Моля колегите които монтират с ел.ток восъчни основи да ми дадат съвет дали е подходящ за тази цел адаптор с изходящи характеристики 9V / 600mA...благодаря предварително!!!
Преглед за печат
Моля колегите които монтират с ел.ток восъчни основи да ми дадат съвет дали е подходящ за тази цел адаптор с изходящи характеристики 9V / 600mA...благодаря предварително!!!
Слабичко ми се струва, но пробвай ако можеш на една тел дали ще я загрява. Пробвай с 2 метра, после с 1 и виж какво става.
Само се увери че има защита срещу окъсяване да не да си замине безвъзвратно
http://www.mpel.eu/article.php?sub_c...ategory_id=294
Ето тук има добър асортимент. Чудя се кое е най-добро?
12V 4A ще върши работа.Аз работя със подобен траф и съм доволен.Но трябва да внимаваш да не задържаш повече от 2 3 секунди защото бързо топи основата.
Аз работя с подобен 9.5/ 600 от 20 години и не е мръднал много съм доволен. Работиш на края на всички телчета, не общо 2 секунди и си готов.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Когато се прегрее се изменят формите на килийките и пчелите не ги поправят пак както са били, а си правят техните изпълнения и започват да правят и дупки тук там и така-абе свободно съчинение колега Желев.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
И понякога, като телта стопи основата, я срязва.
За да не се допуска това се иска опит и теловете ви да лежът във една равнина.При ползване на основи от тежките при ДБ няма абсолютно никакъв яд, основата дава възможност за лека грешка.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Благодаря на всички взели отншение по темата!!!А как мога да разбера дали има защита против окъсяване?!Цитат:
Първоначално публикувано от stan
отвори го и виж. но би трябвало да има. в 99 процента всеки един адаптор без значение за какво се използва има защита. но ако няма, а и да има просто му добави едно по яко съпротивление и си готов.
Абе 600 милиампера е слабичко, по добре ще е поне 2-3 ампера.
Ами такъв ми попадна....ще потърся по-як!!!
Не съм пробвал , но ми казаха че захранване на компютър върши работа
Със сигурност върши !!! Успех.Цитат:
Първоначално публикувано от stan
Как на практика се използва тази техника.Аз имам трансформатор и мога да се пробвам но не знам как да постъпя.
Колеги, колегата Желев е наистина прав-трафа не е важно колко ще е мощен, а зависи вие колко време ще държите щипките. Колкото е по мощен толкова по добре за него-няма да го мъчите, а и вие при продължителна работа. Хубаво е да има различни напрежения с което ще можете да си изберете това напрежение което ще ви върши най добра работа. А и теловете са различни и изискват и различни напрежения за да се загряват.Цитат:
Имам познат който има300 кошера.Продава сковани рамки със залепени основи натях всеки ден и всичките ги лепи на ток със зарядно за акомулатор от старите 4 А.Махнал е греца и го е направил на промелив ток.Вече пета година го ползва и няма никави проблеми.Аз ползвам траф 4А втора година не съм осетил да се натоварва.За мен траф 4 ампера е достатачен да си лепиш основите без проблем.Цитат:
В Ю Туб има клипове доста за това.Ако ги прегледаш, всички въпроси ще са излишни.Трансформатора ,трябва да е силен.Не си струва маломощен траф.Тези 4 А,не са достатъчни за целта.Изобщо даже.
При мен не се лепи 10 основи ,а повече.Трябва ти МОЩЕН ТРАНСФОРМАТОР.
Съмнявам се колега Желев този траф да е малък. Ако той е малък то какъв да вземем тогава? Желев ти с какъв ги лепиш?Цитат:
Колега Желев, ти бъзикаш ли се?Цитат:
Работата е не да се палим, а да разберем какъв траф е необходим за тази манипулация-лепене на основи чрез затопляне на тела на рамките. Аз мисля, че такъв траф-тоест от зарядно за автомобил е достатъчно мощен и може да лепи основи по цял ден без дори и да загрее малко. Няма нужда да хабим нерви. drinks;Цитат:
Защо трябва да пригаждате електрожени, зарядни за акомулатор....прахосмукачки , ютии и....т.н.
Миналата година закупих от Пчеларски център Южен - Ст.Загора устройство за залепване на В.О. с 3 степени за 43(четиридесет и три) лева. Работи перфектно!!! Изключително съм доволен! "Инвентум" - Холандия.
Преписвам параметрите, които въобще не мога да коментирам:
TYPE HD 40 Vs 16-13.5-9.5
220 V 50 Hz VA 40-29-15
2.5 A 50 W
Превеждам данните- 16 волта, 13,5 волта, 9,5 волта или 3 напрежения.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
2,5 ампера, 50 вата мощност.
