Здравейте колеги ,
Днес прегледах кошерите и установих , че в единия кошер имам млада и красива майка , но няма нито една осеменена килийка .
Моля , дайте съвет какво да я правя .
Преглед за печат
Здравейте колеги ,
Днес прегледах кошерите и установих , че в единия кошер имам млада и красива майка , но няма нито една осеменена килийка .
Моля , дайте съвет какво да я правя .
режи и главата
и Обединяване с друго
И аз гласувам за...
Прикачен файл 3786
Христакиев ,не ги слушай.Изчакай десетина дни.Имал съм подобни случаи.Имал съм и купена майка ,която след изчакване не пронесе ,но опитай.
Ако си сигурен ,че е снасяща може да и стиснеш коремчето леко и внимателно може да се е получило запушване.
Ако е от тази година/в нета пишат,че вече има такива случаи/може да изчакаш15-20 дена,не повече,ако не е пронесла,сменяй с оплодена ако имаш,ако нямаш подсилвай по-слабите семейства.
21 март сме
чудеса стават само в приказките:bigsmile:
Щом е красива, при манекенките!
Здрвейте,колеги.
И аз съм на мнение да не се бърза.Миналата година в края на февруари намерих маточник в едно от семействата ми, и за още по-голямо учудване до края на март беше пронесла.Досега нямам проблем с тази майка.Тази година нямам умряло семейство , но за съжаление намерих 2 семейства без майки.Сега в момента имам млади майки на няколко дена и ще изчакам да видя да ли ще се повтори случая от миналата година.
Ако до сега не е пронесла след зимата и режеш главата колкото и да е красива. Можеш да изчакаш ако си я забелязал февруари ама след 15 март да и се "молиш" е безсмислено.
Не се подразбира колко е млада щом е на една година би трябвало есента да е снасяла а това ,че сега не снася може да е прихванала някакво заболяване примерно гъбично но повече от 2 седмица не я чакай.Есента имаха подобен случай със млада много добра и плодовита майка която изведнъж спря да снася слагах им рамка с пресни яйца но не искаха да залага за смяна и я махнах .Не и се моли много защо сега е много критичен момент за семействата
Аве повечето сте на по един петък служба ,ама много категорични мнения.Личен опит -или много сте чели.:bigsmile: Да ви го напиша сричка по сричка ,че да разберете.В моята практика съм имал случай рано напролет майка да не снася.Докато се чудя ,какво да предприема -тя се оправила.Затова при такава ситоация изчаквам около две седмици. Е има и случаи да не пронесе ,тогава е ясно.
В старите книги пишеше ,че някои млади майки ,които са снасяли до късно есента -напролет почват по-късно.Опс, забравих ,че при четенето наблягате повече на форума.:bigsmile: Един колега споменава 15 март.Тази дата за различните краища на България ,изглежда различно.
А колко пчели има около тази майка?
Благодаря ви за съветите колеги . В кошера и около майката има достатъчно количество пчели , не е слаб кошер ако това имате в предвид.
Да това имах предвид. Аз бих сменил незабавно такава майка или бих присъединил към друго семейство ако нямам годна майка.
А мога ли да я махна и да им предам пита с прясно пило от друг кошер ?
Може, но резултата ще е несигурен. Аз бих го обединил, и през Май ще си направя отводка от обединения сега кошер. Вероятността тогава да се отгледа качествена майка е много по-голяма.
Ако проблема не се дължи на наследствени причини (характерна особеност на самия дамазлък пчела), на това семейство бих му видял сметката.
Каква е гаранцията, че като придадеш нова майка или си отдгледат сами, няма да се повтори същото?
Пък ако искаш, премести го на "карантинен пчелин" и там си прави експерименти колкото искаш.
Голям проблем - майката не снася. Ами има такива които снасят. Такива майки предимно им се разтриват ребрата. С двата пръста се притиска докато изпука.:bigsmile: След това се пуска в кошера. Е, на пода на кошера разбира се - за да видят пчелите, че не могат да разчитат на нея.:bigsmile:
И при мен ситуацията е подобна,вчера само в два от кошерите ми имаше по малко пило.При другите липсва,майките са на една година.Не съм стеснил пчелните гнезда и предполагам че това е причината?Какъв ще е резултата ако не стесня,кога ще пронесат майките при тези условия..иначе има доста пчели?
С какво третирахте есента? Преди година имах подобен случай.Майката се движеше със свитата и мушеше дупе в килийките , но яйце не снасяше.И така процедурата се повтаряше около седмица докато не намалих кошерите с един.Отдадох го на къпането с О.К. Знае ли човек на къпана с О.К. майка как и се отразява?Дъждобран за пчелни майки не се продават.А и прицелни устройства за спринцовки с О.К. нямам.Та , затова питам с какво третирате.Ако е О.К. и има повторения подобни на моя случай, значи има проблем.Има ли проблем , трябва решение.
Ако до сега имах обосновани съмнения за такъв проблем с О.К. след твоето мнение знам , че го има.За момента не съм мислил за решение.Но не искам и не съм се отказал от О.К.Измисля ли нещо работещо ще пиша.
Ако някой вече се е справил с този проблем да пише.
Вариант, който може да помогне - преди къпането с ОК, затваряш майката в изолатор. Поливаш пчеличките и след това слагаш изолатора в кошера.
Прикачен файл 3808
Аз също третирах ноември с ОК с чрез накапване и сега имам две майки,които не снасят.
Аз не съм третирал с ОК , но също имам майка която не снася. Ще я изчакам още няколко дена и , ако не пронесе , ще заминава във "Вечните медени полета ".
Началото на ноември и аз третирах с ОК по рецептата на Скутелатор с пулверизатор,единия пчелин го прегледах,всички имат пило,за другия не отдава хубаво време,но прегледам ли го ще пиша какво съм забелязал.