Първоначално публикувано от kando
Не съм толкова запознат със технологията на ЛР - поне не повече от теб nolkov, но до сега не съм чувал, че ХР е основна за този вид система. Нека колегите из форума работещи със ЛР, споделят ползват ли и съответно кога, как и защо ХР.
Подметнах един път из форума, но никой не ме чу, даже почна пак някакъв безсмислен спор, казвам ви го пак - четете Венер, но не сте го разбрали, издава ви факта, че изваждате даден метод от целия технологичен процес, което е грешка. При него нещата са свързани, обусловени и взаимозависими, това за което ползва той ХР и което постига чрез нея, вие така никога няма да постигнете.
Силно се заблуждавате, ако си мислите:
1. че ограничавайки майката вие имате силно семейство - споделял съм, че за мен това е безумие и оправданията за силна паша, слаба паша не са никакъв довод, без значение каква е пашата, семейството трябва да е силно, а вие насилствено го държите слабо ..... просто нямам думи.
2. че принуждавате майката да снася постоянно само със употребата на ХР - това изобщо даже не знам от къде ви хрумва. Има ли паша, никой не признава майката за човек, казвано е във няколко теми - и ХР изобщо не променя този факт.
3. че чрез ХР отделяте плодниково от медово пространство - механически вие ги разделяте, но инстинкта на нашите местни пчели не е да слагат меда горе-долу-под-над и прочие вариянти, инстинкта им е да слагат мед във свободно пространство/ килийки. Мисля, че тука (относно инстинките не съм наясно много) Скутелатор може да ни осветли със повече подробности, но има ли празни пити по време на паша във плодника, няма логика ХР да ги спре да складирват мед там - освен може би, ако плодника е над медовия магазин, тогава предполагам, че това което търсите ще проработи, но има ли нужда да коментирваме, колко още по-безмислен е този вариянт.