Моля споделете.
Преглед за печат
Моля споделете.
Майката ПРИРОДА е определила с какво да се хранят пчелите! Това,че ние търсим алтернатива , не означава че сме прави.Твърдо против такова подхранване!!!
Може да стане дискусия. Всеки може да има мнение по въпроса. Особено полезни ще са мненията на колеги, които са хранили със суха захар, а след това са се отказали(защо????) и на такива, които са започнали да хранят отскоро и мислят да продължат тази практика. Въпросът е дискусионен и в пчеларската преса в момента - виж предния брой на "Пчеларски вестник", но това не означава, че това хранене трябва да се отрича, защото има не малко привърженици и то на базата на постигнати успехи!
И какви успехи са постигнали щото аз този вестник не го чета?Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Всъщност май не се изразих правилно! В пресата започна дискусия "за или против" подхранването със суха захар. Асен Въков от Видин отрича методите на пчеларстване на Костадин Якофов, чиято практика е целогодишното присъствие на суха захар в специално изработена хранилка в модернизиран кошер на Георги Гърдев. Според запознати Асен Въков е само "машата". Негов вдъхновител е Боян Първулов.
Асен Въков си няма и представа как се прави подхранването със суха захар, защо се прави, какви цели се преследват и дали въобще тя влиза по някакъв начин в меда. Отговорите на всички тези въпроси ще излязат в някой от следващите броеве на същия вестник. Точно пред Първулов, Якофов е доказвал къде отива захарта и че по време на паша пчелите въобще не я поглеждат. Няма и как да стане това. Експеримента се състои в следното. В експерименталния кошер захарта е оцветена с оцветител за сладки. Избран е червения цвят, поради обясними причини. Опитът показва, че при отсъствие на нектар от природата и наличие на пило в пчелното семейство, кондензиралата влага "намокря" сухата захар и пчелите могат да взимат от нея. При наличие на паша откритото пило е по-ограничено, пчелите вентилират усилено нектара и сухата захар става още по-суха-става на камък. С отминаване на пашата влагата в "топлата хранилка" се завръща и захарта пак омеква и пчелите отново започват да се възползват от нея. Та да се върнем на експеримента. Експеримента показва, че оцветител в питите с мед няма, а червения цвят присъства само в питите с пило.
Сега ,нещо има ,което не ми е ясно.Това със сухата захар е добре както е описано.Но възникват въпроси и мисля,че няма как да не се пита.Например :Как така конденза е само при постъпване на нектар?Не изхвърлят ли пчелите зрънцата от захар като чужди предмети?С каква апаратура е констатирано отсъствието на боя в меда?Има и други ,но това не може да се обхване само с един пост.Ще ви помогна с моите мисли.Аз лично мисля,че пчелите постоянно поддържат % влажност в кошера.И поради тази причина Конденза трябва винаги да присъства горе дето е захарта.Но съм наблюдавал лично как пчелите изхвърлят тези по-едрите зрънца от захар, когато ги срещнат в подбудата напролет.Но и съм наблюдавал друго ,как пчели крадци усвояват пити захаросан мед в питите.Те принасят вода отвън и с нейна помощ те я отнасят по кошерите си.Така,че за да я вземат тази суха захар ,то те отново принасят вода и така се изчерпва захарта.А когато това е паралелно с нектаро потока ,мисля,че не е трудно да познае човек ,къде отива това.Наистина напълно признавам и факта,че когато има изобилие от нектар ,то пчелите забравят за това количество.И се насочват изцяло към изхранване на пилото с този нектар.Но това не означава,че те не го поглеждат въобще.Дори и да има само две пчели на тази суха захар ,то те се интересуват точно от нея.И точно те се занимават с нейното преработване.Така,че наистина въпроса е СПОРЕН.А има и друг въпрос:Какво количество суха захар се усвоява през сезона?Това, ако може да ми отговорите, ще мога да си дам отговор на много други питания.Става въпрос за количество от един кошер.
Във четвъртак вечерта(18ч.) въпросите си можеш да ги зададеш лично на Якофов.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Аз пък съм чел,че резултати са тъкмо обратни на това,което е писал колегата Бонев т.е. има оцветяване на стоковия мед.Каква е истината всеки сам си прави изводите...
Според мен споровете са излишни. Предлагам всеки да си направи през идващия сезон експеримент с един , или с група кошери и съответно с толкова контролни такива./ еднакви по сила и дадености разбира се/ и наесен да говорим. Аз за себе си съм направил тези изводи и знам, че сухата захар е чиста глупост и заблуда. Желая на всички ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ ГОЛЕМИ УСПЕХИ.Цитат:
Първоначално публикувано от ceco_lovech
И аз съм пробвал,разбира се със стандартните хранилки които се продават по магазините.За мен това количество което взимат напролет е просто нищожно, и ако го давам на сироп пчелите го поемат за броени часове.А със сухата захар го взимат за седмица.
Говорил съм с човек,който има от хранилките на Якофов,и ми казва абсолютно същия факт за количеството усвояване на на ден.Не искам да убеждавам никой с мнението си,затова най-добре пробвайте сами за да разберете.
Сухата захар се ползва, за да се взема по бавно, с цел да се симулира паша и с тези малки количества да се изхранва пилото, а не да се преработва и складира.
А колкото до това дали отива в стоковия мед, наистина има различни мнения по въпроса. Но пък наистина си е удобно, аз пробвах и при мен 200 грама я вземаха за 5-6 дни. Утре ще ходя на лекцията на Якофов и предполагам там ще се дискутира доста този въпрос - отива ли в меда или не отива. Това може да кажат само хората, които имат тази практика и са изследвали меда си.
Колеги, 2005 година бях на пчеларско изложение в София в музея "Земята и хората".Там естествено бяха и "светилата" на Българското Пчеларство.Имена няма да споменавам поради логични причини! Но ще ви кажа,че в разговори с почти всички "големи" научих много неща които знам, но не практикувам!!! Надявам се, да сте ме разбрали!!! Смятам темата за приключила!
Така като чета дискусията виждам, че има много против тази методика. Всички които са пробвали твърдят, че се усвоява много бавно от пчелите или въобще не се взема. Ето тук е въпроса защо е така. Видно е, че сухата захар не е атрактивна за пчелите, дори по-едрите зрънца биват изхвърляни. Те я вземат само когато нямат друг изход. Известно е че пчелите си пазят запасите и посягат на тях само в краен случай. Количеството, което взимат като сироп за една вечер, под формата на суха захар го вземат за много по-дълъг период от време. За разлика от сиропа, който пчелите свалят в питите и започват да инвертират, сухата захар е много по-трудоемко занимание. На това се дължи и факта, че оцветителя отива само в пилото. Да така е и не напразно експеримента е правен с червена боя.Не знам Цецо къде е чел това, като експеримента е правен само при Якофов пред неверна публика. Количеството приета от пчелите захар е много по-малко от това на дневните нужди на семейството за изхранване на пилото. Тя само им помага.А при наличие на нектаропоток няма конденз в хранилката, захарта става на камък и няма нито една пчела на нея. Те просто не могат да я вземат. Така разсъждавам аз. Правил съм експерименти и това съм го виждал с очите си. Не ползвам тази технология именно, защото има тънкости. С обикновена хранилка не става. За да се получи конденз, капака трябва да е стъклен а не пластмасов. Аз използвах обикновени хранилки и захарта я вадиха и изхвърляха.Освен това топлата хранилка не е подходяща при подвижно пчеларство. Стъклото е чупливо.
