Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 14 ПърваПърва ... 21011121314 ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 185

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev

И си редактирай постинга, като премахнеш обидните намеци за говеда, касапи, еднооки и всичко останало. Не мога да те разбера не можеш ли да пишеш нормални постинги, в които просто да споделяш информация, или непрекъснато търсиш начин да обидиш някого, като в конкретния случай това дори го правиш с измислици и дезинформация.
    Този текст го нямаше в началото и е добавен после.След като го прочетох опитах да редактирам пословиците,но беше изтекло времето за редактиране. Но щом смятате, че не "споделям" информация и не мога да пиша достойни постинги за Вашият личен пчеларски сайт кой съм аз, че да се натрапвам.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз се опитах да купя директно от ANEL ..... и вместо да ми пратят стоката, те ме прехвърлиха към някакъв техен софийски представител... Този представител няма електронен магазин, няма дори и сайт.

http://www.renyshoney.eu/

Това й е сайта.

Цените са по-ниски отколкото ако си ги поръчаш директно от АНЕЛ, чийто представител е тя. Парадокс. Но нали вече сме в ЕС, иначе тези неща нямаше да са възможни.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам кой кого и за какво зарибява. В моите постинги по-горе аз просто описах моя горчив опит с различните апарати за правене на майки, както и кои от тях съм харесал и кои - не. Не съм рекламен агент на никого. Напротив - аз съм един потърпевш, които даде грешни пари за да разбере кое е боклук и кое върши работа. След това го споделих този опит, за да не допускат и другите моите грешки и да не харчат грешни пари за боклуци. И вместо благодарност получавам критики, че съм зарибявал някого си.

Знаеш ли колко ми е лесно да млъкна и да не споделям нищо........

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Това е и една от основните причините да не се правят собствени майки, защото вместо да се окомплектова на пазара един апарат с минимун от необходимите части, пчеларите са лъгани, зарибявани с ненужни неща и докато разберат какво им трябва- то лятото минало.

То тука за това пчеларите сами са си виновни. Хем им е удобно да са невежи, верно мързи ги да се образоват и са зациклили на едно ниво от десетилетия, хем после недоволстват когато ги прецакат с топла бира. Незнанието е блаженство, ако знаеха с колко още неща ги прекарват, половината вече да са получили инфаркт.

На пчеларите им е по-удобно някой да им снесе сдъвкана готова информация (макар и често подвеждаща), вместо сами да се поинтересуват. Търговците това и чакат, стоката им всичката е за продан (хубава или лоша) и нямат никаква вина че еди кой си е балама да я купува. Отделно пчеларската преса също бълва всякаква (зле прикрита) пропаганда/реклама, но промитите мозъци дори изпитват екстаз докато купуват подобна вещ, която после си чукат у главата.
    Гледам отсрани и вече и аз не знам да се смея ли или да плача - обзема ме едно такова чувство на забавен абсурдизъм.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Колеги, някой успя ли да отгледа майки с апарата на "Ролта пластик"?Мнозина си купиха.Колцина си оправдаха разходите?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Здравейте, искам да отгледам майки от Йентеров апарат и се замислих над процеса прочитайки темата.
    Искам да споделя една хипотеза и по-опитните да микажат къде ако бъркам и дали е възможно.
    Даваме касетата да се осемени от майката. На третият ден правим отводки. Вадим апарата и слагаме личинките в маточните чашки и ДИРЕКТНО ги даваме на отводките. Тук някои ще кажат - семейството отглеждач трява да е силно - да, но нали няма да отглежда 24 маточника, а едва 3? Плюс това не ми пречи да го подхранвам.
    Идеята е да спестя прехвърлянето на маточници и да ги дам за отглеждане там където ще се излюпи майката...

Кажете - има ли причина да не пожелаят пчелите от новосъздадената отводка да приамат дадените им личинки и да отгледат от тях маточници?
    Поздрави,

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Причина няма, но помисли си за друго - това семейство няма да има истинска майка, която да му снася яйца, цели 20 дена плюс още 7-8 дена докато майката се оплоди и реши да снася. Говорим за цял един месец без майка, през който месец ще умрат всички стари пчели и голяма част от младите. И докато майката се накани да снесе първото си яйце, в кошера няма да е останала жива пчела, която да я храни и да отглежда евентуално новопоявилото се пило.

Не забравяй - вски ден една майка снася 1500-2000 яйца, но точно толкова пчели и умират. Няколко дни без майка си е сериозно сътресение, нещо като бомба със закъснител, която се взривява след около 20 дена. И това само ако 5-6 дена няма майка. Ако 20 дена няма майка - това си е сигурна смърт на семейството, която нямаш шанс да я предотвратиш.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Причина няма, но помисли си за друго - това семейство няма да има истинска майка, която да му снася яйца, цели 20 дена плюс още 7-8 дена докато майката се оплоди и реши да снася. Говорим за цял един месец без майка, през който месец ще умрат всички стари пчели и голяма част от младите. И докато майката се накани да снесе първото си яйце, в кошера няма да е останала жива пчела, която да я храни и да отглежда евентуално новопоявилото се пило.

Не забравяй - вски ден една майка снася 1500-2000 яйца, но точно толкова пчели и умират. Няколко дни без майка си е сериозно сътресение, нещо като бомба със закъснител, която се взривява след около 20 дена. И това само ако 5-6 дена няма майка. Ако 20 дена няма майка - това си е сигурна смърт на семейството, която нямаш шанс да я предотвратиш.
    Това се отнася за отводки само със летящи преминали през всички етапи на йерархията в кошера.По друг начин стоят нещата ако отводките се правят с 2-3-4рамки пило и млади пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не е ефективен този метод, защото много семейства (отводки) остават без майка дълго време. Сезона е достатъчно кратък за да не си позволяваме такива методи особено в пчелини от които се търси икономическа изгода.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ето едно ново проучване което опровергава досегашното схващане че майките са резултат от по-специалното хранене ( супер-свойствата пчелно млечице) от кърмачките в ларвения им стадий. Всъщност се оказва че точно противоположното е вярно.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0081661;jsessi onid=C7E06428F44656B96E3814838E631F20

За маточниците в отводките трябва да се вземе и в предвид и околната температура, не само наличието на обилна храна. Ако температурите навън са ниски - майките ще бъдат дребни.

Като цяло идеята става, стига да не си решил отводките да ги правиш напролет.

Страница 12 от 14 ПърваПърва ... 21011121314 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •