Восъка от слънчевата восъкотопилка е в доста чист вид.
http://s2.postimage.org/2sikmuq04/18072011284.jpg
Преглед за печат
Восъка от слънчевата восъкотопилка е в доста чист вид.
http://s2.postimage.org/2sikmuq04/18072011284.jpg
Здравейте!
От няколко дни съм се захванал с тягостната работа sweating; да стопя останалите отпечатки и бракуваните пити. Добре, че това действие се случва на вилата и покрай огъня има фактори които стимулират процеса drinks; Виното превря, прасето умря... :D
С восъка от слънчевата восакотопилка и сега от парната в крайна сметка има на лице продукт восък inbox; които ще бъде разфасован на калъпи и така да се съхранява до неговото оползотворяване за каквито нужди има.
Та въпроса ми е - Имали нещо специфично за неговото правилно съхранение?
Така като си разсъждавам освен някоя мишка да реши да ръфне от него, с тях борбата и предпазните мерки са ми ясни :D , някакъв друг вредител не се сещам да "точи зъби" ама рекох да питам. То от питане глава не боли, виж от не питане може да стане нещо такова :D
Успешен ден!
Благодаря! drinks; Дипля го в шкафа в мазето и туй то cool;
Здравеите.
Имам няколко рамки и пити които искам да претопя сега, само че незнам как да го направя в домашни условия?
Лятото със слънчевата восъкотопка е ясно, но как да го направя сега?
Мислех да ги натроша и да ги сложа в тенджера с вода и на котлона.
когато восъка се разтопи ще изплува, обаче какво ще стане с боклуците и как да ги махна?
Аз го стопявам с дамски чорапогащи, вземи по плътни сложи восъка , завържи отворения край и пали на терасата газовото котлонче. Като заври водата и пожълтее восъка от горе ,сложи оцет да не ти свиди и така десетина минути. Елементарно без летни и зимни восъко топилки винаги добър резултат . След като изтине отделяш чистия восък изтъргваш го от долу - обикновено остава малко боклучета но оцета служи за по - лесното им отстраняване.Успех hi;
Благодаря! Отивам да търся чоропогащник и паля котлона hi;
Не бързай, имаше тема някъде, потърси я. Накиснии питите няколко дена във вода.
Вече киснат от седмица wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Nic 59
Колеги , някой запознат ли е с добив на девствен восък чрез ползване на нисък магазин, може би около 10 см височина.Колкото и странно да звучи се води магазин за восък.За подробности и евентуални чертежи технология ,коментари т.н., ще ви бъда благодарен. drinks;
За всеки случай при восъка няколко картонени плаки напоени с мравчена киселина.Цитат:
Първоначално публикувано от galin_f
Преди да попитам, ще споделя как топя восъка. В магазините за по 1 лев продават едни неща, които се слагат в тенджерата и се разгъват като маргаритка. Използват се за готвене на пара, но напоследък по картинките са нарисувани и като подноси за сладки или фруктиери. На едно такова му сложих по-дълги крачета. Слагам го в тенЖУрата, върху него редя питите така, че стърчат нагоре с 10-15 см и похлупвам с друг съд така, че стичащия се конденз да попада пак в тенджерата. Предварително наливам няколко см. вода на дъното. Получава се парова восъкотопка. За големи количества идва малка обаче. Напоследък върху решетката слагам една телена мрежа за комари и почистването става по-лесно.
А въпросът ми е: Всеки път като извадя питката восък, под нея има дебел пласт нещо подобно на пясък, лесно се сваля с ръка и стои като трици или ситни кристали. Някой има ли представа какво е това. Притеснявам се най-вече това да не е восък, който е претърпял някакви промени и по този начин да го губя?
Това е троптина - става за тор,кокошките я обичат и каквото си решиш. Но не е восък
Напротив . Восъка е най- лек и остава на повърхността .Старите ризи ,отпадъци и т.н. се води троптина.Някой от колегите си играят допълнително да стопяват троптината с цел да доусвоят восъка , но това си е за хора с време и ако топиш черни пити (брак) няма да извлечеш , кой знае колко допълнително восък.За да отделиш ( рафинираш) восъка по - добре от ненужните частици,аз лично добавям оцет при варенето.
Стефчо, ако искаш добри резултати, направи си слънчева восъкотопилка и после само стопяваш слитъците за предаване и смяна срещу нови основи.
Благодаря, но все пак не съм сигурен, че ме разбра за какво говоря. Всъщност троптината запазва формата килийките, едра е и пластична. А това, за което питам е сиво, пясъкообразно - прилича на ситен мокър пясък и се отмива с вода. На пипане - почти като пясък. Получава ми се дори когато вече съм стопил восъка веднъж, троптината е отделена и реша да го претопя още един път за по-добро филтриране. Ако мога следващия път ще направя снимки. Не се сетих - имам микроскоп и следващия път ще го разгледам - кристално ли е, аморфно или нещо неопределено. Може и това да спада към троптината, но имам чувството, че се получава от самия восък, а не от отпадъци. Количеството му е пропорционално на дебелината на питката - колкото нея до 1/2 от нейната дебелина, но е шуплесто и рехаво. Та се притеснявам дали не губя восък по този начин, който поради някакви причини става на нещо друго.
Относно слънчевата восъкотопка - от 2 години се каня да си правя, но май ще взема да си купя накрая. Сега си събирам материали за голяма парова, че да слагам цели пити барабар с рамките. На Lison такава струва 700 лв, но на мен ще ми излезе към 70. Проблема със слънчевата е, че ходя на пчелина 1-2 пъти на месец и няма кой да я презарежда.
Прикачен файл 7217 Прикачен файл 7218Защо ми се пукат питите от претопен восък? Восъка е САМО и единствено от разпечатки и тук-там някое далаче. Миналата година претопих към 5 кила разпечатки и нито една питка не се спука. Тая година всичките се спукаха на парчета. По абсолютно един и същи начин претопявам и лани, и сега. Въпроса е сега защо се разпадат на парчета?
Не би трябвало восъка да се разпада на парчета. Има нещо сбъркано в твоите пити, но няма как да гадаем какво точно си направил.
В този восък нещо не е наред. Първо цвета му не е нормален. Повярвай ми - нагледал съм се на тонове восък - мой и на други хора, но такъв цвят виждам за първи път. Пукнатини във восъка също виждам за първи път. Натрошаване - също - никога не съм виждал нещо подобно. Да, восъкът по принцип е трошлив, но за да се счупи една пита, трябва да се удари с нещо остро много силно. В никакъв случай не се чупи от самосебе си. Когато восъка се чупи от силен удар, счупеното (среза) изглеждат по съвсем друг начин. Ръбовете са прави или леко заоблени, а твоите са на зиг-заг.
Сигурен ли си, че това е восък?
Гребвам една двойна шепа от кофите с разпечатки и го слагам в голям кастрон, доливам малко водичка и го кипвам на газовия котлон. Като се разтопи, го прецеждам през метална цедка (средно голяма) в друг кастрон като на дъното има пак малко водичка. Напуква се още по време на истиването. Лани по АБСОЛЮТНО същия начин.
П.П. Питките са дебели около сантиметър. Тая счупената е с дъното нагоре, кафявите петънца сигурно са утайки. МИРИШЕ ПРЕКРАСНО....... Една вечер комшийката ме пита какво готвя на котлона, че мирише така хубаво......
Да не би да е много рязко охладен просто предположение, ако пак се претопи и се оправи значи е от това.
Просто умувам по въпроса не се заяждам.
Писали сме едновременно защо не го оставиш да се охлади сам без вода.
За мен е восък от разпечатки.
Вальо, абе съда в който вариш восъка да не е е чукнат и да е ръждив някъде и да се окислява восъка. Такъв кремав цвят за пръв път виждам и аз.
Не. Чисто нови кастрончета лъскави като алпака, купени от магазин по левче. Турски. Само и единствено за восък ги ползвам.
Прикачен файл 7220
Цвета наживо е по-наситен, жълт. На снимките може да бледнее от светлината или от телефона..... Ти остави цвета ами що се пръска на парчета..... Лани не беше така.
Има много мед в разпечатките.затова се пука и цвета е от това
Ще се научиш има време
А колко време го вариш?
Точно тук ти е грешката, но както знаеш първо питам, а след това отговарям. Трябва да го вариш минимум половин час след като се разтопят напълно всички пити, разпечатки и далаци. Восъка е като маслото - трябва да се препържи и тогава става хубаво. Хайде и да почерпиш, а и не само ти. ;)
Мислех, че го прегрявам и за това се пукат питките. Лани нямах проблем.
Медът, прашеца и твърдата вода.
Медът ако ферментира, ей тогава става най-неприятно.
Ако по някоя пита има перга, тогава цвета се променя, но аромата дори може да е по-добър. Ако има много прашец в него, започва да пуши МНОГО и пръска при обработка и загряване на висока температура.
Твърдата вода + мед и прашец, започва сапонифициране. Отгоре се образуват балони, започва да се пени, все едно си сложил веро във водата. Друга тъпотия е да се използва веро, за по-лесното отлепяне от калъпа!
Пукането е поради примеси във восъка и/или бързото изстиване. Ако не се свива, докато изстива, значи има примеси на други восъци, които го държат стабилен - 100% гаранция.
Най-чистият восък, трябва да се отлепи от стените и да се свие при бавно изстиване. Чупи се и ако имаш опит, можеш да прецениш при каква температура става чуплив и при каква позволява огъване.
Странен цвят може да има от 1001 неща. Загаряне, прашец, мед, стари пити, неподходящ съд и примеси, които окисляват съда.
Завъртях една бърза врътка. Разпечатките ги “изпрах“ в 3 води :bigsmile: ама кафявата утайка след стопяването си остава....... Ще чакам час-два да изстине питката, да видя дали ще се пръска.....
Пръсна се на 4 парчета.sweating;
Вальо , независимо дали са разпечатки , далаци или пити винаги има утайка .
Много бързаш , остави калъпчето до пълно изстиване .
Топя восък вечер и на сутринта го вадя от тенджерата .
Не съм го вадил. Пръска се още при самото истиване, 10-20 минути след прецеждането.Прикачен файл 7226
Снимката е от днес, на дневна светлина. Снощи го разтопих и прецедих и за има-няма 20 минути се напука.
Според мен проблема е в съда, в който е восъка. Не знам каква е причината, но восъка явно се вижда, че не се отлепя от стените и като се свива при охлаждането, вместо да се отдели от стените се пука по средата.
Съда по принцип няма нищо общо, но все пак за да се избегне залепване за съда което може да предизвика подобно напукване (ако съда не е подходящ) се намазва със сапунена вода.
Обикновено подобно напукване се получава когато:
- восъка не е оставен да се охлади бавно
- няма достатъчно вода (но не студена) в него или в съда
- се охлади прекалено бързо отвън а средата остане течна
Но се пак бидон му трябва:bigsmile:
Имам същите съдове за "калъпчета " восък и ги ползвам когато топя малко. Топя в алумин и сипвам в тези съдове. Наистина восъка от тези съдове въпреки подходящата форма и материал не излиза никак лесно, залепва. Проблема се рршава с намазване на съда със сапунена вода.
Все пак гледайки снимката ми се струва че восъка е охладен принудително.
Моя опит.
Използвам парна восъкотопилка. Разтопения восък се отцежда в пластмасови кофи, в които предварително сипвам по малко вода/на око около 100 мл./. Използвам кофите от сирене, защото са меки, удобни и за хранителни цели. При напълването на кофата, я отмествам и оставям да изстива до сутринта. Ако восъка не се отлепи сам при изстиването, то се деформират стените на кофата/гъвкави са/ и не се напуква питата. С леко дръпване на стените, вече твърдия восък се отлепва много лесно, допълвам с вода, обръщам кофата и отливката излиза. Всички отпадъци са отдолу, изстъргвам с нож и готово.
Действително восъка при истиването залепва за стените на ламаринените кастрони. Вероятно причината е в материала от който са направени. Днес взех пластмасова купа и прецедих в нея. Като че ли в пластмасата истива по-бавно (вече повече от 2 часа) и не се напуква по средата на питата. Миналата година е възможно да съм охлаждал в пластмасови съдове и затова не съм имал проблеми, не си спомням точно. За сега нещата вървят добре, довечера като истине напълно питката ще видя крайния резултат.
Най-после извадих цяла питка восък за тая година. Проблема се реши с пластмасовите купи. И благодаря за безплатните съвети.
Валка,а бидон купили?
Не ти и трябва .
Топя восъка повторно в парната восъкотопилка. След това го слагам в тенекии прерязани на 22см височина и във всеки съд накрая наливам 3 литра вряща вода. Цялата тенекия захлюпвам и я слагам в съд от фибран да изстива бавно. След два дена восъка е отгоре, а най-отдолу са утайки. Всичко това е ясно на всички. Над утайките и между восъка остава по 1см (околко 15% от восъка) нещо сиво, което очевидно не е восък. Предполагам е парафин или там каквото слагат. Аз го стържа и го събирам в един съд. Отгоре остава само чист восък. Мисля чистия восък да го нося напролет при Матеев за преработка.
Та въпроса ми е за това сивото. Като го махам дали основите няма да са трошливи? Ако оставя малко от него дали не е по-добре и основите да са по-гъвкави? Матеев, ако четеш, моля те дай някакво мнение. Предполагам е по-добре този боклук да се маха?
Между другото лятото като топих разпечатките пак се появяваше нещо такова сиво (доста по малко като процент). Предполагам като запечатват ползват восък и от основите и затова се появява и там малко от този примес.
Допълнение. В пост 11 е описано нещо като пясък. Аз не питам за това. Този "пясък" го махам. Между пясъка и восъка остава нещо твърдо и сиво. За тази част питам. Това съм си играл да го варя във вода но не излиза восък от него.
https://www.youtube.com/watch?v=M2Idl9pk28s
Дон дебелия пчелар казва, че е прополис второ качество.
Прополис е. Защо изобщо се чудите?
Благодаря! Това не го предполагах :). Явно бавното изстиване (близо два дни) спомага да се отдели прополиса. Това ясно обяснява защо това сивото го има и в разпечатките. Има ли смисъл да се отделя (маха от восъка)? С други думи как той влияе на качеството на основата. Има логика от високата температура (аз работя с прегрята пара) прополиса и той да се отделя.
Това е осапунен восък и прополис,идеален е за мазане на нови кошери и капани отвътре,нанася се с помощта на пистолет за горещ въздух.