От тук идва мисълта, че един траф за акумулатор е перфектен и ако е направен като моя на който има 16, 12, 9, 6, 4,5 и 3 волта и е 100 вата ще ги лепи та ще ги къса чак. :D :D
Щом ти върши работа - ДА! И разбира се, че в твоя случай не трябва да се инвестира допълнително! Но....трябва ли да си купи някой електрожен , за да си лепи основите?Цитат:
П.С. Защото тук никой досега не спомена, че такива устройства се продават и не струват кой знае колко много!
Извинявам се за закъснинието , просто сега ми остана време.
http://s13.postimage.org/ucdkf9ev7/5...mdcmhykvt4.jpg http://s13.postimage.org/5x5ce7fyb/e...xtheuety3x.jpg http://s13.postimage.org/9jb5qumbn/h...tf4anlb5gk.jpg http://s13.postimage.org/4ytkpns03/x...f4spokopeu.jpg
Много благодаря на всички колеги които описаха използването на адаптор за лепене на ВО.Снощи го приложих за първи път- толкова лесно,бързо и приятно беше,че като ми свършиха основитенаправо съжалих че нямам още за правене.Благодаря колеги.
http://pchelar.com/node/71 Някой ползвал ли е това?
какви са характеристиките на това устройство?!
Колеги ще си позволя да публикувам пост на колега от руския сайт " МЕДОСБОР" може да бъде полезен на някого :
Нужен понижающий трансформатор 220/12 V. Кроме старых ламповых телевизоров такие встречаются в старых фильмоскопах или выжигателях.
Направих си това устроиство и сам много доволен.
Работи на 5v 6а.
http://www.youtube.com/watch?v=fM_umYSWPXU
Колеги аз ползвам траф от стар радио - грамофон
" Кантата " - БГ. 12V - 1A - 20W.Според мен важно е числото показващо ватовете!След като изпъна телта с уреда за изпъване, слагам основата и допирам двата извода до съответните два края на телта и за няколко секунди воала.Доволен съм от уреда за изпъване на телта, придобива вълнообразна форма и тя допълнително по - добре се захваща за основата.
Може ли да ми кажете това зарядно за акумулатори ще върши ли работа за лепене на основите към теловете на рамките
http://s15.postimage.org/6tutdmzhz/zaryadno.jpg
[/img]
Да работи перфектно от 2 години лепя с същия че даже вартях и центрофугата с него миналото лято.
Адаш, ако е трансформаторно ще си на горната граница около16-17волта и ще трябва да лепиш бързо. Ако е импулсно трабва да е 14 в. стабилизирано и проблема е че не е желателно да работят дълго време на празен ход. Трябва да сложиш една крушка 24 вата за товар докато лепиш. Ако лепиш теловете по отделно допълнително трябва да се намали мощноста/ например по дълги и тънки кабели от зарядното до рамката или баластно съпротивление/.
Зарядното за акумулатори е прекалено силно. Аз ползвам трафче от касетофон. Всеки има вече неработещ касетофон или да закупи такова, цената е 5-6 лв.
Допира се до телта и се държи около 3-4 секунди, иначе прогаря основата. Времето се установява опитно.
колеги мисля че пирограф също върши работа особенно българските Обзор
Днес реших да поставя малко восъчни основи с едно трафче но когато започнах да нагрявам телта и тя взе да се отпуска и не се получава нищо.кажете защо е така дали грешката е в мен или телта ми не става?Телта ми е някаква калаидисана ако не бъркам?
Проблема е в телта . Купи си от пчеларския магазин нормална тел -0,3 мм, калайдисана или неръждавейката ( инокс ). Проводимостта на обикновената и инокса телове е с различно съпротивление и съответно време на загряване .Направи си няколко опита да усетиш нещата и ще си прецениш за себе си.Аз съм сигурен , че ще успееш. Вероятно и задържаш по дълго време с трафа в/у телта тя прегаря и затова провисва. hi;
Не мисля че задържам повече защото когато изтине пак се опъва а телта която ползвам наистина е калаидисана и е 0.5 мм купена от пчеларски магазин.
Браточка шах съм . sweating; Може телта да е ментак пък и дебела ми се струва 0.5 Стандарта е 0.33. Купи си от друго място тел. Знам ли?Не мога да разсъждавам до безкрай. При мен няма проблеми само с една подробност предварително изпъвам телта с рапида - едно малко уредче с зъбни колелца в двата края и прилича на щипка . Пробвай с него . Струваше десетак мисля. Успех
Благодаря ти утре ще си взема и ще опитам,знаеш ли за телта маи аз бъркам не е 0.5 тъкмо прочетох на макарката.
Здравейте искам да попитам има ли значение как е оплетена рамката - на кръст или само хоризонтално или само вертикално за работата на такъв уред за лепене на основи.... мойте рамки са всичките оплетене и по хоризонталата и по вертикала ... би ли ми вършила машинката работа всъщност????
Когато са оплетени на кръст е трудно лепенето. Не съм много наясно ама се бъркат токовете и не се нагрява навсякъде равномерно телта.Цитат:
Първоначално публикувано от nseries
Пробвал съм го и за това минах на 5 хоризонтални тела.
Къде, освен в пчеларските магазини, мога да намеря тел за рамките? Става въпрос за в Пловдив.
Защото ще ми трябва доста, а те предлагат на много малки разфасовки. Миналата година купих едно по голяма макара, тя едно че беше по тънка ами при опъване се разтягаше двойно.
Споделете идеи за изпъването и начина на лепене на основата. Ние го изпъваме, после къдрим- пак се отпуска като ги напълнат,но е сравнително добре.
А основите- оставяхме отляво, отдясно и отдолу по 3-4мм разстояние, но тази година мислим да ги слагаме точно по рамката за да ги изградят по нея и да са по стабилни...
Изпъване на телта по рамките става или с така наречените втулки или с такер. Аз лично ползвам такер. На всеки отвор където телта се орязва в рамката бия скоба с такера и после при поставяне на тела опъвам с клещи. Става като струна и не омеква....при добра тел!
Началото и края на телта също захващам с 2-3 пъти огъната тел и скоба, т.е. скоба, телта на 180
Ето ви трафове за лепене единия е с характеристики 12-0-12V 5A другия е 9-0-9V 5A и с двата ще лепите като хала аз ги издирих в магазин за озвучителна техника на цена 18,50 - потърсете из нетя днеска изнамерих универсално зарядно за лаптоп с характеристики 220 на 18-19-20-22-24 волта като ги поддържа всички от 18 до 20 волта има ампераж 4,5A а по нагоре 4А избирането на напрежението става чрез плъзгач цената днес бе 19,50 на това чудо.
Поздрави на всички.
Зарядно за акумулатор 12V - 6A дали ще ми върши работа или е прекалено силно?
Или да си взема едно трафче от магазин за електроника?
аз лепя с такъв малко по бързо се загрява телта, но няма проблем.първата тел като пробвах задържах докато се стопи за да добия представа колко да задържам
В случая трансформаторите работят почти в режим на късо съединение и малък такъв няма да върши работа.Също така зависи от големината на рамката/дължината на телта и специфичното му съпротивление/.Аз още не съм лепил с ток, но ако колеги са замервали тока при залепване моля да споделят. От там може да се определи дали даден трансформатор става или не.
Ако има побликувани такива данни моля да бада извинен.
да, ще върши работа. Ползвам 12V/5A и се получава перфектно....Токоизправител ят ми се регулира - като го наглася на 14,2-14,5V зареждам акумулатора на колата...Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Купих си от магазин за ел.уреди преобразувател 12V, 3А, лепи основите за 3 сек. и става идеално.
Цената е 26 лева а в пчеларските магазини е около 50 същите показатели.
А с това дали ще става http://tpetrov.com/search.php?prod=%...0+1X12V%2F3.0A
Да, взимаш му една кутия, щепсел, кабел и 2 крокудилчета и си готов.
За да може нагряването на телта да е контролируемо, независимо от нейната дължина, трябва да се използва ГЕНЕРАТОР НА ТОК.
Когато телта се нагрява, тя си променя своето съпротивление, а от там се променя и тока през нея (ако е със стабилизатор на напрежение). Когато телта е с различна дължина, също се променя тока, а от там отдадената мощност. Всичко това води до трудно контролиране на процеса на нагряване и времето за стопяване.
Ако обаче се използва генератор на ток, то тогава настройката ще се извърши ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПЪТ за всяка една нова ролка с тел. Например след няколко експеримента се открива, че при ток 3.5А восъка се топи за 5 секунди. И след това за тази ролка тел винаги настройваме на 3.5 А и винаги нагряването е перфектно, независимо от това колко е дълга телта на рамката.
Настройката може да се извърши върху 10 сантиметра тел, а после да се нагрява 2,3,4 или 5 реда или стълба с тел - все тая - нагряването ще е перфектно и ще е точно толкова, колкото е било и при 10-те сантиметра. При нагряването съпротивлението на телта ще се променя, но това няма никакво значение, защото тока ще остава същия. Ще остава същото и времето на нагряване.
С две думи - ГЕНЕРАТОРА НА ТОК НИ РЕШАВА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ, свързани с нагряването и лепенето.
Ето ви една идея откъде може да се закупи стабилизиран токоизправител с ГЕНЕРАТОР НА ТОК:
http://constructor.bg/shop/product_i...ducts_id=11937
Сигурно ще намерите и на друго място. Може дори и да са по-евтини. Този от линка обаче аз съм го пробвал и мога да го похваля. Имам го от дълги години и досега не ми е правил никакви проблеми.