Коцето Якофов си казва всичко и е много прям, но не може да обяснява добре. Трябва да се подпитва за да обясни по-добре тънкостите и да се слуша много внимателно.
Чел съм го е един от 3-те български вестника(ще се опитам да го намеря).Изследването, което се цитираше е направено в чужбина.Повече подробности не се сещам.
Като се замисля сухата захар може да я ползват неделните пчелари.Тя ще им върши някаква работа и при отводките / бебетата / за да се подържа някакво що - годе темпо на непрекъснато развитие. Но все пак колеги не залагайте чак толкова много на нея.По хубаво от пашата няма. Това всички го знаете. ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ.
Благодаря,колега!
Не е категорично.Напротив ,аз ДОПУСКАМ самата практика.Само си разсъждавам така пред вас.Да ,уважавам това със сухата захар.Все пак е родено от Българин.И щом е така е валидно.Поне за мен.Да, има логика и то здрава от обясненото от теб колега.Няма да мога да присъствам на лекцията на Якофов.Но не значи ,че няма да я получа.А пък имам едни хранилки от времето на ТКЗС.Та те бяха повредени -нямаха капаци.И някой ги беше изхвърлил.Аз се напънах и им отрязах капаци от стъкло.Тях ще ползвам за опита.Захар ,дал господ.Значи имам две семейства,кога препоръчваш да започна опита?Като имаш пред вид днешна дата.Ще ползвам сравнителния метод.Затова ще са две.Имам възможност да поставя хранилките направо върху рамките или да си бъдат в отделенията.
Коста, ще те разочаровам, но и това не е родено от българин. За подхранването със суха захар се говори във всички преводни книги по пчеларство от преди 100 години. Описват подхранване със суха захар в големи легени като общи хранилки за целия пчелин.
Статията беше на Боян Първулов. Те с Якофов отдавна имат тези спорове. За това се наложи и експеримента с оцветяването.Цитат:
Първоначално публикувано от ceco_lovech
Якофов и в момента има суха захар в хранилките. Вчера ми показа клипче на телефона. Имаше доста пчела на захарта. Хранилките се поставят директно върху рамките за да няма разстояние за преодоляване от пчелите. А върху стъклото се поставя отоплителен материал.
Стъклото е само върху хранилката нали?
Здравеите колеги.
И аз да кажа, като че ли суха захар е наи добре с вътрешна хранилка или както аз правя направо върху рамките слагам вестник и одгоре захарта после наилон за влага и покривната табла. Това е само за спасяване от глад през януари, ако са гладни взимат ако имат достатъчно мед не пипат до началото- средата на февруари. ( суха захар само зимата и то при нужда)
Поздрави.
Поне до толкова доколкото зная аз, пчелите не взимат директно кристалите на сухата захар. Те поемат само разтопената от влагата част. Факт е, че дори и при наличието на достатъчно медови запаси в кошера, пчелите я посещават. дори и в студено време. Някои неща не мога да си ги обясня. Уж пчелите се изтощават, а няма такъв голям подмор. Пчелните семейства са винаги силни. Много пъти съм зи задавал този въпрос как става така. Хората, които са прокарвали тази практика не са научни работници а практици. Видяли са пробвали са доволни са от ефекта. Аз лично предпочитам питките, въпреки че са по-трудоемки. А топлата хранилка си има своите преимищества стига да е добре направена.
Снощи бях на лекцията на Якофов, там беше и Симеон Тодоров. Наистина беше много интересна лекцията и наистина в залата имаше над 50 човека, гледащи скепчино на нещата. Дори в края на лекцията задаваха всякакви въпроси, но не и свързани с храненето със суха захар. За съжаление повечето бяха възрастни пчелари и нормално да не се интересуват от това. Та по въпроса за сухата захар.
Има технология специална, както във всяко нещо. Не си мислете, че като сложите захар в хранилктата, сте си свършили работата. Не е така. Прави се специално дъно, и специална табла и специална ТОПЛА ХРАНИЛКА покрита със стъкло. Който ще ходи в Плевен, може да се запознае лично. Няма тайни за криене. Хранят целогодишно и развиват пило и през зимата, като правят специална система за зазимяване и плодника облепват със стиродур, за защита от ветровете. Много интересно , има ли пило - има пчели в хранилката, захарта се овлажнява от конденза по стъклото. Зимата сипват в захарта малко меден сироп и прашец, така че гледат пило и през зимата. Но обърнете внимание, не гонят продукция от стоков мед, а събират основно прашец и правят отводки. По принцип ЗАХАРОЗАТА основно и най вече стимулира пчелите да отделят млечице за хранене на пилото, няма ли захароза, или приток на нектар, намалява развитието на семейството. Захарта е за момента, когато няма приток на нектар. Има още едно условие - в кошера да има винаги запаси от мед. Има ли приток на нектар - захарта не я посещават, намалее ли - качват се в хранилката. Това е.
Имат по един магазин мед над кълбото през зимата, не им ли е достатъчно, а защо минават през пълния магазин и вземат от захарта ? И какво като се изтощават старите пчели, нали отглеждат пило и тези млади пчели после всяка отглежда по 4 личинки.
Не искам да възхвалявам този начин на работа или пък да го налагам, всеки е свободен сам да решава по какъв начин да си гледа пчелите, спрямо условията си и целите си, но все пак от всяка информация може нещо да се вземе, макар и зрънце.
Мое скромно мнение е ,че всеки трябва да работи както му харесва, като се съобразява с географската си ширина и конкретните климатични уСЛОВИЯ, с това какваПАША ПОЛЗВА И КАКВА ПРОДУКЦИЯ ГОНИ. Нали труда ни все пак се мери по преливащите от пчели семейства и по напрасканите с мед магазини. И НАКРАЯ-----ВСЕ ПАК ВСИЧКО СЕ ОСТОЙНОСТЯВА. ОСТАНАЛОТО Е ЕДНА НАУКА , К ОЯТО СЕ КАЗВА--- АЛА-БАЛИСТИКА. ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ВИ УСПЕХИ.
Аз по принцип зимата храня само с мед,като медът слагам върху дъската и обръщам хранилката отгоре.Въпроса ми е следния, преди 2 седмици сложих пробно на 5-6 кошера само пудра захар,и в момента няма и следа от нея ,някой ако може да си даде мнението дали ще е от полза или не.
Щом са я взели, значи са имали нужда от нея. Със сигурност хранят пило, а захарозата спомага за повече отделяне на пчелно млечице. А меда е храна, той е енергия основно.
Няма как да си го чел някъде, защото изследването,което е направено е точно в противоположна посока,а именно: оцветената захар е наблюдавана в килийките с пило.Цитат:
Първоначално публикувано от ceco_lovech
Всяка технология,която се използва и дава резултати е достийна за уважение, както и хората които са я въвели. Всеки който е против или скептично настроен, има право да опонира, но с факти, точни цитати, статии и др. Да манипулираш обаче електората на един вестник и да твърдиш, че едва ли не, в цяла Южна България от София до Бургас не може да се намери "читав" мед, в следствие на тази технология е..... меко казано престъпление.
Сега се сещам за думите на един мой колега,който казваше: Пчеларя трябва да е не само с достатъчно знания, но и да разполага с факти и умение да ги изложи по съответния начин, така че, убедително да защити своята теза. Това което лъпсва в статията на въков/ а и в други негови такива/. Налагането на мнения ,теореми и внушения, са похвати от недалечното минала,което за съжаление е и причината да сме на тази хал.
в-к"ПЧЕЛИ',бр.25-2008гЦитат:
Първоначално публикувано от nikoko
Д-р Бьотгер,д-р Вайс,д-рХиршфелдер
"...Друг въпрос,който беше разрешен, бе къде пчелите отнасят захарта.За тази цел на три от опитните семейства подавахме на пчелите захар, оцветена в синьо с метиленова синя боя на прах.След два дни установихме, че пчелите са занесли част от захарта в строителната рамка,част от нея-в медените пояси(венци)около пилото и,на око,около50% от захарта-в килийките на магазинните рамки.Там синята храна бе добре запечатана.
В никакъв случай не може да се приеме за допустимо използването на сухата захар по време на медосбора."
п.п. Колега,май все пак съм го чел някъде!И още нещо във въпросната статия не се отрича използването на сухата захар.Който иска може да я прочете,а не да философства.
Колегите Д-р Бьотгер, Д-р Вайс , Д-р Хиршфелдер & колектив , също като мен не отричат използването на суха захар! wink;
Ето и снимки от днес 06.02.2011 год. 11.30 ч.
http://s4.postimage.org/6n6os5us/0031.jpg
http://s4.postimage.org/6n8cbick/0032.jpg
А пък по време на медосбора в хранилката не могат да се изброят 10 пчели - те не я посещават, защото работят на друго място.
Приемам ,че има такава статия/не съм я чел-съжалявам и си признавам/,изследване и нека да я прочетем цялата, за да не вадим думите от контекста,но съм доволен, че колегата е казал това което бих казал и аз, а именно:Ползването на сухата захар и нейното приемане от пчелите е за развитие и е основно през периода на начално развитие.Добре е и да се види на снимките за що иде реч.Добре ще е и да се покажат и десетте /ако има и десет/ пчели в хранилката по време на медозбора,когато дойде това време.
Ще снимам и тогава! Казах 10, ей така. Сигурно са и по-малко и това наистина са случайни пчели.. По време на медосбора те нямат работа там. В хранилката влизат летящи пчели, а тогава те са на друго място. Някъде бях написал, че броят на пчелите в хранилката е показател за медосбора - повдигаш само капака на кошера и си....правиш преценка. Това го казвам най-сериозно, защото съм го наблюдавал!Цитат:
Първоначално публикувано от nikoko
ще се радвам и ако пуснете снимка от дъното на кошера в момента когато има суха захар над семейството,благодаря предварително
Уважаеми колега!Цитат:
Първоначално публикувано от сезгин
Дъното не мога да снимам по обективни причини - просто е още рано за почистване на дъната. В поста Ви подозирам въпрос - дали на дъното няма кристали със захар, каквито се образуват в кристализирания мед и пчелите ги изхвърлят. До днес под кошерното дъно имах чекмеджета с дъна от плътна плака. Извадих ги и в тях имаше добре оформени "пътечки" от восъчни разпечатки и умрели акари, но ....нямаше кристали от захар. Нарочно обърнах внимание на това - в 17 бр. чекмеджета не забелязах нито един кристал от захарта!!!
Обещавам, че при почистване на дъната ще направя нарочна снимка и ще я пусна във форума и въобще не се съмнявайте тогава за наличие на захар в хранилката - уверявам Ви, че ще я има.
P.S. Един от пчеларите №1 на България, който използва целогодишно суха захар в хранилката и работи така повече от 30 години, препоръчва кристалите на захарта да са с големина до 1 мм. От него съм чул, че той използва гръцка, македонска или хърватска захар. Захарта, която аз слагам е българска(поне така пише, но не и къде е произведена) - наистина е ситна и я купувам в стекове по 15 кг.(15х1кг.) за 1.20/кг.
Добре каква е логиката да се подхранва със суха захар, когато може с мед,а ако когато времето позволява със сироп и без това го усвояват по-добре?
п.п. цената на захарта отиде нагоре. cash;
Колега Токо, логиката е че няма логика!!!Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Има, много логика има, само че, ние не сме запознати добре с начина на хранене на медоносната пчела,начина на усвояване и преработка на различните видове захари,през различни периоди от нейното развитие.
В меда също има захари. В друго трябва да се търси логиката. Предполагам има някаква връзка с температурата през сезоните от там с овлажняването и усвояването и .
Логиката е в хиничния състав на меда и нектара. В меда преобладават глюкозата и фруктозата, а захарозата е в минимални количества. При нектара нещата стоят по друг начин. А именно захарозата най-силно влияе на жлезите на пчелите.
През 2008г.прочитаики подобна статия заложих на 10 кошера 10р.ДБ в обикновенни хранилки по 1кг. пудра захар!Само едно от семеиствата успа да я вземе до септември!Въпреки че я натрошавах на всеки 7-8дни вповечето семеиства остана твърда буца до края на сезона!Предпочитам подхранване с готови питки на Евротом,имат три вида за всички сезони!
В случая става въпрос за кристална захар, но тя трябва да се дава само чрез "топла хранилка".
В нектара захарозата(дизахарид) е 2/3, а фруктоза, глюкоза, малтоза и други монозахариди общо е останалата 1/3. Кристалната захар е захароза. С какво е "по-вредна" за пчелите от нектара?Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Не е по-вредна, по-трудна е за усвояване, защото не е течна.
Точно с тази цел е разработена хранилката( от опит и на базата проба-грешка),или по- точно е усъвършенствана класическата Милерова хранилка - да спомогне за разтопяване на захарта чрез естествената топлина и влага, излъчвани от пчелното гнездо.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Май малко по-малко се разплита нишката на тази технология. Нямам опит,с нея, но това което виждам по пчелините на някои колеги ме впечатлява. И все пак, имам един въпрос. Защо ще трябва да развиваме семействата толкова от рано - декември, та дори и януари? Според мен февруари като оптимално решение е най-добре. Е разбира се за тези които добиват прашец, ранното развитие е важно и все пак....?
Бих подкрепил и факта, че без топла хранилка е невъзможно да се постигне гелания резултат. Знам го от личен опит. И друго - пудрата захар не става.
колега nikoko защо пудрата захар не става ,според мен тя по бързо поема влагата
именно за това.
Целта е да се взема бавно, пчелите гризат кристалите , преработват захарозата и хранят пилото с нея. Както казва Юрката - захарозата в меда е много малко, а в нектара и захарта е достатъчна. Колкото повече захароза, толкова по обилно е храненето на майката и на ларвите. Самата захар се овлажнява от конденза в хранилката и не става на камък. Когато постъпва нектар в кошера - захарта не се взима и обратно, когато намалее притока на нектар - хранилката се пълни с пчели. Целта е да не се спира развитието на семейството нито за ден, защото при едно разваляне на времето за 2-3 дни, пчелите бездействат и намалява и яйцеснасянето на майката - а с това и развитието на семейството. Поддържането на постоянно силни семейства, дори и през зимата е ключа към по-голямо производство на отводки и на прашец. Повече пило - повече прашец. Поне аз такава логика намирам за себе си.
Освен това при пчелини ориентиране към производството на прашец е необходимо постоянно подържане на открито пило. Захарта не е толкова апетитна за пчелите. Те прибягват до нея, само когато няма принос в природата. Освен това за да могат пчелите да я взимат то трябва да има влага в хранилката. Понеже нямам опит ще споделя информация, която ми е предадена от Костадин Якофов за употребата на суха захар в пчелина. Когато няма паша и има достатъчно пило в хранилката има валга, тя кондензира на стъклото(затова се препоръчва капака на хранилката да е задължително от стъкло а не пластмасов) и навлажнява "сухата захар" и това позволява пчелите по-лесно да я вземат. При наличие на усилен принос на нектар пчелите изпаряват голямо количество вода от нектара, но въпреки това нивото на влажност в кошера е доста по-ниско(това е експериментално установено). Тогава захарта в хранилката става на камък и пчелите не я посещават. Много често се случва пчелите да почнат да изнасят част от по-едрите кристали от кошера. Особено, ако влажността не е достатъчна за да навлажни захарта. Но едно трябва да се знае. Употребата на суха захар върви в комплект с използването на т.н. "топла хранилка" с обикновена не става Пробвал съм.
Нямам опит с даването на суха захар но пробвах с пудра захар и забелязах че я вземат бързо само на единия кошер беше останало малко и от вагата отгоре беше втвърдена нали и топлата хранилка се ползва с тая цел
За по-доброто взимане на сухата захар от пчелите има няколко основни изисквания.
- топла хранилка
- стъкло над хранилката
- дъно с 1/4 или 1/3 мрежест отвор в предната част
- специално за зимата - плодника е облицован със стиропор, за да не се влияе и дразни семейството от ветровете.
Аз съм пробвал с обикновени хранилки, също така взимат захарта, но има допълнителни тънкости.
Който се интересува - затова се правят лекциите и се посещават, затова са и изложенията. В плевен може да се види и пипне този прословут кошер на Симеон Тодоров. Признавам, доста добре изглежда.
Може би е важно да се спомене,че при зимно подхраншане със суха захар е задължително семейството да е добре запасено с мед. На слаби семейства и такива с малки запаси доколкото знам не се, не се препоръчва тази технология.
да, говорим за силни семейства, които ще могат да топлят това пило и да се отделя топлина за образуване на конденза. А иначе е задължително да си имат нужния запас от мед, тогава те са по-спокойни и гледат пило на поразия.
Не мисля че е уместно да храним със суха захар особено в условията на Северозападна България....Вижда ми се противоестествено....минала та година давах на едни отводки по малко суха захар в хранилката и понеже кошерчетата ми бяха на терасата видях че пред прелките на цимента беше изхвърлена много захар...според мен голяма част от кристалите биват изхвърлени .....тогава защо по дяволите да хабим захарта....при нас си има постоянна паша през целия активен сезон.....а ако се наложи можем да дадем сироп вместо да си играем със суха захар....Аз лично съм против такова подхранване....
Колеги,защо не се чете,преди да се пише.Вярно е,че всеки има мнение,но има въпроси,които са излишни,ако човек си направи труда да прочете малко по-внимателно постовете преди него.
Вече беше обяснено,че за да се ползва суха захар,трябва необходим инвентар,който пък от своя страна да създаде необходимите условия за да могат пчелите да я приемат и да се получи същинското подхранване.Ето колегата Бонев какво е написал,само трябва да се прочете обаче.
Така,че колега Йорданов,пчелите ти винаги ще изхвърлят част от тази захар,която даваш,защото условията за нейното приемане са други,неприемливи.И ако някой няма такива "топли хранилки" по-добре да не се пробва със суха захар.Това е също както максимата-за да гледаш пчели,ти е нужно тръвна или кошер,по друг начин не става.Така е и със сухата захар-за да я ползваш,ти трябва "топла хранилка",иначе не става.Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
За 2010г. каза, че за цялата година се пада средно по 3.3 кг. на кошер.Цитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
Дрън - дрън!!! Този въпрос няма отговор! Кой може да ти каже такова нещо???Цитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
Пчелите взимат, колкото им трябва! А колко им трябва - знаят само те!
Може да ми каже някой който е хранил с суха захар.
Не ти !
Аз затова ти казвам, че питаш глупости! Защото...храня със суха захар! Няма някой, който да ти каже колко взимат за 24 часа!Цитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
....пък и точно колко взимат...... :DЦитат:
Първоначално публикувано от gojyto_
А пък ако погледнеш малко по-нагоре в темата - може и да видиш! Но...не съм сложил кантарчето! Другия път като снимам - ще го сложа....заради тебе! :D
Аз съм пробвал с нормалните хранилки, зависи от силата на семейството и от това дали има паша в момента. Хранил съм август месец и 200 грама взимаха за 4-5 дни. Ако има нектар, не би трябвало да взимат изобщо.
здравейте,
може ли някой да качи снимки на хранилките?
http://s4.postimage.org/2xw11l7hg/107_6589.jpg
http://s4.postimage.org/2xwe9vzfo/107_6590.jpg
Това са от изложението в Плевен - 2011
Много блатодаря! Аз тогава ги видя, но така и не ги снимах не се сетих.
Евгени, знаеш ликакво е разстоянието от стъклото до рба на бялата част от където пчелите се предполага да влязат в хранилката?
Не, нямам представа, за съжаление.
Пчелите преминават през отвора, който се получава между двете летвички в средата. А разсоянието трябва да е достатъчно да преминават свободно. Незнам колко е при точно тези топли хранилки, но 5-6 мм е достатъчно.
Благодаря ви, и аз мисля че повече от 6 мм не трябва, но реших да питам - нали все пак трябва да влиза въздух от долу за да овлажнява захарта...
Не се гледа растоянието от белия полистирол до прозрачния защото той трябва да е по нисък от заоблените летви,гледа се растоянието от летвите до прозрачния полистирол и то е 8 мм.
да и аз за тов аразстояние питам - благодаря.
а дали отвора през който минават пчелите е покрит със стъкло за да може да има вентилация през отвора на покрива на кошера или е покрит със сткло за да се получава конденз?
Стъклото е плътно и целта му е да се получи конденз. При този модел кошер няма вентилация през капака. Вентилацията в кошера става чрез мрежестия отвор на дъното.
ясно....Юри, това означава ли че комбинация от мрежест отвор и вентилация през капака ще им дойде твърде много на пчелите?
На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Има най-различни мнения и всички са подплатени с добри резултати. Истината е, че силните семейства се справят с всичко, въпреки намесата на пчеларя. И после всеки си мисли, че това е най-правилно. Аз зазимявам само на долен вход и дъно с отворен мрежест отвор. Отгоре плътна покривка (найлон).
благодаря ти отново!
Когато изслушах лекциите,на К.Якофов и С.Тодор и на мен ми стана интересно - още повече,след като чух преди години една лекция на Петър Бонев,за инвертирания захарен сироп,съм се придържал стриктно към предпазването на пчелите от процеса инвертаза през зимния период.
Основните идеи,които разбирам,че са заложени в лекцията на Якофов са:
1.успешно презимуване на семейството или по-точно предпазването от гладна смърт.
2.по-ранното подбуждане или подържане на процеса инвертаза - не ми стана ясно,дали подържа цяла зима този процес във пчелите или започва храненето със суха захар,някъде средата на зимата 15-10 януари,като целта за по-ранно пило е ясна.
3.целогодишното подлъгване на пчелите,че има нектар със цел да не се спира пилото.
Относно първата цел - честно казано,не я приемам сериозно,това си е задача ясна на всички ни,ако не можеш да си зазимиш семействата,така че да си изкарат зимата без никакво подхранване,нищо няма да направиш и със сухата захар.
Относно точка трета и част от втора - това не е нещо нечувано от мен.Не знам дали се афишира,че това хранене е измислено от Якофов - дано не е така.
Когато баща ми е бил още младо добиче,некъде 20 годишен е помагал на много пчелари - учил се е човека,защото са му дърпали яко ушите.И ми е разказвал,че е имало няколко пчелари в Белене (това около 70-те години)които са ползвали две хранилки и то по-скоро,аз съм виждал такава,значи това е обикновеннна дървена обработена със парафин покривна табла разделена на две,но не като Милеровата хранилка напречно по средата,а надлъжно - във едната са слагали именно захар на кристали.И в тази половина целогодишно е имало наличие на тази захар - но изключение е правел периода от средата/началото на ноември/декември до края на януари (и то именно около 20 януари).
По точка трета,какво смятам за малко ненужно - от тази захар ми трябва съвсем малко да има през активния период,защо ми е да давам от нея целогодишно,а не нормалния захарен сироп.Целта на тази суха захар през активния период е била само една - тогава всеки божи ден са сипвали на пчелите малко сиропец,около 100-тина грама (ясно е,че когато е имало нужда и повече) и когато не искат да го вземат,те са оставяли тази кристална захар,за да разберат кога пак са склонни да вземат сиропец т.е.усвояването на сухата захар е наистина изтощителен процес за пчелите и за да се подържа пилото,хората са разчитали на захарния сироп.
Сега относно точка втора - пак казвам,не ми стана ясно от самото начало на зимата ли дава тази захар или след ново годишните празници,та ми е интересно да разбера как точно процедирват.
Но относно ранното пило - не знам във кой район пчеларства г-н Якофов,не знам точно какви са му целите.Малко по-ясно ми стана след много сдържаната и възпитано представена лекция на г-н Тодоров,а именно - поне Симеон Тодоров цели ранно пролетния прашец,а и по принцип прашеца,открито казва,че неговите добиви на мед са смешни,15-20кг. и разчита на добивите от прашец а сами знаем,колко качествен и колко е много пролетния прашец и то още от ранна пролет - спомена във изказването си,че дори събира прашец от кокичета,бил черен.
Значи - аз самия съм привърженик на логиката и мисленето,за целогодишно силни семейства,аз слаби кошери не търпя,и не се занимавам със прехвърляне на рамки с пило - естествено изключение прави особенно пролетното изравняване,но в другото време на годината,много рядко се занимавам със тази според мен излишна работа.Или е добро семейството или си заминава като бройка.
Но тука в случая,мога само да гадая за сега,какво се получава от толкова ранно пило - едно от основните неща,които ме притеснява в тази методика и е споменато по-рано във тази тема,е именно развитието на диария при пчелите.Това ранно,изтощително подбуждане,можете да сте сигурни,че скапва организма на пчелите - казвам ви от прочетеното из литературата,от разговори и беседи толкова години със колегите,всички потвърждават,че се намалява продължителноста на живота на пчелите и,че стават по-податливи на болести.
Не знам какво наистина се получава на практика и откровенно казвам моето основно съмнение (но не и заключение,просто размишлявам ..... там колкото мога) - ти ще имаш млада пчела,по-ранно излюпена пчела,вярно е,логично е да се приеме,че тя ще компенсира старата пчела,но как ще се облети ..... г-н С.Тодоров казва "няма проблеми,няма диарии,няма мор,повярвайте ми".Малко или много тука не ми се иска просто да повярвам - искам обяснението,дори да имам честа да погледна в кошерите на тези хора,аз пак няма да повярвам без да се обясни този въпрос.Аз тука съм имал зими,където това февруари месец,като каже да стегне студ,ама студ зимен,със минусови температури и така цял месец,тази млада пчела какво ще прави,след като не може да се облети.Дори мога да кажа,че проблема може да се задълбочи,заради едно от условията за прилагане на метода със суха захар,ето какво имам в предвид:
във темата за мрежести дъна,колегата
не се бях замислял за това,преди неговия пост - знам тази информация от спортните ми занимавки преди години,където половината спорт беше диетология,но никога не съм я осмислял относно пчелите.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Та тези свободни радикали и токсини стопроцентово ще усложнят проблема (ако има такъв) при невъзможност на пчелите да се облитат,а знаем и изрично е казано,че отвореното дъно със цяла мрежа е задължително условие,ако ще правим хранене със суха захар зимно време.
Та от тука се чудя как да разсъждавам и при все,че точно г-н Александров е изказал съмненията си,относно диарията при пчелите
и ми е интересно да чуя какво ще каже,за зимуването във северните ширини по света(съдейки от поста на scutellator)Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
п.п.целогодишното даване на суха захар не ме вълнува,също и гладната смърт,тези въпроси са ясни - интересува ме какво става в кошера през зимата със тази захар,ако има някакъв изключителен плюс конкретно в този метод доразработен от Якофов,това е именно използването на суха захар през зимния период.
Какво количество ''суха'' захар вземат през зимния период?Който има наблюдения на практика да сподели.
Инресно ми е като грамаж
за колко време се усвоява от пчелите.
Да не излезе, че слагането на сухата захар през зимата е маловажно.
Предполагам че зимата не се слага суха захар.
До колкото разбрах целта й е да имитира паша и по този начин да лъже Карниката и да не спре да снася (С. Тодоров нали с такива работел). Едва ли "сухата захар" ще има някакъв ефект при други пчели, щото тея "курвенски номера" са присъщи само на нея.
и аз това съмнение имах до вчера - от сигурен източник разбрах,че под цяла година наистина имат в предвид цяла година т.е.нон стоп,дори през зимата от самото и началоЦитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Не знам,честно казано наистина не знам какво да си мисля .... .аз цял живот съм се старал да пазя пчелите през зимата,от ранна пролет спирам да храня с каквото и да е било,само и само да имат здрав организъм.
А сега да целя точно обратното,не казвам,че те не знаят по-добре от нас кое е полезно за тях,щом взимат захарта и дори я предпочитат пред меда,значи наистина би трябвало да няма проблем ..... но аз като съм виждал МЕДАРИ,които цедят всичко септември месец и после като надънят със захар и в средата на декември идат при мен и питат що има толкова петна по рамките и по прелките ..... е че със тази суха захар няма ли пак да се "задръстят" така.
Или пък просто всичко да е до гени и породи пчели - знам ли по това съм гола вода.
Напротив, точно зимата слагат суха захар. В един от пчеларските вестници преди около 1-2 години имаше материал за С. Тодоров /сниман до кошер с голямата хранилка със захар/ за нововъведение в пчеларството - непрекъснато развитие на семейството.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
http://beehoneyportal.com/forum/view...E%D0%BD#p18223
През зимата съм слагал твърд мед в хранилката точно над гнездото, дори силните семейства слабо го посещават.
Питам се какво остава за ''сухата'' захар, когато външната температура е -10 градуса?
Според мен щом се посещава слабо тази топла хранилка със ''суха'' захар опасенията и проблемите относно облитането отпадат.
Само разсъждавам и предполагам. Никой така и не сподели на практика, какво се случва.
и аз да кажа, колкото и да не разбирам гледах лекцията и слушах внимателно.
Целта на сухата захар през зимата е следната:
- от влагата в кошера се образува конденз в хранилката, който пада под формата на водни капки върху сухата захар и така се получава малки количества захарен сироп, който пчелите взимат. Те не ядат суха захар защото нямат как да я ядат като нямат челюсти да я дъвчат. Смучат захарният сироп, който се получава от падналият конденз върху захарта.
Другото предимство, доколкото разбрах е наличието на вода в кошера (хранилката) под формата на кондендз и така през студените февруарски дни когато пчелите не могат да излизат имат възможност да пият вода, а не да излизат навън, за да търсят и по този начин се намалява смъртността при водоноските.
Също така те ако искат и могат да се облитат (в смисъл да предразполага времето) ще си се облитат, а няма да стоят вътре.
Мен единствено ме притеснява това дето стоят само на мрежа отдолу...
Другото което Каза С.Т. е че "санира" кошерите от трите им страни...слага си стериопор човека и така ги пази от вятъра....
Еми това е.. :) дано съм помонал да си изясни някои как ядят сухата захар :)
Е, и аз да се намеся.
Основно изискване за през зимния период:
- саниран плодник , за да е защитен от ветровете
- мрежест отвор на строго определено място със специфични размери, целогодишно отворен
- ТОПЛА ХРАНИЛКА от специална пластмаса облицована с дърво и стъкло отгоре, както и специален отвор на хранилката през който минава топлия въздух и кондензира по стъклото. Целта е захарта да омекне, става като пластелин, а не че става на сироп. Колкото до това дали смучат или гризат пчелите, те могат да правят и двете неща. Сложете един стиропор на входа и вижте как сами го прогризват , а не го смучат, и по този начин си разширяват входа.
Захарта си стои целогодишно, но това не значи че тя се посещава постоянно. Посещава се само когато има пило , колкото повече пило, толкова повече пчели излитат за прашец. Захарта ги стимулира да отделят повече пчелно млечице и да правят повече пило. През зимата има един период в който захарта не се посещава. Стане ли 23-ти декември, майката вече се активизира и пчелите се качват в хранилката, дори и при минусови външни температури. Понеже захарта се поема бавно и в малки количества, то тя отива само за изхранване на пилото, не и за складиране. Но захарта я има винаги и когато времето се развали, пчелите си имат винаги на разположение захароза и не спират развитието на семейството. Защото спре ли притока на нектар за по продължително време, намалява рязко храненето на майката, доли и да има мед в кошера.
Колкото до капките по стъклото на хранилката, освен, че пчелите може би я използват, те основно овлажняват захарта, която става по-лесна за приемане.
Зимата , от 23-ти декември нататък, в захарта се поставя мед и прашец и така без да излитат пчелите навън, те имат идеалните условия да отглеждат повече пило, което още при цъфтенето на кокичето - ще допринесе за донасянето на първия прашец.
Повечето пчелари, не можем да разберем тези неща или да ги приемем, защото нашата основна цел е меда, а при колегите е прашеца. Те просто са преценили, че района в който пчеларстват е по удачен да се събира прашец, от колкото мед.
Така че всеки трябва да знае от какво иска да печели, от мед ли, от прашец ли, от клей ли, от отводки ли. Всичко това зависи от района и климата. Много пчелари тръгват на сляпо и после бързо бързо зарязват всичко.
еми да има го и това,че всички пчеларстват при различни условия съответно и начина трябва да е различен....на мен не ми трябват ранни семейства, защото пашата ми е късна, други искат рано да са ги развили.
С. Тодоров какво казъл,той е един самозванко който е научил думите на
К Якофов на изус и само се мъчи да ги доокраси да ви ги представи като лекция.
Колеги,целта на сухата захар през зимата е само една - да има колкото се може повече пило през цялата зима.
Мрежестото дъно не намерих точен и ясен отговор,защо да е задължително - предимствата му много,но защо да е задължително при употребата на суха захар.
За изолирания плодник е ясно - а топлата хранилка,просто представлява хранилка,в която да може да кондензирва топлия въдух,за да омекне захарта от влагата.
