Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 19

Тема: НАПАДЕНИЕ

НАПАДЕНИЕ

Днес реших да извадя и последния мед за годината но има едно голямо НО. Както си вадих рамките и изведнъж стана нападение на 6 от кошерите ми като пчелите идваха от посока на съседен пчелин и с вода пръсках и ходовете стесних на 2 пчели да могат да минат и пак нападението продължаваше на 3 от тях. И в крайна сметка ги затрупах с трева за първи път виждам такова чудо и то бяха нападнати силни кошери. Дано сега тези трите който съм ги затрупал с трева оцелеят мисля тази вечер да ги оставя затрупани next_mad;
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Преди малко минах пак през пчелина работите се бяха поуспокоили. Само по капаците имаше струпани пчели но те може да са от самите кошери но не махнах тревата утре към 8-9 ще е махна
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Вече трябва да се притворят прелките, заради кражбите и заради осите.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Вече трябва да се притворят прелките, заради кражбите и заради осите.
    Една от основните предпоставки за появата на АГ е прегряване на гнездото, а тези дни се очакват температури около 40! Затова помислете добре!!! Аз не бих стеснявал сега. Лично мнение, има и вариант за изгорени кошери, кой как реши!

След като махнах тревата днес всичко се нормализира но бая умрели пчели вадеха от кошерите било е голяма сеч. Пак имаш по някой друг крадец но кошерите се бранеха успешно!

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Преди една седмица оставих три магазини рамки,бяха не до изградени имаха малко мед оставих ги на не повече от 20-метра от кошерите,викам си какво може да стане има малко мед пчелите ще го вземат.На същия ден имаше нападение интересното беше че нападна семейство беше силно,и още по интересното за мен беше че беше нападнато същото семейство от което предния ден от магазина бях извадил тези три рамки.Това си го обяснявам че миризмата на питите е насочила пчелите точно към това семейство.ИЗВОД по никакъв повода не трябва да се слага мед,захарен сироп макар и малко във близост до кошерите

Не са проблем магазините че са на 20 метра. При свалянето им много си се забавил и са налетели пчели в кошера на който си свалил магазини. От там нататък е ясно 1-2 са се измъкнали и са се върнали в по силния кошер и слабия е бил нападнат. За това тези процедури по това време се правят късния следобед или сутринта по с време ...

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Още една предпоставка за нападение е поставянето на поилката на пролет близо да пчелина.Ако пък решите да научите пчелите да ходят на нея с подсладена вода проблемът е готов.Пчели на не до там грижовни пчелари покрай водата откриват и пропуски в сигурността на по-слаби ваши семейства.Дори силните губят време и пчели в защитата на кошера.Наблюдава се масово налитане на пчели от чужди пчелини.В резултат колегите не само ,че не поят пчелите си ,но няма нужда и да ги подхранват напролет.С един "мързел" две печалби.Ако на пролет семейство стане жертва на нападение и не загине ,това го връща поне месец назад в развитието с всички последствия .Общо взето нападението може да стане не само по вина на собственика на пчелина ,който с не съобразени действия го предизвика , но и по вина на безгрижието на друг "колега".
    Към средствата за прекратяване на нападението, когато е възникнало мога да добавя завъртане на нападнатия кошер на 180 градуса и покриването на предната страна с покривка или подобно.Нападенията зависят силно и от това какви пчели гледате не само вие, но и колегите около вас.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Нападението стана не във деня когато свалих магазина а на другия ден след като бях оставил на открито тези пити.Как ще си обясните това че беше нападнат точно тоя кошер от който извадих питите??

Според мен е бил нападнат още предния ден

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •