Сух студ ,няма сняг-лошо ,добрата жест е ,че дори отводката зазимена на 3 пити ДБ е още жива . tube; drinks;
Преглед за печат
Сух студ ,няма сняг-лошо ,добрата жест е ,че дори отводката зазимена на 3 пити ДБ е още жива . tube; drinks;
ако има мед няма да има проблем.лошото е ако нямат и ако студа продължи дълго
Аз съм с малък пчеларски стаж но мед от доло взимам по 2 рамки и после леко подхранвам и за сега загинало семейство нямам. Преди 2-3 дена ходих да ги нагледам нямаше проблем на ходовете имаше по 2-3 пчели загинали. Имам съмнения за една отводка и там ще дам питки.
Днес отворих Две отводки като една си мислех че може би не съм е подготвил както трябва за зимата а и като е копувах беше по слаба. Подхранвах ги до края на септември. И от тогава не ги бях отварял и днеска гледам и двете са оцелели като и двете се намират в предната дясна част на кошерите си (дадан блат) на крайните 3 рамки кълбото им беше доло като на рамките имаше по 10-тина пчели да вървят даже литнаха по 2-3. Но в събота мисля леко да ги подпомогна макарче Бургас не е Чирпан с температури от минус 25 :) drinks;
Днес 05.02 най-после се стопли малко,около 8-10 градуса.Всичките ми семейства се облитаха,даже някои носеха прашец(оранжев на цвят)но по това време кое цъфти освен кокичето?
Колега, твоите пчели са щастливи, и ти покрай тях.
Много колеги си мечтаем за облитане, а твоите и прашец носят.
Може да има минзухари някаде, да не вярваш ама...
Абе аз цял ден следях моите 2-е семеиства които са ми под терасата, но нито 1 пчела не излезе а беше около 8-10 градуса.
хубаво е да ги напече слънцето,а под терасата няма как.мойте също се облитаха масово днес.за прашец е рано още
Вярно е,че съм щастлив-поне от месец не бяха се облитали.А за минзухара,рано му е още.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
На 05 02 наблюдавах активно облитане около 11 00-12.00 часа прашец не забелязах да носят
От леската носеха. Минзухара още не е започнал.
Христо послушах те и днеска им сложих питки. И даже съм много доволен че един рой от миналата година беше поизчерпал запасите и можеше да загине. По половин килограм им дадах на кошер. След 15 дена пак мисля да дам
Защо има две теми "Какво е положението" ?
Деспотов, това положение е за Югоизточния регион. Ти премини в другото - за Северозападния! Мен лично ми е интересно да разбера какво е положението в Харманлийска околия, но от НЕГО, а не от новините!Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
Е не съм бутнал кошера под терасата буквално.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Просто като изляза на терасата и го виждам, на 7-8м от къщата в която живея е, и от 2-я етаж си ги гледам ежедневно.
Има 2-е дравчета и беседка която им пази сянка и не ги напича цял ден, наи вероятно затова и не са излезли.
+3 градуса ,облачно ,без сняг и вятър.Опасността отмина ....надявам се.
Ходих при пчелите на един колега в Българово много здраво бяха нагънали питките.
днес 19.02 температурата в 13,20 беше +7 гардуса.най после даде време пчеличките да се облетят
http://s14.postimage.org/4gygxhzjh/DSC00450.jpg http://s18.postimage.org/m6p2y0q51/DSC00451.jpg
Днес в Бургас температарурата беше около 8 градуса и всичките ми 11 семейства се облитаха и бяха радост за окото успех на всички drinks;
Днес в Елхово температурата е около 6-7-8,без вятър и грееше слънце.Към 13:00 ч бях на пчелина пчели облитаха даже и успяха да ме нажилят.
http://s14.postimage.org/xug1zk65p/P1160019.jpg http://s14.postimage.org/47mqu1qnh/P1160020.jpg http://s14.postimage.org/sfbxcc3zh/P1160021.jpg
http://s14.postimage.org/qtwnkitrh/P1160022.jpg http://s14.postimage.org/4lxq4i6gd/P1160024.jpg
Колега,нямаш ли ядове с мишките???