Но без значение дали я ядат или смучат,или гризат или какво и да правят с нея,едно нещо е на 100% сигурно и точно то е едно от нещата,от които се пазят всички пчелари от както съществува този занаят и което е притеснително при този метод,а именно - със сигурност процеса инвертаза е в действие със тази захар и това нещо скапва пчелите през зимата т.е.много е вероятно да иззимуваш с мното мед и много мъртви пчели,а пчелата която е останал жива ще прилича на болен от холера.Допълнително се усложняват нещата,заради невъзможноста от облитане - как така,ако искали да се облитат,щели да се облитат,като вънка е минус 25 градуса,преспи по метър,вятъра не спира и така откарва един месец и семействата трябва като на капак да топлят и подържат пило.
По съществена част според мен е,че на няколко пъти Якофов подчертава,че в кошера задължително трябва да има 1.много и по-добър за пчелите мед (примерно акациев) 2.много прашец (до колкото разбрах пролетен) 3.и да е силно семейство със много пчели.
И другото нещо,което прави и ми се набива на очи е,че добавя в някакъв момент мед и особенно прашец към захарта.
А С.Тодоров изобщо не ме интересува дали е самозванко,комунист или будист - интересното за мен,е че човека работи по този начин и явно успешно,защото така прави (и повече) пари!!!
Благодаря за изчерпателното мнение.Излиза, че взематЦитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
нищожното количество ''суха'' захар през зимата(както и предполагах).
Вероятно макар и нищожно това количество им помага в развитието, за това съм съгласен и не споря.
Само едно ми е чудно как се качват пчелите при минусови температури в хранилката ако семейството е зазимено примерно на два корпуса, а знаем че в началото на зимата кълбото е формирано между първи и втори корпус?
Тука ми се струва че теорията се разминава от практиката при положение, че при минусови температури пчелите са на кълбо и всяка пчела която се отдели от кълбото загива. Възниква въпроса каква е температурата тогава в кошера? Би трябвало да е поне в горната част около 10 градуса.
На практика пчелите зимуват в горния корпус. Явно моите и на Якофов разбирания за 'големи" медови запаси се различават съществено wink; .
Ако са горе да, но дали?
Наистина остава вариянта два корпуса с малко мед. Така пчелите отрано ще са в досег с покривната таблата и хранилката.
Якофов не твърди че и когато са на кълбо се качват горе, качват се горе само когато се разпусне кълбото, а и когато започне първото яйцеснасяне. Може би го санират плодника, точно по тази причина, да се активизара кълбото и при малко по ниски температури. А иначе не е нужно да е толкова силно семейството, лично съм виждал зазимени отводки, с хранилките със суха захар и вградените прашецоуловители. Имаше и прашец в чекмеджето, пресен , опитах го. Това беше малко след кокичето. По това дали има прашец в чекмеджето, знаят дали има пило или не, както и по посещаемостта на пчелите в хранилката със суха захар.
Отвора долния мрежестия е изчислен , така че да може да изтиква топлия въздух нагоре към отвора на хранилката и така да се получава конденза.
А колкото до това дали пчелите могат да се облитат, чак пък толкова продължителни застудявания няма при нас, все 2-3 дни в месеца има топли през които пчелите се облитат, това е достатъчно.
Евгени,
какъв е отвора на дъното с какви размери и в коя аст на дъното е разположен?
Наистина е интересно как се качват горе. Когато за първи път сложих в хранилката суха захар, пчелите и идея си нямаха, че там има нещо такова и по никакъв начин не искаха да се доближат до нея. КОгато обаче сковах подходящ сандък, направих съответната хранилка и им подадох захарта, с малко мед и прашец..... не слезнаха от нея и при минус 3-5 градуса.
Значи за да се получи необходимия резултат трябва да се създадат минималните необходими условия/топлата хранилка е задължителна/.Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.Така, че това клише с износването е вече остаряло. Относно целите на тази технология, колегата филимонов май беше ги описа. Аз бих добавил, че след един много внимателен прочит на новата книга на д-р Грънчаров, всеки би си направил съответните изводи и без излишни емоции да прецени ползите и недостатъците от тази технология.
Що се отнася до обидните квалификации..... това е липса на сиво мозъчно вещество, за съжаление.
преди близо 10 години съм работил със многокорпусни кошери и вече съм позабравил за конкретните резултати,които имах,но искам да изразя съмнение (без да съм сигурен на 100%,та е по-скоро питане дали съм прав),че има много практици,които постигат същия резултат без този метод (което естествено не изключва автоматично ефективноста му).Цитат:
Първоначално публикувано от nikoko
И колеги - не знам вие как размишлявате,но аз лично това "може и да са се поизносили" изобщо не го одобрявам.
Износената и недоразвита пчела е готов проблем - толкова лесно лепва всякакви болести,че даже не разбираме кога е станало.Моят принцип е точно в противолоположна посока,а именно - по-добре известни загуби и по-ниски доходи,но здрави пчели и силни семейства.Неоспорим факт е,че колкото е по-силно и здраво едно семейство,толкова по-трудно лепва гнилеца!!!
Във този дух,даже сега се замислям - какво ще представлява тази толкова ранно люпеща се пчела,колко добре ще е развита и какво ще е здравословното и състояние.
И не м/у другото - наистина ми стана интересно,по кое време колко пило има в кошера със този метод.Защото съвсем наскоро мои колеги се зачудиха и изразиха открито съмнение,когато им казах,че не е непостижимо по това време на годината в ДБ кошер да има на 8 пити пило.Уви тази година по ред причини няма как да докажа твърдението си - но до година да е живот и здраве,съм казал на всички които се съмняват,да дойдат и да видят,няма какво да лъжа,дори напротив,аз самия се учудих как може да се съмняват във това.Да не казвам,че даже в области като Белене,ако по това време нямаш на 7-8 рамки пило,по добре не се обаждай,че си е за срам.
Ето колегата nikoko казва - в периода 5-10 април има два корпуса пило,други наблюдения?
п.п.а относно обидните квалификации - крайно време е да бъдем по възпитани,аз самия макар да имам силни съмнения относно този метод,никога не бих си позволил да отправя към Якофов,Тодоров или който и да е било известен практик и теоретик,обидни думи,необосновани обвинения и просташки определения,за мен тези хора са си заслужили уважението,и от тях мога само да науча нещо полезно!!!
п.п.2 за коя книга на Грънчаров става дума - че явно не съм я чел?
Трета част на "Интензивно пчеларство" - "Новости в интензивното пчеларство", което според мен се доближава като мислене до технологията за която говорим / и е в контекста на променящия се климат/ и която между другото рязко контрастира на твоето мнение за отслабване на имунитета на семействата вследствие ранното развитие.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Що се отнася за темпа на развитие на семействата, трябва винаги да се отчита региона , надморската височина, системата кошери и наличната цъфтяща растителност, когато се правят изводи и особенно когата се дават съвети.
