Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 15
    Наблюдател
    Регистриран
    30.10.2013

Книги за начинаещи?

Здравейте. Напълно нов съм. Буквално преди няколко дена гледах един пчеларски клип, та като ми стана интересно започнах да се интересувам от тази дейност. Отлично знам,че пчеларството е голяма наука, която изисква много знания. Разгледах книгите,които се предлагат във форума, но избора от библиотеката е огромен. Аз абсолютно нищо не знам, така че търся някое по-лесно четиво. Искам да ми предложите, ако не книги, то някои известни и добри автори. Ще съм Ви благодарен. : )

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Като за начало може да си купиш някой вестник и от там да се ориентираш за литература. Има три спецализирани вестника:

-Пчеларски вестник - излиза всяка седмица във вторник
    -вестник Пчела и Кошер - излиза в сряда(на всеки две седмици), тази седмица му е ред, т.е. - днес
    -вестник Пчели - в четвъртък(на две седмици), търси го утре

На страниците на гореизброените печатни издания би могъл да си намериш подходящите книжки. Има литература за начинаещ, има и за по напреднали с теорията, но не забравяй, че не всичко е теория - трябва и практика, но пък от своя страна практиката без теория би била мъчителна. Тъй че извода е чети, но и практикувай! - Успех!

;-)
    Този пост е редактиран от Искрен Мутафов; 30.10.2013 в 19:20.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    В пчеларските магазини има много книги. Трябва да се чете, но е добре и някой пчелар да ти помага в началото.

Наблюдател
    Регистриран
    30.10.2013
    Мерси за коментарите. Ще си купя някой вестник. Мисълта ми беше да не започна да се уча по някоя книга ,,менте'', от която да науча грешни неща.
    За сега искам само да се информирам и да чета, а в бъдеще, ако се запаля добре, то да си закупя като за начало само 1 или два кошери. Проблемът е,че не познавам специалисти и пчелари. Освен това нямаме и земи в близост,където живея за отглеждане на пчелите. Тоест имаме вила, но по закон на колко метра от населено място е позволено - нямам идея. Още едно нещо, което ще ме възпира -регионът ни не е от най-,,чистите''. (Варна) И рискът някой да натрови пчелите с пестициди е голям. И се отглеждат монокултури на големи площи, смисъл не знам дали пчелите ще имат добра хранителна среда. Но за това сега ще чета.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Има една книга която сме чели всички и е нещо като библията на пчеларството в България - "Календарен справочник" - Радоев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    http://www.book.store.bg/search?srch...E8%EE%ED%E8%F1

Това вземи и календарния справочник на Радоев.
    По надолу в списъка има и други.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега,то е ясно календарен справочник на Радоев.Книга за малки и големи пчелари.Аз лично започнах с това Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	otglezhdane-na-pcheli-franc-lampajtl.jpg
Прегледи:      399
Размер:	16.1 KB
ID:	426 .Но календарния справочник ме е градил като пчелар.Не се страхувай да експерементираш с пчелите стига това да неги убива.Късмет

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    http://lastlovebooks.com/1001-въпрос...ство.html. Намери я и ще разбереш защо е рядкост.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    30.10.2013
    Купих си Календарен справочник на Радоев. Добра ми се вижда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Зайо , ако си алергичен не се захващай с отглеждане на пчели . Те не са като домашния заек или канарчета.В момента никой колега няма да си отвори кошера и да ти показва , затова залягай и учи. До година по черешово време участвай при формиране на отводката при някой пчелар от който ще закупиш пчелите.Той ще ти покаже майка , търтей и т.н.
    Успех друже!
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •