Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 68

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Здравейте!
    Нолков,може да се предаде и от "доброжелатели" въпреки,че се съмнявам да има такива хора!
    Колеги,някъде някога си спомням да срещал,че АГ може да се тества с прясно мляко,слага се ларвата в млякото,ако е заразена млякото се избистя/АГ съдържал такъв ензим/
    В конкретният случай не мисля - няма как, просто няма пчелари около мен, нито пречат на някой защото съм сам и около мен няма хора. Просто исках ако някоя знае да сподели. Единственият вариант е просто спори чрез вятъра, но ми се вижда леко невероятно...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Абе не го мисли толкоз много тоя АГ, че чак и пари да даваш за него. Дръж силни семейства и това е. Нали съм казвал и друг път, около мен има сигурно 1000 кошера, на 5 метра от мои кошери е имало кошери с АГ и какво от това? Изгорихме ги и животът продължава.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    В конкретният случай не мисля - няма как, просто няма пчелари около мен, нито пречат на някой защото съм сам и около мен няма хора. Просто исках ако някоя знае да сподели. Единственият вариант е просто спори чрез вятъра, но ми се вижда леко невероятно...
    Във всяко пчелно семейство има спори на Ам. гнилец. Прието е че са нужни няколко милиона спори за да предизвикат заболяване и смърт на ларвата. Да обаче, най-малкия брой спори, при който е било предизвикано заболяване е 11 ( мисля че изследването е на Rothebuhler). При пчелите винаги има вариация в прага на патоенния товар, предизвикващ заболяване. При липса на сериозни заболявания нормално не проявяващи клинични симптоми и наличие на затворена и изолирана популация пчели, където няма внасяне на външни патогени, след известно време някой от "безобидните" патогени оповестява присъствието си с клинични признаци на заболяване (или генетичен недъг).

Обикновенно в другите държави, при откриване на наличие на АГ, пчеларите изгарят семействата имащи клинични симптоми и третират с антибиотици съседните кошери (обикновенно това е целия пчелин), защото летящите пчели от изгорените семейства се налитат във останалите. В страни където антибиотиците са позволени е ясно - болните пчелини могат да се поддържат живи неограничено време с употребата на антибиотици два пъти годишно. Но това го решава пчеларя.

Хигиеничните пчели са много полезни за предотвратяването на епидемии от болести по пилото. Когато някоя ларва се разболее, просто я премахват преди да е станала проблем за семейството и от там и за целия пчелин. В местности, където има голяма опасност от заразяване с АГ, употребата им е препоръчителна.

млечният тест - ето тук:
    http://scientificbeekeeping.com/sick...pse-revisited/
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Благодаря ви на всички. Направих преглед на ново и явно са се позабавили с почистването на килииките от излюпени токущо пчели. Видях още 2-3 такива с леко пробити капачета точно в средата много прилича на пръв поглед от това което изчетох и видях като снимков матриал за тези 2-3 дена опасение. Бръкнах леко с клечка за зъби от вътре се показа пчеличка съвсем здрава в другите килиики също така. На друга килиика пък не беше дозапечатана бръкнах внимателно вътре беше съвсем бяло седефена какавида. От миналата година съм пчелар и явно не са ми ясни напълно тези сложни процеси и как изглеждат в движение, но след обстоен преглед определено ми се изясниха просто след работа ми е натоварено бързам и не успявам винаги да ги погледам спокойно и това са последиците от бързите и недогледани прегледи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Може да е отполза нанякой.
    http://www.youtube.com/watch?v=qXyte...feature=g-vrec
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Здравейте,
    Искам да помоля ако някой знае как се разпространява АГ в територии в които досега не го е имало. Въздух, вода, рояци? В БГ литературата авторите се съсредоточават единствено върху диагностицирането и контрола на болестта (горене на заразеният кошер).
    Ако някой е имал опит ще ми е интересно да сподели.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    Здравейте,
    Искам да помоля ако някой знае как се разпространява АГ в територии в които досега не го е имало. Въздух, вода, рояци? В БГ литературата авторите се съсредоточават единствено върху диагностицирането и контрола на болестта (горене на заразеният кошер).
    Ако някой е имал опит ще ми е интересно да сподели.
    В тази статия има не малко информация по въпроса с разпространението на АГ, надявам се да ти е полезна:

http://agronet.bg/bee-keeping/bee-ar...ki-gnilec.html

<<В разпространението на инфекцията най-важна е ролята на болните пчелни семейства. Както вече отбелязахме, труповете на умрелите от болестта ларви съдържат милиарди спори на причинителя. Всичко, с което тези остатъци от труповете влизат в контакт, става средство (фактор) за пренасяне на заразата до здравите ларви или до храната, с която се хранят. В заболялото пчелно семейство това са младите пчели. Чистейки килийките, пчелите-чистачки замърсяват хоботчетата си, крачката и другите части на тялото като заразяват не само хранените от тях здрави ларви, но разпространяват причинителя на болестта и механически - при чистене на други килийки, неконтаминирани с бацила. Не по-малка роля за разпространението на болестта вътре в гнездото играе пчелната майка. Самата тя е неподатлива на заболяване, но пренася с външната повърхност на коремчето си спорите от една килийка в друга в процеса на яйцеснасянето.

За разпространение на инфекцията от американски гнилец в други пчелни семейства в пчелина най-голям дял има пчеларят. Той пренася спорите на бацила и в здравите семейства посредством инструментите или директно - със замърсените си ръце. Разпространението на болестта американски гнилец е още по-сигурно, когато от едно семейство в друго се разместват пити с пило, с храна или се извършват други дейности, свързани с изравняване на семействата, подхранване на слабите и пр. Подобна роля играят и пчелите-крадци, които влизат в кошерите на умрели или отслабнали от болестта пчелни семейства и с ограбените хранителни запаси внасят инфекцията в собственото си гнездо.

Болестта американски гнилец по пчелите може да се разпространи и с контаминиран пчелен мед, заразен инвентар, подвижно пчеларство, заразени роеве, покупка и транспорт на болни и т.н. >>

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Здравейте!
    Йорданов,напълно съм съгласен с теб за силните семейства,че ще унищожим болните ако има такива,като ги знаем!Но как да се справим с недобросъвесни стопани,които или са се отказали или са починали и наследниците не посещават имота а празни празните,дето не се знае какви са,какво е имало и има.В моя район има три имота в които има от 2-5 празни кошера,които се виждат от пътя а колко има които не се вигдат не знам

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Нолков, американския гнилец се проявява през топлите месеци, т.е. тогава при прегледи можеш да установиш неговото наличие в семейството. Както ти казаха колеги в предишни постове това "това не е болка за умиране". В дебелите книги пише, че не се лекува и семействата барабар със сандъците се унищожават. Да ама не. Има си техники, при които можеш да се избавиш от това заболяване без унищожаване на пчеличките и къщичките им. НЕ ВЯРВАЙ НА ВСИЧКО, КОЕТО ПИШЕ ПО КНИГИТЕ!

Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •