Аз съм от Костенец и се казвам Николай.Новобранец така да се каже съм още мухар и ако св.Харалампи каже може и пчелар drinks;
http://s1.postimage.org/32k46vav8/SN851062.jpg
Преглед за печат
Аз съм от Костенец и се казвам Николай.Новобранец така да се каже съм още мухар и ако св.Харалампи каже може и пчелар drinks;
http://s1.postimage.org/32k46vav8/SN851062.jpg
cool; И АЗ съм НИКОЛАЙ- КАНДИДАТ НОВОБРАНЕЦ С ПРЕТЕНЦИИ ДА СТАНА НЯКОЙ ДЕН ПЧЕЛАР.Но засега ще си купя десетина кошера, и ще ги командировам на балкана при дядо, той поне разбира от тия работи,да видим може ли да ме научи.
Здравейте колеги.Малко сме участниците от югозапада.Дано пчеларите да са повече.Иска ми се да се включат повече колеги от нашия край,понеже нашите условия за пчеларство са по-различни от другите места.Ние нямаме репица,слънчоглед.Липата и акацията са малко.Разчитаме повече на планинска паша.Така че ако може да си партнираме като регион ще е добре.Като чета какви резултати имат колегите с рапицата,а ние още храним пчелите.Успех на новобранците.
А е специално тази година успехите са нулеви и сме на същия хал като вас - дори бих казал по зле,защото ние на това разчитаме и нямаме грам планинска паша.Планинската паша все повече взе да ме зарибява - много колеги от подобни райони гледам се оплаквате,ясно защо.Но аз па ми писна да ги гоня тука,рапица,а слънчоглед,а липа,а не знам си кво - всичката ни паша все монофлорна и ако отървеш някоя (дали заради теб,дали заради климата) оставаш със пръст в устата,отделно все на някого пречиш,все се притесняваш за пръсканията и т.н.
А в планините пашата може и да е малко,но я има всяка година и е постоянна.
Както и да е - със интерес,чета мнения от вашия край,наистина най-малко пчелари съм чувал от югозапада.
п.п.средна-централна.
Здравейте, Ивайло съм от Перник.
Колега Кандо, има един детайл, който ми се губи в горските райони. Как опазвате кошерите от диви свине и други обитатели на гората. Ограждате ли ги в гората или как? Или може би дворното пространство се намира до гора? Аз имам няколко дка гора бор, акации и други широколистни. Региона е във формата на ждрело склона е север и слънцето огрява в 10 часа и се скрива в 5. И без това слънцето няма да достига кошерите, понеже смятам да ги разположа в самата гора. Като цяло се чудя дали има смисъл дори..
За проблема със животните в балканите - дигайте ги на ремаркета/фургони speechless; със ограда зор работа.
Кандо прав си.Аз въобще не ги местя моите кошери.Високо в планината на 1000 м надморско ниво съм и пашата се захваща една след друга.Има по малко от всичко.Проблема е че има паузи от около 2 седмици една от друга а в някои случаи-при акацията - от 20 дни.затовва писах че храненето при нас е по-особено-почти постоянно.
Канди, ти пък си най-лесен ! Хващай някоя Виетнамка и карай един фургон в Еленския балкан, вдън гори тилилейски и на зима ще разправяш drinks;
Здравейте аз се казвам Юлиан от София съм занимавам се с пчеларство вече 15 години кошерите в момента ги гледам тук близо до София в едно село
Здравейте аз съм Милен и за първа година се опитвам да пчеларствам,за сега живея в нашета любима Столица ,пчелина се намира в село в община Земен.
аз се казвам Тодор, от Дупница, пчеларствам с Лангстрот-Рутови кошери , от 6 години, на 750-800 м. надморска височина, широколистна гора и ливади, никакво земеделие в района.....
http://s1.postimage.org/294y88eis/IMG_4114.jpg
A в Района на Самоков как е колега?Там е по високо.Имаш ли някаква информация?Може да ми се наложи да се местя там по семейни причини а нямам никаква идея от планинско пчеларстване.Става ли за по–мащабно пчеларстване?
здр колеги , аз съм Иво то София, имам село до Перник и напролет ще си купя поне 10 кошера и започвам да пчеларствам. Ще се радвам на координати , тел. и прочие, за съвместна помощ, пчелни рояци и прочие- ,предварително Благодаря
поздрави
Ивайло Георгиев
Здравейте и от мен.Казвам се Гергана.Нашият пчелин е в района на с.Коларово ,Петричко.
Др. Бачев ? Приятно ми е !Цитат:
Първоначално публикувано от TVB
Здравейте!
Живея в гр.София ,а кошерите са на запад/Брезнишка околия/.Работя само с ЛЕЖАЦИ.Написах го с голями букви,защото и те са голями.Знам мнението на повечето от участниците в този форум към ЛЕЖАЦИТЕ ,но смятам че не са прави. Пчелините са стационарни.Работата е приятна.Добивите достатъчни.
ПРИВЕТ имам село до Дупница ,Смочево се казва а баща ми е хирург в града може би се познавате drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Влад
Здравеи КОКО и аз бях мухар но вече се занимавам със пчеларство от една година.Аз се казвам Любомир и съм от Самоков
Здравейте и аз се казвам Николай и съм от с.Костенец занимавам се от 3 години ще се радвам да се запозная с повече ентусиасти като мен кошерите ми са ДБ-12,пожелавам на всички успешен и медоносен сезон!
Здравейте и от мен! Казвам се Костадин и се занимавам с пчели от десетина години. Пчелина ми е в района на гр. Сливница, и по-точно с. Гълъбовци. Работя с 12 ДБ.Тази година смятам да опитам и с един 10 ДБ. Желая успех на всички.
Здравейте, казвам се Слави Слаов. Имах пчелин преди 20 годии, но професията ме отказа от пчеларстването. Сега съм пред пенсия и съм решил пак да се захвана. Живея в София, а пчелина смятам да го направя в село Стефаново /до Радомир/. Ако някой има сведения за района, моля да ги сподели. До Лежаков. Прочетох това което си написал за лежаците. Впечатлен съм.
Здравейте,казвам се Владо,живея в София ,но си имам село до Брезник, към момента там 2ДБ 12р. и 4 отводки (2 от началото на 6м.,2 от началото на 7м).Миналата година наследих 1ДБ с пчели и камара сандъци,дядо ми ги гледаше в трънско и от 20 тина кошера вадеше доволно за района мед(много ароматен),помагах му като дете ,след което 20 години не бях припарвал до кошер.Е доиде и моето време.
пп Аз също изчетах с интерес темата за лежаците и постовете на Лежаков ,и бих пробвал.
Здравейте и от мен,казвам се Петър и живея в София,миналата година взех два кошера и ги сложих при един приятел.Новак съм в пчеларството.Но сега ,мисля да си направя малък, спретнат пчелин.Бих се радвал на помощ от ваша страна,пък и бира да пийнем не е зле.Моите са ДБ. но се заинтересувах от лежаци,дали са удачни в нашият район.Имам предвид дефилето.hi;drinks;
Здравейте, и аз съм Петър. Живея в покрайнините на София, по-точно Кривина. Започвам с 3 отводки ДБ, кошерите са производство на Евгени Филимонов.
Желая успех на всички!
hi; здравей.И аз взех три отводки преди две седмици.
Здравейте. Казвам се Александър Лукаров. Живея в София, пчеларствам в село Крайници с ЛР кошери.
Успех на всичкиhi;
Здравейте. Един спор през миналата есен за това колко е полезен прополиса, ме накара да разуча, как от нектар - мед, та и восък и прополис! Грабна ме това уникално семейство. Цяла зима чета и вече събирам инвентар. Стигнал съм до 'под крушата', но ще стане...От тази година ще им се радвам лично. Мястото, където ще сложа първите си кошери не е най-доброто за пчеларстване, но като начало има всички удобства за мен. Желая здрави пчели и добър сезон на всички.
Здравейте Хора ! Казвам се Мерсин живея в София имам няколко кошера ДБ в Кюстендилско близо до Струма. Води се планинско май и искам препоръки от опитни колеги. Ако може някой да сподели опит откъм тази страна какъв тип кошери са най- добре за планинско пчеларство и някакви тънкости ,ако има такива.
Благодаря за вниманието ! :)