Ето такова нещо планирам да си купя , за начало с 2 бройки смятам да пробвам понеже на зная въпреки писанията дали ще удържи на климата в Добричко.
Преглед за печат
Ето такова нещо планирам да си купя , за начало с 2 бройки смятам да пробвам понеже на зная въпреки писанията дали ще удържи на климата в Добричко.
Ето от в-к Пчели една обява за еводия продава - 0885 113239.
Не е претенциозен вид , така че не би трябвало да има проблеми за добричкия район.
Като фиданки ли се продават или семена?
Като всяко сега навлизащо нещо сигурно са безбожно скъпи?
След като е с толкова добри медоносни качества,чрез пчеларските организации може да се закупят и след това залесят "пустеещи" райони.Но ми се струва ,че все още никой не може да гарантира ,че ще вирее в нашите условия.
Ще вирее, по пловдивско го има.
В Сърбия е доста разпространено.
Здравейте колеги.
Тази година си закупих четири дръвчета на по около 20см.височина двете веднага бучнах на пчелина , а двете си оставих в къщи за отглеждане на терасата , на пролет ще видя дали ще оцелеят , ако в моя регион оцелеят значи и при вас няма да има проблеми.
Поздрави!
На каква дълбочина се сее семето на еводията ,в кой сезон и дали има някаква специална предпосевна обработка както е при акацията?
Здравеите колеги
Искам да ви запитам от каде мога да закупя фиданки от Еводия
Мойте си ги поръчах от Пловдив от някакъв разсадник , имах координатите на женичката , но диваците които ми доставят нета ми блокираха достъпа до предишни контакти в пощата и сега не мога да го видя.
Моите четири дръвчета които си взех миналата година реших да разсадя така , две разсадих директно на пчелина и две в къщи на терасата , двете на пчелина се вкорениха и изкараха добре тази зима в Добричко , а тези на терасата ми едното изсъхна , а другото в момента е на четири зелени клончета с листа.Май ще ги бъде в Добричко.Това едното като се позатопли ще го закарам и него на пчелина и на есен ще го разсадя и него.Цената на която закупх дръвчетата бе по 2,50лв. за бройка на височина бяха по 20см.
Поздрави!
Аз закупих фиданки еводия и кариоптерис от гр. Свищов от Георги Кънчев. Моб. тел. 0885113239Цитат:
Първоначално публикувано от antoan_marzelan
Здравейте започнал съм да засаждам растителност краи пчелина започнах с 20-25 храстчета Бял Маргарит. Но сега искам да засадя 6-7 дръвчета Еводия някой може ли да ми каже от къде мога да ги закупя за района на Бургас. Благодаря предварително.
Бургасцвет-Танев,виж там
Колеги,
Събрал съм доста семена от Еводия които ПОДАРЯВАМ. Който иска да остави адрес и телефон на лични както и да пише по кой куриер да му бъдат изпратени (ЕКОНТ, СПИДИ, ЕВРОПЪТ). Може и до поискване в техните офиси (излиза малко по-евтино), но трябва да окажете адреса на офиса на куриера. Ще изпращам по една чаена лъжичка семена (около 300 бр.) ако не е указано друго искане. При кълняемост минимум 10% ( в зависимост от условията може да достигне до 50%) всеки може да прецени и да ми пише колко дози иска. Успех.
Само три дни след като изпратих адрес за доставка семената вече са при мен . Заедно със семената колегата си е направил труда да изпрати и упътване за засяване и разсаждане.Цитат:
Първоначално публикувано от Angel_A
Горещи благодарности на колегата Ангел за подаръка и бързината на изпращане. drinks;
Току-що си получих и аз пратката , благодаря ти Ангеле ! Живот и здраве по догодина на празника ще раздавам фиданки на дядките , с партийно поръчениеhttp://www.pic4ever.com/images/congratualtions.gif
П.п. А , и на младежта също !
Днес и аз получих семената, голями благодарности за точността Ангеле drinks; bow;
Aз също много благодаря на колегата Ангел за семената. Да си жив и здрав и да ти върви във всяко начинание.Цитат:
Първоначално публикувано от Angel_A
Ми то и аз си ги имам фиданките - у дома е кво си мислите колеги ,че след като ги посеете и на другата година ще берете плодове?Подарявам семена!!!
ТОВА ако не се лъжа е цитат от форума Бг.мама-да има такова дърво точно на мястото даже си събрах и семена,,това е доста капризно дърво от 50-60 семена поникнаха едвам 3.Други типове еводии няма ,камо ли отровни.. :D БРАВО на колегата АНГЕЛ за доброто отношение спрямо колегите!!!Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Добре, че няма други като Ангел, че ще прецакате бизнеса на градинарите :D :D :D tongueout; tongueout; tongueout;
Шегичка разбира се. Поздравления за колегата.
И аз си получих моите семена.Искрени благодарности на колегата Angel_A.
А аз мойте семена няма на кой да ги дам и моите са от същото дърво.
Раздавай колега, ще правим гори от това дърво, а и не само от него hi;Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Ааа , Юрка tongueout; , ама след десетина годинки някои хора като почнем да пускаме снимки на буркани мед от еводия , кой ще се смее тогава , питам аз http://www.pic4ever.com/images/oregonian_winesmiley.gif
Няма лошо. За еводията за първи път четох в една публикация на сръбски пчелар. (мисля че беше в списанието на Маргарита Дикова) Та той казваше, че цялата му улица е била засадена с Еводии и през Август, местните пчелари извадили по една тенекия мед от кошер от това растение. Даже отделни кошери дали до 40 кг добив. Не знам в момента, колко е разпространено това дърво, но на Ташмайдан, не видях и един буркан мед (а там имаше много) от Еводия. Щях да си купя за да го пробвам. Но за това обаче, на изложението Флора в НДК имаше мед от Едра лайка и то от български пчелар.
Това последното е факт, който аз лично не бих желал да коментирам.
Каква е тая едра лайка???
Колега Юри,
Това намерих чрез google преводача.
http://translate.google.bg/translate...26prmd%3Dimvns
Мисля, че става ясно за какво става въпрос. Друг е въпроса, че дървото не е толкова разпространено в България. В Пловдив съм го виждал само на две места и наистина е доста посещавано от пчелите (дори единият път видях колкото и абсурдно да звучи при лек дъжд (росене) продължаваха да го посещават), а освен това в Пловдив цъфти около края на юли и средата на август когато няма друго масово цъфтящо разстение. Дори само за тях си да съберат мед пак е нещо. Успех.
Нямам представа. Много се изкушавах да попитам, но на щанда продаваше една възрастна, но много любезна жена. Дори и да схване сарказма и иронията ми, едва ли щеше да се промени нещо, Ако не се бъркам тя беше само продавач, знаещ няколко заучени фрази.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
До Ангел. Не ме разбирай погрешно. Аз самия съм засадил няколко дръвчета на пчелина и напролет, ще засадя още. Просто споделих наблюденията си, а иначе, винаги съм твърдял, че дори и едно цъфтящо растение да засадим е много по-добре от нищо. Ако ние самите не си помагаме за поддържането и увеличаването на пчелната паша, няма на кого да се сърдим.
Така е Ангеле, за самите пчелички да има пак си е нещо. Точно в тоя период няма нищо което да цъфти и еводията ще им е добре дошла. Ако пък има и за добив още по-добре.
Юри и ти си абсолютно прав. Всяко цъфтящо растение е от полза за пчелите, така че не ни остава нищо друго освен да садим. wink;
А за нещо по-едро от лайката и което да прилича на нея се сещам за подрумчето. Това растение го наблюдавах тая година обаче и една пчела не видях на него. Тая баба какво е продавала едва ли и тя знае. :D
Абе едра, дребна, все тая. Аз за мед от лайка до сега не бях чувал. Но знае ли човек.
Японската акация цъфти по съшото време.Цитат:
Да, забравих я нея. Долу горе се застъпват. И нея съм я предвидил да събирам семена, но още не са узрели.
Юри , май не ми разбра закачката . Аз на мед от еводия не се надявам и предполагам че никой от колегите които сеят / садят не разчитат на това , изключвам земеделците с по много декари около кошерите . Който може да слага растения които дават прашец и нектар извън главната паша и това е , пък пчелите си знаят работата .
А разбрах я, но като прочетох "буркани с мед" и се сетих за статията, за която съм писал по горе. Всички твърдят, че Еводията е много медоносна (аз не се съмнявам в това), но до сега, не съм виждал още мед от Еводия. Въпреки това, на пролет, ще посадя още фиданки от нея.
Някой може ли да ми каже това зряло съцветие дали е на еводия ?
http://s4.postimage.org/2o0nietr8/P8140003.jpg
със сигурност не е еводия колега-наскоро посъбрах доста семена от еводия-прилича малко на цветовете на бъза(дървото)-това не знам какво е -нека колегите които разбират да кажат какво е.Ако искаш да ти пратя семена да си посадиш колега.Цитат:
Първоначално публикувано от simo
Това е див орех. За да не се хващате за думите ми - истинското му име е айлант. Отвратително растение...Цитат:
Първоначално публикувано от simo
Благодаря ви за информацията!Просто съм се заблудил защото дървото е огромно и ми казаха че цъфти с бели цветове.
Angel_A
От Плевен съм и желая да ми изпратиш малко семена и указания за тях на адрес:Плевен Северна индустриална зона.Ф-ма Карабулев.Получател Огнян Карабулев-0896668922 По ЕКОНТ.Благодаря ти предварително.
Благодаря на колегата Ангел за семената от Еводия!Получих ги днес заедно с кратко упътване как се сеят.Да е жив и здрав и ме радва че има хора като него.
Черпането отделно drinks;
Имам голямо желани да отглеждам еводия в пчелина си.Ще ви бъдя много благодарен ако ми помогнете.Живея в гр .Свищов името ми е Цецо Цанков тел.0885758385 по СПИДИ.Благодаря ви предварително.
И аз имам желание да си имам еводия, но... вече 3 та година се мъча и не става.
Явно надморската височина - над 800 м. не е подходяща за нея.
Ще направя последен опит и .... здраве да е. От всяко дърво свирка не става.
А и от 1-2 дръвчета няма да се увеличи пашата и медодобива. Според мен трябва всеки да си направи сметка кога и какви паши има в района и да засажда медоноси , които цъфтят извън периода на основните паши. Защото, ако тези 2 дръвчета цъфтят по време на основна паша, то те няма да се посещават от пчелите или ще има единични посещения. Затова, трябва да се садят медоноси, цъфтящи в период, когато пашата е слаба. Тогава те ще бъдат по-полезни.
Но, това не значи, че не трябва да садим медоноси, защото ако има в района 10 пчеларя и те засадят по 10 дръвчета, тогава вече ползата ще е още по-голяма.
Колега Evgeni Filimonov,
Проблема не е в надморската височина, аз също съм над 800 м. Проблема е във влагата, до третата - четвъртата година Еводията иска доста вода за да се развие (казвам го от опит). При мен имах същият проблем преди години засях фиданките (мое производство) на есента на постоянно място и повече не ги погледнах. Някои фиданки които бях засял на едно място където се оттичаше водата след дъждовете (една вада или малък канал) дадоха прираст 1,80 метра за година, а другите които вече са три годишни височината им е 80 см., така, че сам можеш да си направиш изводите. Тези които са малките тази година почнах да ги поливам от време на време и също почнаха да се развиват по-бързо за годината дадоха прираст 70 см., значи можело за 3 години 80 см., а при поливане (и то не редовно) за година 70 см. или вече 1,50 м. Мисля, че ако приложиш моя опит може и да се получи. Успех.
И яс миналата есен засях две годишни фиданки и лятото като неги поливам веднага листата овяхват и никакво развитие даже едната я отарвах drinks;
Всяко нещо си иска грижа.
Благодаря за съвета.
здр. колега ,дали имаш още малко семена от Еводия. Ако е така моля те изпра ти ми на адрес гр.София,общ.Столична ,ул.Марагидик 9,вх.А ап.9, ет.3
Ивайло Емилов Георгиев
много ти благодаря
предварително
Евгени имам още малко семена -дай адрез да ти пратя,ако не става със семена ще ти пратя фиданки напролет късно
колега Цеко сифоня - може ли да ми пратиш и на мен малко семена .
предварително мерси
Иво
Дадено колега -пиши си на лички адреса,садете и разширявайте флората ,това ме радва много.Това е за всички нас.
Големи благодарности на колегата Ангел.Получих семената със инструкции.
поздрави Иво
Благодаря на Ангел! Получих sms от еконт!
Колеги и аз проявявам интерес къ м еводия , и ще бъда благодарен на малко семена с указание как се сеят . Ако някой подарява или продава семена за лофант ще му бъда благодарен дасе свърже с мен на тел 0885060039 или на лични да търси Диан Палов
Мерси на колегата Цеко Сифоня за семената - Еводия.
Хиляди благодарности на колегата Ангел за отзивчивостта.Получих семената "Еводия" и технологията на засаждане.
Бъди жив и здрав!!
И от мен хиляди благодарности ,добре е когато има точни хора .
пуснах запитване в раздела лофант за семена , обаче настана едно тежко мълчание .
Ако някои подарява(продава) семена от това растение моля да се свърже с мен на лични
Миналата година колега от форума ми изпрати семена от еводия....какво ли не правих как ли не ги стратифицирах и сях и нито едно семе не покълна...или са брани още зелени,или са били много стари...не знам но нито една фиданка не се получи...така че най-добре си купете готова фиданчица и си я засадете....
Наборе,две зими подред си пройзвеждам расад от еводия.Точно сега е време да се посеят семената. Нищо особенно все едно произваждаш расад от домати,но саксията с посятите семена се оставят отвън на студено.Единственото по специално което се прави е да се подържа нормална влага.При студено замръзват при топло се отпускат.От температурната амплитуда обвивката на семката се напуква и по този начин успява да покълне.Разсада ще се появи чак през април.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Може да даде и 300 килца, само че един дка такива дървета, според румънски източници (http://teoalbina.apiardeal.ro/A.htm).
Във всеки случай тези 60-90 кг от дърво ми се струват твърде бомбастични. То бива медоносност, ама чак пък толкоз! Допускам, че при превода някой търговец на медоносна растителност може “неволно” да е добавил една нула, а след това с копи-пейст инфото е мултиплицирано в десетки сайтове на български език. Не знам, може пък грешката да е от српския оригинал (не съм го чел).
Ако наистина еводията е два пъти по-медоносна от бялата акация, както пишат румънците, значи можем да очакваме 120-150 кг от дка еводия, съобразно с нашите източници за медодобив от бяла акация (ок. 66 кг от дка), въпреки че, според румънците, добивът от бяла акация е 1100 – 1700 кг от ха, а от еводия – до 3000 кг от ха (до 300 кг от дка). Т. е. ако в един дка има 50 еводии, трябва да очакваме добив от едно дърво 3-4, максимум 6 кг мед.
Между другото, румънците предупреждават, че първите две години трябва да се полагат по-специални грижи за дръвчетата, защото могат да измръзнат при температури, по-ниски от -15°C/-20°C. В тази връзка, би било интересно да се прочетат коментари по въпроса, защото моите еводийки (скоро ще навършат година) са в сандъци и за всеки случай ги прибрах на топло в края на януари, та сега не знам дали биха измръзнали, ако бяха навън при -20°C. Впрочем тези дни започнаха да се разлистват и вече не смея да ги изнеса навън преди да е настъпило трайно затопляне на времето.
Дори и така да е дървото си е медоносно имам 20-тина на пчелина. Проблема е, че бавно расте. За тея добиви можем да говорим след 20 години.
Дървото си е медоносно и колкото и да даде ще е от полза на пчелите. Цъфти, когато има много малко други цъфтящи и все нещо ще си вземат от него.
А погледнато от друга страна, всяко едно посадено дърво е от полза (не само за пчелите), но нали трябва да има някой да "лее" мозък и да разтяга локуми.
Просто се опитвам да влея малко здрав разум и да охладя бурния ентусиазъм, обхванал някои потребители, които може би смятат, че ако засадят десетина еводии, след време ще добиват по цял тон еводиев мед годишно. Но щом го намирате за "леене" на мозък, ОК, проблемът си е ваш.Цитат:
Иначе, дървото си е медоносно. Не случайно на английски се нарича bee bee tree. Дори да е само два пъти по-медоносно от бялата акация, пак си е най-медоносното дърво. А предимството му е, че цъфти през август, когато няма кой знае каква паша. 60-90 кг мед от дърво обаче ги намирам за фантастика. Това се опитвам да обясня, пък който разбрал - разбрал.
Здравейте, колеги. Млад пчелар съм,но от прочетеното ми стана и на мене интересно за това дърво.Някой колега ако има семена и да подарява да ми прати малко. Благодаря предварително.
Семена се намират тук в Пловдив но не успях да искарам разсад. Ако някой има успехи в това нека да сподели, ще бъдем благодарни. speechless;
Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Еводията-ако не пусни стоков мед то със сигурност ще играе важна роля при есенното нарастване на пч.семейства,което е предпоставка за отлично зимуване,а от там и за много мед.Цитат:
Ами конкретно с този въпрос не съм наясно, но като се замисля, май не искам и да съм наясно, защото нямам опит в правенето на ноемврийски противороеви отводки.wink;Цитат:
Колкото до еводиите, аз не разчитам прекалено на моята малка спретната горичка (на снимката долу), която ако остане единствена в района, едва ли ще успее да задоволи потребностите от августовски нектар, защото ако я надушат пчелите в радиус от 1 км, ще я опасат за нула време. Мисля че, ако в радиус от 1 км има, да кажем, 300 кошера, ще трябват минимум няколко декара от това растение, за да се постигне изобщо някакъв, поне минимален, ефект, а повечето пчелари като че ли наблягат на засаждането на липички, в което лошо няма, защото те поне са доказали качествата си на медодайно растение (макар и не от най-медодайните) също в безпашев период, докато еводията е дърво, което е “доказало” качествата си най-вече във виртуалното пространство, а за еводиев мед май никой не е чувал и дори има пчелари, които не са и чували, че еводията е най-медоносното дърво. На всичкото отгоре, според някои източници (http://www.planfor.co.uk/buy,honey-t...23,list,FR,323), то може да измръзне при температури, по-ниски от -25°С. Надявам се това да не е истина, пък ако е истина, да са живи и здрави пчелите, пък с еводиите – каквото стане.
http://s16.postimage.org/545lo93f5/DSC00024.jpg
Не забравяйте най-важното а то е че всяко дърво освен медоносно, плодоносни или каквото и да е друго носно е преди всичко едно преработвателно предприятие,което поглъща въглероден двуокис и отделя КИСЛОРОД.
Е за това трябва да садим за да си изкупим греха.
Колега FVCVS CAESAR!
Все пак това е пчеларси форум и ако искаш да бъдеш полезен сподели опита си с разсада за едовията както бях помолил.
Колеги, сега е момента за засаждането на еводията.
Ами то така се забогатява. ;)
Silentium aurum est.
По този начин добивам до 3 г висока проба злато на ден. tongueout; Е, не е 90 кг, ама все е нещо. :bigsmile:
Всъщност нямам кой знае какви тайни относно еводията, нито пък кой знае какъв опит, какъвто сигурно притежават търговците на медоносна и друга растителност. Затова не знам доколко споделеното от мен би ти помогнало. Но тъй като не печеля от търговия с дръвчета, нямам и какво толкова да крия.
Единственото, което знам със сигурност е, че за получаването на разсад са абсолютно необходими годни узрели семена, вода и почва (пръст или пясък), иии... разбира се, въздух. Всичко останало има само препоръчителен, а не задължителен характер. Освен това можем да ползваме някакви контейнери, в които да насипем почвата, като кофички от кисело мляко, саксии, сандъчета и др. под. с отвори на дъното, а също някакви тавички, в които да поставим контейнерите, както и полиетиленови пликове или просто полиетилен, с който да завием разсада, за да се поддържа влажността на почвата без да се налага непрекъснато оросяване.
Есента съхраняваме семената на студено (аз ги съхранявам в хладилник или в шкаф на остъклената тераса). Засяваме през декември – януари, а мисля, че не би било проблем още през есента (все още не съм пробвал, но тази година ще го направя) на дълбочина 1 - 2 см (може би е по-добре в пясък) като поливаме еднократно, но без почвата да подгизва прекалено, обвиваме с полиетиленов плик и оставяме разсада при температура ок. 1 - 15°С, може например на остъклена тераса. Ако пробием отвори в полиетиленовия плик, за да циркулира въздух, трябва да проверяваме от време на време дали няма нужда от овлажняване на почвата. Ако не пробием плика, можем за няколко месеца да забравим за разсада и да се сетим за него чак през втората половина на март, когато можем да го изнесем навън и да се надяваме, че ще поникне. Поникването може да се случи още през април, а може и през юли, а може и никога. Просто трябва много търпение. Според моя скромен опит семената не могат да поникнат за няколко дни или седмици. Имат нужда от стратифициране за няколко месеца или трябва да отлежат в почвата цяла зима преди да решат да потеглят. Никнат на порции когато им хрумне. Според мен трябва да третираме семената на тетрадиума по-скоро като лешници или орехи, а не като семена на пипер, боб или домати например.
Семената на моите еводии са покълнали през миналата зима в пясък, след като са престояли няколко месеца в неотоплявана стая. Покълват много семена наведнъж през април, дружно надигайки пясъка. След разсаждането им в по-големи контейнери с пръст, през юли поникнаха наведнъж още няколко еводии в големите контейнери. Изглежда, че в корените на разсада са се били оплели непокълнали семена, които след два – три месеца отлежаване в пръстта са се разпукнали. Разбира се, доста семки така и не покълват.
Тази година експериментирам с няколко партиди семена, засяти в пръст и в пясък, но подробности мога да си позволя да публикувам когато имам положителни резултати, и ако разбира се, някой прояви интерес. Наесен мисля да пробвам засяване на семена в естествени условия, където ще отлежават цяла зима, а резултатите от това начинание ще станат известни чак догодина.
P. S. От януари досега еводиите ми удвоиха размерите си и май вече съм закъснял с пролетното разширение. wink;
Растението на втората снимка, върху което е кацнало някакво насекомо, не е еводия и няма нищо общо с темата. wink;
http://s9.postimage.org/yndbeva4b/DSC00064.jpg http://s13.postimage.org/lnft70637/DSC00049.jpg
Дограмата сигурно трябва да е от ал. или пвц.Много юр много треперене.Но мерака си личи.Цитат:
Семената ги засявам(без предварителна обработка) в някакъв съд през есента и ги оставям отвън.Студеното и топлото,слънцето и водата си знаят работата.Единственно се грижа да подържам влагата ако е необходимо.Семената поникват през април и след като разсада стане над10-12см може да се засее на място или в накакъв съд.Това се случва обикновенно през май,когато времето е топло.Иначе и аз като теб съм им треперил цяла зима и го(разсада) държах до парното.
Дограмата е алуминиева, но ако имаш предвид растенията на снимката, не е имало никакво треперене за тях. Всъщност треперенето тепърва предстои, защото трябва фиданките да се аклиматизират навън и може листата им малко да поизгорят.Цитат:
Иначе те първо зимуваха на открита тераса и нямах намерение да ги вкарвам вътре, но тъй като бях чел, че при -15°С младите фиданки има опасност да измръзнат, към края на януари, преди настъпването на големия студ, взех че ги преместих на остъклената тераса, а след два дни някакъв космически лъч ме удари по главата и ме озари идеята да ги вкарам при стайна температура от 15°С - 20°С, за да видя какво ще стане, и така се появи тази листна маса.
Избягвай тия лъчи.Миналия май засях разсад 10-12см в двора до лофанта.Лофанта стигна два метра и засенчи повечето еводии.Еводиите които бяха на слънце пораснаха над 2м.Тия които останаха на сянка не мръднаха.Но и не измръзнаха тази зима при - 25.
Полезна информация във връзка с предстоящия ми избор на постоянни места за засаждане. drinks;Цитат:
Иначе забелязах, че са като някакви слънчогледи - докато бяха в стаята, се накланяха към прозореца и започваха да растат накриво, по посока на светлината, а за да ги изправя, след време завъртах контейнерите на 180°С и те пак тръгваха към светлината. Когато са навън като че ли растат по-изправени, но пак търсят Слънцето.
P. S. И други колеги споделиха с мен, че едногодишните им еводии са оцелели навън. Вярно, че са били затрупани със сняг, който малко повишава температурата, но са устискали, за разлика от някои праскови, например.
Нормално, нарича се положителен фототропизъм :). Това се засилва когато са на по-топло.Цитат:
Аз моите семена ги сях есента и сега чакам да излезе нещо като се затопли. Само ме е яд, че забравих да ги полея през почивните дни ама каквото такова.
Често ми се случва да откривам топлата вода. wink;Цитат:
Между другото, оказа се, че съм разполагал с данни за медоносните качества на еводията, но досега не съм им обръщал внимание, защото първо, там това растение фигурира под друго име и второ, защото данните не са никак впечатляващи:
"Хенриева еводия (Evodia henryi Dode) - мед от дка 0,6 кг; прашец от дка 0,3 кг." (Недялков, Бижев, Практическо пчеларство, 1983, стр. 200).
Оказва се обаче, че Evodia henryi Dode и Tetradium daniellii са едно и също нещо (http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-2514724).
Разбира се, може да става дума за някаква грешка в данните, но пък от всичко, на което досега съм попадал (вкл. англ., рум., нем. сайтове), това е единственият източник, където не виждам телефони и имейли за контакти и заявки. wink;
И още една лоша новина, или по-скоро, засега непотвърден слух, верността на който не се наемам да защитавам: Медът от еводия имал доста неприятен, да не кажем противен, вкус. Но може и да е просто въпрос на вкус, не знам.
Еййй, "заяде" се с това дърво. :-)
Бе ако мед не дава, поне сянка ще прави. :D
Във филма "медът мед ражда" за около5-10 секунди показват еводия по време на цъфтеж.Мисля че беше в епизодите за август или юли.Като гледам колко пчели има на дървото си мисля,че Бижев и компания са правили иследванията през 1983г на нещо друго можеби премесено с тютюн. Пък и еводията е пренесена на Балканите през 70-те години.
Не знам количеството пчели върху едно дърво доколко е показател за неговите медоносни качества. Миналата седмица пчелите се трупаха по ясените, а по-миналата по лешниците. Сега се трупат по джанките. За лешников и ясенов мед обаче не съм чувал, а джанката макар и да отделя някакъв нектар, е много далеч от бялата акация, например.Цитат:
Иначе и аз гледах едно клипче в You Tube 9 мин. и 29 сек. (http://www.youtube.com/watch?v=RC5N1XPRU4o)
Бижев и компания едва ли са правили някакви изследвания, а по-скоро са взели от някъде тези данни, а доколко са верни, не знам. Просто там така пише.
"Заяде" е малко силно казано. Опитвам се да разбера каква е реалността, но май единственото, което ни остава, е да изчакаме търпеливо дръвчетата да пораснат, за да разберем къде е истината. Само дано доживеем да я разберем. :DЦитат:
А ако е само заради сянката, ябълките, например, също дават нелоша сянка, но стават и за ядене, пък и прашец дават. wink;
Ябълки има, Еводия звучи по-екзотично ;)
Може би някой ден пчелите ми ще си пият кафето под сянката на това нещо в кофичката от кисело мляко. wink;
http://s14.postimage.org/y1g4hlkzx/DSC00083.jpghttp://s17.postimage.org/8o5bjhcx7/DSC00075.jpghttp://s15.postimage.org/gdfhh20lz/DSC00077.jpg
Здравейте колеги прочетох доста нещта за Еводията и искам да споделя и моят опит това дърво. Накратко семената получих от колега били от някакво медоносно дърво от Сърбия , какво е разбрах преди година тогава никой в района не знаеше какво е, указанията бяха семената да престоят във фризер от 24 до 48 часа преди сеитбата. Засях ги на открито в градината мисля че беше през Април фиданките са капризни по отношение на напояването и то до 2-3 година. Силните мразове повреждат дърветата но не фатално,така че смело ги засаждайте моите са в района на Белоградчик. До това колко са медоносни не знам но когато имат цвят са пълни с пчели. Дърветата са светлолюбиви , имам 5 на сянка и са доста хилави другите са по 4-5 метра и са супер . Дано да съм помогнал . Успехи на всички през тази година.
В какъв смисъл "капризни"?Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksiev
Капризни са по отношение на напояването ,моите на втората година през лятото бяха почти заминали а бяха към 2 метра високи .Наложи се да ги поливам доста. sweating;
-Цитат:
Ето го таз годишния разсад.
http://s18.postimage.org/8q4svdd85/06052012224.jpg
И от моите семена нищо не поникна. Аморфата поникна, няколко албиции, около 30-тина мехурника, гледичията и тя се "отчете" с някоко поникнали, но еводията не.
Инъче тия дръвчета дето си купих се хванаха и сега започна развитието им.
Пък моите измръзнаха....
Една остана за цяр, ма и то не ми вдъхва доверие...
Някой ако иска да се възползва от разсада да заповяда.
http://s17.postimage.org/3yhjkypcr/0238.jpg
аз имам разсад в пловдивско
как да имам фиданка от еводия, искам да си засадя. от Благоевград съм.
Отвори сайта на разсадник Платан ЕООД СЕЛО Розино Карловско.Фиданките са с доказан произход.
Поздрави Анатоли
През първите две седмици от цъфтежа на еводията (първата половина на юли) пчелите не й обръщаха никакво внимание, вероятно защото предпочитаха слънчогледа, който цъфтеше усилено по същото време. Само единични заблудени пчели кацаха по еводията.
http://s18.postimage.org/d9uyqmurp/DSC00010.jpg(4 юли 2012 г.)
Едва от средата на юли пчелите започнаха усилено да посещават т. нар. най-медоносно дърво, но какво и колко събират от нея, само те си знаят.
http://s18.postimage.org/ssj7w9oat/DSC00035.jpg(14 юли 2012 г.)
http://s11.postimage.org/fiokqz1j3/DSC00045.jpg(20 юли 2012 г.)
Здравеите .
пчелина ми се намира извън населено място и имам възможност да насадя големи количества медоносни растения покраи пътищата с които се надявам да подпомогна пчелите. колебая се обаче дали да насадя еводия или медоносна акация . и за двете се говори само хубаво . някои има ли наблюедния ?
Щом искаш да подпомогнеш пчелите, сееш/садиш растения които отделят нектар/прашец извън основните ти паши. Ако имаш наоколо гори акация напр. няма да садиш акация. Според мен търси нещо дето дава прашец до късно, в раздела сме писали доста по въпроса. Успех!
по мои наблюдения от около 2-3 седмици нямам почти никаква паша .слънчогледът прецъфтя, а ливадите изкъснаха . затова мисля да засадя лофант или калдаръмче в пчелина ми , и японска акация или еводия около пчелина ми и по земните пътища в околията. не мисля че ще изкарвам стоков мед, ще спомогне есенното подхранване на пчелите :)
затова търся мнения кое е по добрия вариант като медодобив, издръжливост към сушата и към студа , по малко грижи .
японската акация цъфти края на юли и август (като еводията) или се бъркам ?