Здравейте приятели,днес докато слагах питки забелязах ,че в някой кошери има мухъл и плесен по крайните пити с мед.Как процедирате с такива пити? Кошерите ми са ДБ със стандартно дъно с клинове и зимуват на горна и долна прелка. sadsmile;
Преглед за печат
Здравейте приятели,днес докато слагах питки забелязах ,че в някой кошери има мухъл и плесен по крайните пити с мед.Как процедирате с такива пити? Кошерите ми са ДБ със стандартно дъно с клинове и зимуват на горна и долна прелка. sadsmile;
Плесенясалите пити , бих претопил.Времето се стопля мухълът от кошера ще изчезне.Цитат:
Първоначално публикувано от todorksavov
Плесенясалите пити , бих претопил.Времето се стопля мухълът от кошера ще изчезне.
Както са с меда ли? Че специално тая която е видях беше пълномедна(крайна).
Нека отговоря на въпроса ви с въпрос.Цитат:
Първоначално публикувано от todorksavov
Ако ми дадете на мен храна която е била плесенясала , пък и дори вие да сте я магерили по някакъв начин - дали ще я ям?
А , вие бихте ли?
Защо не си зададеш въпроса защо са станали питите с мухал и плесен,а какво да правиш с тях.
При подхранване миналата седмица и аз намерих същата картина в един кошер. Две пити от западната страна бяха леко плесенясали. По-маломедната я извадих, а другата беше наполовина с мед, я остъргах хубаво и им я оставих зад преградната дъска, в противоположният край на кошера. Дали ще ядат от нея, те си знаят.
Мое мнение е че ще продължи да плесенясва. Меда е хигроскопичен и поеме водата. А плесента вече я има и питата е заразена. Така че само ще се увеличава. Аз лично такива пити ги вадя и го оставям на проветриво място. А дали ще ги давам е друго, връщам ги само на силно семейството и то ако е много малко плесента, в общия случай ги изхвърлям( претопявам) за 10-20 пити и 20-30 кг мед не мисля че си струва риска. При слагането на такива пити риска от варовито пило е много голям.Цитат:
Първоначално публикувано от Драгошинов
Защо не си зададеш въпроса защо са станали питите с мухал и плесен,а какво да правиш с тях.
Зададох си го,но не можах да си отговоря,кошерът е система ДБ зазимено силно семейство на 8 пити, на отворени долна и горна прелка за по добра вентилация,дъното е стандартно с клинове,евентуална причина може да е защото не е мрежесто или дълбоко но имам и други кошери по същия начин зазимени , дори и само с отворена долна прелка и нямат този проблем. sleepy;
Днес отворих кошерите и 3 бяха мухлясали от срещуположната страна на прелката.ПОМОЩ!!!
В момента не е силен. Имам запечатано пило колкото една длан на 2 рамки и съвсем малко нови лапви. Еднодневно пък не видях.. но може и да съм го пропуснала,защото мн се ядосах от мухъла .
Зимуват с магазини под плодника,таванка с отвор за хранилка .
Да местя ли здравите пити в нов кошер и този да третирам някак?може би белина.. проветряване .. или???
Моят съвет е -здравите с пило ги примести , останалите ги топиш .
И никаква белина при обработката на кошера .
Само Слънце и проветриво място .
Силве , ти можеш да ползваш и други препарати .
Успех в работата !
Белината съдържа хлор.В това си качество се ползва като бактерицидно и фунгицидно средство.
https://www.markita.net/preparat-savo-protiv-muhal.html
Това е химията , която би свършила работа , но не е за препоръчване. Аз бих преместил питите в чист сух кошер, временно.Плесенясалия газовата горелка го чисти и суши по екологично. После питите обратно в обработения кошер.Е, на пчеличките няма да им е комфортно докато обработят с прополис обгореното, но то ще е сухо и без мухъл, плесен, спори на гъбички и други болестотворни организми.На горелка трудно се устоява.
[COLOR=rgba(0, 0, 0, 0.96)]Wow, that sounds like a tricky situation with the mold and mildew on the frames. It's definitely something you want to address quickly to keep your bees healthy! I've heard some beekeepers carefully scrape it off, but others recommend replacing those frames entirely. Maybe while you're pondering solutions, a quick break with a fun game like [/COLOR]Slope Game[COLOR=rgba(0, 0, 0, 0.96)] might offer a fresh perspective![/COLOR]