Предстои ми геодезическо заснемане на парцел и сграда. Някой ползвал ли е такава услуга? Приблизителна цена? Тарифите на кв. метър ли са?
Благодаря.
Преглед за печат
Предстои ми геодезическо заснемане на парцел и сграда. Някой ползвал ли е такава услуга? Приблизителна цена? Тарифите на кв. метър ли са?
Благодаря.
Ако предположим, че имота ти е с форма на четириъгълник, то точките са четири. Геодезиста определя на тези точки координатите. Аналогично за постройката, но там точките при всички случаи, ще са повече.
ПП Всичко това после се нанася в кадастралната карта на населеното място.
Атанасов, мястото ни е с шест ъгъла и една масивна постройка. Поради няколко изменения на плана в годините, баща ми реши преди 7 - 8 години да оправи нещата. Извика геодезист и му излезе 240лв.
За имот в регулация цената е грубо по 2(две) на точка в сравнение с имот извън регулация-нива, ливада и т.н. Някъде може и пазарлък с фирмата. Зависи и от колко далеко ще дойдат до имота.
По важното е да искаш да ти даде подписани и подпечатани 3 бр. папки и дигитален файл в CAD формат на заснемането.
Благодаря за насоките. Ще се заснема сграда (къща) с цел деклариране и плащане на данък, ако се сещате за още подробности -давайте.
Опита ми от преди 3-4 години за имоти в и извън регулация:
Отиваш в общината по местонахождение на имота. В отдела, където издават скици(не помня името) питаш с коя/и лицензирани геодезисти работят, даже и координатите за връзка ще ти дадат. Чуваш ги за цени. Ако избереш някой от горните, нещата са отработени-геодезист-община и всичко е гладко и безпроблемно. Не знам и не ме интересува каква им е схемата. Зная, че лиценза на геодезиста важи за цялата територия на страната.
Аз за единия имот намерих и извиках "неправилния" геодезист. Дойде от 30км.- съседната община, а не от 120км. като "правилния" от София. Излезе ми 20лв. на точка - 6 точки - за имот(празен двор) в регулация срещу 60лв./точка на "правилния". Намерих го в електронния регистър на лицензираните геодезисти. На "неправилния" с 300 зора и увъртания му дадоха от местната малка община първоначалните скици и отправни точки, без които не може да започне да мери. Добре, че излезе "гърмян заек" и си свърши работата.
Все пак е възможно горното да е частен случай или вече да са се променили порядките...
Гледам станали два месеца от началото на драмата. :( Още дерзая. sweating;Дълго е за писане, та само да ви питам : Имам спомен за понятия - масивна постройка и паянтова постройка.
Към днешна дата има ли нещо, като -паянтова постройка- и какво определя, че е такава ?
п.п. Ако за отговора е необходимо, мога доуточня нещо.
Ако няма стоманобетон се определя като паянтова постройка. Например- каменен цокъл на кал първи етаж, втори кирпич, таваните гредоред.
Чети Закон за устройство на територията, там се определят малкото случай при които не се изисква проект. За всичко друго се изисква проект, без значение техниката на застрояване.
От това, което пишеш разбирам, че и паянта се строи с проект. При мен е без проект. Драмата е следната : искат ми конструктивно становище, а конструктора отказва, защото нямало бетонни колони и бетонен трегер под покрива. Ситуацията е патова за момента.
Паянтова постройка или постройка с разглобяема конструкция ...бля,бля,бля....Ако в нея се вкарва ток.вода,ел задължително с проект.Дори и за ограда е необходим проект....дори и да не се намира в УПИ.
Ако ще и от бали слама да го правиш...Ако искаш да е законно .......ще вдигнеш купата,че и медал ще получиш...
Ами питаш сериозно..демек каквото повикало,такова се обадило...Споко,не си разваляй вечерта заради една барака.
В този случай постройката подлежи на събаряне. Няма как да я узакониш .
От колко време е тази колиба та сега ти е хрумнало да е декларираш ,от какъв зор.
Ако ще изкарваш нотариален акт тогава ти трябва да правиш пуп заснемане,,,ако е за само да си плащаш данъка не знам за какво го правиш.
Тази нощ ще сънувам :
https://m.netinfo.bg/media/images/28...-dimitrovo.jpg sweating;
Не ма такава общ.която да не ти вземе парите за нот. акт ти трябва да го заснемеш всичко и си вадиш документи те,
ch.atanasov тази паянтова постройка на село ли е? защо ти искат констроктивен проект?
Аз затова ползвам магия.Той оня отгоре гледа.:bigsmile:
Един авер построи къща извън надлежния ред. Впоследствие успя да я узакони след три години ходене по мъките. Вече готов обект е мноооого трудно да бъде вкаран в законова мярка.
!00 лв.някаква такса + 10 лв. на точка.Цитат:
Първоначално публикувано от kuline
700 лв. смяна монофазен с трифазен + кабела от техния кабел до до твоето табло.
25 лв. водомер + 20лв. подмяна на крана след водомера.(с кранче за източване на водата)
Само когато обекта е на колела не се изискват документи.Така ми обясниха.
Познат ми каза че за вкарване от не регулиран в регулация платил повече от 2000лв, и 1 год, чакане.
Четох че можело да се построиш с временен статут и след време да го премахнеш или поднови статута.
Когато питах в кметството ми казаха че такова нещо няма.Предполагам че нещо не съм разбрал правилно.