разбира се кошер с показатели които най харесваш!
Чакам да се изпишат доста неща, като виждашли това не е вярно! Защото дебелите книги пише, на обратното. Да, но практиката доказва, че те изпускат нарочно много малки но съществени подробности. Когато се говори за производство-отглеждане на майки! От моята практика, повече от 20г с пчели и прочетени материали. Това е потвърдено, на практика!
Има доста начини, и всеки пчелар си има метод на работа.
За мен отглеждането на майка е най големия майсторлък в пчеларството и тази година ще направя първи опити.
Като за начало съм решил да огранича майката в първия корпус и да кача няколко пити в яйца в 2рия, като пчелите ги отворя да излизат през горната прелка за да не усещат присъствието на майката и да заложат маточници.
Един колега го практикува от години и има много добър резултат, аз най много като огранича майката да ги накарам да рой, но без да се пробва няма как да се научи човек![]()
Например правя отводка на 4-ри рамки дадан -блат,като една от рамките е със прясно снесени яйца.Такава отводка дали е във състояние да си произведе качествена майка??Друго което мисля да направя май-юни да отнема майката от редовен кошер,и да чакам залагането на маточници,но има нещо което все още не ми е ясно.Какво ще правя майката която съм отнел,ще я унищожа или ще я сложа във клетка и върна после пак във семейството??
Привет, ами напролет напролет около началото на май, най-късно средата. Истината е, че при мен е доста студено тогава - около 5 градуса през ноща...ако се падне и студена пролет може и през деня да си е така...
Идеята е добра единствено и само ако пчелите приемат придадените им от мен ларви и продължат да ги захранват. Ако си заложат свои няма да има смисъл.
Истината е, че разчитам, че като направя отводките и веднага с направата им дам и тези ларви, които са закрепени като маточници, пчелите да ги приемат като такива и да не създават свои, единствено и само поради факта, че са на точната възраст и са вертикално разположени....Ще пробвам и ще кажа какъв е бил резултата.
Правя го, за да успея да направя отводките възможно най-рано и да предотвратя роене в другите кошери. Просто ходя на вилата само уикендите и нямам много възможност за манипуации по кошерите през другото време. А така за 1 уикенд ще мога да създам ларви и направя отводки, после няма да се грижа за това да ги следя по дни кога да ги вадя и придавам маточниците.
Здравейте! Пробвах с никот оставен в кошера 4 дена трябва ли да изградят восък преди да затворя майката
Не! И вместо четири дни е достатъчно едно денонощие.
Следвай стъпките от филмчето и вероятността да сбъркаш ще е нищожна...
Успех!
https://youtu.be/SlPhpk_7YnY?list=PL...pawL4yn6I4fpdo
Какво означава ОК? Нов апарат монтирах го на изградена рамка между другото вече за едно денонощие има мед по нея. Ще я оставя майката 24 часа ако не стане ще пробвам в друго семейство.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))