Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 306

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Нека развием и тази тема и да попитам!
    Имам в един кошер 2-3 добри маточници и сега мисля да отделя майката ,да разделя на три кошера в двата кошера по равно пило и мед и по един маточник и на нови места,а майката с една пита и ВО на старото място със летящите пчели и сироп разбира се.Или да си сменя някой майка ама като са замисля сезонна тепърва започва ще има време и за подмяна на майките!
    Вашите съвети?
    п.с.-ако питате целя ли да увеличам бройките да целя,имам празни сандъци .
    Земляк,бях останал с впечатлението че си силно на ''ти '' с тази материя. Най –точно пише Матеев по–горе и е точно за теб .Само не трябва да слагаш пита/изградена/ в голия рой.Слагаш само основи ,Ако кошера ти е 10–ак който ще разформироваш на отводки ,слагаш максимум 5 основи /дори понякога идват много/ в новия кошер,който ще поеме старите ,летящи пчели и старата майка .Но без изградена пита/различното от Матеев ,може би защото работи с друга система ,а аз съм с ДБ /. Затова се нарича налитане на гол рой–голи пити/основи/,стара майка , дърти пчели които се преобразяват и за 10 –12часа ставатмлади ,дейни отделящи голямо количество восък, градят основите не по 1 ,а всички наведнъж .Колкото е изградена първата ,толкова е и последната .А със маточниците направи толкова отводки ,колкото ги имаш в наличност/увеличаваш бройката/Ако вземаш пити от други кошери за отводките за да използваш маточниците–осиротяваш и след 2–3 часа даваш маточника ако няма незапечатано пило .Има ли –изчакваш .Това го практикувам от много,много години и работи безотказно.Увеличаваш бройките изграждат ти основите/голия рой/,увеличаваш добива на восък.
    п.с. Докато не изградят основите ,не слагай нова основа Ако 5 са малко слагаш още една –зависи от летящите пчели .

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Чудя се защо не се помъчите да си произведете майки, които да придадете оплодени на отводките.
    Честно ли? Защото не знам как!За съжаление!

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
    Прочети http://pchelari.com/forum/showthread...82%D0%B2%D0%BE и пробвай! Като се запознаеш със стадиите на развитие на пчелата от яйце до насекомо, не е кой знае каква философия.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
    Ето ти един елементарен начин.В началото на цъфтежа на ябълката правиш сборна "отводка" само от силните семейства,като отнемаш по 1 рамка.Пълниш целия корпус със 2рамки медопрашецови,а другите рамки с пило и пчелите по тях.От всеки кошер от който взимаш,изтръскваш още по една рамка пчели.Подхранваш....На 9-10 ден разделяш "отводката" на 2,като делиш и летящите.На 11 ден отдалечаваш двете отводки една от друга с по метър в ляво и дясно.На 12 ден,двете отводки ги делиш на още две с делене и на летящите.Внимавай при всяко делене да има маточници.На 13-14 майките ще се излюпят,а след 23 ден проверяваш за осеменяване.Щом майката се оплоди подсилваш с по 2 рамки пило и пчели.Единствения проблем е наличието на достатъчно полово зрели търтеи по това време......По този начин семействата не се отслабват,а дори напротив-запазва се работния ритъм....Да не те притеснява,че майките са свищеви.Важното при всички майки е количеството секс...

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Има вероятност майката да е още в кошера, виж по рамките дали има пресни снесени яйца. Дърпаш майката с три запечатани рамки с пило в нов кошер и оставяш един хубав не запечатан маточник. Маточника с рамката да е в първи корпус, сложи над него ХР, празен корпус и останалите корпуси. Докато се излюпи майката и оплоди горните ще са само с мед. Така бих направил аз.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Има вероятност майката да е още в кошера, виж по рамките дали има пресни снесени яйца. Дърпаш майката с три запечатани рамки с пило в нов кошер и оставяш един хубав не запечатан маточник. Маточника с рамката да е в първи корпус, сложи над него ХР, празен корпус и останалите корпуси. Докато се излюпи майката и оплоди горните ще са само с мед. Така бих направил аз.
    Това, ако където намеря майка вътре. Ако е отлетяла вече, какво да ги правя тези огромни запечатани маточници? Мисля да направя отводки от другите кошери и да им дам на всичките по един запечатан маточник, колкото намеря из този и другите кошери. Маточник не съм изрязвал досега и не знам как да го придам.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Това, ако където намеря майка вътре. Ако е отлетяла вече, какво да ги правя тези огромни запечатани маточници? Мисля да направя отводки от другите кошери и да им дам на всичките по един запечатан маточник, колкото намеря из този и другите кошери. Маточник не съм изрязвал досега и не знам как да го придам.
    Няма да изрязваш маточника, а го придаваш заедно с рамката.

