Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 12
    Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014

Моля за малко помощ!

Имам 18 отводки които се развиваха добре през лятото и есента. Постоянно хранене, че при нас не ни ли засеят нещо няма а слънчото прецъфтя до 1 юли .Преди месец ме натисна работата и от тогава не съм стъпвал на пчелина.Оставих ги с по 3-4-5 пити с пило и 10-14 килограма мед . Вчера отворих по слабите които бяха, 3 и ме втресе почти без мед. Отворих и другите от всички 18 само два бяха имаха запаси, останалите 16 почти свършил.Напълних хранилките с инвертиран сироп останал от преди. Та как да ги запася за зимата?Времето вече е студено и не знам да продължа ли с сироп или да слагам питки?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    А пчели колко има? Щото ако и пчели няма...лошо.
    Според мен можеш ударно да дадеш по 4-5кг инверт (по литър на ден поне), щом нямаш пити с мед на склад. Ако и пчелите са малко, или обединявай, или мисли как да зимуват по 2 семейства в кошер. При всички случаи ще започнеш с питките от края на декември, ако не и по-рано.
    И сериозно се замисли защо е станало така. Причините са три. Района, пчелите и пчеларя, като първите две можеш да смениш ти, а последната - пчелите
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Гледай от 9 минута https://www.youtube.com/watch?v=HrNNGsJEwqE

Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    Благодаря много!
    Ангел Йосифов

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Fogzyi Виж публикацията
    Имам 18 отводки които се развиваха добре през лятото и есента. Постоянно хранене, че при нас не ни ли засеят нещо няма а слънчото прецъфтя до 1 юли .Преди месец ме натисна работата и от тогава не съм стъпвал на пчелина.Оставих ги с по 3-4-5 пити с пило и 10-14 килограма мед . Вчера отворих по слабите които бяха, 3 и ме втресе почти без мед. Отворих и другите от всички 18 само два бяха имаха запаси, останалите 16 почти свършил.Напълних хранилките с инвертиран сироп останал от преди. Та как да ги запася за зимата?Времето вече е студено и не знам да продължа ли с сироп или да слагам питки?
    Аз бих им сложил по едно блокче апифонда (15 кг) върху рамките и до Април няма да имат нужда от отваряне. С питките трябва да се внимава, че някои марки са или прекалено течни (предизвикват или диария или омокряне на пчелите) или ако захарите не са инвертирани - трудноусвояеми през зимата ( пчелите умират от глад/студ под питката, поради невъзможност да отделят достатъчно количество енергия за компенсиране на топлинните загуби).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    <p>
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз бих им сложил по едно блокче апифонда (15 кг) върху рамките и до Април няма да имат нужда от отваряне. С питките трябва да се внимава, че някои марки са или прекалено течни (предизвикват или диария или омокряне на пчелите) или ако захарите не са инвертирани - трудноусвояеми през зимата ( пчелите умират от глад/студ под питката, поради невъзможност да отделят достатъчно количество енергия за компенсиране на топлинните загуби).
    </p>
    <p>
    Купил съм.Щях да я използвам след Нова Година, но ще послушам съвета ти и я слагам още утре.Благодаря!</p>

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Апифондата съдържа неинвертирани захари. Не знам, дали това няма допълнително да амортизира пчелите още преди началото на зимата. Но ако без нея има опасност да загинат от глад, тя се явява по-малкото зло.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Апифондата съдържа неинвертирани захари.....
    Както и пчелния мед
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Апифондата съдържа неинвертирани захари.....
    Всеки инвертиран сироп съдържа неинвертирани захари, и това е така дори и да го мъчите да се инвертира 1 месец или дори 1 цяла година. Това е така защото всяка една молекула инвертаза трябва да инвертира 20-30 хиляди молекули захар. Ами колкото и дълго време да го джуркате, все ще се намери някоя молекула захар, която да се е изхитрила да се скрие и никога да не се срещне с молекулата инвертаза.

Представете си, че сте каубой и трябва да избиете хората в един малък град. Вървите си по улицата и стреляте на поразия. Половината ще изтрепите още през първите няколко часа. През първото денонощие ще изтрепите 95%. През второто - 97 %. През третото - 97.5%. Дори и след 1 месец разхождане по улиците все още няма да сте изтрепили повече от 99%. Все ще се намери някой, който да се е скрил или някой, който така да се разхожда из улиците, щото все още неговия маршрут да не се е пресякъл с вашия. Дори и след 1 година ще сте постигнали само 99.9% успеваемост, но 100% няма да постигнете дори и след 1000 години.

За разумно инвертиране се счита това, при което сте постигнали 95% успеваемост за 1-2 денонощия. Ако искате 99% - ще ви трябва цял месец.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    В момента масово са нацъфтяли глухарчетата които се посещават от пчелите в подходящо време.Освен тях има и хризантеми и още куп други студоустойчиви цветя по градинки.Пчелите събират и нектар от тях.Това значи ли,че ще се амортизират?Според мен,пчелите са еволюирали заедно с цветята и щом има цъфтяща растителност по това време,тя се посещава от тях и това не е проблем.Проблемите си ги създаваме или измисляме ние.Ако пчелите се амортизираха толкова лесно от неинвертирана захар есенно време, досега да са изчезнали от лицето на земята.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •