Колеги,днес в моя район температурите бяха пролетни и стигнаха 23градоса.Радост за окото и ухото,мощно облитане от всички семейства.
Преглед за печат
Колеги,днес в моя район температурите бяха пролетни и стигнаха 23градоса.Радост за окото и ухото,мощно облитане от всички семейства.
И при мен беше така,аз имам само 6 кошерчета,но всичките се облетяха добре и изхвърлиха подмора.А аз за награда им сложех по една торбичка с твърда купешка храна.
И в Русенско беше топло. Прогнозата за оставащия месец са ниски положителни дневни температури. Февруари започва с -20 на първи и стига до +1 на осми.
Имат на по 2-3 пити по 10-12см пило,което според мен не е много добре,но пък имат мед и за малък сечко.
Вчера в Шуменско беше 17.5 градуса към 15:30, а днес във Варна вали сняг.
Имаше прогноза за много силен вятър, а беше много тихо.
Явно Шефа ще ни прави напук :)
Колеги,разгледайте този метеорологичен сайт : http://www.yr.no/kart/#lat=42.50606&...mp&proj=900913
Казаха ми,че е много точен.
Няколко дни бях в Провадийско и валя сняг, вярно 0,5-1см натрупа, но си беше студ. Хубавото беше, че поне нямаше вятър :)
Това е един от най-точите сайтове за времето, по мои наблюдения.
Другият е този:
http://www.yr.no/place/Bulgaria/
Познават дори силата и посоката на вятъра по часове! Използвам го от времето, когато ходех с лодката по Дунава.
Ето примерно утре между 2 и 5 ще ходя да слагам питки - около нулата със слаб вятър: http://www.yr.no/place/Bulgaria/Ruse...r_by_hour.html
Норвежкия сайт е много добър.От приятелка метеоролог в Австрия знам че много медии ползват сводки от там.
Вижте този влак как цепи снега в Канада:
http://www.weather.com/storms/winter...snow-in-canada
Така бяха нещата на 5.02 2015 а за днес не ми се говори. Прикачен файл 3301Прикачен файл 3302Прикачен файл 3303
Търсех данни из нета, чрез които да сравня средните месечни температури и количеството на валежите по месеци за зимата 2013/2014 и настоящата 2014/2015г.
Почти нищо не открих. Дайте инфо ако имате.
http://www.wunderground.com/history/...q_statename=NA
Това е за Пловдив. Избираш датата, месеца и годината. Или избираш само месечно-средно.
Странен сайт на българо-английски
Няма данни за валежите, които са доста интересни.
Средните температури са
11.2014 - 8 градуса 11.2013 - 9 градуса
12.2014 - 5 градуса 12.2013 - 2 градуса
01.2015 - 3 градуса 01.2014 - 3 градуса
02.2015 - 3 градуса 02.2014 - 6 градуса
Това не знам дали ще ти свърши работа
http://www.stringmeteo.com/synop/tem...0%96%D0%98#sel
Мога да ти дам данни от моята MTO станция в Габрово, но ти нямам мейла. Имам комплект файлове за 7-8 години назад - както обобщени, така и подробни с дискрета 1 или 5 минути. В тези файлове има около 20-30 различни МТО параметри, включая и валежи, слънчева и UV радиация.
Това е страшно много информация:laughing:
Исках само да сравня средните месечни температури за зимните месеци и да направя някакво заключение дали зимите са с почти еднакви температури или има сериозни разлики. Исках да направя и такава справка за количеството на валежите.
Ако не ти е проблем изведи тази информация, ако нямаш време или .... rosty_sz@abv.bg
Изпратих ти данните. Ако имаш въпроси - пиши. Ако извадиш някакви изводи - сподели ги с нас.
Прегледах данните и направих справка за всяка зима за средна температура и количество на валежите. Не извадих никакви изводи.Не видях нищо особено.
2008/2009 средна температура 4.3 валежи 177.6
2009/2010 средна температура 3.5 валежи 243.6
2010/2011 средна температура 3.15 валежи 135.6
2011/2012 средна температура -1.15 валежи 129.6
2012/2013 няма данни за 12.2011 и няма как да го изчисля
2013/2014 средна температура -0.5 валежи 63.2
2014/2015 средна температура 2.05 валежи 189 (ще има малка промяна до края на месеца)
Взимани са предвид средните данни за месеците ноември, декември. януари, февруари.
Извадих и средните температури за март и ми направи впечатление че се въртят около 5 градуса, но при нас определено е по-топло.
Да всички помним, че миналата зима беше мноооооого суха и последва ......
Надявам се тази зима като влизаме в нормите активния пчеларски сезон да е по нормален.
Направих извадка за температурата и валежите за Разград в последните 5 години от януари до юни.
температура
2010 - -2,1 1,8 5,1 11,2 16,1 19,7
2011 - -0,9 -1 5 8,9 15,1 19,4
2012- -1,7 -5,2 6,6 13,3 16,2 22
2013- 0,8 3,1 5,8 12,8 18,3 19,9
2014- -5,4 4 8,6 11,3 15,4 18,8
2015- 2 0
Валежи
2010- 67 103 56 49 98 89
2011 - 50 20 27 43 73 66
2012- 93 34 4,5 64 134 42
2013- 32 58 32 47 83 120
2014- 50 40 51 61 145 160
2015- 25 75
Понеже таблицата не се получи в желаният от мен вид ето я под Excel.
В ляво са валежите в дясно е температурата.
Какви изводи си направих. Миналата година която бе крайно неблагоприятна за пчелите започва с доста по ниски температури от средните, но пък февруари и март нещата се променят в обратна посока. По отношение на валежите, от март до юни, нива доста високи от средните.
2013 най благоприятната в последните години. Температурата през целият период е над нулата ( през другите години не е така). За април, май и юни стойностите са в горните граници. Валежите с относително осреднени стойности като прави впечатление най ниски стойности януари и доста над средните юни.
Засега 2015 е най сходна с 2013, хаахахха. Дано да е така.
Тези късни застудявания около средата на февруари са много опасни за пчелите. По това време на годината, пчелите отглеждат пило. Разходът на храна е голям. Пчелите топлят пилото и кълбото не може да се придвижва по питите. Дано не продължат дълго.
Нищо общо няма с миналата зима. Март също ще е труден месец.
(февруари-2014) - (февруари-2015)
Прикачен файл 3469
(март 2014) - (прогноза март 2015)
Прикачен файл 3470
Общо за февруари и март 2014 - 32 дена с над 15 градуса.
Общо за февруари и март 2015 - 4 дена с над 15 градуса.
А руснаците го дават много по топло, на кой да вярваме сега???
На никой!!!!!!!
m_pchelari след няколко дена принтни пак да видиш каква разлика ще има все едно гледаш друг регион и тези температури от 2014г. не отговарят на истината, целия месец беше много студен.
Точната прогноза е за 24 часа, другите прогнози за 2-3 дни и повече са компютърни симулации, не им вярвайте. Времето си е добро, нека да е студено, така ще държи семействата без пило, и като се стопли да върви по-лека без резки амплитуди. Господ си знае работата, ние да си вършим нашата.
Прочетете какво време ни очаква в 2016 год. :-) :-) :-) http://www.dunavmost.bg/Fun/News/138...siya-za-zhivot
А кажете после, че не сте били предупредени. :tres:
Прогнозата не я възприемам сериозно, но въпреки това остава да ме човърка въпроса: Ами ако наистина се случи? Мога ли с нещо да намаля щетите, ако се случи едно такова нисковероятно събитие? И ако предприетите действия са евтини, защо пък да не го направя?
Накратко - ако наистина има продължителни проливни дъждове, какво друго би ги съпътствувало? Ами отговора е лесен - силни бури с невиждани ветрове, наводнения и кал до колене. Бурите ще събарят кошерите, наводненията ще унищожават ниските пчелини, а калта ще отреже достъпа до пчелините извън населените места. Пчелните семейства ще останат гладни и масово ще се роят. Новородените майки няма да могат да се оплодят.
Ако се случи подобна година, стратегията на пчелара ще е преди всичко да съхрани живи семействата си, за да има шанс следващата година да си избие загубите. Аз лично бих предприел следните мерки:
1. Имам два пчелина само на няколко метра от местна рекичка. Единия вече се е наводнявал и водата плакнеше краката на стойките. Просто тези пчелини трябва да бъдат преместени на друго място.
2. Заради ветровете и бурите ще си купя колани за всички кошери и ще ги пристягам директно към стойките, които при мене са здраво забити в земята.
3. Хранилките ми са 10 литрови и през дъждовните периоди винаги ще са пълни догоре със сироп.
4. Майката ще е ограничена само в един корпус (или дори по-малко), за да снася малко пило и да поддържа средно, а не силно семейство.
5. За да не се рои семейството, прелката на плодника ще е затворена, а ще отворя втора прелка в първия медови корпус, който е над ханемановата решетка.
Мерките са лесни, правят се бързо, и не струват кой знае колко. Важното е да има ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ, и да има известна подготовка за бързото осъществяване на този план (в случая трябва само да си купя колани).
Практично мислещ ,както винаги. На мен ми се струва ,че ако нещата се случат 1:1 изобщо няма да ни е до пчели.Най -малкото ,защото идвайки богатите западняци ще ни натирят някъде в Сибир с оцелелите кошери.Ама то и ако останем ще умрем от глад.:bigsmile:
В текста има 3 думички които са определящи - "кукловодите на света"...
Матеев преди прогнозата за 2016 виж прогнозата за пролет 2015 вьв вести.бг от вчера и купувай коланите, че на два пьти се споменваше торнадо.
2014-та вече я видяхме колко беше мокра и ветровита.
2016-та прогнозират да бъде направо апокалиптична - да ни удави с дъждове и наводнения.
По пътя на логиката можем и сами да се досетим, че ако всичко това е вярно, значи са се активирали природни процеси, които постепенно нарастват по сила. Ако това е така, сегашната 2015-та също трябва да бъде мокра и ветровита - повече от 2014, но не достатъчно много както ще е през 2016.
С две думи - да се подготвяме за втора поредна мокра и ветровита година ..... :tres:
...... пък ако ни се размине, супер ще е.
Ето и прогнозата от vesti.bg. Изглежда ситуацията с МТО обстановката през 2015-та наистина ще бъде сериозна.
http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/...dushki-6031980
Много глупости се пишат в нета. По-лошото е че и много хора им вярват.
Торнадо в Б-я НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ.
Това което е сполетяло Матеев е смерч. Явление което за съжаление през последните години зачестява. Но в това няма нищо не нормално. Просто е част от климатичните цикли, които се редуват.
П.с . Към Матеев: Няма за кога да отлагаш местенето на ниските пчелини и закупуването на колани.
Гледайки прогнозите се сетих за вица: един човек имал двама сина ,които много познавали времето.Единият казвал-ще вали ,другия -няма да вали.И винаги познавали.:bigsmile: Аз не вярвам ,че човешката дейност движи климата на земята.Справка : какво тогава е затоплило земята преди 12000г.
Щом 2016 ще е дъждовна 2015 може да е слънчева,кръговратен цикъл.Какво мислите ?
Мисля, че никой не знае какво ще е времето през 2016 г. Всичко друго е разтягане на локуми.
Някъде около 2000-та година четох статия ,как България била вече в дру климатичен пояс.Някой учен беше написал ,че по тази причина у нас повече няма да виреят традиционните култури.Трябвало да се въведат други.Едната ,която помня беше сорго.При сегашното и очакваното положение ,май трябва да минем на ориз.То локуми ,локуми ама хората си вадят хляба с тях.
Не е необходимо да слушам прогнози, за да се усетя че трябва да си купя колани. И без прогнози половин пчелин вече ми стана на кайма от торнадо, смърч или както там му казват учените хора. И без прогнози вече имам един пчелин, при който наводнението аха да отнесе кошерите, та ги размествахме в 3 през нощта под проливния дъжд. Какво повече да чакам, за да се досетя че е крайно време да предприема някакви мерки?
А тези, които все още чакат, после ще нададат вой до небесата, че Държавата им е виновна и трябва да ги обезщети за личното им бездействие и безотговорност. Да, ама държавата помага само при МАСОВИ БЕДСТВИЯ ...... и обезщетението, ако въобще го има, ще е символично .......
У тъстът ми има кладенец,който преди 26-28години,през месеците март-април,нивото на водата достигаше около 0,7-0,8 м от повърхността.Преди 5-6 години нивото през същите месеци беше спаднала до 4-4,5м.Към днешна дата нивото е на около2-2,2м от повърхността.Та докато водата възтанови предишното си ниво ще продължи да вали повече от нормалното.
Колега Цветков,когато бях тинейджър,станах свидетел на раждането на торнадо,което се случи пред очите ми на нос света Агалина,големия завой преди Дюни.Бях с баща си и чипарувахме за сафрид.Времето беше спокойно,но изведнъж се смрачи.Над нас започна да се образува купол от движеща се пара(облаци) който в началото помислих че е някаква оптическа илюзия.С всяка изминала минута обаче,купола започна да изостря върха си и парата в него започна да се движи все по-бързо.Когато конуса нарастна достатъчно,за да разберем,че очите не ни лъжат,започна да кипи и водата под него.Представете си реещ се хеликоптер над морето и ще ви стане ясно.Като видяхме накъде отиват работите,набързо свихме такъмите и беж по баира.Торнадото побеля(съедини се) и запращи посока Дюни.Ние не се обърнахме за да наблюдаваме,защото чувствахме,че нещата са дебели.След 5 минути се изсипа градушка.Беше изключително вълнуващо преживяване за мен.
Извинете за спама.Павка ,на есен да пуснеш тема "има ли рибари".
Юрка и аз съм виждал торнадо(не като по филмите).Преди 15-тина години бяхме на къмпинг м/у Черноморец и Созопол.Торнадото се пови откъм Черноморец мина покрай о.Свети Иван(ако не се лъжа) завъртя покрай Созопол и се разпадна.Но по време на "стихията" много ясно си личеше как засмуква вода.След малко солената вода се изсипа на плажа......Дори си мислех,че наводнението в Бургас преди две години се дължи на торнадо.
"Дъждът ще продължи буквално с месеци и ще бъде съпътстван с необичайна жега ..." явно в Индия законите на термодинамиката са различни :bigsmile:
"Повишаването на „световния басейн“ ще потопи перли на средиземноморието ..." само и единственно там - а в Америка и Австралия нивото ще спадне, Африка и Азия - без промяна :P
Може да ви се стори смешно, но преди около 25 години веднъж жена ми ме води на някаква врачка в Силистренско. Бях просто шофьор, но имах шанса да присъствувам на разговора. Това което го чух ме втрещи. За бъдещите предсказания не мога нищо да кажа, но за миналото всичко казано беше абсолютно точно, включая и с цитиране на дати, имена на хора и т.н. Все едно сме седнали да си приказваме с приятел, който цял живот е бил до нас и знае абсолютно всичко за семейството. Според мене това си беше демонстрация на ТЕЛЕПАТИЯ в най-чистата и форма - тя просто четеше мислите ни. Та от тогава съм склонен да вярвам, че човешкият мозък има неподозирани възможности, които обаче нашият създател ги е заключил по неведоми за нас причини. И от време на време някъде по света се появява човек, при който една или друга заключена способност се отключва, и това всява страх и ужас в останалите. И това не е само в наше време - това го е имало и в миналото (например историите за гадателки, вещици, пророци и т.н.).
Като цяло не вярвам на всичко това и подхождам силно критично, но винаги си остава в подсъзнанието едно на ум ..... амо ако ......
Та ако референциите за този индийски гадател са верни и е познавал толкова много пъти, баш за България ли ще сбърка? Това според мене е типичен случай, при който трябва да подхождаме критично, но за всеки случай да се подготвим и за ситуация от типа "ами ако е вярно .....". Обикновенно измамниците и шарлатаните се разобличават много бързо, но когато човек пророкува дълги години и вече му се носи славата, тогава е редно поне от малко малко да се замислим ...... Това е от теорията на Риска и методите за неговото управление.
А къде е тука математиката, която никога не те лъже.
Не са ти необходими колани, просто са ти необходими обичайните сандъци, в които се отглеждат пчели. Опс забравих, че си новатор. Човек не може да предвиди всичко. Дървените "къщи" на пчелите са преживели какво ли не и все още са за предпочитане. Нищо лично, Матеев!
Теорията на вероятностите пак е математика. Това, че ледените шапки някога ще се разтопят и ще залеят крайбрежните градове, вече го знаем. Със сигурност ще се случи, но не знаем кога точно. Може би тази година или една от следващите един милион години. Тоест вероятноста е 1 на 1 000 000 години, и шанса да стане в рамките на живота ми е нищожна. Следователно мога да я пренебрегна и да не правя нищо. Ако обаче известен пророк със стотици верни прогнози в миналото направи официално изявление (пророчество), то тогава вероятноста силно се повишава например до 1 на 100. Ако и научни работници (метеоролози) потвърдят същото, тогава вече вероятноста се повишава на 1/10. Тоест това вече със сигурност е ясно, че ще се случи в рамките на моя живот, в резултат на което вече си става високорисково събитие, за което вече сме длъжни да се подготвим, ако искаме да редуцираме щетите.
Ако познаваше кривата на нормалното разпределение, щеше да си наясно, че дори и нещо да не се е случвало до момента, то това не означава че никога няма да се случи. Просто вероятноста е по-малка, но със сигурност ще се случи някъде в бъдещето.
Например ако веднъж на 50 години в България има вятър със скорост например 150 km/h, то веднъж на 200 години сигурно ще има и с 200 km/h, а веднъж на 1000 - с 300 km/h, а веднъж на 10 000 с 500 km/h. Такъв вятър не сандък, а дори и треските ще ги смели на трици и ще ги отнесе в другия край на България. И е въпрос на време всичко това да се случи.
Другото интересно свойство на вероятностите е неопределеността по отношение на точния период от време, когато това ще се случи. Знаем например че това може да се случи средно веднъж на 10 000 години, но не знаем кога точно ще стане. Може да е след 1000 години, а може да е и още утре. И още по интересното - ако се случи утре, това не означава че след това ще имаме отсрочка от 10 000 години. Нищо подобно. Може да се случи утре, след 1 година пак, след още 1 пак и въпреки това вероятноста ще си остане веднъж на 10 000 години.
гада̀тел
Значение на думата гадател
гадателят, гадателя, мн. гадатели, м. Човек, който владее и упражнява изкуството да гадае
гада̀я
Значение на думата гадая
гадаеш, мин. св. гадах, мин. прич. гадал, несв.
1. Владея изкуството да предсказвам бъдещето (на ръка, кафе, карти или по други начини).
2. Правя предположения; предвиждам. Нека не гадаем какво ще стане.
предвѝждам
Значение на думата предвиждам
предвиждаш, несв. и предвидя, св.; какво. От предварителни наблюдения правя извод за бъдещи събития; прогнозирам.
Адаш, радвам се, че си го приел на майтапdrinks;. Цъкам, но за съжаление все по-рядко, а и аз не съм по язовирния, а по речния :). Ще трябва да търсим 3-ти да ни учи на шаран :).
