Здравейте колеги,пускам нова тема и дано съм уцелил мястото.Искам да попитам какво мислите за пчеларстването там?Каква паша има и коя система кошери е най-подходяща?
Преглед за печат
Здравейте колеги,пускам нова тема и дано съм уцелил мястото.Искам да попитам какво мислите за пчеларстването там?Каква паша има и коя система кошери е най-подходяща?
Добре де,никой ли не иска да си говори с мен?
На повечето пчелари от Троян,пчелините са им Ловешко.Прави си изводите.
Колега, аз съм от Ловеч, но познавам няколко пчелари от Троян. Района е добър, с някои особенности, като по-хладно време, но затова пък пашата е по-продължителна, примерно до август. Системи има всякакви, но ми се струва, че най-удачна е ДБ 10-ки. Има доста пчелари по Троян, но са срамежливи. :D
Мислех да пускам нова тема, но и продължаването на тази ще свърши работа. Тук във форума пчеларските практики са разделено по региони. От административни причини това е много добре, но от към географски, климатични и чисто пчеларски това не е точно така. Пример: моят пчелин е в Троянският Балкан, а регионът е Северен централен. Климатичните условия тук и при колегите примерно в Свищов и Плевен са много различни. Така е и с колегите в другите региони, чийто пчелини са в планините и другите, които пчеларстват в полските райони. В тази връзка предложението ми е или да се обособи нов раздел, където колеги от планинските райони да споделят своите практики или ако искате тази тема да се развие в тази насока. Нека модераторите преценят кое е най-добре.
И да поставя началото. От началото на годината тук времето е доста топло. Сутрин температурите варират от -3, -4 до към 3, 4 градуса. По обяд 14-15, а имаше и няколко дни с 20+ градуса. Нямаме мъгла. Топлото време накара някои от семействата да развият пило. Около 10-15% вече имат на 1-2 рамки. В момента са цъфнали леската, кукурякът, кокичета, дребната лайка и тук-там глухарче. Ако времето се задържи толкова топли до 20-на дни и дрянът вероятно ще цъфне. За сега още не подхранвам, запасите са добри, но вероятно и това скоро ще се наложи.
Разделението е само условно и според административното деление. Географските различия са много. За това всеки който иска може да си създаде подтеми за различните географски или климатични особености в региона. Няма как да има отделна тема за всяко едно населено място или местност в Б-я.
Днес забелязах нещо, което от както се занимавам с пчеларство не бях виждал. Акацията почти прецъфтя, много малко пусна и само най-силните семейства успяха да съберат по няколко пити. Останалите са за хранене. Та... в пчелина имам една череша, която дъждовете я съсипаха, напука се и започна да загнива. Днес отивам и какво да видя - по черешата пълно с пчели. Такава липса на паша, че дори и малкото сладко от сока на разплутите четеши събират. Виждал съм есента да събират сок от сладки зрели круши, но пролетта от череши не бях виждал. Не започна добре годината...
И при мен почти същата работа, отивам на пчелина и чувам от черешата страшно бучене, първия момент си помислих че някой рой се е хванал, но после като погледнах пчелите смучат черешите. Това по време на акацията а в съседния двор има много голямо акациево дърво но на него нямаше пчели.
Здравейте , замислям да поставя 1 кошер и аз в Троянския балкан и ще следя темата за коментари които биха ми били много полезни.
Поздрави на всички от този регион :)
Здравейте, моите кошери един 10 ДБ и един 12 ДБ съм ги разположил в с. Черни осъм. В началото на м. юни ги взех на по 5 рамки и в момента са с пълен комплект плодникови рамки, а 10 ДБ има и пет магазинни изградени и пълни с липов мед. За следващата година съм решил да си направя един 10 ДБ и един ЛР с три корпуса, за да преценя коя система ще е по- удачна за моя район, а и за да имам резервни сандъци за всеки случай. Тук със пчеларите с които разговарям всички са на ДБ, пчелините им са между 10 и 20 кошера (няма крупни пчелари).
Въпроса ми е към тези, които работят с многокорпусни кошери или са пробвали да работят с такива в района около общ. Троян. Има ли смисъл да пробвам с многокорпусна система, дали да си правя труда да правя такъв кошер? Надморската височина е около 650м. основните паши са акация и липа, културни растения (рапица, слънчоглед) не се отглеждат.
10 ДБ ми изгради и напълни 5 магазинни рамки благодарение на Jordanov, който ме посъветва когато плодника беше равит на 8 рамки с пчели да му сложа преградна дъска и магазина. След като рязко спря пашата от липата около 25.07.2014г. свалих магазина и с подхранване си изградиха и напълниха плодника с рамки.
Градски, макар че аз не съм в кръга на тези, към които си задаваш въпроса, ще взема да си кажа мнението. Според мен, по-добре изчакай с пробването на ЛР системата, а и от една бройка нищо не се разбира. По-добре се концентрирай в избора на броя рамки при ДБ. С колко ще ти е най-добре? С 10 или 12? А защо не 8? Може би за 2-3 години много неща ще ти се изяснят. Ако все пак си решиш и ЛР да сложиш, мисля че при теб задължителната конфигурация е 2 ЛР к-са плодник и 2 ДБ магазина медови. Имаш пълна съвместимост с ДБ десетак и всякакви възможни комбинации, а вадиш мед само от чисти магазинни рамки.
Преди 3 години изхвърлих всички ДБ (преработих ги на 3-семейни нуклеуси) и минах на ЛР 8 рамкови. За мен това е най-добрата конфигурация за нашият регион, въобще за планинските райони.
За първа година пробвам 8р ЛР и съм много доволен. Твърдо съм решил всичко ново да е "осмаци". Надморската височина при мен е 347 м / според GPS -а/ , пашата е основно акация , липа и ливадна , без промишлени култури.Така че според мен спокойно можеш да заложиш на осмачета , и колегата от твоя район също дава добри отзиви.
Годината беше слаба, а догодина може да не е и да стане така, че да се превърнат тези осмачета на развъдник на рояци. Аз ползвам осмачета ДБ с дълбоко дъно за отводки и когато нямам свободни кошери действат като нормални. Дълбокото дъно им позволява да се вихрят когато много им се гради. При добра година имам 13 и 14-ци, които не стигат за развитието и напъват за роене. Затова ми се струва, че тези осмачета с твърде малки. Надморската височина е 520 м. Пашата е същата като горе казаната.
Аз имам и от двете системи,моите са в с. Калейца. Не намирам разлика в добива,силно семейство си дава. ДБ гледай да са с отделно дъно само,че после да е лесно.Аз работя с наставки от 7см,корпуси и магазини.
Благодаря на всички за мнението и опита, който споделихте. Не знам дали ще пробвам още следващата година или ще натрупам малко опит и тогава, но съм решил да си изработя няколко кошера. Имам материал от червена върба, имам и достатъчно машини, пък като пробвам и не ми хареса нещо в дадената система ще ги продавам излишните кошери.
Не забравяйте лежаците да, дават доста с малко работа, при мен на 850 м.нм.
Перфектни, перфектни, колко да са перфектни? У темата за Северозапада хората викат че извадили по две тенекета слънчак от кошер.
Jordanov, всеки си има предпочитания. Това че за един перфектния кошер е осмак, а перфектния добив е по тенеке от кошер (или от паша), съвсем не означава че имаме право да критикуваме избора му.
Виждал съм какви ли не пчелари - практикуващи със 8ДБ, 10ДБ,12ДБ, 10ЛР, лежаци, 10ДБ със даданова надставка за магазин, двусемейсни кошери..... И всичко това във един и същи пчеларски район. Ако попиташ всеки един от тези пчелари - неговия модел кошер е най-добрия и от него се вадят най-големи добиви. Срещу такива доводи е невъзможно да се спори.
Както казах по- горе, решил съм да направя 10 ДБ и ЛР, на пролет ако е рекъл господ ще ги заселя пък каквото сабя покаже.
Ха, Скутелатор, Баце, нали и аз това казвам ама с други думи. За виждането, аз съм виждал много по-малко от тебе, ама от информацията на колегата че в района му има само едната система кошери веднага си сложих едно наум. Па не вервам всите тез пчелари у туй село хептен никакъв опит да нямат и да не са мислили за тях си кой кошер е най-добър или да не са попрочитали някоя книжка или някой вестник или некое клипче у Тубето да не са гледали? Или па всичките да са пенсионери и, да не казвам думата дето ти я употребяваш, ама айде - старомодни?
Точно така е, освен ДБ, тук друга система не "вирее", просто, защото не е позната. Поне до преди 4-5 години беше така. Причините са много, но най-важната е, че пашата при нас не е много силна и не става за професионално пчеларство. За това 99% от пчеларите са любители с по 4-5 кошера, а за такъв брой и вадене на мед за собствена консумация няма никакво значение какви кошери ще се използват.
Еййй, къде ни забихте у трета глуха-моите са 60бр. и половината са с отделно дъно.Не насмогвам с инвентара иначе да са нацепени за разпалки тия с клиновете.Рамката е важна-кошера,дали е с наставка или цял-все тая
А сложихте ли вече магазините отдолу?
Не. Аз лично ще ги сложа след третирането срещу нозема и акара.
Това е положението днес по обяд в селата около Троян.
Прикачен файл 2305
Прикачен файл 2306
Прикачен файл 2307
Прикачен файл 2308
Прикачен файл 2309
За щастие няма засегнати кошери от паднали дървета... за сега.
Здравейте отново, вече съм горд собственик на един кошер и възниква сега в януарските студове какъве принципа и как се подхранва кошера с пита?
Купих 1кг пита бяла и се чудя отвора който се изрязва на горе или на долу се поставя? Някой ако има снимки ще се радвам да видя
Надолу към рамките и точно над гнездото с пчели.
Отвора се поставя надолу, за да е по-близо до върха на кълбото и за да може пчелите да вземат храната дори и при студено време. Не се шашкай ако сложиш питката в студено време и пчелите не ядат от нея дълго време. Това е защото кълбото е надолу по рамките и пчелите все още не знаят къде е храната. При първото затопляне пчелите разпускат леко кълбото, намират къде е питката и започват да ядат от нея. След това при следващото застудяване те свиват кълбото на ново по-високо място така, щото горния му връх да се допира до питката, и така те вече могат да я ядат и в студено време.
Ако храната ти е хубава и не се разтича при затопляне, може да изрежеш цял отвор с размери например 10 на 10 сантиметра. Ако обаче има склонност за разтичане при стопляне, то тогава е по-добре вместо голям отвор да направиш само няколко прореза в найлона на питката, които да са перпендикулярни на питите. Пчелите ще прогризат прорезите и ще си направят само необходимите им отвори.
Тестването дали дадена питка с храна се разтича се извършва на температура 35 градуса. При тази температура питката трябва да стои стабилно върху рамките без да провисва между тях. Иначе ако не знаеш, една разтичаща се питка може да унищожи семейството, защото запълва междурамията и избутва кълбото надолу.
Много ви благодаря за бързия отговор! Питата незнам каква е и дали разтича пускам снимка ако знаете кажете :
Още веднъж благодаря ви много за отговорите
Тези пити не се разтичат. Добри са. Аз ползвам същите. На дъното има нарисувано какво парче найлон да изрежеш с макетното ножче. Гледай отвора така да го сложиш, щото да попадне над пчелното кълбо (при студено време). Ако времето е топло и пчелите са излезли над рамките, питата я слагаш бавно с леко странично приплъзване. Така пчелите леко ще ги побутнеш настрани и няма опасност да смачкаш някоя от тях.
Рисимире, по-изчерпателен отговор от това няма на къде :) Благодаря, ще снимам като слагам храната за да има в архива на форума и това действие .
За сега имам едно кошерище с 6 рамки и едно семейство , но смятам да ги овеличавам постепенно. Сега пролетта ще купя още едно кошерище и ще ги развия
Ето какво направих аз и как поставих питата:
Здравейте , поръчал съм нови кошерища и по тоя повод искам да попитам знаещите с какъв лак мога да боядисал отвън . Идеята ми е да са в натуралния дървен цвят но какъв лак трябва да ползвам и има ли значение дали ще е на алкидна или ацетонова уснова ?
Отиваш при Павлин Дренски в Орешак - представителя на Becker Acroma за България. Казваш му какво искаш и ще ти предложат всичко.
Разбрах , че има опция да се намаже кошерището от вън с течен парафин, това вярно ли е като информация и ако знаете как се прави и от къде мога да купя парафина , с какво се маже и ако има специална техника ?
Здравейте, как е положението с акацията? Имате ли добри добиви?
Аз бях планувал на 30.05.15г. да въртя центрофугата, но ме изпратиха командировка и ще мога да отчета някакви резултати чак около 15-16.06. Само си мисля да не им станя тясно до тогава и да хванат гората, въпреки че съм им сложил по два магазина.
Колега, каква центрофуга на 30.05, та акацията още си цъфти. Поне в Терзийско е така, в Черни Осъм предполагам, че е още по-назад. Изчакай си да я вентилират, да запечатат и тогава търси нещо.
аз не живея постоянно там, а ходя когато съм свободен. Сега са ме емнали от две седмици и не съм стъпвал. Иначе живея в софия и съм забелязал, че растителността се развива еднакво, тъй като са на една и съща надморска височина и затова се притеснявах, защото в софия прецъфтя. Но щом казваш, че сега цъфти съм спокоен. Благодаря за информацията.
...и все още работят добре,не знам какво но внасят.
Нека споделя какви са ми добивите след като успях този петък да извадя меда. Имам два кошера ДБ единят е 10р а другия 12р.
На 09.05 и на двете семейства постваих по два магазина с основи. Когато ги отворих да видя какво са събрали на 19.06 този който е 12р беше изградил само 6 рамки и ги беше напълнил без да са запечатани, но 10р беше изградил всички основи, от които напълнил и запечатал от край до край 13 рамки, от които извадих 20 кг. мед.
Успех на всички и тайно се надявам от липата да има повече.
И магазинче мана в добавка. Късметлия си че са се качили горе само на основи.
http://store.picbg.net/pubpic/03/A9/...c0f64503a9.jpg
Това е от Еленския балкан.ДБ 10 рамков/дай бого всеки му такива рамки.
[QUOTE=viktor tit;66067]Нека споделя какви са ми добивите след като успях този петък да извадя меда. Имам два кошера ДБ единят е 10р а другия 12р.
На 09.05 и на двете семейства постваих по два магазина с основи. Когато ги отворих да видя какво са събрали на 19.06 този който е 12р беше изградил само 6 рамки и ги беше напълнил без да са запечатани, но 10р беше изградил всички основи, от които напълнил и запечатал от край до край 13 рамки, от които извадих 20 кг. мед.
И какъв е твоя извод ?
Догодина повече да храни:bigsmile:че да градят по бърже.
viktor tit с колко магазина ти беше 10- така? Разясни малко.
Както писах по горе сложих му направо два магазина само с основи на 09.05 и му напълни хранилката с 3л. сироп 1:1. Сложих направо двата магазина защото знаех, че може да замина командировка, както се и получи и след това за първи път ги отворих когато видях резултатите и извадих меда.
Моя извод, е че ако имах инввентар (изградени рамки) можеше и повече да изкарам. Но като за първа (кошерите са ми от миналия юни) година мисля, че добива от 10-ка, от акацията е добър.
12-ка мисля да го разцепя на две и да му придам две нови майки, защото явно има проблем при него. Не знам и на двата кошера, колка са им стари майките, защото не са белязани. Човека от който купих тогава отводките ми каза, че карат втора година миналия сезон, но.... знае ли човек.
След като им сложих магазините, напълних хранилките и повече не съм хранил.
Не видях тъмен мед, меда е много светло жълт( като купешка ракия).
И при мен беше така, дори вкарах центрофугата при печката, напалих яко и така почна да се стича малко по бързо.
Здравейте,искам да попитам при Вас липата даде ли някакъв мед въобще.Аз бях планувал за 4-5.07 да вадим липовият мед, но днес проверих-мед няма.Има на две-три рамки,но не е запечатан,а и не са пълни.При Вас как е?Защото видях ,че днес в блоковете има цъфнали слънчогледи и май ще разчитаме само на него,който го има разбира се.
В Терзийско липата още не е цъфнала. До 2-3 дни ще започне, тъкмо да се оправи времето.
При мен липата почти е преминала и почти нищо няма в магазините.10 дни лошо време,сега ме яд ,че не ги разцепих и не направих отводки.
Ще чакаме слънчогледа....
В Черни осъм, в самото село цъфна преди 3-4 дни, но в гората сега започва. От тук нататък се надявам да съберат мед, тъй като близките 15 дни дават времето да е перфектно.
Привет колеги,пак да питам-как е при Вас?Миналата неделя ходихме да вадим мед от слънчогледа-море от цвят-мед почти няма.До сега от слънчогледа съм извадил по 5 кг от кошер.Иначе меда не и слънчоглед,а е тъмно червен,почти черен-мана.Но го няма:(
При Вас как е?
А както се сещам как се радвах ,че тази година има засят слънчоглед...
Без дъжд няма радост, при мен е същата работа-около магазин запечатан наполовина липа и мана.
Проблемът не е само във влагата, а в сортовете слънчоглед , които сеят.Имал съм доста по сушави години от тази, и от слънчогледа съм вадил по 20 тина килограма мед.Последните две години положението е коренно различно,не отделя почти нищо.Слънчогледът , който сеят вероятно е с дълбоки нектарници и пчелите не достигат до нектара, а може би просто новите сортове са си такива, немедодайни.Досега се оплаквахме , че опрашваме нивите на аренаторите и никой не ни плаща за това,а сега вече им опрашваме нивите, а насреща няма дори и мед !
Напълно си прав , колега .
Това , не са сортове , а хибриди .Защото , всякa година земеделците купуват семена .
Ако е сорт -не е така , а хибрида на другата година не дава нищо .
И аз писах , ама не вярваше никой .
Част от химията която се използва при "новите високопродуктивни" сортове : http://www.farmer.bg/26099-Efikasna-...-i-carevicata-
Нашите сортове ги изнасяме,а тук остава това : http://nivabg.com/tips/syngenta-obog...prez-2015-788/
Прав си колега !
Преди 25 години , с българският сорт слънчоглед ,,Албена,, във Франция се засяваха 48 млн. дк.
А общо ,обработваемата земя тук е 46.5 млн дк.
Защо ,затрихме института в Генерал Тошево ?
Сега разни програми - минимус , максимус.
Далавераджии от разни звена.
Краси така е, прав си, а при мен и при липата нямаше нектар, дайте да тьлкуваме.
Поне в моя регион времето по време на липата беше по хладно от нормалното и доста променливо.Вероятно това е оказало някакво влияние.
При мен в момента има слънчоглед.Качват по малко в магазините,но така и не видях пълен магазин.Има по 5-6 пълни и запечатани пити,а другите са празни.Превъртях ги на мястото на пълните,дано да ги напълнят.Иначе жегата е голяма и според мен работят до 11-12 по обед и вечерно време.Абе крива година в нашия район ........
Здравейте.Аз съм от гр.Тетевен при мен майките почти спряха да снасят яйца.Запасите от мед са много добри даже ми се струва,че са по-блокирали майките точно заради това не снасят.При вас как стоят нещата?
Да, рано започнаха с почивката и при мен-от обяд нататък си правят седянки по прелките, опитвам да ги стимулирам къде с магазин отдолу, къде със сиропец. Не бива още да спират с пилото, че акацията догодина ще я видим през крив макарон.
Целия август трябваше да се обикалят семействата и да се освобождава място за снасяне на майката там, където е задръстена. Също така се подхранва със сироп 1:1 със стартовит. И това трябва да продължава някъде до около 10-ти септември (още 1 седмица). След това вече се храни ударно с инвертиран сироп. Това е моят план и точно по него се водя в момента. Всичките ми семейства с малки изключения към днешна дата си имат предостатъчно пило (5-7 рамки), а това с освобождаването от задръстване на майката ми донесе доста допълнителен мед.
2 пъти освобождавах място на майката да снася, сега пак са задръстени на 5-6 рамки с пило, но повече няма да пипам защото няма да подхранвам с инвертиран. В момента пилото на силните и на слабите се е изравнило при мен, силните вече са си оплели кошницата за зимата а по слабите натискат на работа.
Здравейте!Нов съм в пчеларството и да попитам по темата.Кошерите са ми дб12рамкови на 20август извъртях меда и прегледах плодниците 1-2рамки пило ивсичко др.мед.Един стар пчелар ми каза да оставя магазина, пчелите щели да качът меда горе и да освободат място за пило.Към 20септември да извърта меда от магазина и да им го върна.Ние мислиме така ама пчелите дал го мислат същото? Благодаря!
Много е малко да имаш в плодника по това време само 1-2 пити с пило.Освободи място и сложи тъмна пита,като подхраниш както казва Матеев със сироп и стартовит.Днес отворих 10-на кошера и навсякъде имаше 4-5 пити с пило,само една отводка беше с 2 пити,но едната беше почти без мед и цялата с пило.И както казва колегата от Тетевен,наистина понамаля снасянето на яйца от майките.
След последната паша работното настроение на семействата по естествен път спада.Този момент(време) за различните райони и коти е различен и изтърве ли се моментът за стимулативно подхранване след това много трудно се лъжат семействата за да възобновят работния си ритъм.Затова е трудно да се дават конкретни съвети ако не познаваш района на питащия.Още по трудно,дори и невъзможно се възобновява ритъма със стара майка,каквито и трикове да се прилагат.Затова всеки трябва добре да познава района си и какво цъфти в момента.За да бъде успешно "есенното" стимулативното подхранване в природата трябва да има прашец и пчелите да вкарват.
Нещата доста живнаха в региона след дъждовете от началото на месеца ! Все още има детелини ,глухарче ,малини и има някакъв приток ,но за пръв път виждам рой пчели върху зрелите и напукани сини сливи !!! Явно моите ще зимуват на "Троянска сливова" ,а за мене то се знае !:bigsmile:
Тъкмо зазимих магазините ,но изглежда ,ще ги слагам отново !:bigsmile: Джанката цъфна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:yahoo:
http://s6.postimg.org/g5k3rewkt/Picture_047.jpg
Както вчера ,така и днес времето в затворената котловина е божествено ! Какво ли ни очаква ? Облитането е масово ,като през август,септември :
http://s6.postimg.org/qkvvrw60d/Picture_010.jpg
Ванка, поставяй магазините или питките... :) Май за предпочитане е 2-то ;)
И при мен неделя като минах през Дебнево няколко кошера се облитаха и мъкнеха прашец.Отворих 3-4 кошера да видя как са със запасите без да ги ровя,но имаха мед.Не бях ги отварял от края на септември,и с това хубаво време ме притесняваха,дали имат мед,но след отварянето се успокоих.
28.12.2015 ; 11,30 ч.19 гр. Видях поне 20 пчели да носят прашец !? И това за 10 мин. Явно ще има мед от кокичета . Дано поне докара цена .:bigsmile:
До пчелина имам лешници. На всеки цвят по 2 пчели събират прашец. Направо за прешецоуловители е. :)
Вторник - 29.12.2015 г. и при мен мъкнеха яко прашец.Интересното е ,че прашеца е три вида - бял,червеникав и оранжев.Явно има поне 3 вида растения,от които носят прашец.Отворих няколко кошера и останах доволен от видяното - няма пило и има достатъчно медови запаси.Два кошера се облитаха доста усилено.Общо взето притесненията ми,че топлото време ще ги подтикне да гледат пило не се случиха.Дано да ги иззимим всичките.
Другата седмица го дават да застуди.Мислите ли да слагате питки преди застудяването?
Принципно мислех да ги слагам по Зарезан,но се чудя дали няма да е по-добре да ги сложа по-рано.Гледам колегите от другите райони ги сложиха още декември.