Първоначално публикувано от Mateev
Определено направата на разни експерименти ми харесва много повече от традиционното пчеларство. Имам стотици въпроси от типа "Какво ще стане, ако...", на които въпроси все още не съм намерил отговор по книжките. Нещо повече - не получавам отговори и от стари пчелари с "огромен практически опит".
Ако трябва да направим аналогия със строителството - искам да бъда архитект или конструктор, а не зидаромазач с огромен опит от 1 милион иззидани тухли. Двете неща не трябва да се бъркат. Зидаромазача не може да проектира големи и сложни сгради и не му е работа да се меси на конструктора или архитекта. Важи и обратното - един архитект може да е много добър, въпреки че никога не е държал мистирия в ръката си.
Та на фона на тези разсъждения аз искам да стана специалист-пчелар и дори искам да направя някакво нововъведение или откритие, но за тази цел въобще не е необходимо да се уча да отварям кошери и да ръчкам пити с мед насам-натам. Има си хора за тази работа, а моята роля е да направя онова, което те не го могат, а именно организацията, логистиката, маркетинга, пласмента и т.н. Двете неща не си противоречат. Наистина човек може да стане специалист по пчеларството без нито веднъж да се е доближавал до кошер.