Кой е правил меден оцет. Търся технологията му.
Преглед за печат
Кой е правил меден оцет. Търся технологията му.
Не съм чувал за талова нещо!
Значи не четеш внимателно.
Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
Имам проблем с меда от сланчогледа, който съм сложил в буркати не са много но. Започнал е да вкисва. Може ли да отворя бурканите и да ги поставя в фрицера за да се извлече водата. Или е много късно. Има ли някаква практика.
А каква е причината да вкисва? Тръгне ли веднъж спасението е само в рецептите примерно за медовина.
Във фрицера не можеш да ги поставиш ,защото няма такова нещо искал си да напишеш фризера ясно,но не ми е ясно защо ще извличаш водата,сигурно си мислиш ,че така ще се оправи меда но много грешиш.Първо водата няма да се извлече а ще замръзне,второ дрождите ще оцелеят.Само висока температура от 70-80градуса ще убие дрождите но много внимавай да не мине 100градуса ,да не заври водата,че ще сасипеш меда.
A тази температура не сАсипва ли меда?Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
При 70-80 градуса нагрятия мед вече не е лечебен на 100%,но става за ядене и си запазва вкуса,дори аромата му се увеличава заради етеричните масла които по лесно се изпаряват.Но над 100градуса се скапва по всички показатели и става отровен,пробвал съм да давам такъв мед на пчели но умират още в хранилката.
Сигурно става отровен заради хидроксиметилфурфурола. Но той се образува и при по-ниски температури.
Единственото, което ще постигнеш при поставянето на меда във фризер е временното прекратяване на процесите на вкисване, за времето, когато меда е на студено. Извадиш ли го от там, процесите на вкисване продължават. Медът прокисва, ако водното му съдържание надхвърля определена граница. Опитай се да измислиш начин за испаряване на част от съдържащата се в меда вода- например поставянето му във вакуумна камера или нещо друго...Цитат:
Първоначално публикувано от peipan
Я купи 30 - 40 килограма дюли и хакни меда в тях, пък да видим каква ракия ще стане.....!!!
Та той не пише колко мед има вкиснал,ако са 5 буркана за какво да си хабим приказките,ако обаче са 500 буркана ще трябва да си промени технологията на пчеларстване из основи.
Това е спасението!Цитат:
Я купи 30 - 40 килограма дюли и хакни меда в тях, пък да видим каква ракия ще стане.....!!!
Продукта качествен и цена държи.
Истината е във виното , а не в оцета.В нашия случай ракийката.
Аз съм правил по една рецепта от стара пчеларска книга.От 35кг мед получих около 60 литра кехлибарен оцет.Превъзходен е.Но задължително ви трябва за такова количество около 2кг гъба от оцет,може винен или какъвто имате.За 4-6месеца е готов.Ако имате познат фурнаджия ще стане още по бързо като е на топло при него за около 2-3 мес.
Технологията ?
Ябълков оцет с мед + два грозда мерло за цвят(на 40литра материал).Оцета се получи за около 5 месеца без добавка на оцетна гъба.Рецептата от нета.Добавих гроздето за да не бъркам ябълковия оцет със ракията.
Като гледам чертежа, пак си свещенодействал.