За да не съм off или поне където се развива темата в момента
Не мисля, че някакъв изперкал кришнар може да предскаже каквото и да било. Стига се месиха на Господа в работите. Бил казал пред "N" хиляди човека. Тази информация кой я провери? Някой може ли да каже дали се е случило? Или вярваме на някакви драскачи по интернета? А и да е станало и преди сме били свидетели на масови психози. Доказал съм на няколко души, че и аз съм доста точен гадател. Живеем в 21-ви век и мисля, че е крайно време да спрем да вярваме на гадатели, месии и глупости.
Получаването на информация от бъдещето вероятно е невъзможно, защото това би объркало причинно-следствените връзки. Тоест ако някой наистина успее да получи вярна информация от бъдещето, и след това я използва, то тогава това същото бъдеще ще се промени, ха-ха ... и информацията вече няма да е вярна - ха-ха ..... Или пък са възможни паралелни реалности ..... Можем само да гадаем и да хвърляме боб, и най-вероятно никога няма да разберем истината.
Има обаче едно друго направление, което използва различни методи за НАУЧНО ПРОГНОЗИРАНЕ. При него не се знае какво точно ще е бъдещето, но се знае кой от алтернативните варианти ИМА ПО-ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ. Та такова прогнозиране използват всички хора на планетата, както и всички държавни, военни и прочие организации. Става въпрос за ПЛАНИРАНЕТО на бъдещи действия, при което планиране сме принудени да извършваме ПРОГНОЗИРАНЕ на бъдещи събития. Мозъка ни еволюционно е доста развит в това направление, и ние искаме или не непрекъснато правим краткосрочни или дългосрочни прогнози. При тези прогнози ние подсъзнателно обработваме факти от настоящето и в зависимост от тяхната тежест приемаме или отхвърляме алтернативни сценарии от бъдещето. И именно на базата на най-вероятния бъдещ сценарий ние вземаме решения за настоящите си действия.
Така че това с прогнозирането е РЕАЛНОСТ, както и е реалност факта, че някои хора правят прогнозирането много по-добре от други хора в областа, в която са се специализирали. Аз цял живот правя бизнес планове и бизнес прогнози на факторите, които биха могли да ми повлияят. И явно го правя сравнително добре, защото рядко се случва нещо да ме изненада неподготвен. Такъв е случая и в момента. Варианта с 3-4 поредни силно дъждовни години вече ми изглежда доста реалистичен, така че трябва да се подготвя за него. Признаците за този вариант вече са налице и не е необходимо някой гадател да ни ги казва. Ние вече си ги знаем по това което се случи през 2014-та. И ще е много глупаво, ако като щрауси да си заровим главата в пясъка и започнем да се правим, че нищо не се е случило.
Няколко примера:
Някои пчелари имат висока зимна смъртност по причина някакво заболяване, появило се в резултат на отслабена имунна система на пчелите. Трябва ли да чакам и на мене да започнат да ми измират кошерите, и чак тогава да се сетя за профилактични третирания?
На някои пчелари са им откраднали кошерите. Трябва ли да чакам и на мене да ми откраднат, и чак тогава да се сетя за мерки против кражбите?
Силата на вятъра доказа, че може да е унищожителна. Трябва ли да чакам да дойде перфектната буря и да ми унищожи на 100% всички кошери, та да се сетя да си купя колани?
Та явно човек трябва да гледа настоящето, да си представя бъдещето, и ако прецени че има висока вероятност нещо да се случи, веднага да предприема действия. А който не го прави, рискува да загуби всичко. И такива хора наистина ще има (загубили всичко) и вината за това няма да е в природните стихии, а в недооценяването на ситуацията и от там - в бездействието.
"-..The hurracane came and thore everything up. And we've just rebuilt!crying;
- How ofthen do you rebuild?
- Every year?!crying;
- Why do you rebuild here [then]?
- We love the wiew!"
https://www.youtube.com/watch?v=SMn7KKv-Rvs
Към Павката и Ангел.
