Екостопа е доказано неефективен.
Преглед за печат
Екостопа е доказано неефективен.
Къде е доказано?
Няма начин да се съглася.http://s7.postimage.org/z99ynlndj/al...fw2bor3dua.jpgЦитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Третирано с екостоп този сезон.А на снимката е резултата след 10тия ден.
Преброих около 20-тина акара. Нямам впечатления от препарата, но може ли да се каже колко акара са останали в кошера. sadsmile;
Доидохме си на дъмата.Екостопа е ниско ефективен през пролетта поради ниските температури.Този сезон третирах пролетно с екостоп и наблюдавах с тревога как акарите се разхождат по плаките sweating; Докато при третирането Август резултата се вижда по горе!На снимката се вижда какво събрах от цепнатината межди прилетната дъска и дъното,какво имаше по дъната е трудно да се опише.Много съжалявам че не снимах и там, буквално килим от трупове.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Спазвам следното правило, ако при преглед на кое да е семейство забележа поне един акар значи трябва да се вземат незабавни мерки в целия пчелин.На 20 септември правих есенен преглед след третирането с Екостоп не забелязах нито един акар в целия пчелин ( 60бр.)Тази година ползвах този препарат за първи път и това са мойте впечатления.Цитат:
Първоначално публикувано от srg
Aleko, начи, според теб, ако третираме с екостопа, требва да е наесен, през 1-2 седмици, за месец време, за да е ефективно!!!
Според производителя
...иначе казано, използването на Екостоп е с дезинфектираща функция, вместо превантивна за борбата с акара целогодишно!!!....всички съставки на Екостопа са превантивни, а не защитни...некой по веригата лъже !!!Цитат:
Екостоп представлява плочки от пластична маса, в която активните субстанции тимол и ментово масло се съдържат по начин, осигуряващ равномерното и продължителното им отделяне за 40 до 45 дни, независимо от околната температура.
....невиждането на акар, не означава неналичие на такъв !!!
Чел съм указанията за употреба.Ползвал ли си Екостоп колега,знаеш ли как реагират пчелите при внасянето му в кошера?Само след час масово напускат кошера и висят под прилетната дъска на огромни бради с дни.А сега си представи че го държиш това нещо (прeвантивно :D ) в кошерите целия сезон както препоръчва производителя.А колкото до не виждането на акар при внимателен преглед на всички семейства означава само едно,че популацията му е в допустими граници. Акара го е имало винаги ще го има и много след нас.
Колега srg аз третирах с варотом и варостоп едновременно и на другият ден на 10тина кошера,свалих дъната средно около 60 кърлежа на кошер.
И аз несъм съгласен колега borislav aleksandrov, много колеги тази есен третирали с Варотом и варостоп и сега преди един месец имат само празни кошери.защо сте толкова не доверчиви от този екостоп като основата е ТИМОЛА.
Не че сме недоверчиви. Проблема е, че е направен тест на ефективността на екостопа. Научно доказано е, че ефективността на този препарат е едва шейсе и няколко процента. Сам прецени какво означава това. Био пчеларите отдавна се отказаха от него, въпреки, че препарата беше създаден най-вече заради тях.Тимола има действие върху акара, но явно не съвсем. Варотома също е неподходящ препарат, тъй като акара вече има резистентност към него. Напоследък се чуват оплаквания и от варостопа. Перицина също не е добро средсство, но по други причини. Явно трябва да се наблегне на биологичните начини за борба с акара. Най-напред това е мрежестото дъно. Доказано е, че само неговото наличие е 40%намаляване на акара. Строителна та рамка, също еима голям потенциал за унищожаване на акара . От там на татък всеки сам да прецени какво да използва.
За равномерно изпарение на активните вещества и предотвратяване на частично заклейване на плочката е добре се поставят от вътрешните страни на корпуса летвички с размер до 1 см., за да се осигури свободно пространство за цялостно изпарение.
Това е от листовката и е много съществено условие, за да има ефект екостопа.
Но аз не мога да си представя как в кошера тези плочки ще останат незаклеяни 45 - 55 дни особено при лятното третиране. Как точно да бъдат поставени, че да не бъдат заклеяни?
Може би производителите трябва да направят опити и нагледно да бъде показано в листовките при какво разположение в кошера на плочките Екостоп те не са заклейвани.
Не че мога да съм критерий ама тази пролет слагах Екостоп. Не го заклейваха, от 20 метра миришеше на маслата в него и доколкото мога да преценя нямаше акари при прегледите. Е, няма да ги е унищожил естествено на 100%, но не ми се набиваха в очите.
При някои семейства заклейването на Екостопа е такова, че спокойно може да неутрализира действието му.
Това се отнася за лятното третиране, когато усилено събират клей.
След центрофугирането на меда и след преглед на семействата поставям по 1 до 2 плочки екостоп на семейство, покривам плодника с найлон с пролука от задната страна. Отгоре поставям корпуси и магазини с празните центрофугирани пити. Така стоят до средата на септември, след което ги прибирам в склада. Восъчния молец вече не е опасен. Следва третиране с варостоп само за ДБ кошерите. При ЛР не третирам с варостоп, за да не остане химикал по питите, които догодина може да станат медови. Не броя паднали по дъното акари. Зимната смъртност за последните 2 зими ми е по 1 семейство от всичките 12 семейства. Интересно е, че нямам загинало семейство в ЛР кошер, където не третирам с варостоп. Тези кошери обаче са с дълбоки дъна.Тази есен за първи път третирах и с ОК. От направените наблюдения считам, че екостопа действа!
В предишния пост споменах ЕКОСТОП затова че съдържа тимол,но не съм третирал с него и нямам наблюдение от него.Използвам ТИМОЛ за основна съставка,от три години третирам с тимол евкалип ментол и камфор аз си го смесвам и поставям на целулозна гъба към края на август и съм доволен за сега,и после с накапване на оксалова кисилина.
Екостопа е екологично чист продукт и само смъква акара, не го ликвидира и ако си с плитко дъно, акара се връща по лесно, докато при дълбокото дъно явно му е по трудно.
Да споделя нещо, което току що ме притесни много!
Днес, по обед, сложиш профилактично, по една плочка Екостоп на кошер. Плочките бяха пресни, меки и много миришеха, като датата на производство им е месец Март, 2013г.
Привечер, около 19 ч случайно ходих до кошерите и бях шокиран - по около 25-30 мъртви пчели пред всеки кошер, а най-лошото беше, че пчелите неистово изхвърляха мъртво пило. Много мъртво пило!
Ако някой ползва Екостоп, да каже, нормално ли е това? sweating;
Ми аз не съм слагал Екостоп, но и моите изхвърлят търтиеви ларви.
http://s1.postimg.org/79fieaxm3/IMG_2771.jpg
При поредното застудяване явно е имало пило извън обхвата на свитото кълбо и сега при първия слънчев и топъл ден, пчелите го изхвърлят, така предполагам аз. И добре е че го изхвърлят.
Не е от екосотопа.
Сигурен съм, че е от Екостопа! Кошерите "бучаха" здраво привечер, а и времето при мен от два дена е 17-18 градуса. Носят много прашец и нектар, защото всичко е побеляло от цъфнали овошки. Вариантите са два, или в петък, като отида, няма да намера пчелите, или ще са преодолели смрадта на Екостопа и ще са се успокоили. Жалко за пилото, тъй като все още почти нямам търтеево!
Утре ще звънна на специалистите от Примавет, да чуя какво ще ме успят, а в петък ще оценявам пораженията.
sweating;
Пиши после да видим какво е станало
По принцип, след всяко третиране пчелите бучат, стават неспокойни и раздразнителни. Това е нормално. Все пак вкарваш някакъв различен за тях аромат в гнездото им. Особено ако е по силен и наситен.
Нещо напълно нормално при третиране с тимол. Пчелите че отдръпват от тимола за 2-3 дена, после концентрацията му намалява и всичко е Ок.
http://beekeeping.honeypaw.fi/Mite-control.php
В най-екстремните случаи пчелите канибализират част от пилото, майката може да преустанови временно яйцеснасянето, а всички яйца да бъдат изядени, пчелите да напуснат временно кошера и да застанат на грозд пред прелката и в най-екстремния от всички случаи - загуба на майката.
Това са странични ефекти наблюдавани при другите продукти на базата на тимол ( най-вече apiguard - гел от предозиране от пчеларя).
Безплатен обяд - няма.
Аз сложих на няколко кошера с акар тимол в марля на дъната преди месец (бях ги купил с много акар преди година )и хвърлиха доста кърлежи ,не съм забелязал проблем със семействата,а дори сега след 30 дена аромата на тимола продължава да се усеща в кошерите.
Ще се наложи да се извиня на Примавет, че ги набедих за проблема с Екостоп-а
Оказа се, че вината е изцяло моя! Мъртвите пчели и пило са от натравяне със сиропа, който им дадох. От пинтилък, че остана полу-твърда храна Апитом-Р, я ратворих/разварих/ 1:1 с вода и ги "подхраних". За резултата, писах преди 2 дни.
Както се казва по тъпите клипове - не правете това в къщи!
Защо пчелите са натровени от дадената по този начин храна? Някой във форума скоро беше писал, че като му останат питки ги прави на сироп и така ги дава. Какъв е проблемът при теб, че си разтворил питките на сироп?
Да имаше такава препоръка да не се разтваря във вода но не си спомням къде я четох - може би на сайта на производителя или пък на някоя от опаковките
И Аз като колегата Драгошинов
преди една седмица разтворих половин питка Апитом-Р и половин кило захар и им го дадох но незабелязах кофти ефект!!! П.С.Толкова Апитом-Р ми беше останал!
Какво отровно съединение би могло да се получи при разтваряне на питките и в резултат на какво?
Сега се сетих че колегата Филимонов мисля беше писал че прашеца при неправилно съхранение става отровен за пчелите,ма може и да греша нещо!
Прашецът - да, става опасен. Примерно, когато става въпрос за мухлясала от зимуването в кошера пита с прашец. Не трябва да я връщаме в гнездото.
Драгошинов може би е разбрал каква е причината за отравянето, но аз от поста му не разбрах .
Не, не съм разбрал от какво точно се получи тази токсикоза, но е факт, че веднага изхвърлих сиропа от Апитом и проблема се реши. Смяната на сиропа със захарен 1:1, прекрати измирането на пчели и пило.
Лошо впечатление ми направи, че на пликовете на сръбската храна, нямаше посочено съдържание, а само бяха изброени десетки витамини и минерали. Ще спра да я давам и зимно време и колкото и да ме мързи, ще започна да си правя питките със захранка сам.
За намиране на решение на проблема, ми помогна д-р Наско Кирилов. Той е човека, който е провеждал практическите изпитания на Екостоп.
Здравейте колеги.Иска ми се да ви споделя нещо което ми се случи миналата седмица.Купих си еко стоп сложих го в кошерите и на другия ден виждам че пчелите са започнали да си изхвърлят полото.Може ли някой да ми обясни защо така реагират и кво да правя от тук нататък?