ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЛР В ДБ или ОБРАТНО
Здравейте, млад съм в занаята и имам нужда от съвет.
Може ли някой с опит да ми обясни как да прехвърля корпусни кошери в Дадан-блатови.
И кога е редно да го направя - сега или на пролет?
Наскоро купих 15 много силни семейства, но за съжаление са в корпусни кошери. Всичките ми останали кошери са Дадан блат и искам да уеднаква системите. blush;
Отвотка от дадан-блатов кошер в многокорпусен
Здравейте колеги,
На пролет ми предстои ми прехвърляне на отвотка от дадан-блатови кошери в много корпусени. Някой правил ли го е? Как според вас ще стане най-безболезнено за пчелите и за мен ?
Re: от многокорпусен към ДБ
Цитат:
Първоначално публикувано от cocosas
имам няколко многокорпусни кошера , но искам да ги прехвурля в ДБ. Някой може ме просветли как да стане това начинание?
Единя начин е да режеш от ЛР рамките пилото и да "монтираш" на ДБ рамки изрязаните парчета. Но тези рамки трябва да са изолирани от майката (или тя от тях) докато излезе пилото инак цяла година ще имаш калпави пити защото майката ще продължи да снася там.
Другия начин е ако имаш ДБ 10 рамков, за сложиш рамките с пило в корпус над ДБ плодника, стесняваш го в началото, а майката долу ограничена с ХР. Така полека пилото ще излезе и тази година ще работиш с ЛР корпус вместо магазин.
Третия начин е просто да сложиш рамките в ДБ плодника и полека полека с излизането на пилото да ги подменяш.
Аз бих постъпил по втория начин - с ЛР корпус като магазин над ДБ плодника.
да и ман мен 2рия варянт ми допада макар че го бях зам ислил по 3-тия. А как да стане ? слагам 10 неизградени рамки с основи ДБ в плодника и отгоре 2-та корпуса ЛР както са си в момента ?
Цитат:
Първоначално публикувано от cocosas
да и ман мен 2рия варянт ми допада макар че го бях зам ислил по 3-тия. А как да стане ? слагам 10 неизградени рамки с основи ДБ в плодника и отгоре 2-та корпуса ЛР както са си в момента ?
Не защо 2та корпуса. Едва ли имаш толкова много пило. Събери само пилото , другите рамки за какво са ти.
Ако трябва да сме толкова подробни, то в плодника сложи една пита с пило (ДБ или ЛР, каквато има)но по крайна,целта и е да има млада пчела и при майкта. Тя може и да остане до наесен, може да я ползваш за строителна рамка, ще градят далаци отдолу. Сложи някоя и друга ДБ пити с мед, някоя основа. Сложи преградна дъска, зад нея разпечатани ЛР питите с мед за да ги обират без да снася там майката. Над плодника ХР, над нея в ЛР корпус ЛР питите с пилото.
Ако не ти се занимава да пререждаш пак плодника то тези ЛР които са с мед може да не ги слагаш долу а да ги употребиш по друг начин, а плодника да си го наредиш само с ДБ.