Лепенето на основи с ток става не с "генератор" а с практика!
Не става с генератор, щото всяка партида основи има различен състав, дебелина и съответно различно време за нагряване.
"Генератора", може и да поддържа стабилизирано напрежение(което го може и компютърно захранване за 15 бг.лв.), но не знае кога телта се е впила в основата и то без да да я прогаря.
След определен брой залепяния, даже и с най-обикновен траф от касетофон, какъвто всеки има, се постига практика и усет за ползване.
По-важния детайл при лепенето на основи с ток е "преса" в която да се постави основата и рамката, така, че като се нагрее, телта основата да не провисва и тел, рамка и основа да останат монтирани в една равнина.
Аз го правя, като между две стъкла поставям основата с рамката, които стъкла притискат, а и до някъде охлаждат. Става хубава пакетна основа!
.....ма тва сичкото го разбрах от практика де....щото нивото ми ниско wink;
.....а в началото пробвах и с триодина drinks;
Ето http://prikachi.com/images.php?images/283/6043283V.jpg
Това е моя адаптер, залепих 50 основи и не прогори нито една килийка а който има пари и няма какво да ги прави да ги хвърля на вятъра, даже да си купи мерцедес и да му използва акумулатора за лепене на основи!?!
Колеги , Матеев не говори глупости. next_banned;
не говори, тва не оспорвам...ма 200 кинта за едното лепене....Цитат:
Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo
.....я нека като е фирмен и финансов специалист, да сметне за къв период че се възстанови инвестицията ?!?!?!?
....и некакси "токоизправител с ГЕНЕРАТОР НА ТОК" ич не ми звучи учено.....ма грам даже... wink;
Въпроса е принципен, а не ценови. Генератор на ток може да се сглоби и за 5 лева (ако човек разбира от електроника). Мога да ви дам схема с 2 транзистора и 2-3 резистора.
Генератора на ток просто дава преимущества, които няма как да се получат със стабилизатор на напрежение. Не е редно да бъде критикуван и отричан от хора, които хал-хабер си нямат за какво става въпрос и които дори не са го пробвали.
Нали този форум е за споделяне на информация, а не за чешене на езика с предположения (дезинформация). Е АЗ ГО ПРОБВАХ и трябва да ви кажа, че РЕЗУЛТАТИТЕ СА ПРЕВЪЗХОДНИ.
Ако искате го ползвайте, ако искате - не, но е хубаво да знаете, че СЪЩЕСТВУВА РЕШЕНИЕ ако ви възникнат проблеми с лепенето.
Просто терминологията е такава. Ако не разбираш от електроника - не си чеши езика със спам.Цитат:
Първоначално публикувано от Румен Димитров
"Генератор на ток" в областа на електрониката всъщност е терминология за "Стабилизатор на ток". Съжалявам че е така в Българския език, но не съм аз човека, който е измислил термините. Всички специалисти по електроника са напълно наясно с това, което го говоря. А твоя коментар означава само едно - ти си много зле с електрониката, но по неведоми причини си решил това да го демонстрираш на всички от страниците на форума.
Забележи как аз внимателно си трая по всички теми, свързани с пчеларството. Пределно ми е ясно, че съм некомпетентен, и няма нужда допълнително да го крещя това. Виж в областта на електрониката, автоматиката, компютърните технологии, информатиката, финансите, организацията, логистиката - там имам самочувствие, че нещо знам, и с удоволствие бих го споделил с всички останали. Ако ти имаш самочувствие за специалист в дадена област - ами намесвай се там и давай мнения. В електрониката обаче е по-добре да си мълчиш, за да не ти се смеят хората.
Коста Желев ги лепи с електрожена, а вие не можете да се разберете, как да го кажем по научному. :D :D :D
Все пак, по известно е наименованието - стабилизатор на ток, а не генератор на ток. И общо взето всеки един адаптер, бил той на 12 или 19 волта, но с по висок ампераж, например 3А, върши работа. Такива се намират за дребни пари.. Но и за скъпите си има клиенти, разбира се. За всяко нещо , което се произвежда, има клиенти.
По идея на колеги от форума, опитах да лепя основи с ток от захранване на компютър.
Получи се много добре!
Рамките са с височина 16см. имат 6 вертикални тела.
Подавам 5V (черния и червения проводник) в двата края на тела. Получи се изключително фино , без прогаряне, а основите бяха от леките.
(пробвах и с 12V (черния и жълтия проводник), но не стана добре, много бързо нагряваше)
Колега Матеев надявам се че не си си купил това устройтво само за да си лепиш основите при условие че може да се направи такова за много по-малко пари.Иначе напълно съм съгласен с теб. Идеалния генератор на ток е теоретично понятие.Реалния генератор го има навсякъде в електрониката,но термина стабилизатор на ток е доста размито като съдаржание и доста хора го асоциират със стабилизатор на напрежение.
Днес се сдобих и аз с нещо подобно :) Ще го снимам и ще го кача да го ..... А като го пробвам ще кажа как е :)Цитат:
Първоначално публикувано от krasirz
Мене също ме накефи това приспособление на руснака:
При него вече наистина може да се добави едно усъвършенствуване с генератор на ток и с реле за време и разбира се с един светодиод, който да показва кога тече ток през жицата и кога - не.
А като висша екстра може да се направи СТАБИЛИЗАТОР НА МОЩНОСТ. Такова понятие в електрониката няма, но това не означава, че не може да се направи. Само че ще е необходим едночипов компютър да смята мощността, отделена в жицата. Ако тази мощност винаги е една и съща, количеството отделена топлина също ще е едно и също и няма да зависи от дебелината или от вътрешния състав (метала) на армиращата тел.
Това което взех е с диод който показва дали прави контакт с жичката, също така има ключе което е на три степени за мощност - по точно подава на пазличните палци ток за лепене на различни дължини тел. Да взема да го снимам да го видите а ? :)Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Нема нужда wink;
Гледах клипчето и ми се струва, че моята ръка с шпорчето е доста по-ефективна (между два и три пъти) от това приспособление. Може да ви се струва изненадващо, но е така. Още повече, че аз зателвам кръстосано-4хоризонтални и 3 вертикални тела. Не че не може да се наптави приспособление и за такова зателване, но ми се струва, че ефективността няма да е голяма. Аз съм от типа хора, които ако по някакъв начин може да си облекчат работата, го правят, но в конкретния случай, това ми е най-бързия и лесен начин.
карам със зарядно за акумулатор ако му стане нещо има и шпорчета за топло и студено има и трафове от лунички и куп други sleepy;
Стъкла ли бе лек,направо изкърти :D рамката ,отгоре основата,реотан секунда 2,next wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Румен Димитров
...."секи си има собствен вкус" - казало кучето....и си облизало ...парашмангела wink; drinks;
:D :D :D drinks;
Колега, аз си направих такова приспособление преди 2 години, видях го на един подобен клип. Жена ми стана специалист с него. Беше с 4 щифта, крайните са захранващи, а средните притискат тела, че като се затопли се повдига от лин. разширение. Проблема е, че сега минах на вертикално зателване и понеже имам и ДБ и ЛР, работя с 3 вида рамки, с различна дължина (по-скоро височина) на теловете. В момента си правя приспособление за всички телове наведнъж - захранвам в началото и края на VV. Снощи направих 15-тина рамки с него. Остава проблема с провисването на тела. Става перфектно само като поставя рамката на монтажната дъска,върху нея основата, а отгоре стъкло, но трябва визуално да се контролира нагряването - докато тела започне да прозира през основата. Работя с тънки основи. Забелязах следното: там където тела проникне в основата се получава локално нагряване, може да се стигне до зачервяване, а където контакта с основата е лош не потъва добре. При мен това не е проблем, защото съм само с 13 кошера, но мисля с придобиване на знания и опит (едва от 2011 съм пчелар)да разширявам пчелина, че останах без работа, пък на 56 съм вече. Пък и тук в Лч каква работа може да има...Затова на всяко оборудване гледам като за бъдещ по-голям пчелин. Ще се радвам, ако споделяш резултатите от опитите в областта на механизацията и автоматизацията, особено на времеемките рутинни дейности.Цитат:
Идеята ми е след време някои дейности да могат да се изпълняват от човек без квалификация.
Ако си от Ловеч, дай ми телефона си на лично съобщение. В момента си търся пчелари да ги назнача на постоянна работа и ако се разберем, може още от понеделник да се обзаведеш с официално назначение и осигуровки. Във вторник ще зареждам първия пчелин в Александрово с първите 80 ЛР кошера, а до 1-2 седмици пчелините ще станат 4, а кошерите - 300. И това е само началото. До края на годината ще се умножат по 3, а всяка следваща година в следващите 3 години - ще умножаваме кошерите и пчелините по 2.
При стабилилизация на тока на еденица дължина на телта имаме определана мощност.Каква е идеята на "СТАБИЛИЗАТОРА НА МОЩНОСТ". Та и процесори . Просто засичаш времето ако работиш с една и съща тел.Цитат:
С удоволствие, но за сега все още нямам сериозен опит с пчелите и не бих поел такава отговорност. Веднъж разговаряхме с теб и видях, че си сериозен, но не съм сигурен, че ще оправдая очакванията ти. Повече за мен ще ти пиша на ЛС.Цитат:
Имай предвид, че сега производителите са задължени да слагат еднократна термозащита. Намира се върху първичната, при определена температура прекъсва и макар че струва стотинки, много често не е предвидено да може да се сменя и подмяната и е доста трудна и несигурна.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Добър вечер колеги,
винаги съм отворен за нови идеи и като видях това ми хареса
и мисля да си го направя
За ток щe използвам трансформатор 12v 5a 50w
Ще използвам за болтове или както се казва там - мед, защото има най- добра топлопроводимост
На първия болт ще вържа единия кабел, на последния болт- другия кабел и на дългия кабел ще сложа такова ключе за прекъсване на тока.
Толкова е...
Правилно ли мисля и дали мощността на трансформатора ще ми стигне?
Нещо да добавите или да ми кажете и това дали е опасно, ако се пипнат с ръце тези болтове или както се наричат там?
Редактирах ти линка така, щото клипа директно да се показва в постинга ти. С молба за в бъдеще да ползвате функционалността за вграждане на клипове директно във форума, защото така ще облегчите стотици други, които четат и гледат вашия постинг.
По въпроса за приспособлението - да ще стане. Да, лесно се прави. Да, напълно е безопасно, дори и да пипнете крайните електроди с ръце.
Единствената ми забележка е по въпроса за напрежението и необходимия ток. Това и друг път сме го обсъждали във форума. Има различни видове пчеларска тел с различно вътрешно съпротивление, което автоматично означава, че всеки път когато сменяте телта, ще трябва да си търсите друг трансформатор с друго напрежение и ток. За да направите стенда малко по-универсален ще се нуждаете от малко електроника за регулиране на тока и напрежението или най-добре от готов стабилизиран изправител с индикация и с регулировка както по ток, така и по напрежение.
Златен сте г-н Матеев
Да четох целия форум за "АДАПТОР ЗА ЛЕПЕНЕ НА ОСНОВИ С ТОК", защото и на мен ми се появи в главата този въпрос още преди да прочета и вие ми дадохте отговора на този въпрос и затова не попитах. Сега като продам пчелен мед, ако мога да си го позволя ще си го купя.
Благодарности за отговорите ...
Ето моето творение. Регулирам тока с ключ за лунички на първичната намотка и ми върши работа за сега.
А бе да питам. Имам един трансформатор ама не знам ни колко волта е, ни колко ампера. Как мога да го измеря и евентуално да регулирам тия стойности?
Измерването е лесно - става с прост мултиметър. Поставя се в режим измерване на променливо напрежение и подходящия обхват.
Регулирането е по-сложно. Най-просто е с тиристорен регулатор. Продават се и готови, може да Ви го направи и някой електрончик. Лично на мен идеята с димера от горния пост ми се вижда най-лесно и рационално.
Всъщност колко трябва да е тока и напрежението на това приспособление?
Нямам мултиметър и го давах на един дето уж разбира от такива уредчета и ми каза, че не можело да се измери. Нещо не ми се вярва ама като не разбирам... Инъче с димера е ясно, че е лесно, но пък нямам идея къде и как да го включа. Ползвам такъв за регулиране на оборотите на едно моторче и там е ясно ама за трансформатор нямам идея. А инъче ми трябва да си включа ел ножа към него. В момента като го свържа и дава такава топлина, че стопява калая. :bigsmile:
За какво напрежение и ток е ножа? Вижте на табелката на производителя. А за рамките димера се свързва в първичната страна на трафа. Един мултиметър с добро качество е около 30лв. Купете си, ще ви е необходим навсякъде. Има и упътване как се работи, но ако качите снимка на панела ще ви дам нужните указания.
Ножа е мое производство ;) За това искам да мога да регулирам трансформатора, за да достигна оптималната температура. Замислил съм се и да си купя, даже сега погледнах да ги разгледам. Примерно този би ли вършил работа, гледам, че и температура измерва. http://elektronikabg.com/product/405...imer-890g.html
Това го направих и съм доволен. Дъската е от стар рафт, комшията ми правеше ремонт. Най- голямо търсене падна за медените пластини. Трансформатора го взех за 1кг мед. След седмица се получи.
http://imagessharedstorage.com/files...92873031_n.jpg
Колеги, на пчелина имаме 24v и 12v. Два акумулатора по 70А захранвани от фотоволтаичен панел. Можем ли да използваме тази енергия и по какъв начин за да залепваме восъчните си основи на пчелина?
Можеш разбира се.12V пробвай дали те устройва за определената дължина тел. Ако ти нагрява много бързо трябва да сложиш някакво гасящо съпротивление предполагам 1-2 ома.
За тези, които не знаят - Пчеларската тел е СПЕЦИАЛНО направена за тази цел. Не става каква да е тел. Не става дори и хромникеловата тел. Не стават по простата причина, че естествените метали, от които се прави тел, включително и хромникеловите сплави - всичките те имат много ниско електрическо съпротивление. Такава обикновенна тел за да се нагрее се нуждае от много ниско напрежение (под 1V) и много голям ток (над 10A). Това обаче не ни устройва, в резултат на което сплавите, от които се прави пчеларска тел, са МНОГО СПЕЦИАЛНИ. В тях освен хром и никел има и други високорезистивни метали така, щото съпротивлението на 1 линеен метър пчеларска тел да се повиши до ниво 6-8 ома. Обикновенните телове имат съпротивление под 1 ом на метър.
И така - за да нагреем пчеларската тел до подходящата температура (80-100 градуса по Целзий) и за подходящото време (6-7 секунди) трябва да подадем ПОДХОДЯЩИЯ ТОК, и той е от порядъка на 2А. Забележете - казвам ТОК, а не напрежение. Ако тока, който го подаваме, е само 1А, то тогава нагряването става сравнително бавно, и човек се изнервя докато го чака. Ако тока е по-голям от 2А - например 3А - то тогава нагряването става сравнително бързо, и именно това е най-подходящия ток за хора, които вече са свикнали да правят основи, и които вече се дразнят и от 7-8 секунди и искат процеса да трае само 3-4 секунди.
Най-подходящият начин за нагряване на пчеларската тел е с ГЕНЕРАТОР НА ТОК, настроен на 2А за начинаещи и на 3А за напреднали. Когато се използва генератор на ток, няма никакво значение колко е дълъг сегмената пчеларска тел - може да е само 20 сантиметра, а може да е дори и 1.50 метра (цялата рамка). И в двата случая нагряването ще е за едно и също време, а именно 3-4 секунди при ток 3А. Няма никакво значение колко е дебела телта, както и от каква сплав е направена - стига да е 6-8 ома на линеен метър. Самият факт, че захранваме с генератор на ток, винаги ни гарантира отделянето на точно определено едно и също количество топлина на единица дължина, а именно това е нещото, което го искаме.
И друг път съм го писал, ще го напиша пак - ГЕНЕРАТОР НА ТОК притежават всички съвременни електронни ЛАБОРАТОРНИ ЗАХРАНВАЩИ БЛОКОВЕ, като например този:
http://constructor.bg/shop/product_i...ducts_id=11937
Посочения от мене блок е идеалното устройство за загряване на пчеларска тел с прецизно контролиране на тока, а от там и на времето за загряване. Аз ползвам точно това устройство и съм много доволен. Предимствата му проличават именно когато трябва за кратко време да се правят много на брой рамки и всяка една секунда в процеса на производството е ценна.
Другият по-евтин, но и по-скапан метод, е подаването на НАПРЕЖЕНИЕ, а не на ток. Няма значение дали напрежението е постоянно или променливо. Тоест за целта може да се използва както елементарен трансформатор, така и например автомобилен акумулатор. Когато се подава напрежение, получилия се ток ще зависи от ДЪЛЖИНАТА НА СЕМЕНТА с пчеларска тел. При много къс сегмент ще прегрява за секунди, а при много дълъг може да чакате и цяла минута, и пак да не загрее. Трябва да променяте напрежението и по метода на пробите и грешките да откриете подходящия ток за вашата дебелина на телта, за вашия модел тел като сплав и за вашата дължина на сегмента (вид рамка и брой хоризонтални и вертикални редове с тел). Може да се окаже, че ви трябват 2 волта или 32 волта - никой нищо не може да ви каже предварително. Телове всякакви, рамки всякакви, начини на обтелвания всякакви, дължина на телта - всякаква - в резулт - необходими напрежения всякакви.
Та искам да кажа следното:
- Или използвате ГЕНЕРАТОР НА ТОК и го настройвате на 2/3 А за 4/6 секунди и тогава няма значение каква е телта ви, колко е дебела и колко е дълга
- Или използвате някакво напрежение, но тогава не задавайте никакви въпроси във форума, защото никой няма да може да ви отговори вярно, понеже вашата тел, дебелина на телта, рамка, начин на обтелване и дължина на обтелването ще са различни от тези на останалите. Просто запретвате ръкави и започвате да правите експерименти с различни трансформатори или акумулатори, и каквото откриете, ЩЕ СИ Е САМО ВАШЕ и ще важи само за вашата комбинация от фактори. В никакъв случай обаче не го препоръчвайте това ваше откритие, защото ще излъжете останалите ваши начинаещи колеги.
Малко информация как се настройва захранващия блок от електронния магазин на Млад Конструктор, ако решите да го купите и да го ползвате:
1. Включвате блока
2. Завъртате двата потенциометъра на напрежението (грубо и финно) на максимум - тоест настройвате на максималното възможно напрежение
3. Давате изхода на късо - така се превключва от стабилизатор на напрежение към ГЕНЕРАТОР НА ТОК
4. С двата потенциометъра на тока (грубо и финно) настройвате тока на 2.0А за средно по време нагряване (6-7s) и 3.0A за бързо нагряване (3-4s)
5. Премахвате късото съединение и уреда вече е готов за работа
6. Допирате перата на изхода върху къс сегмент от пчеларска тел (напр. 3-4 сантиметра). Сегмента се нагрява напр. за 4 секунди и екранчето на амперметъра показва 3.0A
7. Допирате перата на изхода върху дълъг сегмент пчеларска тел (напр. 1 метър). Сегмета пак се нагрява за същите секунди и екранчето на амперметъра пак показва същия ток.
Както виждате - всичко работи перфектно. Тока винаги е един и същи, и нагряването винаги е с една и съща скорост, независимо колко е дълъг сегмента с тел или колко е дебела телта. ВАЖЕН Е ТОКА - от него зависи скоростта на нагряване. При различните по дължина сегменти волтметъра ще показва различни напрежения, и това е нормално. Така трябва да бъде. Уреда автоматично подава необходимото напрежение така, щото тока винаги да е 3.0 А. Именно затова и този режим на работа се нарича ГЕНЕРАТОР НА ТОК.
За тези, които подметнаха че имат фотоволтаични панели, и се чудят дали могат да ги използват за лепене на восъчни основи:
Да, един фотоволтаичен панел се явява ИДЕАЛЕН ИЗТОЧНИК на енергия за нагряване на пчеларската тел и за лепене на основи. Защо това е така?
Ами защото фотоволтаичния панел има почти същата волтамперна характеристика като на лабораторния захранващ блок, който го описах по-горе. При малки консумирани токове фотоволтаичния панел работи като СТАБИЛИЗАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ, а с увеличаване на консумирания ток хоризонталната част от характеристиката става ВЕРТИКАЛНА, и панела започва да работи като ГЕНЕРАТОР НА ТОК. При това тези два режима са напълно безопасни за панела, включително и късото съединение е безопасно за него.
Какво трябва да се направи?
1. Взема се един стандартен панел за фотоволтаична централа, който обикновенно е с мощност около 180-200W, напрежение 36V и ток 5-6А.
2. Панела се подпира отвън на стената, като се избира такъв ъгъл спрямо слънцето, щото тока на късо съединение да е 3.0 A.
3. Без никаква друга електроника двата извода на панела директно се допират до пчеларската тел и това е - работи перфектно.
4. Понеже слънцето се върти, хубаво е веднъж на час да се променя наклона на панела така, щото тока му на късо да е около 3.0A.
5. Ако слънцето се скрие зад облак - спирате да лепите и започвате да правите нещо друго по рамките.
И последно - за тези, които се занимават с електроника:
Сравнително лесно може да бъде направен ГЕНЕРАТОР НА ТОК само с 2-3 транзистора или пък да се ползва специализирана интегрална схема и един мощен транзистор. Ако в Google се направи търсене с думичките Current Source, човек ще попадне на стотици схеми. Би могло дори някой пчелар-електрончик да се потруди и да разработи такова устройство, и после да започне да го продава, като така ще облегчи труда на десетки хиляди пчелари. Например tsc1 може на майтап да го разработи и предложи като крайно изделие на ниска цена и така да си разшири бизнеса.
И все пак май ще успееш да научиш пчеларите на нещо ново. ХА ХА.
Въпреки милионите години, през които се е употребявал прост токоизправител за тази цел, на никой досега не му е идвало и на ум че това не е съвсем правилния начин.
Ако не се беше обаждал и да беше някой прекръстил тази машинка напр. на "революционна пчеларска машинка за лепене на основи", щяха да бъдат нужни десетилетия преди някой да се досети, че това всъщност не е измислено и патентовано от пчеларите на БАН.:bigsmile:
А защо ви е токоизправител бе хора? На телта и е все тая с какъв ток ще я греееш!
Правилен или не, важното е да върши работа. Не виждам смисъл да давам едни 200 лв, които мога да ги използвам за съвсем друго нещо, като имам с какво да си залепя основите без да губя време. На пчелите им е все тая с какво съм го направил.
Това за генератора на ток смее го коментирали и друг път и аз съм съгласен със всичко което казва Матеев.Но човека питаше дали може да използва тези 12В за лепене на основи. Дали сме му помогнали с целия дебат и дано не сме го объркали. Готовите генератори са малко скъпички.Разработката на такава елекроника за наши нужди е идея, но се покачват изискванията към захранващия трансфарматор.Може някой колега да прояви инициатива.