Колега нямам никакви ядове с мишки поне за сега.Цитат:
Първоначално публикувано от petkofire
И аз вчера ходих до пчеличките оказа се че от 10 кошера имам 2 умрели напълно единия беше късно рояче и немаше много мед уж го подхранвах здраво на есен ама уви да се молим да няма повече жертви,че лошо
Днес са като лавина ,носят яко прашец,оранжев предполагам кокиче,температурата на слънце удари 20 градуса и нагоре drinks;
Вчера и днес времето е супер 17-20 градуса. Третирах семействата с Варостоп (по 3 ленти на кошер) против акара. Семействата са бомба уселено летят и мъкнат някакъв розово червен прашец tongueout;. Почти бяха умели храната Апитом П която им бях сложил на 26 февруари и им разпечатах малко мед. Спокойно мога да заявя 11 семейства 11 иззимували drinks;
Носят усилено прашец от кипарис,ясен,минзухар,диво кокиче и леска дряна още не е цъфнал.Един кошер мнгого слабо носи и има много млади търтей ,който излитат и се прибират постоянно,това много ме озадачи,имаше и 2 изхвърлени търтееви какавиди в последен стадии на развитие,не го отворих.Моля даите някакво предположение,предварител о благодаря.
То от толкова отрова взеха и мишките да мрът - и аз от мързел откарах тази зима без предпазители, ни една мишка ... туш.
Моли се да не гръмне градскиЦитат:
Първоначално публикувано от ianev
:D
Колеги,моля някой ако има телефона на пчеларския склад да го даде ,не го намирам в нета,а трябва да бия 30-40 км до Бургас
0879060544 и 0879060540 Иван Пчеларски център Алексиев
ок
Кажи к'во ти трябва/Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Днес направих преглед на едно от семействата ми и резултата е 5 рамки пило като тези.
http://s15.postimage.org/6nuo61m13/P4103786.jpg
преди 10 дена имах 3 кошера с такова пило и един с 6 пити.за жалост силите не са изравнени.слабите са много повече
Прав си аз накрая на другата седмица мисля да взема по 1 пита пило от силните семейства и да придам на по слабите
И ти си прав,и аз мисля така да правя.Тази година май за сериозна паша само на слънчогледа ще чакаме в нашия край.До тогава има време да си изравнят силите
Не само от меда се изкарват пари, правете и отводки и продавайте. Има голямо търсене.
Днес,видях ,че ВО поставена в пласмасова рамка(за проба)на 3.04. вече е изградена и има ларви по голяма част от питата,поставих на много от силните семйства по 1 ВО
И така .... какво е положението :) Кой до къде я докара? drinks;
Ами я и ти кажи центрофужи ли и какво излезе?Цитат:
Първоначално публикувано от apexs
Аз съм до кривата круша още е рано за оценки. Семействата ми градят усилено (по 5 нови рамки в магазините са изградили отделно в плодника) имат и понапръскан мед в магазините за сега семействата са силни дано и така ги запазя. Гледам времето го дават цялата седмица да е лошо с превалявания и мисля да им дам по малко сироп. Както е приказката пилците се броят на есен ако не бъркам drinks;
Много запечатано пило и малко мед и прашец градеж има но по слабо от преди петнайсетина дена,вече са в магазините има тук там по някой леко напръскан,отводки правя и освобождавам място за яйцеснасяне
Положението е много зле,няма паша,едва събират за тях си.Чакаме да цъфне драката,ама това време много лошо.
+1Цитат:
Първоначално публикувано от petkofire
Да,и пчелоядите се появиха за капак.Вчера заварих едно ято от около стотина парчета на пчелина.Вече мъкна и въздушната пушка с мен.Иначе драката цъфна.Гледам акацията прецъфтя преди няколко дена,а рапицата все още не е,има едно блокче което се жълтее.Цлънчогледа има вече метър и ми се струва че ще цъфне заедно с кориандъра.Такива работи странни в нашия край.
И при нас драката ще цъфне всеки момент ,тая година ще се надяваме само на слънчогледа и драка .
Започна да цъфти тук там по някое стръкче на кориандъра.
Кориандъра е хубава работа ама при мен няма. Сега се надявам на липата като цъфне и мисля че това ще стане до 10-тина дена
Тук кориандъра има няма десетина сантиметра.До 20 дни се надявам да цъфне.Слънчогледа е на метър височина.Всеки ден вали,но има и слънце.
Покраи вас, т.е. в нашия регион има ли кориандър, че никаде не съм забелязал тази година?????Цитат:
И в каква посока е?
3-4 хиляди декара от Александрово към Тънково и още няколко стотин между Медово и Александрово,направо се чудя дали има смисъл да ги карам на лавандула .
Моите ще хванат този Медово-Александрово, макар да им е малко далечко.Цитат:
И казваш започва да цъфти.... много се радвам, че досега приноса беше много малък.
Къде ги караш на Лавандула?
Tо хубаво цъфти то и липата почти е цъфнала ама с тея дъждове не е спряло да вали и го дават и другата седмица да вали.
Всеки май месец е така,лошото е че тази година всичко цъфти по–рано от обичайното.Сега остава да има едно сухо лято като миналото и пак ще я втасаме.
При мен магазините са пълни. Остава запечатването и другата събота май ще има въртене.
И мен мен магзините са пълни от драката.Чакаме сънчогледа да цъфне.
Колеги,как е при вас положението.
При мен нектара е прекалено гъст,въпреки многото дъжд през миналия месец.въпреки,че питите не са запечатани.От почти седмица не е спирало да духа и положението бие на по зле и от миналата година.
Слънчогледа почна,но тоя северосзточен вятър си е ебало мамата,няма спиране. sweating; sadsmile; next_mad;
Годината не е толкова лоша ,мед има поне другаде :D Вади го колега за да може да си го отделиш по видове ,слънчогледа тепърва започва и всяко забавяне на работата на пчелите ще означава загуба на продукция-нищо че не запечатан.Цитат:
Първоначално публикувано от kasapina
Зле зле, колко да е зле....
От много оплакване фаида няма. Нее розово, духа и сушата е голяма, но магазините са пълни нали? Какво се оплаквате тогава.
Извинявам се предварително на колегите, но подготвените добре пчелни семеиства вече напълниха по 2 магазина, какво повече искаме от животинките?
Зле си е работата при мен.
Днес бях на пчелина,кориандъра мирише и е бял като платно,но нищо не дава,питите черни.
При мен миналата събота два магазина бяха почти пълни, но не бяха хубаво запечатан. На някои сложих трети магазин. Тази събота ще го вадя. Един кориандър прецъфтя, друг още цъфти, а слънчогледа и той започва. Дано да валне както го дават неделя-понеделник.
При мен всичко е на 100 % пчеличките явно са останали доволни от грижите който полагам за тях през годината и се отблагодаряват с по 2 магазина пълни на макс в момента остава да запечатат някой друга рамка и най вероятно на 7 юли (тогава почивам) ще се върти центруфугата :D. Толкова съм доволен че с радост ще ги черпя по един захарен сироп като му дойде времето :D drinks;
Аз съм спо 2-а пълни но незапечатани магазина, и се чудя да слагам ли 3-ти?
Даите съвет колеги?
Ако има паша слагай според мен.
Янев, признай си че си почнал да разговаряш с тях и сте стигнали до разбирателство wink; . Как тъй ще чакаш 7 юли !!?? Аз въртя през седмица.
Момчета, не се чудете ами щом видите един-два шамара запечатани на питата и хвърляйте в центрофугата! Дядките на село са ми казвали навремето - колкото повече вадиш, толкова повече носят. От година на година се уверявам колко са прави, нищо че не са чували за Венер завалиите. Хубаво си правете сметката - покаже ли се сутрин слънцето, половин празен магазин трябва да има отгоре на кошера.
Йорданов, послушах съвета ти поговорихме си по рано през годината и се разбрахме ама си викам да не преметнат ама излязаха точни :D. И на всичкото отгоре ми заявиха шефе поне още един два магазина ще напълним :))). А иначе нямах свободни почивни дни за това бях писал на 7 юли ама се разбрах с един колега и другата събота и неделя ще въртя :))) drinks; drinks;
Още по два - минимум ! Само да имат свободно място - не забравяй! Задава се интересен месец, на много места ще се чупят рекорди, и не само температурни wink; :D
Недей да се чудиш, а слагай.Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
Благодаря Юри, вчера направих точно това, магазините едвам се вдигат, а някаде са започнали запечатването, но е на 30-40%Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
СЛожих им по 10 рамки за градеж. Но неможах на всички.
Останаха 2-а но наи вероятно следващата почивка, направо започвам да центрофужа малко по малко, а на тези 2-та ще извъртя меда и ще им върна празните рамки.
Само с една дума ще опиша положението при мен ОТЧАЙВАЩО. След липата работата е много зле. Слънчогледа както си дойде така и си прецъфтя за седмица. Сушата е голяма притока на нектар минимален, изхвърлят търтейте и усилено са на водата. Дъжд не е падал повече от месец. Така е виждам работата скоро да извъртя и малкото което са събрали и началото на август да започна да ги храня друга година по рано от 20 август сироп не съм наливал но сега положението е ...... next_mad; tube;
Мислях,че миналата година ще е най-лошата и сушева,но явно тази бие всички рекорди.
От юни до днешната дата няма дъжд,сушата е страшно голяма, ябълки и дръвчета ,всичко започва да съхне.
Никога не е било от толкова ранен период(днес е 15 юли),да прецъфти всичко и да няма нектар.
При мен работата е повече от зле. next_mad;
Да,явно такава е тенденцията в климата.Следващите години сигурно ще става по зле,но трябва да се приспособяваме.Аз вече направих едно хранене със сироп.Петък или събота пак ще храня.Само трябва да се действа много внимателно че стават големи нападения.
Днес ходих при вечната ми отводка,на която сложих втори корпус за да се развива,но каквото и да правя не се качват, а за градеж да не говорим.Мислех си за подхранване защото няма никакъв приток на нектар но вече не знам какво да мисля.Не е мръднала,стои си на 10 рамки и това е,напълнили са само една пита с медец.Около кошера ми всичко е така сухо че днес като палех пушалката се чудех къде да нося кошера ако пламне тревата.Затова сега съм разтворил всички прозорци да става течение,поркам ракия с таратор,слушам AC DC и препрочитам книгата Повече мед и восък в пчелина.След два три часа няма да помня какво съм прочел,какво съм слушал,утре ще си спомням само за ракията до към 10 часа :D но толкова ме е яд че ако не го избия на някъде ще се побъркам.Дано завали по скоро че комшиите се оплакват от музиката, а аз се пропих.
Дави я тази мъка :D drinks;
Другия начин е да разтъпчеш това от аватара ти ако е твое :D
Комшиите пак ще се оплакват, но само докато тръгнеш и като се прибираш :D
С екипа жегата пак е кофти като се спре ама с пчеларския гащеризон да не е по-малка жега :D
Този не е моя,аз имах същия преди две години но от тогава смених още два,на пролет ще си взема нещо по откачено.А екипа е задължителен колко и да е горещо,защото винаги карам сам и ако падна после няма да ме намерят целия,а така всичко е на едно място. :D
Doviciozo давай да ти продам едни ръкавици, чистак нови пълна протекция.Цената е бомба:) ако искаш пиши на ЛС.
По темата... мойте събират, но от къде и аз не знам.Но пълнят малко по-малко. sadsmile;
От жълтия бодил.Смятай ако падне един дъжд тази седмица,ще полудеят.
А дано inlove; Да изкараме по още някой магазин. drinks;
При мен от силните семеиства извадих по 2 пълни магазина и 3-я наченат, около 35кг. Като се има в предвид че нямах изградени рамки сложил съм им само по 5 изградени рамки.
Но пашата спря изведнъж след липата, да факт е че с този ГМО слънчоглед абсолютно нищо не събират от него, за 1 седмица ако имаше паша от слънчогледа щяха да напълнят поне 1/2 от магазина при мен има много слънчоглед и е много близо.
Младене, в България е забранено да се сеят ГМО култури. При мен от слънчогледа изкарах още по 2 магазина и с предната паша стигнах около 50 кг от кошер. В нашия регион явно са сяли слънчогледа по-рано и цъфна с около 20-тина дена по-рано докато имаше все още влага. След като хванаха жегите тогава пашата спря, а не защото слънчогледа не дава.
Зарко много зависи от сорта на слънчогледа.Какъв сорт са сяли около теб,ако знаеш сподели.Тук сеят предимно американски хибриди,защото са устойчеви на засушаване.Вярно е че отделят нектар,но е толкова гъст че пчелите понякога залепват за питите.И мойте напълниха от слънчогледа но не толкова,дори сега слагат и от бодила по малко.Тази година сушата е по голяма от миналата,има цепнатини в земята където може да ми влезе кракът до коляното,не е капнало капка от май месец.За сметка на това има вятър в изобилие.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
При нас тази година слънчогледа ме уби направо,по 2 и 3 магазина само от него.Незнам от сорта ли е или от това,че се застъпи с кориандъра(цъфна рано),досега не бях взимал толкова от него.
Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Слънчогледа дава много нектар, стига да има въздушна влага, а пчелите залепват по него, когато е сухо. Какъвто и да е хибрида, нектара е еднакъв, просто дълбочината на чашките е различна, а и количеството нектар. Тази година, където сяха по-рано слънчогледа, пчелите напълниха по 2,3, а някои по 4 магазина само за 7-8 дни.
"СЛЪНЧОГЛЕД - само за няколко години на повече от 40% от площите се отглежда слънчоглед по КЛИЪРФИЛД технологията. С Клиърфилд хибриди и продуктите Пулсар и Стомп, земеделските производители се справиха с проблемните плевели и откриха единственото химично решение срещу паразита синя китка."
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1097739
ivootur, нямам идея какъв е бил слънчогледа, то имаше хиляди декари. Факт е, че като хванаха вече големите жеги и пашата спря.
Незнам технологията, но тук 2-ра година пт слънчоглед мед не се вади. А го има в изобилие.
Ха,сорта е важен колега!Мед пуска слънчогледа с дебело стъбло и голяма пита.Часовниците които сеят сега масово пускат много малко нектар.Миналата година прехвърлях 16 с-ва от ДБ на Фарари и се изглупих да им оставя слънчогледа вътре.Презимуваха,но после започнаха да се топят и на 01.04 останаха 2.Слънчогледа в питите бе бял като рапица и твърд като камък.Оправях си вилицата с клещите от тоя боклук.слънчогледа не е това което беше,така че внимание!!!
To със всичко е така да ти кажа и от там идва наи-големия проблем. Не само с пчелите и тяхната смъртност, но и с нас хората.Цитат:
Първоначално публикувано от Farar
Според мен сушата е основния проблем за слънчогледовата паша.
Сушата е наистина голяма,но дори и тя не може да спре слънчогледа да отделя.Пиша го,защото 2007г в нашия район от 20.03 до наводнението на 06.08 капка не падна.Единственно слънчоглед вадихме по 11-12кг на с-во средно.
Тази година имахме много добър сорт слънчоглед до нас и за пръв път ги видях така да искат масово втори магазин.Тази година добива ми на слънчоглед от с-во е почти двоен в сравнение с последните 8г.
Идват омазани в жълто, но не пълнят магазина. Семейството е силно.
Съгласен съм при мен слънчогледа за малко над седмица си замина както беше цъфнал. Питите си останаха малки въобще не се разви както трябва и много малко взеха от него може да се каже че от две основни паши липа и слънчоглед тази година си бях с една. За догодина ще знам по рано да си подготвя семействата да направя по една отводка и с подхранване (ще започна по рано още март с сиропа) да ги засиля до липатаЦитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Голяма суша и при нас, майките силно са ограничили снасянето незнам дали това е причината /начинаещ съм/. Имам 3 отводки на по 5 рамки, запачнах да ги подхранвам с 200-300 гр. сироп 1:1. Незнам дали ще успея да ги развия до 7 рамки поне за зазимяване. Давайте съвети какви грижи да полагам за тях през август, че да успея да ги развия за зазимяване.
Третиране срещу акар и подхранване. Има достатъчно време.Цитат:
Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
Това е положението при мен и при колегите в Бургаски регион http://www.fermer.bg/%D1%81%D1%8A%D1...-news4107.html Все едно са снимали до мен.
Да,тази година е по сушава и от миналата,за сметка на това със сигурност ни очаква една топла и дълга есен,където пчелите че излапат зимния мед.Храненето август просто е задължително,поне веднъж в седмицата.Само че много внимателно и екпресно,само надвечер,че иначе стават едни нападения дето ти идва да се гръмнеш.
Преживях го преди два дни още не съм върнал рамките хич не беше приятна гледка!
При мен пчелите почти не излизат ,подхранвам със сироп през 3 дена прашец събират от цветята в двора голяма суша .