Семейства които нямад достатъчно мед за изкарване на зимата. Идеи и съвети за подхранване и запасяването им.
Преглед за печат
Семейства които нямад достатъчно мед за изкарване на зимата. Идеи и съвети за подхранване и запасяването им.
Според мен, ако имаш други с много мед, премести 1 или повече рамки. И подхранваи/ И едни хубави питки Януари и си ти човека. За зимата много ядене не им трябва, напролет идва проблема когато идва и първото пило.
Има достатъчно време да се подхранят със сироп и да се подготвят семействата за зимата. Аз бих прибавил и Стартовит в сиропа
http://agronet.bg/bee-keeping/bee-ar...ne-pcheli.html
Има още много време до зимата. Вярно сега приносът почти е спрял, но след първия дъжд ще тръгне, но ако нямаш повече паши в района бих те посъветвал да започнеш с леко подхранване за да не спира снасянето на майката. Ако пък се окаже, че семействата не са успеки да се запасят достатъчно добре има вариант за допълване на запасите с инвентиран сироп. Било то домашно приготвен или закупен.
Как се приготвя инвертирал сироп
Ако не се лъжа, статията е от колегата donboneti, за което му благодаря.
Да се тухташ сега, че имаш семейства с малко мед е бая раничко. Вероятно имаш и такива с достатъчно мед, а подреждането на гнездата е работа за октомври. До тогава време бол, както казаха колегите нектар ще има, НО ако до края на август не са се запасили имаш време да им дадеш сироп. Така хем ще стимулира МАМА да снася, хем ще ги запасиш с храна wink;Цитат:
Първоначално публикувано от evil_dea
Някой знае ли какви са признаците по които може да се познае кога е инвертирал сиропа,как може да се разбере дали е приготвен със кисилина или със мед?Доколко разбирам от статията на колегата Бонев приготвеният със киселина е вреден за пчелите.Става въпрос за това което се предлага на пазара.Цитат:
Първоначално публикувано от павликянин
Петър Бонев е друг, не е donboneti. Само фамилните имена са еднакви.Цитат:
как няма да има запаси бре?????? Грижа на пчеларя е да подсигури нормално и качествени запаси за зимата.Не да въртите целия мед, а слагайте и в склада за запас.По добро от мед за хранителни запаси няма
Благодаря за уточнението!Цитат:
Първоначално публикувано от iris
С това мнение не ми помагаш. Невиждам за какво се правиш на интересен.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
аз зазимявам само с липов
:)
просто, елементарно и ефикасно го правя.След акацията вадя по 1-2 пити от плодника.След липата отново вадя 2 пити от плодника.Същевременно на тяхно място поставям основи за градеж и да ги осемени след това майката.Края на юли правя преглед и вадя по още 1 пита от плодника и слагам основа.Като гледам да има достатъчно място за осеменяване.Така за есента имам 4-5 пити с добър мед за зимуване, при зазимяването ги връщам в кошера, и ако се наложи да допълня малко хранителните запаси, го правя със сироп. drinks;
Ако пчелите са малко - на 3,4 пити подхранвай със сироп 1 към 1 през ден,през два и ще спреш на 1 септември.Поздрави.
Аз харесвам варианта за зазимяване с инвертиран сироп. За целта края на юли вадя всичкия мед с изключение на този, който е в рамките с пило. От около 10ти август започвам ударно подхранване с пълни хранилки инвертиран, домашно приготвен, сироп - по 10-15 кг захар на семейство. Така започнах след зимата на 2007-2008 година, когато имах 7 семейства на едното село със слънчогледова паша и всичките 7 измряха. А за подготовката на инвертиран сироп ползвам мед от предна година или, ако няма вече такъв, изваден по-рано през годината. Имам един шкаф, от онези дето стерилизират приборите в детските градини, много стар и в него инвертирам сиропа в 25 литрови туби.
Кога е инвертиран сиропа познавам по утайката на дъното на тубата. Просто трябва да няма утайка от захар или поне да не е много.
Миналата година пробвах да инвертирам с киселина, но не можах да оценя резултата, защото поради ред други грешки всичките измряха.
има един хубав Сръбски филм със заглавие (Медът, мед ражда)
За да се получи инвертиране на сиропа е необходим ензима инвертаза. Той се съдържа най-много в най-пресния мед, а не в миналогодишния. Иначе добавянето на няколко лъжици домашен оцет ускорява процеса.
Ползвам инвертирания сироп основно за допълване на запасите в късна есен. Причината е, че се е случвало да тръгне късна паша и семействата да се задръстят. За есенно развитие е по-добре да се стимулира със захарен сироп. Идеята е, че сиропа, е основно захароза, която стимулира задглътачните жлези на пчелите да произвеждат повече млечице. А инвентирания сироп не е проблем да остане незапечатан. Той не изтощава пчелите, тъй като те само го принасят в килийките. Не вкисва, не съдържа несмилаеми остатъци и пчелите по лесно иззимяват върху него точно по тази причина.
Ако температурата не се поддържа постоянна от 34–36 градуса сиропа ще инвертира ли?
Температурата е необходимо условие да протича процеса.
При по-ниски температури пак ще инвертира, но с много малка скорост. При по-високи температури от 42-45 ензимът инвертаза от добавения мед се деактивира и няма да инвертира. Високите температури ускоряват обаче инверсията чрез киселина. А все пак в меда има органични киселини. т.е. логично е пак да има инверсия, но вече количествата на ХМФ ще бъдат доста по-големи.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Чудя се как са оцелели пчелите 100 милиона години или може би са си садили цвекло и после са си рафинирали захар че да избутат зимите?
Нама нищо чудно. Не е имало пчелари дето да им обират запасите.
Колега,веднъж ще се случи да зазимиш на недоброкачествен мед/рапица,резене,мана/ и ще си промениш мнението като видиш как се одрискват и как вместо да ги разширяваш напролет,ги свиваш всеки път.аз също бях на твоето мнение,но не е така!Разбираш го в много тежки зими като миналата.Все пак,всеки си има глава на раменете и сам си решава.Цитат:
Първоначално публикувано от dvidenov
А за тези 100 милиона-там става въпрос за отцеляване,не за печалба.Там природата си знае работата!
Подкрепям с две ръце!Цитат:
Първоначално публикувано от Farar
Веднъж направих грешката да не подхранвам със захарен сироп есента и повече не мисля да я повтарям. Нека, който иска да си пее песента, че по-добра храна от меда за пчелите няма. Аз няма да припявам. wink;
Не забелязвате ли че от както рапицата навлиза, смъртността на пчелите расте?
Не.От теб го чувам. Напротив ,откакто се сее добивите и развитието на пчелите се увеличават значително без да се оплакват пчеларите с рапицова паша от загуби и зимна смъртност.Да се свързва рапицата със зимната смъртност е меко казано несериозно,причините може да са от субективен характер.Въз основа на какво градиш тези свои наблюдения колега?
Рапицата е пълен берекет на мед и на пчели.Ако я няма,трябва да храниш!Как е възможно хора които се имат за пчелари да казват че не я искат?!ЕЕЕ,наистина разбутва спокойствието на неделните пчелари,но аз не съм от тях и дано всяка година да ми сеят.
Ето това мнение ми хареса ,личи си професионализма !Огромна грешка правят някои пчелари като разширят гнездата с корпуси и магазини максимално и считат че въпроса е решен и остава само да подготвят центрофугите и тенекиите.Макар че проблемите оттам започват wink;след тях следва и роенето ..че и зимуването...Оттам и негативното мнение относно рапицата.Цитат:
Първоначално публикувано от Farar
Farar drinks;
Treтирането и отравянията са обект на друга тема ,която важи за всички култури.
drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Spens
drinks;
Павликянин -гледам че си в час със съответните алинеи и точки-назови колега в годините някой който да е осъдил за имуществени вреди арендатор???Аз не знам какво е приоритетното ти занимание ,в първите ти постове си мислех че си лекар ,сега везните клонят към адвокатското съсловие чета отдалече навсякъде но досега из медиите не се споменава за осъден и заплатил .Добре ще е ако се нагърбиш с тази задача.Цитат:
Здравейте колеги нов съм в занаята, досега съм бил калфа но тази година сам се грижа за пчеличките. Та искам да попитам дали правилно се боря тази есен. Какво съм направил засега.
На 25.07 извадих всичкия мед като освободих място за снасяне на яйца около 3-4 пити от плодника и от тогава подхранвам през ден по около 200-300 грама рядък сироп.
Сега като ги преглеждам пчеличките имат около 2-3-4 пити с пило, като забелязвам че няма много мед в плодниците. Около пчелина всичко е изгоряло няма принос на нектар, въпреки че съм близко до р. Осъм, пчелите са все на поилката.
Третирал съм за варотоза.
Та въпроса ми е да им дам ли малко по гъст сироп сега около 2-3 кг захар на семйство или да изчакам и да им го дам в началото на септември до 10-15 когато трябва да махам лентичките.
Много лоша година е в моя пчелин не е валяло цяло лято.
Другото което искам да попитам имам около 5-6 роячета в малки кошерчета ДБ 7 рамкови, нали ще могат да изимуват в тях че няма да има време да има правя 10 рамкови а и те няма да могат да се развият сигурно на повече от 5-6 рамки. С тяха малко надцених свободното си време за дърводелски подвизи. Та как мислите ще остискат ли зимата?
И на двата ти въпроса - ДА. Не се притеснявай. Постъпи така както си го замислил и го споделяш във въпросите си.
Сега подхранвай за пило, след седмица за запасяване.
Така и мисля да направя да подхранвам сега за пило и след в периода 5-10 септември преглед и ако е нужно по сериозно подхранване.
Благодаря на колегата за отговора
Ето какви ги върша аз. 28.08 - 01.09 - 04.09 Три пъти през три дни сироп 1:1 около 400-500 мл на сем. с нозестат за профилактика на нозематозата след 6-7 дни пак 09.09 -12.09-15.09 и край със сиропа .Лентичките за акара са вътре.Като спре пилото окс.киселина в междурамията чрез напръскване и гледам някъква твърда храна има против вароатоза която се дава в същия период. Притеснявам се обаче за количествато на храната на някои от семействата .Нямам пити с мед които да им дам . При окончателното зазимяване как и какво да им налея в празни пити.Инвертен сироп нямам и няма да мога да направя тъй като нямям мед . Има ли някъква готова течна храна която мога да налея в празни пити и да им я дам при окончателното зазимяване?
"Апиинверт".
Благодаря ти! В хранилките ли да им го сипвам или направо да напълня в пити?Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
п.п. Той склада ми е под носа ,аз живея в Люлин.
само информативно, цената каква еЦитат:
Не е нужно да се налива в пити - времето все още е топло(даже горещо). Цената е 2.40 лв./кг.
Има време до 15 септември!Сега ги храни!Какво чакаш?Дай им през ден по 700-800мл по гъстичък сироп/1,5 захар-1 вода/ и готово.След 15 септември не трябва да се дава нищо освен мед.Питките ги приготви за февруари колега.Цитат:
Първоначално публикувано от ingivo
КОЛЕГИ,нов съм в занаята и може би за това миналата година загубих1/2 от семействата си.Имам около 10-15 пити пълни с мед от тях.Въпросът ми е може ли да се дадат на по-слабите на мед семейства за допълване запаса за зимата?Питите са съхранени добре и меда в тях не е вкиснат.
Зависи какъв е меда по рамките и дали е от здрави семейства!?Само да не е меда от рапица или резене!?Цитат:
Първоначално публикувано от apis_59
здавейте някий би ли ми казал какъв заместител на прашец да ползвам При мен е суша Пили няма Сиропа не помага
Днес направих пълен преглед на семействата и установих, че в нито едно от 10 семейства няма никакво пило, ни прясно, ни запечтано.Майките са маркирани и лесно ги видях.Спрели са да снасят, но не знам защо? Семействата към момента са с много пчела, но до зимата има много време.Тука от 3 месеца не е паднала капка.Семействата имат мед вижда се и пращец, имаше и пресен нектар на по 1-2 пити, предполагам от тютюна.Кошерите са ДБ, не че има значение.Подхранвах семействата с по 500 гр.сироп през 5-6 дена след средата на август.Каква може да е причината и какво мога да предприема? sweating;
И при мене не валяло 4 месеца ама има пило .Малко е ама има .Сега им давам сироп със Нозестат профилактично и още снасят. Твойто положение ми се струва сериозно зле sadsmile; Някой компентентен да даде мнение.Цитат:
Първоначално публикувано от erolff
Освен да е качествен меда, в смисъл годен за зимуване, да не е кристализирал или неподходящ вид, виж дали няма диарични петна по питите. Ако е с петна мисля, че не трябва да го даваш. Прочети за дезинфекция на такива пити и я направи, ако има такива петна и решиш да ги даваш.Цитат:
Първоначално публикувано от apis_59
Ако е кристализирал меда, може да се подхранва с тях по друго време /пролетта/, но не да се оставят за зимуване.
Защо да не им даваме храна след 15.09? Не е ли по- добре да им се дава постоянно докато времето позволява?Цитат:
За да не се изтощават младите пчели, които трябва да презимуват, с преработка на сиропа или храната.
При мен основните семейства не отглеждат пило, макар че носят прашец. Иначе майките продължават да снасят яйца, но пчелите ги чистят. Пчелите си знаят работата и не е нужно да ги караме да гледат повече пило при тези условия тази година. По добре да почиват и да чакат зимата. Интересно, вкарват пресен нектар. Отводките продължават с отглеждането на пило. Пчелите си знаят работата.
Котларски предупреди в последния брой на в-к Пчели, че пчелите доста по рано ще спрат да отглеждат пило тази година, заради сушата. И така и става.
Да, точно така. След 15 ти септември вече трябва да се преустанови храненето, защото зимните пчели ще трябва да преработват захарта. Можеда се храни с инвертиран сироп, но не по късно от края на септември, защото след това пчелите не могат да запечатват килийките с восък. Също така и отглеждането на пило изтощава доста пчелите.Цитат:
Първоначално публикувано от Драгошинов
Не е проблем ако не запечатат инвертирания сироп. За разлика от меда той не прокисва.Аз по принцип инвертирания сироп го давам доста късно -в средата на октомври.
Колега Бонев, а проблем ли е, ако инвертазата е направена с бързокристализиращ мед като слънчогледовия, може ли това да повлече по-късно кристализация на самия сироп?
Въпреки че имат някакви минимални запаси от прашец и въпреки редовното подхранване със захарен сироп, моите пчели изглежда са спрели да гледат пило преди ок. седмица, защото в питите има само запечатано пило и яйца, които предполагам че методично биват изяждани скоро след снасянето им. Поради тази причина преждевременно преустанових храненето със сироп и преди няколко дни започнах да им наливам инвертиран сироп за дозапасяване. Явно не желаят да гледат повече пило.
` То това е друга тема, но една тригодишна майка почти не снася. Едва намерих няколко яйца, едното от които в заложен маточник. Явно пчелите са се засилили да я сменят (заложили са и два свищеви, които може би всеки момнт ще се излюпят). Очаквам сватба към 20 септември, ако времето е добро и ако пчелоядите са си заминали. Но дали ще има младоженци? Отдавна не съм мяркал дори кьорав търтей. Как мислите, какви са шансовете за оплождане?
100%-виЦитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Добре е меда да не е от бързокристализиращите. Добре е също и да е възможно най-пресния, защото в него има най-много от ензима инвертаза. Нямам опит със слънчогледовия мед обикновено ползвам такъв от бодил и софора, той ми е последния, който вадя.Цитат:
През зимата експериментално забърках няколко килограма захарен сироп и добавих ок. 10% кристализирал слънчогледов мед от миналата година. До август съхранявах сместа при температура ок. 20°C и не се появиха никакви наченки на кристализация. Предполагам, че заради сравнително ниското съдържание на мед съотношението между глюкозата и фруктозата в сместа е било поизравнено. За сравнение, тази година при същата температура слънчогледовият ми мед кристализира за една седмица.
Тъй като обаче инвертирането през зимата беше извършено върху радиатора при температура 39-43°C, реших, че съдържанието на ХМФ сигурно е твърде високо и затова този сироп го добавих към забъркания през лятото (ок. 50 кг), инвертиран (надявам се) при температура ок. 28-33°C... да се поомешат малко.
Благодаря!Цитат:
Първоначално публикувано от ceco_lovech
Сега ще гледам към това семейство с малко повече оптимизъм.
Котларски предупреди в последния брой на в-к Пчели, че пчелите доста по рано ще спрат да отглеждат пило тази година, заради сушата. И така и става.[/quote]
Не вземай всичко което пише Котларски за чиста монета!Основната му цел е да се купува вестника.Водя си статистика през последните 8г.При поставянето на лентите описвам кг мед и пилото на всяко с-во и след това като ги вадя отново ги описвам.Няма никъква разлика в количеството пило с предходните години въпреки сушата.
Според мен, ако Котларски е написал нещо такова, то има известни основания, защото и при мен изглежда тази година рано рано приключи отглеждането на пило.
И аз си водя статистика и виждам, че през август тази година пилото ми е било с 30-40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Не знам, може би зависи от района, от наличието на големи водоеми или нещо друго.
Още не мога да се навия да купувам инвертен сироп да им давам .Колкото мнения За толкова и против прочетох sweating; . Със сиропа приключих на 13.09 последна доза по 400-500 мл. на сем. 1:1 с нозестат профилактично също последна доза от цикъла му на даване. Имам чувството ,че последната седмица понапълниха по още една пита с мед дали е само от сиропа не знам . Май внасят и доста гроздов сок . Та пак си мисля за този инв.сироп да купувам ли по 2-3 литра на семейство или да ги оставя така и втората полвина на януари и февруари тестена храна ???Просто не мога да преценя дали ще им стигне ? Всичките са тазгодишни отвотки ЛР и са под 10 междурамия 6-7-8 някъде. Имат по 4-5 пити пълни с мед а на другите до 10 венци в горната част. Има и прашец доста и в момента донасят .По мои сметки това прави по 9-10-12 кг мед. Първа зима ще карам с пчели и не знам дали това им достатъчно???
Напълно достатъчно, февруари ще започнеш да подхранваш с питки.Ще има ги дадеш 2-3 пъти, и си свиркай.Цитат:
По-добро от инвертирания сироп няма. Времето е топло и хубаво - подходящо е за още сироп.
Не искам да правя реклама на веригата магазини, но в най голямата от тях са пуснали много хубава и евтина захар.Цената е 2 и 10, но захарта е с калорична стойност 410 за 100 грам, което оправдава цената.Времето наистина е хубаво и позволява, все още храненето със сироп.
Не се притеснявайте че няма да запечатат сиропа.Ще го запечатат всичкия, просто след голямото хранене, за запасяване дайте 4,5 пъти сироп със същата концентрация на гъстота, но в малки количества.Около150-200 милилитра на семейство, с този сироп те ще запечатат сиропа, който им е даден за запасяване.
Интересен начин за даване на сироп в пликове.
http://www.yaruley.ru/load/quot_zaka..._zimu/7-1-0-29
Ако на пчелите се дава твърда храна (специална за пчели), а не сироп, могат ли да си запълнят питите за зимата с нея?
Може да им даваш твърда храна от февруари.Сега трябва пчелите да се пазят.Не трябва да преработват нищо.Ако преработват,умират напролет преди да се е излюпило първото по сериозно количество пило.Знаеш ли какво е да отвориш и да видиш 2-3 рамки люпещо пило без покритие?При нас стана така след наводнението.Много работиха есента,презимуваха супер и към 15-20 март се сринаха.Края на октомври имаха по 4-5 рамки пило,така че умната!!!
В крайна сметка към днешна дата 19 септември как да увеличиме хранителните запаси на дадено семейство след като вече сме спрели сиропа и нямаме запаси от пити с мед ?
С "Апиинверт" можете да храните спокойно и през целия октомври.....
Отиваш в магазина на централна гара и си купуваш рамки с мед-притова запечатани.Цитат:
Това със сигурност няма да го направя. За инвертния сироп апиинверт да питам .Като го взимат от хранилките и го слагат по питите преработват ли го и не се ли изтощават от това или само го пренасят?Цитат:
Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
"Апиинверт" е сироп от инвертна захар и не изтощава пчелите.
Абе колеги , това преработката на сиропа пчелите ръчно лиго правят , та се изтощават ?! Този процес несели осъществява от ензимите в медовото стомахче при пренасянето на меда ?! Дали пренасят мед , инвертиран или не сироп - НЯМА разлика ! Просто редкия сироп го приемат , като паша и увеличават пилото , гледането на , което ги изтощава - потдръжка на температура и т.н. , затова късно се храни с мед , питки или много гъст сироп ! Поне така мисля аз ! Успех на всички !
С каквото и да ги храниш, за тях е външна храна и симулира паша.
Така , че мислете за запасите по отрано и не им взимайте всичкия мед и не ги карайте толкова късно да преработват външна храна. Сега пчелите трябва да си почиват.
Тука съм 100% съгласен . Говориме за частни случеи като моя в които сме започнали с отглеждането на пчели тази година с по няколко отводки . Нямаме никъкви запаси от мед,прашец ,изградени пити.Да се купува мед за хранене на пчели всички знаеме какви рискове носи. Предпочитам да им давам сироп и да умрат "преуморени" отколкото да си навлеча знайни и незнайни болести и паразити.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Гледането на пило изтощава пчелите, но и отделянето на ензима инвертаза също ги изтощава, особено ако не им достига белтъчна храна. Тогава, за да преработят сиропа, черпят от т. нар. мастно тяло и навлизат в зимата физиологически изтощени.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Колкото до инвертирания сироп, той изтощава пчелите по-малко от обикновения захарен сироп (Забоенко, 2000), макар че според Jachimowicz (1976), независимо дали сиропът е инвертиран или не, пчелите се изтощават еднакво.
Повече за инвертирания сироп: http://jas.org.pl/jas_50_1_2006_1.pdf
Лично аз им дадох последната доза на 18 септември, докато все още има голямо количество юлски пчели в кошерите, които да поемат основната тежест на работата. Сега остава да си доподредят храната, да я дозапечатат и евентуално да иззимуват.
Не се притеснявайте, че семействата ви не са запасени с 20-30 кг. мед! Аз смятам, че това е безсмислено( аз смятам така и не държа всички да са на това мнение). Има хора които практикуват т.н. "зимно хранене", а пчелите им още на 20 април са готови да посрещнат всяка паша. В края на октомври (около 20-ти) подредете хубаво медовите запаси в гнездото - важното е пчелите да са в контакт с храната, а не колко храна има в кошера. След като знаете колко храна е необходима на пчелното семейство по месеци в неактивния сезон, съобразявате се с техните потребности и им я осигурявате.
П.С. Зимното хранене бива ранно зимно хранене и късно зимно хранене.
Да споделим нещо за подреждането на кошерите за зимата и затоплянето им.Какво предлагате?
А колко храна е необходима по месеци?Цитат:
Октомври = 0.9 кг.
Ноември = 2.0 кг.
Декември = 3.0 кг.
Януари = 4.2 кг. - семейството започва развитие
Февруари = 5.8 кг.
Март = 8.1 кг.
Това е според Милко Шливич. Други автори посочват други цифри, но приблизително същите.
А пък от опит знам, че до Коледа(октомври, ноември и декември), семейството консумира 3 кг.,( рядко до 4 кг.) от медовите запаси.Убеден съм, че в периода от 1-ви октомври до 31-ви март пчелното семейство консумира 10 кг. храна. Разбира се всичко зависи от времето - при един топъл и сух октомври, както го прогнозират тази година - това трябва да влезе в съображение.
Точно така е!Не топлия Октомври,а топъл Януари би променил малко сметката,но 10кг в контакт с пчелите определено е достатъчно.
и според мен е така, имам няколко с малко по малко запаси от нормалното, и мисля да компенсирам това с питки, който ще дам още средата на януари.Ако времето не позволява поне до 25 януари ще гледам, да съм им сложил питките.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Като казах сух и топъл октомври имах предвид, че още може да се храни(с инвертиран сироп). Януари не го броя - аз вече съм сложил кърмова маса тогава. Според мен, по-опасни са дните до 15-ти април - не рядко в началото на април има възвратни застудявания, (дори често и сняг) а пчелите тогава най-много ядат.
Тогава каквото и да стане е за ден два.Няма място за притеснение според мен.
Така е,семействата изимяват и с 10-12кг мед,но от февруари месец на сетне виното и суджуците започват да ми присядат.Друго е ако знаеш че има 20-30кг мед в кошера-действат психически не само на пчеларя,а и определено действат и на пч. семейство.
Да ви попитам може и малко извън темата да е. Кога най рано могат да се дават питки в случая аз давам Апитом. Може ли ноември и това до каква степен ще запази хранителния запас от на пчелите. Имам съмнение само в едно мое семейство с 5 рамки мед. Беше ограбено и аз му допълних горе доло запаса. Благодаря предварително
Питките определено спестяват най-важният мед в кошера,а именно венеца над кълбото.
Малко по-нагоре не случайно повдигнах въпроса за зимното хранене. Има хора в този форум, които го практикуват и имат чудесни резултати. Казах също, че то бива ранно и късно. Ранно- кога? Астрономическата зима настъпва на 22.12. Логично ранното зимно хранене започва някъде около тази дата. По Коледа се слага кърмова маса и не се спира до април. Така, че колега Янев - не слагай питка ноември, а сложи на Коледа. Октомври, ноемри и декември пчелите ще изядат 3 кг. мед. Ако имаш толкова в гнездото и най-важното-ако е разположен правилно(пчелите да са постоянно в допир с него) няма защо да се притесняваш до Коледа.
Благодаря vanHanegem ще те послишам и ще сложа по Коледа по 1 питка 1кг това би трябвало да им стигне за месец. Питките до каква степен изтощават едно семейство и даването им толкова рано как ще им повлияе, дали няма да има обратен ефект даването им толкова рано и да има голям подмор рано на пролет. drinks;
Подмора не зависи от това, че по Коледа ще им дадеш кърмова маса. Няма за какво да се притесняваш. 1 кг. по Коледа ще стигне за 1 месец, но ти ги погледни още около 12-13.01. - може и да са го изяли. Но почнеш ли - няма спиране до края на март- началото на април.
След като застуди и образуват кълбото можеш да сложиш спокойно "Апитом".Пчелите не се интересуват от него докато не се качат на горните рамки.Колкото до датите , още не съм имал пчели дето се съобразяват с календара.Ако държиш на календар ще ти се наложи в снежна буря и студ да отваряш за да си в синхрон с избраната дата, но едва ли на пчелите ще им е добре.Освен ако от сега не знаеш, че на Коледа ще е подходящо за отваряне на кошери.
Не мога да се обзаложа на коя дата какво ще е времето и за това не се съобразявам с календара , а с пчелите.Направят ли кълбо слагай.Не ги рови в студа и снега.
Ще ви послушам колеги. Още повече Зуница миналата година както каза така и стана и резулата беше на лице. Благодаря и на двама ви за полезната информация drinks;
Доста интересно, по тази логика както разбирам питката може да се постави още ноември ако кълбото е за-формено.Но има някой неща който не са ми ясни
1. не изсъхва ли питката, ако я поставим по рано
2.това че започваме толкоз рано с питките, не се ли отразява върху развитието/ сиреч не стимулират ли по този начин майката да започне да снася по рано, отколкото е необходимо.
Преди първия сериозен студ(според синоптичната прогноза) може да се сложи малко кърмова маса - 300-400-500 гр. за да се фиксира кълбото до храната. Като казвам Коледа, това не означава точно 25.12., разбира се. Просто споменавам този голям църковен и всенароден празник за ориентация. Другите дати, които съм споменавал до сега също са ориентировъчни. А пък мога да ви кажа и с голяма доза сигурност - първото пило се появява точно по Коледа. Наистина - в минимално количество, но все пак пило. Т.е. пчелите започват развитие точно по това време.
Колеги, може ли някой да ми обясни това:Имам едно семейство което е доста слабо защото беше търтовка и много трудно го отгледах това лято.Та вчера го отворих да видя как е и да го постесня малко и се изненадах от това,че имаше пресен мед зад пределната дъска,а вътре при майката и пилото,кото не е много меда е малко.Подхранвал съм го 4-5 пъти със сироп1:1 мед: вода и с разпечатан мед,но той слага зад пределната.Защо?
Няма, чиста е. Но много лесно могат да се добавят. Правил съм го.
Благодаря!
Започвам сметките.
Пробвам върху три мои кошера Датския метод. Накратко пилото и меда се разхвърлят по други кошери, а пчелите се стръскват на основи
и се хранят. Те изграждат пити и ги пълнят с мед. Целта (поне аз така я разбирам) е да се махнат старите пити (болестите са главно там).
Аз ги "съжалих" и им оставих по една бяла рамка и на нея по кило незапечатан мед. Храня ги всеки ден по 300-500 гр 1:1 сироп. Така 10 дена. Добре върви засега. Майките има къде да снасят вече. Понатрупаха мед, носят много прашец. Да видим дали ще са живи напролет. Интересно ми е в какво съотношение да е сиропа? Не намерих из нета препоръка за начин на хранене при този метод. Май Матеев го е правил (той го нарича гол рой. мисля го е прилагал по-рано - юли месец). Сигурно инвертиран сироп е по-добре.
Двете семейства бяха силни, а едното средно (даже слабичко) с млади майки. Слабото и то се оправя и не е много по-назад от другите.
Тъй като се омешаха мненията за зазимяване и къде да са магазините през зимата, преди 2 дни ми дойде на акъла да зазимя един кошер. Тазгодишна отводка ДБ на 6-7 пити в момента, 3 с пило, я центрирах в средата на десетак плодник. Не съм размествал местата на питите, само преместих всички пити към средата. Това същото съм го гледал на клипове в тубата преди доста години. Сръбски и руски клипове. В руските задължително завиваха питите от страни с плат. В сръбските нямаше завиване и отстрани си беше празно пространство. За сега моя остава така, до третирането с ОК ще осмислям ДАЛИ и с КАКВО да ги завия от страни. Входа е на запад.
Аз бих го оставил така, без никакви парцали и прегради. Но не ме слушай, щото не разбирам и не давам акъл безплатно. Освен това ме е гнус от ДБ.