ВЪПРОС ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПЧЕЛИНА
Искам да ги преместя на 700-800 метра от сегашното им място най много километър да е растоянието. Та въпроса ми е следния чул съм от колеги че растоянието е малко и ще се върнат на старото си място какво ще ме посъветвате да направя да е най безболезнено за пчелите. Налага ми се защото сегашното място не е мое а искам вече да са си на моето място където спокойно да си се развивам благодаря предварително
ПРЕМЕСТВАНЕ НА КОШЕРИ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ТОВА
имам пчели които искам да преместя сега май месец на около 1км от стария пчелин ще има ли проблеми при положение че семействата са много слаби
Отваряне на кошер след превозване.
Днес ще си превозвам една отводка в ЛР корпус.Ще измина 32 км .Човека от който я вземам ми каза че понеже е мрачно може да ида и по рано та въпроса ми е: кошера ще си е на мястото около 7 часа вечерта, но може ли да го отворя към 9 защото по това време животните на тъста ми ще са на 15 метра от кошера и ме притеснява да не им налетят,става въпрос за биволи които могат да бутнат къщата ако се уплашат :D На дълбокото дъно има вентилационна мрежа около 13 на 13 см,на корпуса има кръгла прелка която ще оставя на проветрение с малките дупки а мишепредпазителя ще е обърнат и затворен.
Re: Отваряне на кошер след превозване.
Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
Днес ще си превозвам една отводка в ЛР корпус.Ще измина 32 км .Човека от който я вземам ми каза че понеже е мрачно може да ида и по рано та въпроса ми е: кошера ще си е на мястото около 7 часа вечерта, но може ли да го отворя към 9 защото по това време животните на тъста ми ще са на 15 метра от кошера и ме притеснява да не им налетят,става въпрос за биволи които могат да бутнат къщата ако се уплашат :D На дълбокото дъно има вентилационна мрежа около 13 на 13 см,на корпуса има кръгла прелка която ще оставя на проветрение с малките дупки а мишепредпазителя ще е обърнат и затворен.
По-принцип по добре е да ги отвориш веднага ,защото ще им е по лесно да вентилират,предполага се ,че ще има пило и ако са повече пчелите нищо ,че има вентилационен отвор то може да се запари.И да ги държиш до другия ден затворени те пак ще се облетят като ги пуснеш и пак може да обезпокоят някой бивол.А биволите са своенравни!
МЕСТЕНЕ НА ОТВОДКА НА 50м
Здравейте,
имам въпрос-имаме 3 отводки(вече са си кошери всъщност),които стоят върху капаците на други кошери,което е доста неприятно при отварянето на кошера отдолу.Желанието ни е да ги преместим на другия край на двора ,но не сме наясно дали няма да се върнат пчеличките.По-добре да ги занесем за седмица две на 4-5 км. и после да ги върнем и поставим на новото място или да действаме директно?