Да сега погледнах - "Интензивно пчеларство" е във три части и ги имам и трите,а тази е друга нова книга,за която не бях чувал.Мерси колега - сега ще си я поръчам и горещо препоръчвам (ма да не излезе реклама) на всички колеги,да прочетат книгите на този човек.Интересно ми стана,защото в по-голяма си част,методите и практиката ми като цяло са изградени на база знанията придобити именно от книгите на д-р Грънчаров,а сега се оказва че явно пак не съм разбрал нещо - пак казвам,мерси колега drinks;
някой да каже размерите на мрежестият отвор на дъното?
Костадин Якофов зазимява пчелите си на 12-16 кг. майски мед, който не кристализира(предполагам, че меда е от акация). Този мед е достатъчен(според него) за иззимяване и пролетно развитие на пчелното семейство.Конфигурацията на кошера при зимуване е : дъно с отворен мрежест отвор(240/130 мм.), върху него магазин(играе роля на въздушна възглавница и е със 7 "широки" рамки), върху него ЛР корпус със 7 (седем) рамки и най-отгоре втори ЛР корпус с 8 (осем) рамки, в който фактически са пчелите през зимата и там започва пролетното им развитие, над него "топла хранилка" и върху нея т.н. "покривен фазер(дебел около 5 мм.), следва капака на кошера с изолация от стиропор с дебелина 2 см. Точно този корпус по Коледа се "санира" със стиропор с дебелина 2 см. от двете странични и задната стена(несанирана остава само предната).Захарта присъства целогодишно в хранилката(разбирай 7 дни в седмицата, 365 дни в годината). Мисията на пчелата в природата е определена - тя е създадена от нея (ако някой иска да си мисли, че е създадена от Бог) за да превръща захарозата от нектара в цветовета на растенията в мед(състои се основно от фруктоза и глюкоза). Т.е. ПЧЕЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ, АКО НЕ ПРЕРАБОТВАТ ЗАХАРОЗАТА В МЕД, СЪСТАВЕН ОТ ПРОСТИ ЗАХАРИ. Така, че във всеки момент в който могат да го правят - те го правят, защото затова са създадени!!! Дали ще бъде декември, януари...март...май ...юни....ноември - те просто това правят, защото мисията им е предопределена! И не ги.....мързи! Никъде не съм срещал описано поведението на.....мързеливи пчели!Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Разбирането да се мисли за пчелите като някакви роботи е масово пропагандирано. Да ама не са. Ще го повторя - ПЧЕЛИТЕ НЕ СА РОБОТИ. Те са живи същества и нищо не правят по книга.
Забравете теорията. Пчелата се излюпвала на еди-кой си ден, на този става чистачка, на онзи кърмачка, на следващия строител.. и т.н. Но всъщност не е съвсем така - нищо не става по часовник, а когато му дойде времето, ако въобще му дойде. Няма две еднакви пчели - вижте само колко са различни по размер пчелите в един кошер. Няма две пчели които да могат да извършват една дейност еднакво и една и съща дейност. Не всички пчели работят еднакво, не всички кошери постигат еднакъв добив при равни условия. Едни работят много, други малко. Едни събират и за пчеларя, а други не стават за нищо. Има и работливи, има и мързеливи.
Пчелите както всички нас се уморяват, умират и имат нужда от почивка. В този ред на мисли, знам че не е никакъв проблем семейството да консумира захар в ранна зима и да отглежда пило, но какви са последствията? Вие ще кажете силни семейства рано напролет, много пчели, много пило и т.н. И понеже пчелите не са роботи, семейството не може да бъде вечно максимално силно. За това въпроса е колко дълго ще трае това пиково състояние на семейството? и кога ще бъде то? Възможно е в най-ранна пролет, в ранна зима дори, пчелите да имат почти толкова много пчели и пило, колкото през Май. Но каква паша има през Февруари? Ако семейството вече е готово да оползотворява всяка паша, то какво ще събира тогава?
Пчелите не са роботи. Ще дойде време (точно тогава когато трябва да събират мед), когато майката ще се старае да поддържа същото количество пило( и вероятно ще успява) и въпреки това семейството малее. Защото пчелите не са роботи. Те нямат точно определена продължителност на живота, а работоспособността им не е еднаква и зависи от цяла редица фактори. През ранна пролет пчелите като цяло имат по голям потенциал да живеят по-дълго, отколкото през лятото.
Зимата е времето когато пчелите си почиват, когато майката си почива. Да им се отнеме тази почивка не е много разумен ход. Как би се отразило на вашата работоспособност ако точно когато искате да отидете на море ви затрупат с работа и кажат - няма да почиваш тая година, щото си най-добрия и без теб не можем. Аз съм сигурен че човек би работил по-усърдно и с по-голяма енергия след като си е получил необходимата доза почивка. Защо мислите че при пчелите не е така?
Преждевременното развитие е нещо, което се опитвам да избегна, поради причините които изложих по-горе. На мен не ми е нужна "топла хранилка" за да развивам много пило рано през зимата и съм изпитал на гърба си всички недостатъци от това. Да кажеш "ЕХАА" при първи осведомителен преглед не е чак толкова хубаво нещо колкото изглежда на пръв поглед, но това ще го разберете когато дойде време "кантара да си каже думата". Тръпката е голяма, но радостта е краткотрайна, щото след време, ако имаш късмет, разбираш колко е неоснователна.
Аз предпочитам пчела която отлага развитието за последния момент, но когато го направи това да става със "взрив" и да е готова за паша в най-кратки срокове, отколкото да се радвам на много пило през Февруари и празни тенекии през Септември.
Браво!Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Много точно!
Отдавна се ядосвах на тази тема ,но нямам дар слово!
Предлагам темата да се затвори!
Защо,какво и е лошо на темата? Това, че всеки си има мнение означава само едно: Пчеларите са мислещи хора, които търсят и в повечето случаи намират истината, па макар тя да е такава само за отделния такъв. Що се отнася за поста на колегата Скутелатор..... бих вметнал само, че произхода на медоносната пчела е Индия. Където няма зима и съответно такава "почивка", като при нас.
Дали тогава преди 60 000 години тя е била робот???? Или е работила неуморно цяла година и въпреки всичко е успяла да се разсели по земята?
Е да ама спора е за пчелата сега и то при нашите условия, а не каква е била в Индия.
Според мен на много малко места в България може да се практикува целогодишно подхранване със ''суха'' захар и то при подходящи условия.
По на север би имала ефект само ако се дава на пролет. За зимата е доста спорна ситуацията.
Дори си мисля, че едно ранно развитие би имало по-скоро обратен ефект.
Да речем, че всичко е точно и за 1 април, че и по-рано имате много добре развито семейство.
Какво ще събира то? Как ще се изхрани, когато навън няма достатъчно отделяне на нектар.
Да не излезе, че в даден момент това подхранване е ''каца без дъно''.
cash;next_mad;