Тук ще се пишат всички мнения свързани с кошери тип РД.
Преглед за печат
Тук ще се пишат всички мнения свързани с кошери тип РД.
Имам малък опит с такъва кошер и ще го споделя с вас ! Това е един много лек и удобен кошер , който при правилен подход е подходящ за всякакви условия за пчеларстване ! С него се олавя и най-ранната паша , но поради бързото усвояване на корпусите се налага понякога да се блокира майката в най-горния корпус , за да се избегне роене след главна паша ! Метода по който работя с него е чисто любителски и не твърдя , че е най-добрия , но е удобен и не се наслагват много корпуси (най-много 4 ).През пролетта правя ротация , когато горния корпс е вече пълен с пило . След това по преценка след колко време ще има главна паша (ако остават не повече от 10тина дни)и е усвоен и втория корпус поставям 3ти м/у двата , като майката остава в най-горния . Ако пашата е богата и продължителна поставям още един върху 2рия . След центрофугирането (преключване на пашата) подреждам така : празен корпус , корпуса с майката и върху него още един празен . Така чакам следващата паша , като до тогава майкота се е качила горе и само се разместват долните 2 корпуса и при нужда се прибавя още един . Лично на мен от корпусните технологии РД ми харесва Най-много . По-малко се мачкат пчели , при разместването на корпуси , по-леки корпуси и възможност за събиране на монофлорен мед и др. ПС. Ако , се ползват 3 корпуса за плодник - общия брой корпуси става голям и кошера неустойчив и неудобен за работа (лично мнение)!Успех на ползващите системата и споделяйте опит от това има само полза ! wink;
Колко е височината на рамката ти
Стандарта е 230 мм.
Една от съществените особености на алпийския кошер(Роже Делон) са неговите рамки. Те се състоят от горна носеща летвичка с р-ри 320/25/9 мм. и монтирана към нея П-образна тел с обща дължина 730 мм. и дебелина 3 мм.Металната рамка се захваща към носещата летвичка като се вкарва през два странични отвора. Основата се монтира като се вкарва през специални прорези на горната летвичка.Така получените рамки не се зателват и В.О. се монтират бързо.
Корпусите са с р-ри 360/338/230 мм., като дебелината на дъските е 30 мм.В един корпус се поместват 8 рамки с р-ри 320/215 мм.
Основната конфигурация на "побългарената" с-ма включва 4 корпуса, дълбоко дъно, покривна дъска с отвор за пластмасова хранилка и капак. Всички корпуси имат кръгли прелки с диаметър 22 мм. и прилетни дъсчици за затваряне на входовете при нужда. Оригиналните рамки на Роже Делон са заменени с дървени, които обаче е необходимо да се зателват.
Нестандартна е 238 ! Станаха много прилични рамки , удобни и сякаш пчелите също ги харесаха! wink; :D И понеже реших , че всичко ще е нестандартно , направих 3 корпусчета и магазинче с рамка 160мм. , която обаче е с тел , като оригинала ! Дали ще има ефект , ще разбера това лято ! :DЦитат:
Първоначално публикувано от e.shishkov
Я пусни снимка на оригинала.Рамката дето я имаш.
http://pchelari.com/snimka/images/vd...l92qlgjbb9.jpg
http://pchelari.com/snimka/images/yx...s54y1f7hua.jpg
http://pchelari.com/snimka/images/26...eviknp11va.jpg
Това е магазинчето и двата вида рамки , като магазинната е с основа .
Тази оригиналната е хубава.Но аз лично зная,че горната летва на рамката на Роже Делон е с триъгълно сечение.Иначе е много шик.
В моята книга е такава , като телта се закрепя по специфичен начин и горната летва е 9 мм. от твърдо дърво (бук)! Моята е различна само в размера и обтеляването !
Няма значение и така е хубава.
Аз съм эаложил на 205мм рамка,като също е от тел.Горната летва ми е10мм.Тя е от чам.Правя 2,5мм отвор и набивам 3мм тел.Нямам информация дали тази зглобка ще издържи.Това лято ще ги заселвам.
Ако просто сгънеш телта в горния край над летвата , зада несе изважда надоло става идеално ! Иначе оригиналния начин е перфектен , особено ако след монтиране на телта отворите се запълват с дървени чепчета и разтопен восък ! Добър резултат дава и залепването на основата с разтопен восък към телта ! П.С. Ако подадеш телта малко над летвата , отдоло пристегнеш на менгеме и с малко чукче оформиш "глава" , няма дасе изхлузва телта ! judge;
Уважаеми пчелари,бихте ли ми обяснили как се заселва този модел кошер.Изработил съм си два и зглобявам още два.Добър съм като дърводелец но съм слаб като пчелар.Намирам се в района на искърското дефиле,близо София.С уважение:В.Александров
http://s1.postimage.org/2hwq7chs4/DSCF0112.jpg
Приятелю заселването е най лесната работа.Съветвам те да помолиш някоин познат пчелар да ти помогне или прочети някоя книга, в интернет има много информация също.Пожелавам ти успех.Цитат:
Първоначално публикувано от wenciautoklima
Понеже кошера е нов (нямаш изградени пити) , желателно е даго заселиш с рояк , а не с отводка (освен , ако отводката нее на същата рамка !) ! Иначе заселването става , като се изсипят пчелите от сандъчето в кошера със стръскване , измитане и подпушване ! :D
Тъй като една рамка Роже Делон е половин рамка ДБ, най-лесно кошерът се заселва с отводка на ДБ рамки. В два корпуса на Роже Делон се слагат ДБ пити, завъртяни на 90 градуса. Ушите на рамките се изрязват, а за закрепване се приспособява нещо, примерно пирончета.
После отводката се подхранва, за да изгради и осемени оригиналните си рамки, а ДБ пити се качват над питите с мед и след като се освободят от пилото се изваждат. Внимава се майката да остане в новия плодник.
Колега, ще трябва да си изработиш още най-малко по 2 корпусчета за кошер за комплектовка, ако са само по 3, както са на снимката, ще са ти малко.
Моето "Роже" иззимува на 5 покрити рамчета (беше си слабичко рояче ) , а сега вече е на корпус и половина - изпревари всички ! :D :D :D
Вече извадих първият мед от "Рожето" ! Този кошер оправда очакванията ми , но всеоще прилагам хаотични технологий ! Особенно ме впечатли градежа на телените рамчици - красота ! Някой колега няма ли да сподели , докъде е стигнал в работата с това "чудо" ? wink; :D
И каква стана тя. Не твърдеше ли, че по-добро от ДБ няма cool; .Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Юри , несе габаркай ! Продължавам даго твърдя , а и в случая неправя сравнение ! На ДБ конкурент е единствено лежака и то при работа без магазин , но това е друга тема ! За мен това кошерче е най-добро от корпусните и имам идеи за работа с него , но немога да "патентовам" предидасъм завършил експериментите ! wink; hi; :D
a има ли я някъде тази тема,да прочета какво си написал,че живо ме интересува? drinks;Цитат:
п.п.защо лежака,да е по-добър при работа без магазин т.е.със магазин какво му е?
И с "фарарче" да опиташ - пак много ще ти хареса! И после ще се чудиш как толкова години си работил с ДБ, а не примерно с ЛР! :DЦитат:
Аз залагам,че конкретно фарара ще му хареса повече judge; (това все едно чашката със зарчетата :D )
Малка шегичка. Предполагам, не се сърдиш. Роже Делон си е разновидност на многокорпусната система. За моите условия този обем е малък и ще ми създава повече работа, за това предпочитам стандартна ЛР рамка. Но при теб е идеален. Като натрупаш още опит с него, съм сигурен, че ще си промениш мнението за ДБ. Не че е лоша система, но с тази по-лесно и приятно се постигат максимални резултати. drinks;
Лежака с магазин е хамалогия ! wink; :DЦитат:
Първоначално публикувано от kando
Колега точно Фарарите преработих в ДБ - писал съм в съответните теми , и бих дискотирал на подходящото място ! wink; :DЦитат:
Първоначално публикувано от kando
Няма за какво да се сърдя , ако всеки е съгласен с всичко - закакво ни е форум ?! :DЦитат:
Първоначално публикувано от yuri
хм според мен е обратно - лежака без магазин е хамалогия + че в даден момент дори 21 рамков лежак ми утесня и то много.Намерих тема,която ти си почнал и бачо Коста ти е написал много интересни коментари - а Борката Александров е публикувал една много полезна макар и кратка статийка.Цитат:
При моите условия,в моя район,при моя начин на работа,лежака за сега!!! води пред три системи,със които съм работил - 10 и 12 рамков ДБ,фарар и ЛР.За фарара ти четох постовете - в обща сметка и моите негодувания са подобни,като изключим това за майките,защото никога не успях да загубя майка от фарарите,но проблема със много инвентар си остава,обаче от гледна точка на многокорпусна система,лично за мен фарара е най-сполучливата.
п.п.и дори все си мисля,че за стационарно пчеларство,фарара е най-удачната система.
п.п.2 но аз не съм нито във планински,нито в полупланински район.
Така е колега , всеки от нас коментира изхождайки от своята гледна точка и опит , но до голяма степен свързани с конкретен РАЙОН ! И всепак успяваме дасме взаимнополезни ! Успех на всички ! hi;
колеги направих си 4 кошера от рожето с по 3 корпуса е всеки кошер. но не намерих инфо за магазина нито размерите на магазина и рамките му. моля помогнете с каквото можете.
Колега , на този кошер магазин му нетрябва ! Всеки корпус еи магазин ! Ако държиш да има магазин - просто режеш рамката надве и намаляш съответно корпуса и готово ! wink; :D
аз съм виждал в едно старо списание нещо като магазини. кошерите са на 3 корпуса а отгоре има 3 по ниски но по широки, получава се нещо като гъба, аз за това питам. иначе съм наясно че всеки корпус е магазин.
Гилъне, 3 корпуса са много малко за нуждите на силно пчелно семейство. Трябват ти минимум 6, за това и най-вероятно това което си виждал е плод на не достатъчно обезпечение с инвентар от страна на този, на когото са били кошерите.
благодаря ти колега, и тези който направих са с по 3 корпуса. обаче и без това ще бъдат заселени напролет, така че дотогава ще им издялкам по още 4-5 корпуса на кошер. за мен това е много удобен кошер като го гледам как е устроен. имам проблеми и то сериозни с кръста а пък съм и 2 метра висок, така че това е идеален кошер за мен. мисля както сега са на 3 да им направя поне по още 4 корпуса и готово.дъната само не са им готови, но се чудя все още какви да бъдат, не знам може ли да се приложи при рожето техниката на дълбокото дъно.
скоро ще кача снимки на целия пчелин, че искам да е завършен когато ви го покажа, освен с рожетата, се занимавам и с 2 Д>Б> 12таци, и няколко оплодни кошерчета. след седмица две най много ще кача снимки. ако някъде нещо съм сбъркал ще видите, и дано ме поправите успешно. благодаря ви засега
Колега , виждам чеси мерклия за РД и ,че сам сиги правиш , затова мога дате посъветвам - оразмери рамките вертикално така , че да слагаш точно половин ДБ основа (стават по-дълбоки от оригинала на РД )и ти трябват точно по 4 корпуса на кошер ! Иначе трябва даги укрепваш допълнително щото вятъра...... пробвах и установих , че за райони с ранна и немного бурна паша - нее лош вариант ! wink; Успех !
не схванах мисалта ти колега, може ли да поясниш това за рамките? аз така съм ги направил че в 2 корпуса да се побират 8 Д>Б> рамки. аз аправих тези рожета за да опитам с тях, че ми изпадна на едно място над 200 рамки сковани и надупчени но не използвани. проблема е че са от преди 15 години. но нищо им няма седяли са на склад, ще ги топна в Сода каустик и мисля че няма да има проблем
Грубо казано половин ДБ основа е с размер 210/270 , при 196/278 на РД . Напръвпоглед нее много разликата , но е достатъчна да спести корпус ! С такава рамка кошера има обем малко по-голям от ДБ10+магазин , ако е с 4 корпуса ! Ако за дадения район този обем е достатъчен , то е оправдано използването на системата !
Ако тези рамки наистина не са ползвани, няма от какво да ги дезинфекцираш. Това, че просто са си стояли, не е никакъв проблем.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
не са ползвани. но са седяли до такива който бяха ползвани.
Уважаеми колеги,видях се в чудо.Заселих два кошера Р.Д.Когато ги взех бяха в по един корпус на 8 рамки.Сега /2месеца по късно/ са на по 4 корпуса и един магазин.Магазин е силно казано,просто това ми беше последния сух чамов материал.Ако някой от Вас има свободни корпуси,които продава,подарява,заменя или каквато и да е друга форма -ще бъда благодарен за услугата.
Колега,нали има пчеларски магазини?Ако няма там ,аз познавам дърводелец.
Желанието е в твоите ръце.
Коя е твоята книга как се казва???Цитат:
Цитат:
Първоначално публикувано от Б.Медаров
На Милан Матич за Фарарите и РД
И аз я имам,търся да закупя ,,Беседи с бай Коста Велчев,,Може и копие.
tube; Никой вече нищо не пише за кошери РД
за резултатите им през 2011г.Доближават ли се по пройзводителност на ДБ-10 рамковият поставени при еднакви условия на пчеларстване
hristo73k, защо реши че първият ти пост трябва да започва така ? Ние сме общество от умни, възпитани и кротки люде, рядко си изпускаме нервите и никога не повишаваме тон. Кажи културно "Здравейте, добри хора", кажи си кой си и за какво се бориш и досега щеше да си затрупан с информация.
РД съм виждал само на картинка, от ДБ10 съм очарован.
hi; Аз съм от Копривщица съвсем начинаещ.
Интересувам се от най-подходящата система за пчеларстване в района ми. Намира се на 1030 надморска височина и има само ливадна паша.Системите от който се интересувам са ДБ10 или 12 рамков дълбоко дъно или РД.
Понеже информацията за РД е много оскъдна във форума реших да активирам позващите системата.Надявам се да бъда извинен ако съм направил лошо впечатление.
Почвай с ДБ10, желателно да е с отделно дъно, че е по-универсален. Дълбоки дъна не ползвам, няма смисъл за мен. За РД - огледай се в района какво ползват колегите и от какво са доволни ако ти кажат ще е добре. Успех !
Благодаря за съвета!Интересуваме за мнение от пчеларите ползващи системата РД да споделят мнението си за тях и удачно ли е за района в който живея?
За сега съм установил два недостатъка на РД
1.Правят се рамки и корпуси два пъти повече.
2.При 6 корпуса след вадене на мед трябва да се съхраняват излишните в противен случай (страх от вятър).
http://warre.biobees.com/delon.pdf
do dachkov Много Ви благодаря за споделената информация!Имам много въпроси относно РД системата,незнам дали няма да е по - удобно ако ми напишете тел. си номер за да осъществим контакт.
Колко плодникови корпуса трябва да има семейството?
Колко медови корпуси?
Два копруса достатъчни ли са за плодникови?
Петкорпусното РД ще ми бъде ли достатъчно или трябва да имам и 6 корпус при климатичните условия посочени по - горе за пчеларстване?Благодаря предварително за отговора!
Не мога да ви дам точни отговори ,защото се занимавам от три години и все още се уча ,но ще кажа какво мисля по зададените въпроси.
Два копруса достатъчни ли са за плодникови?
Колко плодникови корпуса трябва да има семейството?
Три корпуса са равни на 12 рамков дадан блатов плодник
Първия корпус го запълват с прашец .За момента мисля че 3 корпуса за плодник е по добре от 2.
Петкорпусното РД ще ми бъде ли достатъчно или трябва да имам и 6 корпус при климатичните условия посочени по - горе за пчеларстване?
Колко медови корпуси?
Разпитайте пчелари в района до колко увеличават обема на кошера през годината и преценете знаейки следното 6 корпуса = 12 рамков дадан блат с два магазина.
http://www.pchelovod.info/index.php?showtopic=718
до dachkov Благодаря Ви!На колко корпуса ти зимуват пчелните семейства, ползваш ли ХН решетка и между кои корпуси, в планински район ли пчеларстваш?При нас в ДБ семействата са 12 рамкови, значи трябва да имам 6 корпуса.Как би оценил 2 те системи ДБ спрямо РД и удачно ли е дълбоко дъно за РД?Прекалявам с въпросите, но съм много абсолютено начинаещ.
На колко корпуса ти зимуват пчелните семейства,
Две зими на 3 но съм се замислил за 2.
ползваш ли ХН решетка и между кои корпуси,
Пролетта на 2011 (началото на април)преместих майката в първи корпус над нея ХР с цел след рапицата да махна дадан блатовите рамки на които бях взел отводки. До слънчогледа при тези които са над 3 корпуса я държах над трети по време на слънчогледа я махнах.
в планински район ли пчеларстваш?
Не 30 км от р. Дунав.
Как би оценил 2 те системи ДБ спрямо РД и удачно ли е дълбоко дъно за РД?
Имам 1 бр ДБ 12 рамки Миналата година е изградил 24 магазинни рамки + две плодникови
РД Средно по 3 корпуса .
Според мен и едната и другата система са равни при изобилна и продължителна паша .Разлика в полза на РД виждам при зазимяването ДБ имаше на 7 рамки пило и докато се чудех как да го стеснявам реших да му оставя единия магазин без да стеснявам.На 3 корпуса ги оставях да зимуват с цел единия да отдалечава кълбото от входа ако това е дълбоко дъно.
Според мен в нйкой форум няма да намерите вярната технология и система кошери. До там ще стигнете след добра теоретична подготовка.Ако четете руски може да започнете от тук.
Содержание журналов пчеловодство 1961-2011.
http://www.pchelovod.info/index.php?download=1536
Здравей ,Дачков
имам питане относно технологията на работа с РД.
Ако си зазимил семейството примерно на три корпуса първото неща на пролет, което правиш е корпуса със пчелите да го свалиш най отдолу а отгоре празен корпус или греша.След като се развие и втория корпус слагаш трети корпус,между двата ли го слагаш?Развива се и третия корпус.
И след това слагаш хн решетка и медовите корпуси може ли да ги сложиш едновременно или трябва да ги добавяш постепенно? След слагане на медовите корпуси продължаваш ли с ротацийте на плодниковите корпуси и какви са ако има такива?Имаш ли случай в който,семейството да напълни и плодниковите пити с мед и да ограничи снасянето на майката.Как се справяш ако семейството ако е в роево състояние,може ли да го овладееш само с ротаций на корпусите или трябва да правиш отводка.Много ще ти бъда благодарен ако сподели опита си по тези въпроси.
Ако си зазимил семейството примерно на три корпуса първото неща на пролет, което правиш е корпуса със пчелите да го свалиш най отдолу а отгоре празен корпус или греша.
