Колеги ще ви помоля който разполага с прашец и шублер да замери колко мм. е диаметара на някой от големите парченца прашец,благодаря ви предварително blush;
Преглед за печат
Колеги ще ви помоля който разполага с прашец и шублер да замери колко мм. е диаметара на някой от големите парченца прашец,благодаря ви предварително blush;
Колега,Цитат:
Първоначално публикувано от ludiqmaks
Не знам за какво ти е това понеже големината варира много в зависимост от самият прашец (от разстението от което са го събирали), но за момента някои от най-големите (от глухарче) при мен са около 1,2 мм. Успех.
Благодаря ти много.Притеснявам се защото си поръчах дълбоки дана и мрежата е 3/3мм. външно като мериш с шублера и затова се притеснявам дали ще минава прашеца,но явно ще минава drinks;
Мрежата на прашецоуловителя трябва да е 4х4 . Пробвал съм със 3х3, не се получава има и по големи гранулки и тогава пчелите буквално го стъпкват и залепва по мрежата без да може да пропадне в чекмеджето! Успех все пак!Цитат:
Първоначално публикувано от ludiqmaks
И на мен ми е много интересно кои размер е наи правилния, понеже след някои друг ден и аз ще се занимавам с нови дъна.
3х3 или 4х4 ? Кое е по доброто решение?
Колега,Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
Зависи от самата мрежа. Преди години използувах 4х4 плетена, но след първата година в следствие на поставяне и вадене на прашецоуловителя (вътешни са), както и след почистване на дъната се оказа, че оплетката вече не е същата (някъде при търкането са се получили по-големи квардатчета) и след поставянето на прашецоуловителите една голяма част пчели пропадат през мрежата долу в чекмеджето и при ваденето му в общи линии става весело (почва масово жилене). В момента използувам 3х3 (вътрешно) щанцована е (прилича на рифелова ламарина с дупки), но както каза колегата по горе има някои топчета са по-големи и я задръстват понякога, но не чак такъв голям проблем почистването (това са 1-2 кошера). Успех.
значи търсим компромисен вариянт 3.5/3,5мм
wink;
значи и 4/4 ще става но трябва да е заварена, или как се казва там, за да не се разнищва.
А от какъв материял е наи добре?
Алуминии, нераждавеика, потцинкована ?
Има Има, ама къде я има в тоя Бургас няма нищо!Цитат:
Първоначално публикувано от Angel_A
Би ли споделил от къде я купувате, че аз се излъчих.
Какъв трябва да е материяла? Алуминии, Нераждавеика?
Има и то доста,иди в склада, който е до новата зел.борса.До входа на борсата има друг вход за складовете,влизащ в тоя другия,магазина е точно срещу входа.Цитат:
Здравейте, от къде да купя такава мрежа но в София
Здравейте колеги, какво мислите относно идеята за приспособяване на вътрешен прашецоуловител към ДБ кошер с обикновено дъно. Идеята ми е да изрежа отвор под вътрешния прашецоуловител, да замрежа отвора и от другата страна да приспособя чекмедже за събрания працец. Факта, че между прашецоуловителя и долната част на рамките остава малко разстояние /може би 5-6 мм/ ще представлява ли проблем. Някакви недостатъци на този метод според вас? Благодаря ви предварително!
Няма никакъв проблем да преработиш такъв кошер за да събираш прашец. Само предвиди място от където да излизат търтеите.
Колега, благодаря. Но мисля, че обикновените кошери с вътрешни прашецоуловители нямат специални отвори за търтеите, ако е така защо аз трябва да предвидя изходи за търтеите ?
Имат. Иначе търтеите ти остават в кошера.
metbet няма никъкъв проблем да преработиш дъната за вътрешен прашецоуловител и да работят добре.(аз така работя от доста време)
Ако имаш отворен горен вход (както са повечето ДБ ) от там ще минават търтеите .
Младене я кажи направили прашецоуловителите ? С какви размери и материали? За София от къде ?Цитат:
Здравейте на всички колеги,
от скоро реших да си напрвя дълбоки мрежести дъна за да мога да събирам и прашец. Тази сутрин ги монтирах и им сложих вътрешен прашецоуловител. Мрежестото дъно го направих с мрежа 4x4, защото в тази тема прочетох, че е по добре. След около 1 час реших да проверя всичко дали е наред и дали падат топчета прашец в долното чекмедже. Имаше около 10-15 зрънца прашец, но и 5-6 пчели в долното чекмедже. Затворих го като останах с впечетление, че всичко е нормално. Сега го отворх отново за да видя колко горе долу се събира за един ден и нямаше нито едно зрънце прашец, само няколко пчели. От къде идва проблема ? Пчелите ли си го взимат като успяват да слезат в чемеджето или ?
малко множко е 4/4. Пчелите спокойно си минават през нея и си прибират прашеца.
Ами в тази тема имаше хора които казаха, че 3/3 не е удачно, защото по големите зрънца не преминават и пчелите ги стъпкват по мрежата, а по добре е мрежата да е 4/4 и аз заради това такава сложих. Някой които използва мрежа със същите размери има ли подобен проблем и какво бихте ме посъветвали да направя сега (като изключваме варианта да сменя мрежата с 3/3)
Единствения вариянт е да смениш мрежата с 3х3, моята е 3.3х3.3 , работи перфектно. А щом не искаш да я сменяш - махни прашецоуловителите. :D
Това е от вчера.
http://s10.postimg.org/q168qhc05/0367.jpg
Някой може ли да ми препоръча дъно за събиране на прашец? И от къде мога да си го закупя около Бургас или Варна. Благодаря ви предварително!