Първоначално публикувано от
smsi-h
Дончев,
Да не се фукам, ама в неделя един от моите избяха в четири след обед и беше в горе-долу такава големина. Мамицата му... Забута се на една джанка на четири метра височина между други дървета и директно на циментовия кол на мрежеста ограда и мноо-о-о-о-го трева, висока по един метър. Вино да сложиш стълба отдолу, нито да се качи някой на джанката, че клоните й тънки, въобще самоубийство.
Накрая кутията отдолу върху тревата и яко трскане с помощни средства. Една трета от роя падна в кутията. Отказахме се след час продължаващо тръскане на клоните. Оставих кутията отдолу и изпсувах, че роя беше голям и от моите. По-голямата част остана на клона. Ние тръскаме, те политат и пак на него.
На другия ден по обяд, в понеделник, вече съм сам и пак съм отдолу. Как бе, от моите пчели, дет съм ги гледал и са ме жилили? Пак тръскане и "бърсане" на на клона от рояс дълъг прът още поне час. И разгеле... 80 % от роя дойде в преносния саднък по обяд. Оставих я на тревата отворена. След два часа отидох, затворих я, тъй като пмелите въобще не искаха да се връщат горе наклона, пренесъх си я на постоянното местообитание на пчелина, а остатъка от роя си стои горе и не мърда.
Стана сряда. Отварям преносния сандък и естествено нито гради, нито има майка, тя си е остана на клона, заедно с остатък от роя до три часа след обяд в сряда, чак след което от него вече нямаше никого. Сложиш прясно пило, маточник, който се излюпи в ръцете ми и щях да отърва майката, но й се размина и, слава на Господа, отиде при пчелите. Чак тогава погледнах клона и остатъка от роя вече го нямаше. Ала си напълних пет рамки с ново семейство! При старото семейство вече имаше нови майки в магазина, за него нямам грижи!