Това което съм направил от началото на месеца е :
Първото нещо което съм направил е да прибера умрелите второ да обгоря дъната като подмора от дъната го събирам и отива в огъня .Третото нещо тези които са отслабнали (от опаразитяване с кърлеж може би )махам отдоло първия корпус ако са много слаби (оценката е субективна) и втория.
След като се развие и втория корпус слагаш трети корпус,между двата ли го слагаш?Развива се и третия корпус.
Не съм имал възможност да слагам трети корпус като втори през пролетта поради липса на изградени пити + това миналата пролет имах ДБ пити във втори и трети корпус .
И след това слагаш хн решетка и медовите корпуси може ли да ги сложиш едновременно или трябва да ги добавяш постепенно?
Медови корпуси не съм имал до тази година .Това което съм се стремял да правя за разширяване на гнездата миналата година е запечатено пило и восъчни основи при наличие на паша (цъфтеж на рапица) над ханемановата решетка открито пило восъчни основи и майката под нея.
След слагане на медовите корпуси продължаваш ли с ротацийте на плодниковите корпуси и какви са ако има такива?
…
Имаш ли случай в който,семейството да напълни и плодниковите пити с мед и да ограничи снасянето на майката.
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса.
Как се справяш ако семейството ако е в роево състояние,може ли да го овладееш само с ротаций на корпусите или трябва да правиш отводка.
Метода на Таранов ако е заложило маточници преди това през една седмица режа строителна рамка и гледам за чашки на маточници на нея .
Ротации на корпуси не съм правил .
Държа да отбележа , че не използвам някаква определена технология и не ви представям такава.
Благодаря за споделената информация!Имам въпрос относно зазимяването на РД,как точно правиш този процес,РД дали ти е по - стандартните размери 360х360 или има някакви изменения?
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса,какво имаше в тях:мед, прашец или не е имало место къде да снася майката или просто е прекратила дейността за тази година?
Имам въпрос относно зазимяването на РД,как точно правиш този процес,
Най-горния корпус пълен със запечатен мед (около 10 кг) и по възможност питите да са изградени от горна до долна летва
РД дали ти е по - стандартните размери 360х360 или има някакви изменения?
Не е: http://warre.biobees.com/delon.htm
Края на цъфтежа на слънчогледа не видях нито открито нито закрито пило в 6 корпуса,какво имаше в тях:мед, прашец или не е имало место къде да снася майката или просто е прекратила дейността за тази година?
Нектар ,мед и прашец концентриран в първи корпус.Смятам ,че каквото е имало като запечатено пило през двадесетината дни на цъфтеж се е излюпило както и снесените яйца в първия ден на пашата Майките не са прекратили дейността.
До Дачков От един познат разбрах, че е работил с алпийски кошер и при него се е получило много пчели, малко мед и масово роене.Ако успея да заселя такъв кошер ще ми бъде полезна вашата компетентна помощ.
Хубава седмица.
никой нищо не пише по тази тема каксе развиват тази година семействата във тези кошери? напишете нещо добро или лошо няма значение да можем пчеларите без опит дасе орентираме малко.
Един приятел има Роже Делон!Доволен е от развитието,от меда,от зимуването.Не е доволен обаче от това че 5 корпуса не им стигат и трябва да ги вдига на 6,обаче летните бури ги събарят.Набиваше кол до всеки кошер.Другото гадно е размера на основите.Все трябва да ги режеш или да поръчваш на фирмите в особенно големи количества за да се навие някой да ти ги прави.Успех
Доброго часа, коллеги!
У нас в России есть опыт работы с ульями РД и подобными!!!
http://www.youtube.com/watch?v=YOH1FqDNcoI hi;
Добро пожаловать на форум, Серёга!
Доброто здраве!!!
Има руски сайт относно съдържанието на колониите на пчелен кошер ...
http://pchelhom.ucoz.ru/
И там е форум МФУ ...
http://dombee.ru/paseka/index.php
Там ще намерите много полезна информация за тези кошери. hi;
Аз ще се радвам да намерите български другари, които съдържат пчели в кошер Роже Делон! drinks;
В списание ПЧЕЛАР,от януари 2000 г., в статията За майсторлъка да пчеларстваме добре, Коста Велчев пише:
“След като се запознах с кошера на французина Роже Делон, изпробвах неговите възможности и праз 1996 г. написах хвалебствено слово. За уточнение ще кажа, че рамката е с дължина 300 мм и височина 210 мм. Днес ми е драго да видя, че така нареченият “алпийски” кошер има толкова много застъпници у нас и че вече доста пчелари от различни краища на страната пчеларстват с него.
Преди години ми направи много силно впечатление мнението на един французин, който споделя, че след няколкогодишно изпробване на алпийския кошер, не е могъл да открие нито един недостатък. Действително този кошер превъзхожда всички останали, защото се доближава плътно до хилядолетното жилище на пчелите – хралупата и осигурява най-добри условия за зимуване (кълбото опира до четирите стени на корпуса), никаква влага, намален разход на мед (не е необходимо да се топли въздуха около кълбото), отлични условия за отглеждане на поколението. Разбира се, необходимо е да уточним, че този кошер е без конкурент за места с ниски температури през зимно-пролетния период и слаба до средно силна паша, т. е. той е изключително подходящ за стационарни пчелини в полупланинските и планинските райони на България.”
Въпросът ми е има ли някой това хвалебствено слово, написано от Коста Велчев? Ако го има може ли да го пусне във форума?
През 2004 година в списание Пчелин има реклама на книгата “Кошерът на Роже Делон”, Маргарита Дикова, Коста Велчев. Може би това е хвалебственото слово?
Статията на Коста Велчев на руски.
http://www.beeinbg.narod.ru/alp_8.htm
Здравейте Колеги,
Как вадите меда? Рамките стават ли в центрофугите за "стандартни" радиални центрофуги или ползвате някакви приспособления или в хордиалните става? Не че ще направя много кошери но мисля да си направя 2-3 с около 10 корпуса, докато ги заселя ще мине време че и мед да вадя но ми е интересно как се справяте , не вярвам да ползвате специални центрофуги. Доколкото чета ги имате за екзотика в пчелина :)
Здравейте колеги,таи като сам новобранец в пчеларството(гледам пчели от 3години и сам стигнал до 20лр кошера)които гледам на вилата,а тя е на 1100м.н.в. в Родопите и на 60км от Пловдив (и ми идва далече)Имам следната идея.Свалям всички кошери на 200метра от работното ми място в Пловдив,което ще сведе пътните ми разходи до 0.Работата по пчелите ,ще може да извършвам дори и в обедната ми почивка(1ч),след акацията смятам да взема от всеки кошер по 1кг пчели(пакет)да предам оплодена майка.Пакетите смятам да заселя в Роже Делон без восъчни основи(само с горна летва),които ще кача отново на вилата.Разполагам с плевня,която е с дъски от Югоизток и с камък от Северозапад.Дъските смятам да ги разкова и да ги прикова ,така че да се вижда само прелката на рожето.Ако ми дойде къса плевнята може и на два етажа.Относно кошерите смятам да ги направя по следния начин.Дънo изцяло с мрежа,корпуси от фибран с хоризонтални летви против заклейване и заден капак с прозорец за наблудение,таван от 4ри летви с алуминиева плака.Относно работата със тях,борба с акара,предаване на майка и заселване.Първата седмица подхранване със захарен сироп 1кам1 в торби от 1л.след това 1кг апифонда.Проверка през 2 седмици за необходимост от разширяване.На есен изтърсваме пчелите отнемаме белязаната майка и предаваме пчелите на ЛР кошерите, който са в Пловдив.Относно Рожетата един корпус с мед и прашец оставяме за догодина, а другите ги пресоваме за да извадим меда и претопим восъка.
