Днес разбрах че близо до пчелите ми ще бъде засяти 2 блока грах. И ми е интересно дали грахът е някакъв медонос
Преглед за печат
Днес разбрах че близо до пчелите ми ще бъде засяти 2 блока грах. И ми е интересно дали грахът е някакъв медонос
Може и ти да изкараш малко медец, но този с граха ще остане много доволен. Ако е в големи количества т.е. много декари можеш да разчиташ на сериозни добиви.
Колега ,руските колеги отговориха -от 15 до 40 кг от декар ако се полива-успех!
Е, поне за гълъбите ще изкараш грах wink;
Как за гълъбите? Направо на пазара...
Грахът е с дълбоки нектарници и пчелите немогат да се въсползват от нетара,но има извънцветни нектарници,които отделят незначително количество нектар.Ако в района има друга цъфтяща разтителност пчелите ще се насочат на там.Преди две години,на 10м от пчелите имаше 30-40декара грах-тук таме се мяркаше по някоя пчела.Може би при различните сортове е различно sleepy; sleepy; sleepy;Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
аз не вярвам колега -руските ни колеги да ни подведат,поне досега това не е ставало и винаги са помагали безвъзмездно,аз също не знам за граха нищо и гуглето мълчи по въпроса ,хората отговориха от личен опит..
ми за това и попитах колега -грах и гречиха -не вервам да е много различно -това което са отговорили -това пиша ,аз също немам конкретни отговори-то всъщност едва ли некой от нас знае.Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Граха си е паша - не се съмнявай. Пръска се - след сеитба преди поникване, с хербициди...и толкова.Никакви проблеми няма да имаш поради него.
А гречихата е друга тема - тук посеви от нея няма...
В големи количества ще е догодина ще видим резултата. Също така и рапица ще има в съседство така за сега съм доволен :)
E, тебе да не те мислим тогава. wink;
С рапицата внимавай. Имай предвид, че предразполага към роево състояние. Взимай мерки на време за да не береш ядове.
ianev, някакви впечатления от граха ? При мен пчелите го посещават няколко дена, само ако няма друга паша. А от рапицата ?
При мен рапица нямаше но от колеги от Българово знам че нищо не е дала посещавана е от пчелите но много прашец малко нектар. А колко до граха не съм ходил до него да вида колко е посещаван от пчелите но много силно градят и доста нектар имам напръскан в магазините а няма от къде да е като при мен докато не цъфне липата няма друга паша тя ми се явява първа и после втора слънчогледа
Най ме радва такава комбинация - две паши , като преди първата има стимулираща паша. Още повече че тая година като че ли слънчогледовата ще бъде доста продължителна, поне при нас така се очертава.
Гречиха - това е Елда, абсолютно различно растение от рода на злакови, а граха - е бобово.Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
На руски грах е ГОРОХ.
И аз да попитам за отзиви за граха - имам около 200 декара на около 300 метра от пчелина, интересува ме дава ли нектар, период на цъфтеж, такива работи, като мине ще споделя резултата при мен...
Няма как да ти кажем тук от форума. Само тоя, дето го е сял, може да ти помогне /ориентира/. Има фуражен, има градински, има за зелено торене /агроекология/, има нисък, среден, висок, най-различни сортове със съответните особености. И допълнително от агроекологичните условия много зависи...
Успех и пиши после в темата.
Имах преди време близо до пчелина много декари грах, цъфти с жълт цвят-никакъв интерес от страна на пчелите.
Колега от грахът не очаквай нищо, моли се да него пръскат с много препарати.
Грахът го сеят зада могат да си получават субсидиите, като култура която остава азот в почвата
Точно тоя най-малко го пръскат.
Какъв контрол ? От кого контрол ?
Слънчо ,та ти си в страната на чудесата .
Тиквите изтощават почвата , а граха и люцерната например я обогатяват с азот .
Есенес оная голямата фирма зася тука из наште села ряпа. За зелено торене, уж и влагата задържала и пролетта я заораха. Някои колеги се зарадваха че имат много рапица:)
Миналата година на 300 м от пчелина бяха засели между 500 и 600 дка грах. Е, толкова бързо прецъфтя, че и пчелите не разбраха кога. Всичко се случи за около седмица през която въобще не видях някакъв по-сериозен принос в семействата.
Грахът,като вс бобови е медоносен,но нектара е "кисел",като на гроздето и лисицата.Нектарниците са дълбоки и пчелите не го достигат.При определени условия в основата на дръжката на съцветието се отдел нищожно количество нектар.....
Трябва ли , да завъдим ,,Кавказки,, ?
Да!За да угодим на капризните пчелари.Аз съм доволен от граха/ако го засеят/.Никога не е прецъфтявал за седмица–12–17дена.Цъфти от долу на горе.Доволен съм.За бамята сигурно ще се ореват орталъците.Ама спряха да я сеят.А цъфти до края на 09.Ако е топло и 10 месец захапва.А прашец,прашец.......и прашец.Така,че бъдете доволни от това което ви засеят.
По време на цъфтежа на акацията много слаба посещаемост, сега доста го посещават, събират червен прашец, вероятно и нектар, но в малки количества. Добре е да го има, защото се занимават с нещичко, но за паша - медоносна е недостатъчно!