Здравейте!
Искам да знам как да определя на колко години е НЕ маркирана майка и имали промени в нейния размера с остаряването или в зависимост от годишните сезони?
Благодаря ви предварително.
Здравейте!
Искам да знам как да определя на колко години е НЕ маркирана майка и имали промени в нейния размера с остаряването или в зависимост от годишните сезони?
Благодаря ви предварително.
Здравей,колега!
Това е лично мое мнение за няколко белеза, по които аз съдя,че една майка е на повече от два сезона(демек стара) : майката е с лъскава задна част(износена от много снасяне на яйца),майката се движи много бавно по питите и се "ослушва",майката е с по-тъмна окраска,майката е с леко "опърпани" криле,малко по-дребна от обикновено.Най-сигурния белег е "неплътното" и с повече дупки пило!
А ето и няколко признака,по които аз съдя,че една майка е по-млада(един или два сезона): мъхеста задна част ,младата майка е доста активна и пъргава по питите,нейното пило е по-плътно(това не е гаранция,защото може да е млада и не толкова качествена),младата майка е по-едра и т.н.
Като пчелар с малко опит много често съм се чудел за възрастта на пчелните ми майки, но с времето се научих да ги познавам.Най-сигурния начин е да ги бележиш!
Бях доста обстоятелствен,но и аз като теб колега много съм се чудил в предходните ми прегледи на кошерите и за възрастта на майката.Надявам се да съм помогнал поне малко да разпознаваш млада от по-стара майка.
Успех!
Благодаря ти много за отговора и ти пожелавам успешна пчеларска година и здраве.
Неоплодена майка, на 4 дни след излюпването успешно е намерила търтиевото сборище и се е чифтосала, отзад са чарковете на търтея или така наречения брачен шлейф.
Сега ако има някой да сложи снимка и на 2-3 годишна майка,като тази на горната снимка във близък план да се видят разликите ще е супер.Колко ясно се вижда на снимката мъхестата задна част за което пише колегата,крилата и какви са големи:)
Колега много космати твоите работнички няма ли някой ваучер за кола маска на промоция да им дадеш:))))
Това е майка оплодена 2012 г. вече работи шести сезон, на шест пити пило е като тази на снимката, от дъска до дъска, пчелите са и подготвили 2 маточника за смяната и. Криле и крака са здрави, но вече е излъскана, хитина е износен, има изкривяване на задницата, личи си как единия и пръстен е по-широк от другите.
Аз оплождам майките си дирекно в отводка с две или три пити люпещо се пило, така се получава качество. Майката е излюпена в клетка, огледана и одобрена, тогава се придава в отводката. С един чарпак пчели се отглеждат майки за продажба, срок на употреба един сезон.
Добре изглежда за възрастта си, а и не само- издължена с остро дупе, необъсана, със запазени криле, добро осеменявене...
Моите на третата или пролетта на четвъртата година, клекат. Затова не ги чакам много, много. Единици са тези които заслужават да останат на трета или началото на четвърта година. Преди 14 дни смених 11 от най-лошо представяващите се. До дни ще има още 15-16 оплодени...Която изклапче си отива...
Днес снимах майка и дъщеря, работят заедно в кошера, след успешна самосмяна. Майката е оплодена 2013г. Щафетата успешно е предадена на следващото поколение, пило на 7 рамки от дъска до дъска. Тази година има добив 9кг. рапица и 14кг. акация, надявам се от основната паша още 25-30 кг.
Най-добрите почвено-климатични условия за пчеларство в България са в пространството което се заключва от линията Русе-Силистра-Добрич-Шумен-Търговище-Разград-Русе. Това е било установено по времето на соца, когато пчеларството е било държавна политика и пчелините са били държавна собственост, по резултатите им.
Тези майки изглеждат перфектно, аз не бих и дал повече от месец. Имат си още мъх като бебета :)
Значи много трудно може да се определи възрастта.