Първоначално публикувано от Mateev
С финландските разделители номера е друг. Взема се една дъска с дължина колкото е корпуса и широчина например 4-5 сантиметра. От едната страна се наковават 5-6 броя финландски разделители, а от другата се слага дървена дръжка. Става нещо като плосък гребен. Нареждат се рамките и после се донаместват с този гребен с леки движения напред-назад и при нужда с малко помощ с повдигача. Това се прави от едната страна на рамките, после от другата страна и готово.
Не е необходимо да имате стотици разделители по всеки един кошер. Достатъчно е само да си направите 3 гребена - един за 8 рамки, един за 9 и един - за 10. За целта е достатъчно да се закупят по 5 разделителя от вид. Това е.
Колкото до самите рамки - ами аз съм си решил да използвам нормални рамки без уширители. Уширителите могат само да попречат, особенно когато се касае за автоматично разпечатване на питите. Самите рамки съм решил да се редят по 10 броя в плодниците и по 9 в медовите корпуси, като равномерното разстояние между тях се гарантира от тези саморъчно направени гребени.