Искам да попитам по опитните пчелари как е добре да се направи с испаднало в роево настроение пчелно семеиство?
Преглед за печат
Искам да попитам по опитните пчелари как е добре да се направи с испаднало в роево настроение пчелно семеиство?
Аз не правя нищо , само ловя рояка и изчиствам маточниците като оставям 2 , запечатен и незапечатен, за да не се рои втори път.А има много начини, но кошер тръгнели да се рои се рои.
Правя отводка веднага с 3 пити, като задължително на отнетите пити да има поне два маточнкика и на тяхно място попълвам с основи. Може да се разшири кошера още с магазин, за да им се намери работа. Отводката се развива, а тръгналия да се рои кошер приключва с намеренията си и останалите маточници си ги унищожават сами.
По принцип може да се прекрати роевото състояние. Това става най-лесно по метода на Димари или на премнаването на семейството през гол рой. Въпроса е да се създаде работа на семейството. При корпусните системи това става много лесно.
Ако направя отводка от едно семейство и взема 3 рамки с запечатени маточници има вероятност да пренеса и майката.Ако остане в отводката тя ще се развива добре но какво ще стане с основното семейство?
Ще си произведе нова майка.
Но така няма ли да отслабне семейството и да се забави.
Ще трябва да я откриеш преди това, по някоя от питите с пресни яйца. Аз затова си ги маркирам. Намират се по лесно.
Намираш майката къде е. Взимаш три пити (да има и маточник) и ги прехвърляш за нова отводка. На мястото на трите пити слагаш основи, ако прецениш слагаш и магазин на стария кошер и майката да си остане там. Успех!
Несъмнено.Цитат:
Първоначално публикувано от dani_mitov_wrc
а как да я маркирам смисъл с подръчни материали ,,, става ли с коректор или какво
Колега,
Продават се маркери за тази цел около 6 лева струва, но ще ти стигне за поне 2 години (зависи и колко кошера имаш). Успех.
Въпреки че извадих от всяко семейство по 3 рамки с запечатени маточници а в основното семейство разроших маточниците пак излезе рояк.
Изпуснал си някой маточник. При много пчели е трудно да се видят всички. Затова специалистите препоръчват да се отдели рамката с майката, да се извадят три рамки с маточници и да се отделят. На тяхно място да се сложат основи и останалите пити да се изтръскат на чаршаф пред кошера и да се унищожат всички маточници и чашки и да се върнат в кошера, както и рамката с майката да се върне, като и на нея се разрушат всички заченати маточници.
Дано поне да си го хванал.
Хванах го естествено но не беше голям колкото футболна топка.
Според мен допускането да излезе рой е загуба,дори и да го хванеш!Зависи какви цели имаш за годината?!Ако се разширяваш,счупваш му краката правейки си отводка и разрушаваш всички маточници, защото обикновенно следва паша.Предполагам знаеш,че семейство без снасяща майка в паша не струва нищо!Ако оставиш дори и един маточник,най вероятно пак ще рои,въпреки че е добре да се подменят майките.Нищо с това роене не е както в книгите-ще се убедиш в това лека полека.
има едни неща в нета за ройове като про рой искам да попитам заслужава ли си да си го взема и дали помага и как точно трябва да се използва judge;
Пророй не е лек за недопускане на роене.
как се работи с него, и на мен ми е интересно
Миризмата му привлича майките.Те са много разновидности,но тези които съм използвал действат много добре.Напояваш едно памуче с това и го закачаш в тръвната.Имал съм случай рой вече излязъл да се обръща и да влиза.Има и теория,че някои от тези химии ги карат да се роят,но не ми се струва реално.Успех
а мога ли да поставя в тръвни, хралупи абе всякакви такива капани за ройове и да ги поставя на пчелина ... и дали като излита някое семейство ще се засели там ?
Може да се засели, може и да не се засели.
но ако пръскам в тръвните редовно и от къде мога да си взема такива работи
В повечето пчеларски магазини го има,има и други от подобен жит които вършат работа,като си го закупуваш продавачите обясняват,но най ефикасно е в кошер със стари 3-4 пити да наприскаш или да поставиш шишие с фитила успеха е почти гарантиран...
Имам кошер който ще се рои . Мисля да го разделя на 10 мини семйства докато се оплодят майките. Какво ще се случи ако се оставят всички маточници по тези рамки ,дали ще остане най-силната от тях или ще се роят ,дори малобройни?
Няма да се рои, но пък 10 да направиш, доста са. Първата излюпена ще унищожи другите маточници.
Ако разделиш семейството на няколко нови семейства, ще спасиш роевото настроение, както и да размениш мястото на роевото семейство с някоя от отводките, тогава ще постигнеш успех, защото летящата пчела ще налети по другите семейства и ... няма какво да се рои.
Ако оставиш основното семейтво с маточници, дори и да унищожиш маточниците, те ще ги изградят наново и ще се роят докато не останат една шепа пчели.
Благодаря за отговора ! Подсилих ги с една пита с мед и общо стават три пити .След липата ще им добавя още пчели за да ги направя семейства.
А на мен ми се рои кошер който е с магазин от един месец на сам.Първо започна да снася в магазина, парвотто нещо което направих е да извадя пити с мед от плодника и да добавя основи, но уви, всичко в плодника беше заето с пило, не можах да извадя нито една. Преди миналата седмица унищожих всички маточници, вклиючително и в магазина speechless; и само 3 дни по-късно бяха изградени наново. Значи реши ли да се рои, спиране няма...трябва да се дели :) сега експериментирах, когато имам резултат ще коментираме :) успех на всички :)
Възможно ли е излитащ рой да се върне обратно в кошера? Днес, докато се занимавах с изкореняване на едно сухо дърво, около единия кошер стана мини-облак, а вътре бучеше здраво. Веднага скочих, вдигнах капака, напръсках вътре в магазина с "Пророй". След 5-10 минути всичката пчела се беше прибрала, но кошера продължи да бучи. Вечерта го отворих, отнех рамка с пило, за да я придам на едно малко ройче, което хванах вчера, и тъкмо си правех място за пренареждане в плодника - бях сложил една медова в сандъчето, - нещо откачиха, та ме зажилиха. Не успях да довърша, каквото бях намислил, оставих дупка в средата на плодника, където беше медовата, а през магазина в дупката пуснах плодникова основа, а не изградена рамка. Двете пити - медниковата и с пилото, заедно с пчелата, ги сложих при ройчето заедно с 2 основи за градене. Та, ако може някой да ми каже: 1. възможно ли е тръгнал да излиза рой да се върне обратно или това е било бурно облитане на млада пчела; 2. Грешка ли е разделянето на плодника по този начин, при положение, че отгоре не съм сложил пита с пило, а основа (целта на занятието трябваше да е да накарам повече пчели да се качат горе, понеже много малко градят магазинните основи, които съм им сложил).
ДА много пъти е било.имал съм случай на разбив на роево настроение
1. възможно ли е тръгнал да излиза рой да се върне обратно
Не само е възможно,но е 100% се е получило така.Сигурен съм,че като си пръскал с про рой си бил много близко до роящия се кошер.На мен също ми се е случвало.Някои колеги като видят "зор" пръскат на входа на роящия се кошер и пчелите се връщат обратно.Дано съм ти бил полезен.Успех.
По-вероятно е от ударите по дървото да са се превъзбудили и излезли да търсят и жилат виновника за шума. Вибрациите се предават по земята и кънтят в кошера. Това обяснява и последващото "побесняване".Цитат:
Първоначално публикувано от павликянин
Когато започнат да роят не жилят....освен ако това не ти е 3-4 рояк от този кошер.
Ако някой започне да ти тресе къщата с огромно канго и ти ще излезеш да го биеш wink;
Все пак избягвай подобни действия, поне в медосборния период, така може и майката да увредиш с тези спешни и бързи вадения на пити!
Не е от вибрациите, защото дървото си го изкорених съвсем културно и без много шум. А и кошерите са доста встрани от него. По-вероятно е да са станали зли от репкото, което тук цъфна за втори път. Дали е втори, трети рояк не знам, не успях да огледам питите за наличие на майка, но пчелите в кошера и извън него не повдигат коремчетата, а и доста пчели принасят прашец.