Вихрушка, смерч и торнадо(тайфун, така се нарича торнадото в Азия) са едно и също природно бедствие, само се различават по своята сила на проявление. За да се генерира торнадо трябва има огромно водно пространство (океан) с какъвто България за добро или лошо не граничи. Има една наука наречена Климатология, който се интересува повече може да опознае всичките природни явления. Науката вече ги е обяснила. В Б-я не за първи път има прояви на смерч. Той дори може да е доста по-унищожителен от това което показа Матеев.
Напълно съм съгласен Юри.Описах моя случай,защото ти беше категоричен.Разликата е в мащаба,иначе много добре знам,че в нашата страна му се казва смерч.
Колега Скутелатор,точно след гледката,Робин Уилямс говори за стиропор...
Ами то в централна америка нямаше ли една така наречена "алея на торнадото".Ако не съм се объркал пак ,май там няма океан.Глей кви работи
стават по света.:laughing: http://video.nationalgeographic.com/.../tornadoes-101
Ами да ти кажа, объркал си се.
Да наистина. Сигурно Мисисипи се е разляла.То при толкова много сняг там ,какво друго да се очаква.
Аз пък виждам, че въобще не си наясно какво означава понятието "Централна Америка", ама няма проблем, ти от всичко разбираш.
Луда работа! На 3-ти март - градушка със светкавици и гръмотевици...
https://www.youtube.com/watch?v=hNV55HG8ahU&feature=youtu.be
Прикачен файл 3644
Лоша работа
Да белна се и в Монтана, при многото прясно пило не е добре.
Лошо време ,много сняг.Фейсбука -пълно със снимки.Тука нема ,явно народа кара 8 -ми март.:bigsmile:
"Как-в е народа, времето е много добро";)
много по добре е да се сега извали д-жда но в мај когато ц-фти акацијатаsweating;
На 5.03 беше ето така ;Прикачен файл 3653
На 7.03 вече е ето така;Прикачен файл 3654
Открийте 9-те разлики!?
Ураааа снегорина мина Прикачен файл 3655
Иначе времето си е супер ,само дето не става за облитане на пчели !!!!!Прикачен файл 3656
Колеги,предполагам,че следите прогнозите и като гледам занапред,все облаци и ниски температури ни чакат.Семействата искат да се развиват и ми се струва,че тази пролет бая сироп ще замине за да ги поддържаме.Моля колегите които са имали такива сезони(аз не съм имал) да споделят наблюденията и опита си.
Дано се затопли да даваме сироп защото тези питки много убиват на джоба.
Аз им слагам инвертиран сироп(гъст) по половин хранилка и за три дена(средните семейства) го свалят.Силните го оправят за ден и половина.Отделно им забърках втора партида питки със сухо мляко,че като гледам,слънцето ще се покаже за два дена и пак по старому.Ще използвам паузата да им ги разнеса и отново сиропче да имат,че пилото иска лапане.
Чудя се дали да не наблъскам хранилките с рапицов мед (то е 50% акация защото може да се гребе без да се декристализира), ама сега не могат за се облитат и за това изчаквам.
Подаването на сироп при тая дневна температура няма ли опасност да внесе излишна влага, която в тоя момент от развитието на семействата може да им навреди
Да ме прощавате ,ама този сироп не е ли за друга тема?:bigsmile:И аз искам да пиша тук ама пусти страх.:laughing:
Не е страх, ами си еталон за дисциплина.:) Да не искаш да модераторстваш;)
Споко ,молбата ми още не е удовлетворена.Да знаете отсега : спукана ви е работата!:laughing:
Брях, е що тъй!? Дай да търсим връзки!
P.s. Туй за молбата стааше на въпрос
Мислја, че суроп при овија температури нее добро решение!
Најдобре е мед, ако има.
Ако п-к нјама, тогава питка в-рху рамките.
В крајна нужда може сироп в пластови бутилки от 0,5л, в-рху рамките, само трјабва додателно утопление.
Всјакој нека си размисли и нека одработи как му джоба дава,
ама умрело пчелно семејство от глад, нјама по голјамо пчеларово срамеждение и резил;).
Тихо ве.Мълчи си - или трябва да ти превеждам горното.:laughing:
Инвертирания сироп който си приготвям е с 18-19% влажност.Слагам го неразреден,точно заради влагата.Въпроса ми беше каква е практиката на опитните пчелари при такава пролет?
Да,така пише по книгите.Но,не мисля,че им вреди по това време,още повече,че имат пило и има нужда от вода.Силни семейства с добри медопрашецови запаси(над 15кг към момента) направо си плачат за вода-сироп.Нищо,че до пролетта има още 10 дена.Един колега беше писал за пило на 3-4-5 рамки,което ще рече-активно състояние на семействата.Една снежна седмица с не много ниски температури няма да повлияе на развитието на силните сем.И,определено в момента такива семейства са „жадни".
Моята практика е да храня само с твърда храна във вътрешна хранилка, използвам преградната дъска ката хранилка. Когата сложа храна обръщам преградната дъска с храната към семейството, когато няма храна преградната дъска е обърната с цялата преграда към семейството. Сиропа пролетта при мен е забранен, кара пчелите да излизат навън на облет при това прохладна време и не се връщат обратно, освен това вкарва излишна влага, а те си имат достатъчно влага вътре от конденза при разлика между температурите. Твърдата храна е тесто от пудра захар с изосуит, ако свърши тестото слагам суха захар. Сироп давам само в края на лятото и есента за допълване на зимните запаси.
При мен е по-скоро така както го описва Ангел. Днес търсеха вода под дърво и камък. Подхраних със сироп, даже като видях как търсят вода го разредих още малко, беше 1:1.
Наистина в по-студено време някои пчели остават навън, но те така или иначе си заминават. А облитане става и без подхранване. Аз забелязах, че много по-бързо вземат сиропа от вътрешните хранилки когато има облитане и вече сипвам течно само като съм сигурен, че за деня ще има облитане.
И според мен Ангел е прав. В студеното време пчелите излитат за вода и докато събират водата замръзват и умират. Просто на мен хранилките не са подходящи за студеното време.
Миналия четвъртък,преди заснежаването,сипах на по-силните сем. по една хранилка 600-700млл,като хранилките ги поставих директно в/у рамките.В събота на 14-ти ще сипя на всички + суха захар.Искам да подчертая,че сипването на сироп преди да разцъфне джанката не ми е практика,но тази година.....Очевидно е,че,към този момент при мен във Видинско, сем. имат нужда от вода.
Ако следваме книжките в тях пише,че пилото около 15 март ще бъдат събирачките по време на акацията ако същата цъфне около 5 май.Демек още от сега,в зависимост от количеството пило,може да се прецени дали едно сем.ще има нужда от подсилване или разтоварване.
Днес в слънчево време и бързо топящ се сняг, сложих на всички семейства по 1 кг. "Апифонда". Направи ми впечатление очевидното увеличение на количеството на пчелите (след 28-ми февруари, когато отново слагах храна). Моето скромно мнение е, че пчелите се развиват 2-3 седмици по-рано от обичайното.
Времето е направо да му тегля една "благословия" няколко пъти.:bigsmile: Ей така за успокоение. Не помня такава година ,до днешна дата да не съм направил осведомителен преглед.За сега само отгоре ги гледам.Като попълня първият ред в тефтера ,за всяко семейство ,тогава ще отпаднат въпрсителните.И прогнозата не е добра.Бабата и тя е за "благославяне":laughing:
Тази сутрин около 9 часа при 4-5 градуса започнаха да кацат по снега и там си остават . Направо е ужас !!! Наоколо чакат синигери и пируват . След обяд беше пълно с разчленени пчели . Грозна гледка ,свило ми се е сърцето ! Иначе медената питка я слагам в чинийки за еднократна употреба и в хранилката . Вече 3 пъти по 700-800 гр, и добре я усвояват . Чудя се защо не си пият конденза по капака на хранилката !? А може просто вече да не ги сдържа вътре . Навън е цъфнал дряна, ивата и тя срамежливо се обажда ...........ииииии март мина !!!!!!!!!!!!