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2016
    Здравейте. Начинаещ пчелар съм. Имам 4 Дадан-Блат 10 р. семейства в южна България на около 700 м. надморска височина. Района е полупланински, има малко горска паша, малко ливадна, но основно акация (още не е цъфнала). На въпроса:* искам след акацията - към 10 юни да направя две отводки-тип гол рой. В момента 3-те семейства са много силни с много пчела, а едното средно по сила на 8 рамки. Идеята ми е да оставя в 2 от кошерите майките с питата на която са и да добавя по 5-6 основи.* Останалите пити да преместя на около 6-7 метра в нови кошери, като ги оставя да заложат маточници, а когато са пред излюпване, да сменя и майките на 2-та кошера останали на старото място. Летящата пчела ще се върне в старите кошери при майката, а в новите ще останат пило и млади пчели. И тук възникват наяколко въпроса:1. Трябва ли на четвъртия ден да отстраня всички запечатани маточници ( никъде не намерих еднозначно мнение ) 2. На семействата на които сменям майките, един или няколко маточника да придам. 3. По мои сметки, чак след около 50 дни от създаването ще се излюпи първото пило от оплодените майки ( ако се оплодят и върнат) до тогава в кошера силно ще намалеят пчелите, трябва ли да подсилвам с пило от другите семейства?* 4. Има ли достатъчно време да се развият и зазимят като силни семейства ( разполагам с време да ги подхранвам ).

П.С. Не искам да купувам готови майки.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Тиква Виж публикацията
    Здравейте. Начинаещ пчелар съм. Имам 4 Дадан-Блат 10 р. семейства в южна България на около 700 м. надморска височина. Района е полупланински, има малко горска паша, малко ливадна, но основно акация (още не е цъфнала). На въпроса:* искам след акацията - към 10 юни да направя две отводки-тип гол рой. В момента 3-те семейства са много силни с много пчела, а едното средно по сила на 8 рамки. Идеята ми е да оставя в 2 от кошерите майките с питата на която са и да добавя по 5-6 основи.* Останалите пити да преместя на около 6-7 метра в нови кошери, като ги оставя да заложат маточници, а когато са пред излюпване, да сменя и майките на 2-та кошера останали на старото място. Летящата пчела ще се върне в старите кошери при майката, а в новите ще останат пило и млади пчели. И тук възникват наяколко въпроса:1. Трябва ли на четвъртия ден да отстраня всички запечатани маточници ( никъде не намерих еднозначно мнение ) 2. На семействата на които сменям майките, един или няколко маточника да придам. 3. По мои сметки, чак след около 50 дни от създаването ще се излюпи първото пило от оплодените майки ( ако се оплодят и върнат) до тогава в кошера силно ще намалеят пчелите, трябва ли да подсилвам с пило от другите семейства?* 4. Има ли достатъчно време да се развият и зазимят като силни семейства ( разполагам с време да ги подхранвам ).

П.С. Не искам да купувам готови майки.
    Това , не е гол рой .
    За маточниците писах .
    Другото , ще се получи .

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Събота пристигнах на пчелина и какво да видя - още в първия отворен кошер запечатани маточници по долните и страничните краища на питите. При това положение старата майка трябва да е отлетяла вече с първия рой, така ли е? Този кошер получи преди две седмици трети корпус с восъчни основи, ротиран е тогава. Всичко е изградено вече, заливат с нектар, акацията цъфти десети ден. За всеки случай, да не би да продължи да пуска рояци, му напъхах на втора позиция един корпус с основи. Без да поглеждам в останалите кошери, веднага се захванах с лепене на основи и подготовка на корпуси и магазини, та досега, стана среднощ. Успях да подготвя 18 корпуса и 12 магазина с основи. Искам да правя отводки за увеличаване на бройката, така че казвайте как най-добре да оползотворя създалата се ситуация, особено ако се окаже, че доста от кошерите са запечатали маточници.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Страница 11 от 12 ПърваПърва ... 9101112 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •