Re: РАЗВИТИЕ НА ЛР ОТВОДКА
Цитат:
Първоначално публикувано от rosty_sz
Моля уважаемите съфорумници да споделят опита си от развиването ЛР отводките. При всички случаи има тънкости и хитринки за които ние начинаещите ще сме благодарни ако ни споделите.
В разговор по тази тема с доста опитен пчелар ми сподели следното. Поставя отводката на 4 рамки в корпуса като слага и една рамка с основа за градеж. Рамките са ограничени със преградна дъска в единия край на корпуса.Храни със сироп чрез хранилката и проверява и поставя своевременно рамки за градеж като разширява гнездото с преградната дъска с мястото необходимо за всяка нова рамка. Когато рамките станат 8 и пак е време за нова, поставя втори корпус като качва 3 в горния корпус и 5 остават долу. Новата рамка за градеж поставя в горния корпус, като по този начин получава 4 рамки горе и 5 долу. Вече работи и с две преградни дъски които да ограничават гнездото в лявата или дясната част на корпусите. Като дойде време за още рамки сваля една изградена долу (стават 6) и поставя две за градеж горе (стават 5). Продължава да развива така като винаги долу сваля изградени рамки и поставя нови за градеж горе и винаги горните са с една по малко от долните. През цялото време храни със сироп. Това е моля коментирайте и споделяйте вашия опит.
И аз мисля да разширявам по този метод , тъй като съм с две отводки от нула ,тоест нямам изградени пити.Вече сложих вторите корпуси горе 5 долу 6 пити с две преградни дъски в единия край по топлия .Сега като стане време за добавяне на ВО кои пити да сваля долу ? Новоизградените или от по старите? И долу къде се редят наред или някъде между другите?
Цитат:
Когато рамките станат 8 и пак е време за нова, поставя втори корпус като качва 3 в горния корпус и 5 остават долу.
Какви са 3те рамки, които се качват първо горе - с мед или с пило? Новата восъчната основа в горния корпус пак в края ли се слага?
Цитат:
Първоначално публикувано от martobg
Цитат:
Когато рамките станат 8 и пак е време за нова, поставя втори корпус като качва 3 в горния корпус и 5 остават долу.
Какви са 3те рамки, които се качват първо горе - с мед или с пило? Новата восъчната основа в горния корпус пак в края ли се слага?
Колега тъй като никой не отговаря sadsmile; ще си расъждаваме сами .Значи мойте като ги качих на 2-ри корпус бяха 10 долу изпълнени 7-8 междини с пчели . Горе качих 4 бр 2 със запечатано пило и 2 с мед и едно ВО за градеж м/у 2-те с пилото. И 4-те не бяха запълнени напълно а някъде около 50 % . Сега са ми 5 горе и 6 долу .След една седмица ще сложа 2 ВО за градеж горе а ще сваля долу коя коя ??? най вероятно някоя която се е освободила от пилото??? ако не се е излюпило ще сваля новоизградената ???
п.п. Сега като се замисля май трябваше да кача и открито пило за да има кърмачки горе ???
Някой да помогне плс !!!