Основно мненията за кошера Роже Делон са от 2011 и 2012г., мога ли да помоля съфорумците опитали тази технология да споделят какви са им наблюденията през тези 2-3 години.
Повече от 5 години пчеларстваме(аз и основно баща ми) изцяло с такива кошери, преди това с ДБ. Леки и удобни за манипулации. Рамките са дървени от 4-те страни. Много добро и бързо пролетно развитие. Зимна смъртност в рамките на до 10%. Изпадат бързо в роево състояние, което се обуславя от малкия обем на корпусите. Добивите са средно за тази година 30 кг от кошер плюс 1,5 пъти увеличени на семействата в тази ройлива година. Използваме следната технологията на пчеларстване: Зимуват на 2 корпуса, слабите на 1, напролет стимулиращо подхранване със захарен сироп и ротация на корпусите. Разширяване с още един корпус края на април, началото на май(или според наблюдение на конкретно семейство). При настъпване на акациевата паша слагаме ханеманова решетка(лошото е че става като една преграда за пчелите, но целта е майката да се блокира). В зависимост от силата на семейството и нектароотделянето рядко слагаме повече от 3 магазина през годината. Малкия обем на корпусите позволява събирането на монофлорен мед. Обикновено вадим 3 пъти мед. Септември месец третираме с ленти против кърлежа и подхранване на слабите семейства със захарен сироп. Зазимяване на семействата правим от средата до края на октомври. Проблеми с влага нямаме. Общо взето работата по пчелина включва повече странично наблюдение, без излишно човъркане и притеснение на семействата.
Благодаря на ROXTEROX за споделения опит! Сигурен съм, че има и други пчелари, които се интересуват от тази система. Надявам се и други да споделят от своя опит.
Казвате, че април месец слагате още един корпус, като преди това сте ротирали, къде слагате новият корпус и с какви рамки /изградени или с основи/?
Кошерът на Роже Делон, всъщност представлява кошер на Варе, но с рамки. Едно голо добавяне на рамката към един кошер и си приписваш авторството му. Инак успех на всички дето практикуват пчеларство с модифицирания Варе.
Хем си прав хем не си, защото той е модифицирал малко дъното и някой друг размер има леко променен. http://warre.biobees.com/delon.htm Но като цяло е модификация на Варе. По пътя на логиката, означава ли че Украинския кошер е велико творение, при положение че рамката е завъртяна с 90 градуса, а че Рут няма място до Лоренцо? Важното е че някой развива технологията и достига по-добър вариант от предшественикът си.
Съгласен съм с теб, Колега, но дали вариантът е по-добър, отколкото на Варе е дискусионно. промените са по-скоро козметични, класическия Роже Делон е Варе с рамки, вярно е че променят размерите при изпълнението си отделни пчелари. Това исках да кажа, че промените не са големи, за да се присвои име, но това е мое мнение. Желая успех на ползващите алпийския кошер.
Всъщност Варе е със и без рамки / 2-а варанта / ... Нищо присвоено няма, същестеува както Варе така и Делон ... :)
Класическия Варе е безрамков само с топбарове на върха на всеки корпус летвички намазани с восък или със закрепена висъчна лента. Чел съм книгата на Варе три пъти. Варе с рамки и без рамки пак си е Варе, в размерите и постановката на този кошер са идеите на абата. Класическия Делон е абсолютно същите размери като на Варе просто добавя рамки, има и друг вариант с полурамки на същия кошер.
Кошерът Роже Делон е Варе + Рамки.
Тук са всичките модификации на Варе:
http://warre.biobees.com/modifications.htm
Интересното е че пише като препоръчвана раса пчели за отглеждане в този кошер - лигустиката за Варе имам предвид.
Здравей
Бих искал сега да коментираме вашия опин.Аз имам 15 кошера РД и бих искал да разбера вие как пчеларствате с тях