Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 11
    Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2015

избор на центрофуга, един въпрос!

Здравейте ! Начинаещ пчелар съм вече от една година. Предстои ми да си купя или направя центрофуга. Доста неща изчетох за разликите между хордиални и радиални центрофуги и всичко четено сочи, че по-добра е радиалната. Имам само една неясното при този тип. Когато се въртят питите не попада ли част от меда от една пита по съседната пита?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Кажи колко пари си приготвил за центрофуга и ще получиш съвет.
    Няма как да отива меда от едната пита на другата. Освен ако не е правена в петък от пишман майстор.
    Някой казват, че ако е малко разстоянието от коша до казана, някой капки се завихрят и пак се удрят в коша, но според мен рано или късно меда остава по стените на центрофугата.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от uboy Виж публикацията
    Здравейте ! Начинаещ пчелар съм вече от една година. Предстои ми да си купя или направя центрофуга. Доста неща изчетох за разликите между хордиални и радиални центрофуги и всичко четено сочи, че по-добра е радиалната. Имам само една неясното при този тип. Когато се въртят питите не попада ли част от меда от една пита по съседната пита?
    не, не попада
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Не само парите отделени за центрофуга,а с колко семейства разполагаш,това определя каква ти трябва!

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2015
    За пари съм подготвил едни 600лв като евентуално може малко и горница. Сега разполагам с 3 семейства, но идеята ми е да станат 30 40 и няма да купувам два пъти центрофуга. За това по отрано се подготвям с по-голяма. Върти ми се идея сам да си направя такава. Не изглежда голяма хамалогия дори и да не се водя по чертеж . Разбирам от електроника, мога за минимални пари да си създам и управление с програма, по която да се развърта електродвигателя. И така.. влязъл съм в някакви размисли и този въпрос много ме човъркаше та викам да се допитам до хора с много по-голям стаж от мен.
    Благодаря за отговорите
    Поздрави!

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    значи ти трябва поне 24 рамкова а една такава с мотор струва от 1 050 до 1 200 лв. има и по-скъпи... ако си я правиш сам електрониката не е проблем а закопчаването трябва ти читав тенекеджия да ти е огъне и закопчее но и за там 600 лв. трудно ще ти стигнат ако работиш с неръждавейка...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ето я моята http://vbox7.com/play:0900cd0203
    Това на клипа е човека който ги изработва, преди година купих такава за 940лв. в момента нямам представа каква е цената.
    Много съм доволен от нея, няма електроника (един ел.мотор).
    Успех!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И аз минах по този път. Първо купих 4/8 рамкова българска, а след около 10 години я смених с радиална на Лега. Старата центрофуга я продадох. Мисля си, че ако сега започвах пчеларството, щях да купя направо сегашната центрофуга. Медът е висококачествен продукт и не е оправдано да се влошава качеството му с некачествено пчеларско оборудване. Освен това, работата с пчелите трябва да доставя удоволствие! Некачествената центрофуга може да ти развали удоволствието от ваденето на меда. При подмяна на центрофуга, като продаваш старата, трябва да и сложиш по-ниска цена от тази, на която си я купил и от това губиш пари.

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2015
    Отново благодаря за насочването. А защо рамките в центрофугата са примерно не 20, а 24? Заради диаметърът на коша, и в двата случая е един и същ и оптимално се събират 24? И на какво разстояние една от друга трябва да са в горния си край и в долния към оста?

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от uboy Виж публикацията
    Като начинаещ през 2011 г. си купих за 550 лв радиално-хордиална. Събира 4 плодникови или 8 магазинни хордиално, а като се махнат кошниците 12 ЛР или магазинни радиално. Така и я ползвам. Тази година мисля да и монтирам задвижване, за да се освободи един човек за разпечатване, вместо да върти. Мисля при достигане на 30-40 семейства да си купя още една такава - докато едната върти, другата се зарежда с пити. Реших, че е по-добре инвестицията да расте с пчелина, а не да го изпреварва. От какво имаш нужда ще разбереш "в движение". Освен това на мен по-добре ми пасват на помещението 2, дори 3 по-малки, наредени до стената, отколкото една с голям диаметър. Твърдо обаче - неръждаема! Преди около 20 г. имах поцинкована. Както и да я миеш, във фугите остава мед, вода и резултата е черна ивица в струята мед. Тази я подарих.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •